Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrole prędkości obok siebie.....

Featured Replies

Napisano

> skończmy już fantazjowanie, bo to do niczego nie prowadzi. Zgodnie z polskim prawem, nie można dwa

> razy ukarać za to samo wykroczenie.

Podeprzesz to odpowiednim zapisem?

Chętnie się czegoś nowego dowiemok.gif

Interpretacja co jest tym samym wykroczeniem należy do

> sądu, natomiast wydaje mi się, że to jest dość oczywiste. Podpowiem Ci - odległość od

> fotoradaru nie jest wcale ważnym aspektem tak naprawdę.

A w przypadku braku przy sobie polisy OC, policja może nałożyć mandat?

idąc dalej, czy UFG powiadomione prze wspomnianą policję, jeśli stwierdzi że faktycznie nie masz wykupionego OC, może nałożyć karę?

Napisano

> A może się tam tworzy gołoledź?, może pojawiają się silne wiatry

> spychające...

> A może zwyczajnie urzędnik zaspał.

Ksiądz. Sprawdzić, czy nie ksiądz.

> Nie wiesz. Jak już się dowiesz, to reaguj.

Teoretycznie masz rację.

Ale.

Wychodząc z podobnego założenia zainicjowałem jakiś czas temu korespondencję z GDDKiA n/t tego, dlaczego na nowooddanej do użytkowania drodze S8 pomiędzy Mszczonowem i Rawą Maz na odcinku ok. 60 km jest 15 ograniczeń prędkości do 100 km/h i jedno do 110 km/h. Tym bardziej, że dalej na tej samej drodze, na podobnej długości odcinku pomiędzy Rawą Maz i Piotrkowem takich ograniczeń nie ma w ogóle. A na pierwszy (a także drugi i trzeci) rzut oka te odcinki nie różnią się od siebie jakoś znacząco swoimi profilami. Nie muszę dodawać, że na odcinkach objętych ograniczeniami polowanie na kierowców nie należy do rzadkości.

GDDKiA robiła wszystko, żeby nie udzielić konkretnej odpowiedzi. Konkretnej, tzn. odnoszącej się do konkretnych miejsc i podającej obiektywne, mierzalne parametry, które zdecydowały o określonym ograniczeniu. Zwlekała z odpowiedziami ponad ustawowe czasy, albo, po wielokrotnych monitach, odpowiadała jakimś pozbawionym ilościowej merytoryki bełkotem. Wreszcie w ostatniej odpowiedzi GDDKiA stwierdziła, że "projektant potwierdził przeprowadzenie analizy widoczności", "analiza wykonywana jest przy pomocy programu komputerowego", "ograniczenia zostały zaopiniowane i zatwierdzone", "nie stwierdzono uchybień", "nie posiada innych opracowań i analiz" i oświadczyła, że "niniejszą odpowiedź uważa za ostateczną i wyczerpującą".

Z odpowiedzi tej jednak nadal jasno nie wynika, dlaczego w tych konkretnych szesnastu miejscach takie konkretnie ograniczenia zostały wprowadzone.

I jest to doskonały przykłąd tego, jak wygląda w praktyce proces wyjaśniania tego typu wątpliwości.

Czy ktoś zorientowany w przepisach jest w stanie określić, czy dane, o które pytam, należy traktować jako "informację publiczną" i czy GDDKiA ma obowiązek _precyzyjnego_ udzielenia odpowiedzi po złożeniu stosownego wniosku formalnego?

Napisano
Czy ktoś obiecał że będzie łatwo prosto i przyjemnie?
Napisano

> Czy ktoś obiecał że będzie łatwo prosto i przyjemnie?

Absolutnie nikt. I dlatego też ośmieliłem się zaburzyć pełną samozadowolenia sielankę urzędnikom Dyrekcji ;->

Napisano

> Absolutnie nikt. I dlatego też ośmieliłem się zaburzyć pełną samozadowolenia sielankę urzędnikom

> Dyrekcji ;-

I chwała Tobie za took.gif. Jeszcze kilka tysięcy takich jak Ty i może coś się zmieni na +

Napisano

> A w przypadku braku przy sobie polisy OC, policja może nałożyć mandat?

Może.

> idąc dalej, czy UFG powiadomione prze wspomnianą policję, jeśli stwierdzi że faktycznie nie masz

> wykupionego OC, może nałożyć karę?

Ale to jest przykład nietrafiony, bo: policjant nałoży mandat za brak potwierdzenia opłacenia OC, a UFG nałoży grzywnę za brak OC w ogóle, a to już nie to samo.

Napisano

> Może.

