Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ma ktoś doświadczenie z takiem ustrojstwem?

Featured Replies

Napisano

http://allegro.pl/grzejnik-dmuchawa-grzejniczek-samochodowy-a11014-i3528126090.html

Sprawa przedstawia się tak, że w swoim aucie - fiat sc nie mam ogrzewania zlosnik.gif

I o ile pod tym względem nie jest to jakoś ultra uciążliwe, bo w zimę auto stoi w garażu, to ciężko się teraz jeździ w deszczu - szyby parują wiadomo z jakiego powodu zlosnik.gif

Tragedii nie ma, ale pełnej przejrzystości też nie.

Jak myślicie - taki grzejnik pomoże doraźnie ogarnąć sytuację?

Dobre to jest w ogóle? Jakoś super nie wygląda powiem szczerze, ale jakby działało, to wygląd jest sprawą mocno drugorzędną grinser006.gif

Napisano

> http://allegro.pl/grzejnik-dmuchawa-grzejniczek-samochodowy-a11014-i3528126090.html

> Sprawa przedstawia się tak, że w swoim aucie - fiat sc nie mam ogrzewania

> I o ile pod tym względem nie jest to jakoś ultra uciążliwe, bo w zimę auto stoi w garażu, to ciężko

> się teraz jeździ w deszczu - szyby parują wiadomo z jakiego powodu

> Tragedii nie ma, ale pełnej przejrzystości też nie.

> Jak myślicie - taki grzejnik pomoże doraźnie ogarnąć sytuację?

> Dobre to jest w ogóle? Jakoś super nie wygląda powiem szczerze, ale jakby działało, to wygląd jest

> sprawą mocno drugorzędną

nie ogarnie, jakbys mial z 1kW to moze, ale tym to mozesz sobie wiac na palce na kierownicy ... co najwyzej wink.gif

byl tutaj watek o ogrzewaniu. Najlepiej poszukaj cos z oferty DEFA, albo czegos 'tanszego' ale nie slabszego niz 1kW

Napisano

150W? hehe.gif Nie ogrzejesz tym niczego, chociaż w sumie jak w ogóle nie masz ogrzewania, to możesz puścić na twarz i podarować sobie odrobinę luksusu grinser006.gif

Napisano

> 150W? Nie ogrzejesz tym niczego, chociaż w sumie jak w ogóle nie masz ogrzewania, to możesz

> puścić na twarz i podarować sobie odrobinę luksusu

tu nie chodzi o zrobienie sauny grinser006.gif Wystarczy lekki "powiew" powietrza na szybę zeby nie parowała, nie musi być gorące 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tu nie chodzi o zrobienie sauny Wystarczy lekki "powiew" powietrza na szybę zeby nie parowała, nie

> musi być gorące

Raczej nie da rady nawet tego.

Napisano
  • Autor

> tu nie chodzi o zrobienie sauny Wystarczy lekki "powiew" powietrza na szybę zeby nie parowała, nie

> musi być gorące

Dokładnie, potrzebuję tylko nawiew na szybę, nic więcej ok.gif

Napisano
  • Autor

> 150W? Nie ogrzejesz tym niczego, chociaż w sumie jak w ogóle nie masz ogrzewania, to możesz

> puścić na twarz i podarować sobie odrobinę luksusu

Wygląda to nie za tęgo, ale pytanie jest czy chociaż szybę odparuję, grzania to raczej nie planuję za dużego grinser006.gif

Napisano

> Wygląda to nie za tęgo, ale pytanie jest czy chociaż szybę odparuję, grzania to raczej nie planuję

> za dużego

Włącz suszarke do włosów na najniższy bieg i najmniejsze grzanie i spróbuj. I pamiętaj, że suszarka i tak ma dużo większą wydajność.

Napisano

> Dobre to jest w ogóle? Jakoś super nie wygląda powiem szczerze, ale jakby działało, to wygląd jest

Sprzedający napisał w miarę uczciwie:

Wyjaśnienie mocy.

Ciężko opisać moc działania tego typu urządzeń. Moc grzejnika a dokładniej strumień ciepłego powietrza można porównać np. z suszarką działającą na 1 biegu - może dać to pewne wyobrażenie działania grzejnika jednak w 100% nie adekwatne do rzeczywistości. Dla bardziej wtajemiczonych i zainteresowanych lekcjami fizyki moc jest iloczynem prądu i napięcia. W miarę wysoką temp. w samochodzie zapewniła by np. farelka o mocy 1000W (taka jak te stosowane w domowym użytku). Jednak działają one na 230V, co daje prąd ok 4A. Jeśli takie urządzenie mialo by działać na 12V, to pobór prądu wynosił by 83A a to spaliło by całą instalację w samochodzie, żaden akumulator nie wytrzyma takiego obciążenia dlatego nie ma możliwości otrzymania osiągów takich jak wspomniane wyżej domowe farelki. Pozostają urządzenia na ropę. Mamy nadzieję że takie wytłumaczenie przemawia i daje Państwu jakieś wyobrażenie.

Specyfikacja:

- zasilanie 12V

- pobór prądu 12,5A

- moc 150W (w opisie aukcji dokładniejsze wyjaśnienie)

Napisano
  • Autor

> Włącz suszarke do włosów na najniższy bieg i najmniejsze grzanie i spróbuj. I pamiętaj, że suszarka

> i tak ma dużo większą wydajność.

Dobra, to inaczej: co innego mogę zamontować żeby było grzanie i chłodzenie?

Przywrócenie seryjnego ogrzewania nie wchodzi w grę - polecisz/polecicie coś?

Napisano

> Przywrócenie seryjnego ogrzewania nie wchodzi w grę - polecisz/polecicie coś?

Szkoda, bo to jedyny słuszne wyjście.

