Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wątek zakupowy 25-30k Mondeo?

Featured Replies

Napisano

założenia:

sedan/hatchback

wielkość: ma wejść ludź 192 i za nim żeby też ktoś ew. dal rade usiasc

bagaznik na 4 walizki zlosnik.gif

klima

silnik: rudolph dyszel, moc w zależności od wielkości, ale przyjmijmy że 100-150PS

rocznik od 2007 w górę

na początek wpadło mondeo MKIV - da radę coś sensownego kupic? który motor najmniej problemowy?

ew. jakieś inne typy/modele? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> założenia:

> sedan/hatchback

> wielkość: ma wejść ludź 192 i za nim żeby też ktoś ew. dal rade usiasc

> bagaznik na 4 walizki

> klima

> silnik: rudolph dyszel, moc w zależności od wielkości, ale przyjmijmy że 100-150PS

> rocznik od 2007 w górę

> na początek wpadło mondeo MKIV - da radę coś sensownego kupic? który motor najmniej problemowy?

> ew. jakieś inne typy/modele?

Laguna, c5, vectra

Napisano

Jesli mowimy o Mondeo MK4 to dorzuce co nieco:

> sedan/hatchback

Mam kombi i miejsca duzo. Wlasnie wrocilismy z Wegier 4 osoby+ok 100kg bagazu i miejsca bylo pod dostatkiem ok.gif

> bagaznik na 4 walizki

Spokojnie, z Twojego wyboru lepszym wyjsciem bedzie hatchback ok.gif

> klima

Z tego co wiem w standardzie jest klima dwustrefowa ok.gif

> silnik: rudolph dyszel, moc w zależności od wielkości, ale przyjmijmy że 100-150PS

> rocznik od 2007 w górę

> na początek wpadło mondeo MKIV - da radę coś sensownego kupic? który motor najmniej problemowy?

To tak...

Najmniej bezproblemowy jest ponoc 1.8TDCI (tam bylo 115 czy 125KM, nie pamietam)- nie ma np. DPF'a. Ale moim zdaniem taki dosc slaby do tego auta.

Ja mam 2.0 TDCI 143KM, jedzie fajnie, pali przyzwoicie ale mnie mocy brakuje...

Jest jeszcze 2.2TDCI o mocy bodaj 175KM w modelach z poczatku produkcji i ten juz jedzie fajnie.

My zrobilismy tym 2.0 TDCI duzo, teraz auto ma ponad 177tys km, rocznik 2008 i nic sie zepsuc nie chce. Zadne turbo, zadne sprzeglo, zadne wtryski, wydech, zawias ciagle seryjny. Ostatnio robilismy kolejny prfzeglad w ASO do gwarancji 12 i wszystko super ok.gif

Nawet z DPFem sie nic nie dzieje, a auto robi wiekszosc kilometrow jako krotkie odcinki po miescie.

Czy kupilbym jeszcze raz to auto? Tak. Ale nie 2.0 TDCI a 2.2 TDCI lub 2.5T benzyna (ma znajomy i relacja moc/dynamika/spalanie jest mega korzystna) zlosnik.gif

Napisano

> rocznik od 2007 w górę

Mondeo MKIV fajne jest, ale za te pieniądze sensownego nie kupisz.

Napisano

> Mondeo MKIV fajne jest, ale za te pieniądze sensownego nie kupisz.

Potwierdzam, 30 tyś to kasa na dość gołe 1.8 po leasingu z przebiegiem ca 180-200tyś, na 2.0 TDCI w kombi za ładne trzeba 32-33 mieć w kieszeni, o wersjach titanium nie wspominam nawet...

Napisano

> Mondeo MKIV fajne jest, ale za te pieniądze sensownego nie kupisz.

w trasie bardzo przymnie się tym lata wink.gif wygodne wozidło biglaugh.gif

Napisano

Vectra C. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Vectra C.

a jak z dyszlami w tym? bo generalnie to opel mial pare wpadek 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a jak z dyszlami w tym? bo generalnie to opel mial pare wpadek

1,9CDTi by Fiat 120KM i 150KM, w 150KM urywające się klapki gaszące w kolektorze crazy.gif

alee, wszelkie "wady" (klapki/egr/dpf) zaraz po zakupie usunąć i cieszyć się kulturalnym dieslem zlosnik.gif

Napisano

> 1,9CDTi by Fiat 120KM i 150KM, w 150KM urywające się klapki gaszące w kolektorze

> alee, wszelkie "wady" (klapki/egr/dpf) zaraz po zakupie usunąć i cieszyć się kulturalnym dieslem

za 30k pln będzie miał VC z ostatnich lat - 2007-2008 a tam z tego co

pamiętam kolektor już pozmianowy jak we Fiacie i problemu nie ma

Napisano

> a jak z dyszlami w tym? bo generalnie to opel mial pare wpadek

120KM w zasadzie mało problemowy (można wywalić EGR) ale będzie za słaby do tej budy (no chyba, że w grę wchodzi cziptuning, w Stilo z tym motorem spokojnie da się uzyskać ciut powyżej 150KM z tego silnika bez grubszych modyfikacji). 150KM tak jak kolega wyżej napisał.