> Ale to jest przykład nietrafiony, bo: policjant nałoży mandat za brak potwierdzenia opłacenia OC, a

> UFG nałoży grzywnę za brak OC w ogóle, a to już nie to samo.

ITD nałoży mandat za przekroczenie prędkości w punkcie X, policja w punkcie Y

Poza tym, ja chętnie poznam podstawę pozwalającą kategorycznie stwierdzić że nei można być ukaranym za to samo wykroczenie 2x.

Nie pasuje przykłąd z OC to podam z parkowaniem.

Jeden mandat od straży, drugi od policji

Czy pierwszy stanowi powód/ przyzwolenie na dalsze łamanie prawa?

Napisano

> Poza tym, ja chętnie poznam podstawę pozwalającą kategorycznie stwierdzić że nei można być ukaranym

> za to samo wykroczenie 2x.

Odmówiłbym przyjęcia mandatu i w Sądzie podpieralbym się zasadą "ne bis in idem" i art. 17 § 1 pkt 7 k.p.k ktory mówi że nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy postępowanie karne co do tego samego czynu tej samej osoby zostało prawomocnie zakończone albo wcześniej wszczęte toczy się.

Ja wiem, że tu mówimy o wykroczeniu ale ZTCP to są jakieś paragrafy które pozwalają na stosowanie KPK w sprawach o wykroczenia a sedzia zawsze może też dokonać takiej interpretacji w duchu prawa bo zasada "ne bis in idem" to taki kanon prawny

Napisano

Czyli potwierdzasz zasadę że będą pewnym otrzymania nagrody, do czasu jak nie zmienię drogi, mogę już nie przestrzegać przepisów?

Przykładowo, wskakuje na Dk6 w Szczecinie i cisnę po niej do Gdańska to dostanę tylko jeden mandat, inne umorzą?

Śmiała teoria, ba, bardzo śmiała skracając nawet do obrębu jednego miasta czy nawet wioski o długości choćby i 200m.

Słusznie też zwróciłeś uwagę że zapis jest w KPK a nie w KW.

Napisano

> Czyli potwierdzasz zasadę że będą pewnym otrzymania nagrody, do czasu jak nie zmienię drogi, mogę

> już nie przestrzegać przepisów?

Wpadając w takie skrajności można by założyć odwrotnie. Fotoradar robi zdjęcia seryjne i co metr kolejny mandat.

Teoretycznie każdy mandat z innego miejsca więc oddzielne wykroczenie hahaha.gif

Po miesiącu by się bardzo luźno na drogach zrobiło.

Napisano

> Czyli potwierdzasz zasadę że będą pewnym otrzymania nagrody, do czasu jak nie zmienię drogi, mogę

> już nie przestrzegać przepisów?

Nie , bo jest jeszcze coś takiego jak ciągłość wykroczenia. Daruj ale nie będę z lenistawa szukał paragrafu. Poza tym zaczynając w Szczecinie a kończac w Gdańsku łapiesz sie na kilka wykroczeń a nie jedno, bo kiklukrotnie w kilku miejscach popełniasz czyn zabroniony i za każdy z osobna dostaniesz nagrodę. Sąd rozpatrzy sprawę przekroczenia w Pacanowie, w Koziej Wólce itp i w zlaeżności od sytuacji dostaniesz albo kumulacje czyli łączną grzywnę 1000zł bo Sędzia da po 500 zł za kazdą miejscowość albo Sąd powie, że masz 500 zł za Pacanów a kolejne 500 dostaniesz na kolejnej rozprawie za Kozią Wólkę. NIe dostaniesz po 500 zł za Pacanów od Straży Wiejskiej i Policji jednocześnie, jeśli przekroczyłeś predkość np : na 51 kilometrze i 300 metrach DK 6 przy Remizie OSP w Koziebrodach . Bo akurat w tych Koziebrodach na tym odcinku jest przy Remizie ograniczenie do 50 km/h i jeśli Sąd zacznie rozpatrywać sprawę z nadania koziebrodzkiej Policji to nie będzie rozpatrywał sprawy z nadania koziebrodzkiej Straży Wiejskiej

> Śmiała teoria, ba, bardzo śmiała skracając nawet do obrębu jednego miasta czy nawet wioski o

> długości choćby i 200m.

Oczywista oczywistość. Ale jest też IMHO wyjątek. Jeśli na tych 200 metrach dostaniesz zostaniesz na początku zatrzymany przez Policje i dostaniesz mandat to jak sie na końcu załapiesz na zdjęcie z fotopstryka to prawidłowo wyhaczysz kolejny mandat, bo nie występuje tu ciągłość wykroczenia tylko popełniłeś kolejne wykroczenie. W sytuacji odwrotnej czyli fotopstryk i Policja , wykręciłbyś się raczej przed Sądem z mandatu od Strażników do juz zabecelowałeś Policmajstrom za jedno wykroczenie w stanie ciągłym

> Słusznie też zwróciłeś uwagę że zapis jest w KPK a nie w KW.