A jak nie - to ircha i machanie rączką.

Napisano

> Jednak działają one na 230V, co daje prąd ok 4A. Jeśli takie urządzenie mialo by działać na

> 12V, to pobór prądu wynosił by 83A a to spaliło by całą instalację w samochodzie, żaden

> akumulator nie wytrzyma takiego obciążenia dlatego nie ma możliwości otrzymania osiągów takich

> jak wspomniane wyżej domowe farelki.

Ściema. Rozrusznik pobiera kilkakrotnie więcej. Czyli co najwyżej kwestia pociągnięcia odpowiednich kabelków, żeby tę farelkę pociągnąć bo wiadomo, że z gniazda zapalniczki nie da rady. Przy odpalonym silniku to powinien wystarczyć alternator i to oznacza żadne obciążenie dla aku. A jeżeli nawet, to aku mają maksymalne obciążenie podane w podstawowych parametrach technicznych i jest to ok. 5x więcej, niż taka farelka by wymagała.

Inna rzecz, że może i ten 1KW wystarczy do odparowania szyby - ale do ogrzania wnętrza nie bardzo. Auta są za słabo izolowane. Bo nie ma sensu ich dobrze izolować, skoro jest tyle ciepła które jest odpadem z silnika spalinowego którego trzeba się pozbyć.

Napisano

ja mam w łądzie skitrane dwa wentylatory serwerowe dużej mocy - huku jest co niemiara ale dmuchają jak złe i nawet zimnym powietrzem dają radę odparować po chwili szybę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam w łądzie skitrane dwa wentylatory serwerowe dużej mocy - huku jest co niemiara ale dmuchają

> jak złe i nawet zimnym powietrzem dają radę odparować po chwili szybę

Huk to nie problem - i tak latam w nausznikach ochronnych grinser006.gif

Prv ok.gif

Napisano

> http://allegro.pl/grzejnik-dmuchawa-grzejniczek-samochodowy-a11014-i3528126090.html

> I o ile pod tym względem nie jest to jakoś ultra uciążliwe, bo w zimę auto stoi w garażu, to ciężko

Moc 150W, z czego obstawiam 50W na silniczek i 100W na grzałkę. Myślę, że chowając taką popierdółkę w schowku wraz z butelką napoju, będzie to w stanie nawet zagrzać ten napój. Do niczego innego się nie nada.

Najlepsze są rozwiązania najprostsze, przywróć ogrzewanie i osiągniesz najwłaściwszy efekt ok.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepsze są rozwiązania najprostsze, przywróć ogrzewanie i osiągniesz najwłaściwszy efekt

W moim przypadku może to być ciężkie wink.gif

Napisano

> W moim przypadku może to być ciężkie

Tajemniczy jesteś a ja się muszę domyślać. Jeśli to kwestia miejsca to nie musi być oryginalne, wsadź choćby i jakieś dodatkowe z busa. Ciepłe, świeże powietrze plus nawiew wymuszony wiatrakiem i nic lepszego nie wymyślisz. No chyba, że klima ale jak nie masz ogrzewania to wątpię w klimę.

Napisano
  • Autor

> Tajemniczy jesteś a ja się muszę domyślać. Jeśli to kwestia miejsca to nie musi być oryginalne,

> wsadź choćby i jakieś dodatkowe z busa. Ciepłe, świeże powietrze plus nawiew wymuszony

> wiatrakiem i nic lepszego nie wymyślisz. No chyba, że klima ale jak nie masz ogrzewania to

> wątpię w klimę.

Dobra - nie mam nagrzewnicy z całą instalacją, a za nawiewami mam umiejscowiony body komp, którego dość ciężko jest przenieść.

Nie jest to niemożliwe, acz mocno pracochłonne ok.gifwink.gif

Napisano

> Dobra - nie mam nagrzewnicy z całą instalacją, a za nawiewami mam umiejscowiony body komp, którego

> dość ciężko jest przenieść.

> Nie jest to niemożliwe, acz mocno pracochłonne

Pomyśl czy warto rozwijać tą rzeźbę dalej i głupim umieszczeniem kompa zaprzątać sobie teraz głowę jak przywrócić użyteczność samochodu. Może wyjść tak, że będziesz kombinował, wniesiesz dużo czasu i sił w zastępstwo wentylacji a i tak ostatecznie powrócisz do tematu przenosin kompa w normalne miejsce.

Napisano

>

a sprawdzales linki ?

sc ma calkiem sprawne ogrzewanie

ale w trakcie eksploatacji jedno z ciegien potrafi sie "zepsuc" zlosnik.gif

doczytalem

Dobra - nie mam nagrzewnicy z całą instalacją, a za nawiewami mam umiejscowiony body komp,

hahaha.gif

Napisano

zapodaj dwa otwory w scianie grodziowej i pociagnij sobie wode z chlodzenia silnika. Do tego jakas tunerska chlodniczka / nagrzewnica i wiatraczek grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

kup sobie antifog shella albo podobny preparat, do tego pieluchę. Powinno styknąć na jesień, czasem trzeba szybę uchylić - zimne powietrze czasem jest lepsze niż ciepłe.

Napisano

> nagrzewnica z widlaka

Bateria elektrycznego widlaka ma 48V.

Napisano

moja serce.gif ma takie cos na tylna szybe w matizie bo nie bylo fabrycznego ogrzewanai szyby i poprzedni wlasciciel zrobil taki patent o dziwo daje rade zlosnik.gif

Napisano

Zwykły wentylatorek, choćby taki skierowany na szybę wystarczy do odparowania. Zimą będzie gorzej.

Napisano

Miałem - badziew jakich mało. Pomijam ciągłe wywalanie bezpiecznika - to nic nie daje.