Napisano

> za 30k pln będzie miał VC z ostatnich lat - 2007-2008 a tam z tego co

> pamiętam kolektor już pozmianowy jak we Fiacie i problemu nie ma

Wiem, że były jakieś zmiany z klapkami po 2007 we wszystkich 1,9 150KM, czyli Fiat/Alfa/Opel i jeszcze gdzie tam było montowane ok.gif

Napisano

> Wiem, że były jakieś zmiany z klapkami po 2007 we wszystkich 1,9 150KM, czyli Fiat/Alfa/Opel i

> jeszcze gdzie tam było montowane

jeszcze Saab

Napisano

Szukaj Mondziaka MK4 miałem ten sam dylemat, dorzuć kilka tysięcy i ciesz się dużo nowszy o niebo lepiej prowadzącym wozidłem. O ile Vectra C jako tako wygląda na zewnątrz, to skutecznie zniechęcił mnie wygląd wyciosanego kokpitu rodem z golfa II grinser006.gif.

Przy moim wzroście 193 cm Mk4 jest pierwszym autem gdzie nie musze odsuwać fotela maksymalnie do tyłu żeby wygodnie zając pozycję biglaugh.gif

Napisano

> Najmniej bezproblemowy jest ponoc 1.8TDCI (tam bylo 115 czy 125KM, nie pamietam)- nie ma np. DPF'a.

> Ale moim zdaniem taki dosc slaby do tego auta.

Prawie się zgadza zlosnik.gif

1.8 TDCi w Mo0ndeo wystepował w dwóch odmianach:

125 KM 5 biegów

125 KM 6 biegów

Handlowcy doradzali mi 5 biegów jak coś bo ponoć 6 biegowy więcej pali, nie pasuje mu ta skrzynka 6b, co bez wątpię mogę potwierdzić po foce z 5 biegami, 6 bieg raczej hamowałby to auto wink.gif

Dodać mogę, że kolega kupił 2007 rok z 2.0 TDCi 140 KM przy przebiegu 195000 jakoś, obecnie podchodzi już pod 300 000 zdaje się i nic poważniejszego mu się nie działo, niestety podnoszenie mocy się nie udało gdyż wtryskiwacze nie są najświeższe przez co już nie leją idealnie i vtechu nie podjęli się remapowania furki. Ale do tej pory chyba ich nie wymieniał hmm.gif

Napisano

kup Pan crome

za 30 k bedzie niemal all, a i silnik 120KM gdyby mozna wirusowac jak trzeba pod 160KM bezpiecznie.

mam i ja wiec niemale toto, jesli taka wysokosc nie straszy.

Przy twoim 192 cm umyjesz dach bez stawania na wiadro:))

No i 1 croma na 5000 innych aut

Wciagniesz 2009-2010 z szyberem, navi, moze w skoraku, a moze i z automatem.

Napisano

> Wiem, że były jakieś zmiany z klapkami po 2007 we wszystkich 1,9 150KM, czyli Fiat/Alfa/Opel i

> jeszcze gdzie tam było montowane

ale też się urywały, wywalasz po prostu i tyle, nic nie tracisz tylko spokój zyskujesz ok.gif

Napisano
  • Autor

> kup Pan crome

> za 30 k bedzie niemal all, a i silnik 120KM gdyby mozna wirusowac jak trzeba pod 160KM bezpiecznie.

> mam i ja wiec niemale toto, jesli taka wysokosc nie straszy.

> Przy twoim 192 cm umyjesz dach bez stawania na wiadro:))

> No i 1 croma na 5000 innych aut

> Wciagniesz 2009-2010 z szyberem, navi, moze w skoraku, a moze i z automatem.

jak z awaryjnoscia tego? strasznie duza utrate wartosci ma 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Może epica?

ja wiem, nie przekonuje mnie mega kolejne daewoo 270751858-jezyk.gif chyba ze epica ma cos mocno in +

Napisano
  • Autor

> 120KM w zasadzie mało problemowy (można wywalić EGR) ale będzie za słaby do tej budy (no chyba, że

> w grę wchodzi cziptuning, w Stilo z tym motorem spokojnie da się uzyskać ciut powyżej 150KM z

> tego silnika bez grubszych modyfikacji). 150KM tak jak kolega wyżej napisał.

jakie koszty modyfikacji/poprawienia tej jednostki, orientujesz się może?

Napisano

> jakie koszty modyfikacji/poprawienia tej jednostki, orientujesz się może?

Zaraz tam modyfikacje... kupić i jeździć 1,9 MJTD 150 KM smile.gif Zazwyczaj maja 160-165 KM w serii ... po roku 2008 w nowej po lifcie ... EGR czyścić co 20 tyś km

Auto duże i siedzi się wysoko ale należy sprawdzić czy taki 1,6 metra wysokie auto przypadnie do gustu... taka kanapa.. zlosnik.gif

Napisano

> ja wiem, nie przekonuje mnie mega kolejne daewoo chyba ze epica ma cos mocno in +

Wsiądź i zobacz. ok.gif Też fajny samochód. ok.gif

Napisano

> założenia:

> sedan/hatchback

> bagaznik na 4 walizki

> klima

> rocznik od 2007 w górę

Miałem okazję trochę pojeździć 1.8 TDCI kultura pracy zostawia wiele do życzenia nie podoba mi się rozłożenie momentu, ale jest w miarę oszczędny średnio ok 7-7.5 litra.

Bardzo wygodne auto typowy kanapowóz na trasy, w środku sporo miejsca, materiały wykończenia wg. mnie ok smile.gif