Nie rzutuje. Jeśli nie ma odpowiedniego paragrafu w KW - nie chce mi sie tego sprawdzać- to sędzia może sie podpierać KW do wydania wyroku.

Możesz to nazwać precedensem. Oczywiście polskie prawo nie jest na wzór amerykańskiego prawem precedensowym ale zauważ, że Sądy często w sentencjach wyroków podpierają się tym co inne sądy orzekły wcześniej. Tak właśnie tworzy sie linia orzecznictwa np w prawie administracyjnym. Miałem możliwość korzystania w różnych bojach w urzędami smile.gif i muszę stwierdzic że działa.

To tyle z mojej strony. Prawo jest czasami na tyle płynną dziedziną, że równie dobrze można wysnuć jeszcze inne interpretacje, bo zapewne nie poruszyliśmy tu paru innych przepisłw na które można sie powołać.

No i co też ważne Sądy rozpatrują okoliczności sprawy wiec wyrok z Gdańska przy pozornie podobnej sprawie, może być zupełnie inny od wyroku Sądu ze Szczecina

Napisano

> Wpadając w takie skrajności można by założyć odwrotnie. Fotoradar robi zdjęcia seryjne i co metr

> kolejny mandat.

Fotoradar często robi serię zdjęć, więc siłą rzeczy masz kilka kolejnych ujęć.

> Teoretycznie każdy mandat z innego miejsca więc oddzielne wykroczenie

> Po miesiącu by się bardzo luźno na drogach zrobiło.

No ale tu nei chodzi o jeden fotoradar tylko o fotoradar i suszarkę.

Napisano

> Oczywista oczywistość. Ale jest też IMHO wyjątek. Jeśli na tych 200 metrach dostaniesz zostaniesz

> na początku zatrzymany przez Policje i dostaniesz mandat to jak sie na końcu załapiesz na

> zdjęcie z fotopstryka to prawidłowo wyhaczysz kolejny mandat, bo nie występuje tu ciągłość

> wykroczenia tylko popełniłeś kolejne wykroczenie. W sytuacji odwrotnej czyli fotopstryk i

> Policja , wykręciłbyś się raczej przed Sądem z mandatu od Strażników do juz zabecelowałeś

> Policmajstrom za jedno wykroczenie w stanie ciągłym

Zupełnie nie wiem dlaczego niby ciągłość wykroczenia występować ma jeśli wpierw ukarze policja, a nie ma występować jeśli wpierw ukarać ma SG/ ITD

> Nie rzutuje. Jeśli nie ma odpowiedniego paragrafu w KW - nie chce mi sie tego sprawdzać- to sędzia

> może sie podpierać KW do wydania wyroku.

> Możesz to nazwać precedensem. Oczywiście polskie prawo nie jest na wzór amerykańskiego prawem

> precedensowym ale zauważ, że Sądy często w sentencjach wyroków podpierają się tym co inne

> sądy orzekły wcześniej. Tak właśnie tworzy sie linia orzecznictwa np w prawie

> administracyjnym. Miałem możliwość korzystania w różnych bojach w urzędami i muszę stwierdzic

> że działa.

> To tyle z mojej strony. Prawo jest czasami na tyle płynną dziedziną, że równie dobrze można wysnuć

> jeszcze inne interpretacje, bo zapewne nie poruszyliśmy tu paru innych przepisłw na które

> można sie powołać.

> No i co też ważne Sądy rozpatrują okoliczności sprawy wiec wyrok z Gdańska przy pozornie podobnej

> sprawie, może być zupełnie inny od wyroku Sądu ze Szczecina

No jak, przeciez jadę ciągle ze stałą prękością ciągle tą samą drogą.

Skoro nie ma przepisu zakazującego lub nakazującego jakieś odstępy między pomiarami stacjonarnymi (ITD) a ruchomymi (Policja), nie można pisać o ciągłości wykroczenia. Bo mimo że następuje ono w niedużej odległości to dotyczy innego odcinka, to że położonego bezpośrednio za/ przed, nie ma najmniejszego znaczenia.

Szczególnie że fotoradary jednak najczęściej informują sprawcę że wykroczenie zostało zarejestrowane (błysk), i sam widuję jak często kierowcy wręcz przyspieszają po czymś takim zamiast pójść po rozum do głowy i odpuścić, dzięki czemu nie wpakowali by się w kolejny pomiar.

I jeszcze jedno. Sposób by wypalił jeśli udowodnisz że pomiary zostały dokonane w tym samym miejscu drogi, ale jeśli odległość między nimi wyniesie choćby 5m, to moim skromnym zdaniem owa zasada nie karania za to samo dwa razy, nie ma żadnego zastosowania

Napisano

> Zupełnie nie wiem dlaczego niby ciągłość wykroczenia występować ma jeśli wpierw ukarze policja, a

> nie ma występować jeśli wpierw ukarać ma SG/ ITD

Proste. Jedziesz 60 na zabudowanym. Najpierw pstryka fotoradar Straży Wiejsckiej, za 100 m łapie cię patrol Policji na suszarkę. Wówczas zapłaciwszy mandat wystawiony przez Policję będziesz się bronił przez zapłaceniem Straży, bo przeca cały czas jechałeś te 60 na 50 przez te 100 m, więc jest to JEDNO wykroczenie ciągłe.

Odwrotnie: Jedziesz 60, łapie cię Policja i ZATRZYMUJE dla wypisania mandatu. Potem RUSZASZ i znów jedziesz 60, 100 m dalej fotopstryk = DRUGIE INNE wykroczenie = drugi mandat. smile.gif

Napisano

No nie bardzo. Migać się będziesz, ale się IMO nie wymigasz. Bo popełniasz takie samo wykroczenie ale w innym miejscu. Równie dobrze przejazd przez 3 różne skrzyżowania mógłbyś uznać za jedno wykroczenie, lub parkować dalej w miejscu niedozwolonym po otrzymaniu jednego mandatu.

A mandat nie jest zwolnieniem z dalszego przestrzegania przepisow

Napisano
  • Autor

> Konstruktywny argument jest jeden, Albo przestrzegasz przepisów i ograniczeń się trzymasz, albo

> płacisz i często płaczesz. 50 lat zaniedbań nie nadgonisz w ciągu roku, a jak widać w

> przykładowym miejscu, ktore sam wskazałeś jako absurd, na szybszą jazdę nie pozwala stan

> drogi.

Komu Ty odpowiadasz?? .... bo chyba nie mnie ... Ja nie napisałem ,że zmieniają ograniczenie ze względu na stan drogi wink.gif Droga jaka była taka jest a ograniczenia zmieniają co jakiś czas.

> Czyli jednak jest uzasadnienie, ale przecież pogromcy szos wiedzą lepiej. Tylko ciekawe do kogo

> będą mieli pretensje jak w coś wywalą lub cos urwą jadąc ponad limit. Pewnie nie do siebie.

jak wyżej

Napisano
  • Autor

> w innym miejscu.

Podaj definicję "innego miejsca" w kodeksie ruchu drogowego , skoro już się tak czepiamy przepisów smile.gif

Wydaje mi się,że logiczne jest iż nie możesz zostać ukarany dwa razy za to samo wykroczenie na danym odcinku drogi na którym obowiązuje ograniczenie ... Czyli odcinek drogi do skrzyżowania , bądź odwołania ograniczenia - powinien zostać traktowany do jednego wykroczenia.

Okolicznością zmieniającą dany odcinek na tzw. INNY - w którym popełniamy inne wykroczenie - powoduje również zatrzymanie przez Policję. Ponieważ jest ona zobowiązana do niezwłocznego zatrzymania kierującego tuż po ujawnieniu wykroczenia.

Napisano

> No nie bardzo. Migać się będziesz, ale się IMO nie wymigasz. Bo popełniasz takie samo wykroczenie

> ale w innym miejscu.

To jest jedno wykroczenie - zgodnie z Twoją teorią to za nagranie z wideorejestratora powinieneś dostać mandaty za przekroczenie prędkości w odstępach np. milisekundowych. Jadą za tobą 10 sekund, pyk i już mają mandatów na 10 000 wykroczeń.

> lub parkować dalej w miejscu niedozwolonym po otrzymaniu jednego mandatu.

Oczywiście, że parkujesz dalej. Samochód stoi 5 dni na zakazie - ile mandatów dostaniesz? Jedziesz sobie przez 100 metrów bez pasów / włączonych świateł / gadając przez telefon bez zestawu - zatrzymuje Ciebie policial.gif i mówi za każdy przejechany metr mandat hahaha.gif

Napisano

> Komu Ty odpowiadasz?? .... bo chyba nie mnie ... Ja nie napisałem ,że zmieniają ograniczenie ze

> względu na stan drogi Droga jaka była taka jest a ograniczenia zmieniają co jakiś czas.

> jak wyżej

Odniosłem się do załączonego przez Ciebie zdjęcia, które ktoś później opisał podając powody postawienia tam 50smirk.gif

Napisano

> To jest jedno wykroczenie - zgodnie z Twoją teorią to za nagranie z wideorejestratora powinieneś

> dostać mandaty za przekroczenie prędkości w odstępach np. milisekundowych. Jadą za tobą 10

> sekund, pyk i już mają mandatów na 10 000 wykroczeń.

Nie sil się na sarkazmsmirk.gif, głupio to wygląda

> Oczywiście, że parkujesz dalej. Samochód stoi 5 dni na zakazie - ile mandatów dostaniesz?

Dokładnie tyl;e ile wystawią służby. O ile wcześniej nie odholują pojazdu

> Jedziesz

> sobie przez 100 metrów bez pasów / włączonych świateł / gadając przez telefon bez zestawu -

> zatrzymuje Ciebie i mówi za każdy przejechany metr mandat

Koniec argumentów tak właśnie wygląda. Miłego piątkuok.gif

Napisano

> Podaj definicję "innego miejsca" w kodeksie ruchu drogowego , skoro już się tak czepiamy przepisów

No podajok.gif

Wystarczy że nie będzie to to samo miejsce i już jest to inne miejsce czy nie wystarczy?

> Wydaje mi się,że logiczne jest iż nie możesz zostać ukarany dwa razy za to samo wykroczenie na

> danym odcinku drogi na którym obowiązuje ograniczenie ... Czyli odcinek drogi do skrzyżowania

> , bądź odwołania ograniczenia - powinien zostać traktowany do jednego wykroczenia.

Bo?

Odcinek może mieć kilka kilometrów, Więc twietrdzisz że jeden mandat to jak "god mode" w grze?

Nie, tak to nie działa

> Okolicznością zmieniającą dany odcinek na tzw. INNY - w którym popełniamy inne wykroczenie -

> powoduje również zatrzymanie przez Policję. Ponieważ jest ona zobowiązana do niezwłocznego

> zatrzymania kierującego tuż po ujawnieniu wykroczenia.

I często się do tego nie stosuje, jadąc czasami wiele kilometrów i szykując kumulację.

I co, płacisz wtedy za jedno wykroczenie czy za kumulację?

Napisano

> I często się do tego nie stosuje, jadąc czasami wiele kilometrów i szykując kumulację.

> I co, płacisz wtedy za jedno wykroczenie czy za kumulację?

płacisz za kumulację RÓŻNYCH WYKROCZEŃ. A nie 10 razy za 10 pomiarów prędkości. No chyba, że w międzyczasie zmieniło się ograniczenie. W innym przypadku masz mandat za prędkość, za brak pasów, za wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym itd.

Napisano

> płacisz za kumulację RÓŻNYCH WYKROCZEŃ. A nie 10 razy za 10 pomiarów prędkości. No chyba, że w

> międzyczasie zmieniło się ograniczenie. W innym przypadku masz mandat za prędkość, za brak

> pasów, za wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym itd.

Czyli jeżeli mamy odcinek autostrady bez dodatkowych ograniczeń długości powiedzmy 50 km, i zapłacę mandat za przekroczenie 140 km/h na 10 km, to potem mogę grzać ile wlezie przez 40, bo już zapłaciłem? screwy.gif Jeżeli mamy wioskę i złapią na początku wioski, to na końcu wioski już nie mogą? hehe.gif

Napisano

> Czyli jeżeli mamy odcinek autostrady bez dodatkowych ograniczeń długości powiedzmy 50 km, i

nie ma takich...

> zapłacę mandat za przekroczenie 140 km/h na 10 km,

jeśli złapią Cię na wideorejestrator, to nie możesz, bo nastąpiło ujawnienie wykroczenia. I ponowne rozpędzenie się jest kolejnym wykroczeniem.

> to potem mogę grzać ile wlezie przez 40, bo

> już zapłaciłem? Jeżeli mamy wioskę i złapią na początku wioski, to na końcu wioski już nie

> mogą?

Jeśli złapią i zatrzymają, to nie. Jeśli zrobią fotkę na początku i końcu wioski, a po drodze między foto nie było żadnych ograniczeń to tak, jest to dwukrotne ukaranie za jedno wykroczenie.

Analogicznie - videorejestrator robi zawsze więcej niż jeden pomiar. Za ile przekroczeń prędkości karzą?

Napisano

>stoi fotoradar a za nim 1m - Policja . Jedno miejsce - jedno wykroczenie -

> dwa mandaty....

>

Niezupełnie. Zgodnie z zasadą, że nie można karać 2 razy za to samo wykroczenie, karę nałoży ten, kto pierwszy ustawi się w kolejce. zlosnik.gif

Znaczy tak. Pstryka fotoradar, ale w tym samym miejscu łapie Policja i wypisuje mandat, więc za jakiś czas delikwent dostaje wezwanie od "właściciela" fotoradaru (niezależnie od tego kto nim był) i wówczas delikwent pisze pisemko, że w tym miejscu i w tym czasie i za to samo wykroczenie został już ukarany przez Policję. Gdyby było inaczej, to na ulicach mielibyśmy patrole mieszane np. Policja + SM i każdy za stwierdzone wykroczenie (jakiekolwiek) wypisywałby swój mandat. Rostowski pewnie piałby ze szczęścia. Teoretycznie sprawa powinna się na tym zakończyć. Teoretycznie.

Napisano
  • Autor

> Odniosłem się do załączonego przez Ciebie zdjęcia, które ktoś później opisał podając powody

> postawienia tam 50

Spokojnie mógłbym wskazać niejedną drogę o takim stanie nawierzchni gdzie jest 90 i wypadków nie ma z tego powodu.

Napisano
  • Autor

> No podaj

> Wystarczy że nie będzie to to samo miejsce i już jest to inne miejsce czy nie wystarczy?

Nie ja mam podać tylko ty podaj i nie swoją wymyśloną , tylko konkretnie mi to znajdź w kodeksie ruchu drogowego.

> Bo?

> Odcinek może mieć kilka kilometrów, Więc twietrdzisz że jeden mandat to jak "god mode" w grze?

Rzadko gdzie ma tyle.

> Nie, tak to nie działa

W takim razie trzeba poprosić Drogówkę lub ITD o interpretacje.

> I często się do tego nie stosuje, jadąc czasami wiele kilometrów i szykując kumulację.

> I co, płacisz wtedy za jedno wykroczenie czy za kumulację?

Ok. Odcinkowy pomiar prędkości .. - czemu przekraczając prędkość na danym odcinku co metr .... załóżmy 1000m ... nie dostaje 1000 mandatów tylko jeden ?

Napisano
  • Autor

> Niezupełnie. Zgodnie z zasadą, że nie można karać 2 razy za to samo wykroczenie, karę nałoży ten,

> kto pierwszy ustawi się w kolejce.

> Znaczy tak. Pstryka fotoradar, ale w tym samym miejscu łapie Policja i wypisuje mandat, więc za

> jakiś czas delikwent dostaje wezwanie od "właściciela" fotoradaru (niezależnie od tego kto nim

> był) i wówczas delikwent pisze pisemko, że w tym miejscu i w tym czasie i za to samo

> wykroczenie został już ukarany przez Policję. Gdyby było inaczej, to na ulicach mielibyśmy

> patrole mieszane np. Policja + SM i każdy za stwierdzone wykroczenie (jakiekolwiek)

> wypisywałby swój mandat. Rostowski pewnie piałby ze szczęścia. Teoretycznie sprawa powinna się

> na tym zakończyć. Teoretycznie.

Otóż to smile.gif tak to powinno wyglądać i chyba wygląda.

Napisano

Trochę OT

Jedziesz bez biletu autobusem. Wchodzą kanary. DOstajesz mandat za jazdę bez biletu. Za 3 przystanki wsiadają inni kanarzy. I....?

Dostaniesz drugi mandat? (Biletu kupić nie mogłeś, bo nie masz kasy przy sobie). Odp. NIE. Kwit na mandad za jazdę bez biletu pozwala Ci dokończyć podróż tym srodkiem lokomocji.

Analogicznie jest na pekapie...

Napisano

Wcześniejszego nie skomentuję, uznam za żartok.gif

> Nie ja mam podać tylko ty podaj i nie swoją wymyśloną , tylko konkretnie mi to znajdź w kodeksie

> ruchu drogowego.

Zaraz po tym jak podasz przepis zabraniający kontroli kaskadowych, kontroli wykonywanych przez policję w pobliżu fotoradaruok.gif

> Rzadko gdzie ma tyle.

Chyba na śląsku, ale to nie jest cały krajok.gif

> W takim razie trzeba poprosić Drogówkę lub ITD o interpretacje.

No to śmiałook.gif

> Ok. Odcinkowy pomiar prędkości .. - czemu przekraczając prędkość na danym odcinku co metr ....

> załóżmy 1000m ... nie dostaje 1000 mandatów tylko jeden ?

Sama definicja słowa odcinek, to jakoś tak 3cia klasa szkoły podstawowej. Znajdziesz, czy potraktować to jako żart?

Napisano

> Trochę OT

> Jedziesz bez biletu autobusem. Wchodzą kanary. DOstajesz mandat za jazdę bez biletu. Za 3

> przystanki wsiadają inni kanarzy. I....?

> Dostaniesz drugi mandat? (Biletu kupić nie mogłeś, bo nie masz kasy przy sobie). Odp. NIE. Kwit na

> mandad za jazdę bez biletu pozwala Ci dokończyć podróż tym srodkiem lokomocji.

> Analogicznie jest na pekapie...

ale Kodeks Wykroczeń to nie to samo co regulamin przewoźnika zlosnik.gif

Napisano

> Trochę OT

> Jedziesz bez biletu autobusem. Wchodzą kanary. DOstajesz mandat za jazdę bez biletu. Za 3

> przystanki wsiadają inni kanarzy. I....?

> Dostaniesz drugi mandat? (Biletu kupić nie mogłeś, bo nie masz kasy przy sobie). Odp. NIE. Kwit na

> mandad za jazdę bez biletu pozwala Ci dokończyć podróż tym srodkiem lokomocji.

> Analogicznie jest na pekapie...

Tak, ale kanar wlepia mandat w kwocie X + kwota opłaty za przejazd, tak jest w pekapie 270751858-jezyk.gif

Jak nie chcesz bulić kwoty za przejazd to na najbliższym przystanku kop i się martwisz dalej.

Jak sie będziesz sadził to na peronie odbiorą Cie mundurowiok.gif

Napisano
  • Autor

> Wcześniejszego nie skomentuję, uznam za żart

Twoje posty też uznaje jako żart ok.gif

> Zaraz po tym jak podasz przepis zabraniający kontroli kaskadowych, kontroli wykonywanych przez

> policję w pobliżu fotoradaru

Ja Cie o przepisy nie prosze , tylko definicje.

Kaskadowe są i owszem , ale jak miniesz pierwszy patrol to drugi sprawdza czy dalej jedziesz przepisowo ... Kiedyś mnie zatrzymali to dostałem informację , że 300 m dalej stoi kolejny patrol - ciekawe w jakim celu była ta informacja? może po to by uniknąć takiej właśnie sytuacji.

> Chyba na śląsku, ale to nie jest cały kraj

> No to śmiało

ok.gif napisze smile.gif i bedziemy mieli jasność.

> Sama definicja słowa odcinek, to jakoś tak 3cia klasa szkoły podstawowej. Znajdziesz, czy

> potraktować to jako żart?

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi . Poszedłem tylko Twoim tokiem rozumowania.

Napisano

> Tak, ale kanar wlepia mandat w kwocie X + kwota opłaty za przejazd, tak jest w pekapie

> Jak nie chcesz bulić kwoty za przejazd to na najbliższym przystanku kop i się martwisz dalej.

> Jak sie będziesz sadził to na peronie odbiorą Cie mundurowi

Zwłaszcza jak wsiądziesz w Wawie w ICka a następny przystanek to Kraków. Niech wysadzają. smile.gif

Napisano

> Zwłaszcza jak wsiądziesz w Wawie w ICka a następny przystanek to Kraków. Niech wysadzają.

A wsiądziesz do niego bez biletu?

Napisano

> Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi iPoszedłem tylko Twoim tokiem rozumowania.

Poszedłeś swoim tokiem rozumowania nie rozumiejąc sprawy pomiaru odcinkowego, myląc go z kaskadowym pomiarem, z pomiarem wielokrotnym na jednym odcinku drogi.

Ale nic to, pisz do ITD czy gdzie tam uważasz i dowiemy się jak to jest.ok.gif

Napisano
  • Autor

> Poszedłeś swoim tokiem rozumowania nie rozumiejąc sprawy pomiaru odcinkowego, myląc go z kaskadowym

> pomiarem, z pomiarem wielokrotnym na jednym odcinku drogi.

Nie, nie pomyliłem - wiem czym się różni pomiar odcinkowy od kaskadowego .... Jedynie kwestionuje w tym wypadku możliwość nakładania mandatu 2x .

I jeden i drugi pomiar ujawnia to samo wykroczenie wink.gif Odcinkowy kara zgodnie z logiką RAZ .... Kaskada wiele.

> Ale nic to, pisz do ITD czy gdzie tam uważasz i dowiemy się jak to jest.

Zobaczymy , czy w ogóle odpiszą na coś takiego wink.gif

Napisano

> Nie, nie pomyliłem - wiem czym się różni pomiar odcinkowy od kaskadowego .... Jedynie kwestionuje w

> tym wypadku możliwość nakładania mandatu 2x .

> I jeden i drugi pomiar ujawnia to samo wykroczenie Odcinkowy kara zgodnie z logiką RAZ ....

> Kaskada wiele.

To po kiego grzyba Ty i kolega wyżej piszecie o 1000 mandatów na 1000m pomiaru? screwy.gif

> Zobaczymy , czy w ogóle odpiszą na coś takiego

Odpisząok.gif. Kiedyś wysyłałem pisemne zapytanie do jednej z instytucji i w ciągu kilku dni dostałem pełną odpowiedź wraz z wynikami badańok.gif

Napisano
  • Autor

Wiesz co grinser006.gif już takie poplątane się to zrobiło , że musiałbym zacząć odpisywać coraz większe głupoty , która nie miałyby żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.....

A krążymy wciąż wokół tej samej tezy... Czyli nie można karać dwa razy za to samo wykroczenie .... I jak określić dane wykroczenie jako powtórzone . Czyli na jak długim odcinku , miejscu itp. itd.

Napisano

> Zupełnie nie wiem dlaczego niby ciągłość wykroczenia występować ma jeśli wpierw ukarze policja, a

> nie ma występować jeśli wpierw ukarać ma SG/ ITD

Po zatrzymaniu przez Policję dostajesz mandat za wykroczeni ektore popełniłeś iprzerywa sie jego bieg. Mandat na fotopstryku za 200 m to już kolejne wykroczenie. Jesli jest najpierw fotopstryk to fotkę z niego dostaniesz za miesiuąc a najpierw zapłacisz Policji za to samo przewinienie. Od Ciebie zależy czy dasz sie 270747800-sex.gif i zapłacisz drugi raz za to samo czy też sie odwołasz do Sądu a ten rozpozna sprawę i stwierdzi z materiału dowodowego że jedno wykroczenie zostało ujawnione 2 razy i zgodnie z przytoczonymi przeze mnie przepisami karanie drugi raz jest nielegalne .

> No jak, przeciez jadę ciągle ze stałą prękością ciągle tą samą drogą.

Nie chodzi o droge tylko o jej odcinek gdzie jest ograniczenie. Droga mże mieć 10 km i co 1 km skrzyżowanie i po nim kolejne ograniczenie do 60km/h

Za każdy z tych 10 odcinków możesz wyłapać mandat ale tylko po 1szt. za odcinek

> Skoro nie ma przepisu zakazującego lub nakazującego jakieś odstępy między pomiarami stacjonarnymi

> (ITD) a ruchomymi (Policja), nie można pisać o ciągłości wykroczenia.

Oczywiście ze można. Umiejscowienie fotopstryków to jedno a kodeks postępowania karnego to drugie.

>Bo mimo że następuje ono

> w niedużej odległości to dotyczy innego odcinka, to że położonego bezpośrednio za/ przed, nie

> ma najmniejszego znaczenia.

> Szczególnie że fotoradary jednak najczęściej informują sprawcę że wykroczenie zostało

> zarejestrowane (błysk),

Są fotopstryki błyskające w podczerwieni i co wtedy?

>sam widuję jak często kierowcy wręcz przyspieszają po czymś takim

> zamiast pójść po rozum do głowy i odpuścić, dzięki czemu nie wpakowali by się w kolejny

> pomiar.

Pomiar może być za kolejnym ograniczeniem , wtedy to 2 różne odcinki i 2 różne mandaty sie należą

> I jeszcze jedno. Sposób by wypalił jeśli udowodnisz że pomiary zostały dokonane w tym samym miejscu

> drogi, ale jeśli odległość między nimi wyniesie choćby 5m, to moim skromnym zdaniem owa zasada

> nie karania za to samo dwa razy, nie ma żadnego zastosowania

Nie musi być to samo miejsce tylko ten sam odcinek. Może mieć nawet 10 km.

Na Ypoutubie jest filmik gfostka który po złości dał sie kilka razy cyknąć fotexowi. Sytuacia była taka że nawet prof. Cwiąkalski czyli były minister sprawiedliwości w komentarzu skłanial się ku temu by było to jedno wykroczenie

Napisano

> A krążymy wciąż wokół tej samej tezy... Czyli nie można karać dwa razy za to samo wykroczenie ....

Bzdura. Nie można karać w literze KPK (kodeks postępowania karnego) a nie KW (kodeks wykroczeń).

Jeśli w KW masz zapis o nie karaniu w przypadku wykroczeń 2x za to samo, to proszę o wskazanie który przepis kodeksu wykroczeń to reguluje.

> I jak określić dane wykroczenie jako powtórzone . Czyli na jak długim odcinku , miejscu itp.

> itd.

Czytaj wyżejok.gif

Napisano

> A wsiądziesz do niego bez biletu?

Wsiądę. Kontrola biletów zaczyna się za Zachodnim... smile.gif