Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek rozrządu - tak na szybko który wybrać

Featured Replies

Napisano

mam do wyboru paski kilku firm:

GoodYear- najtańszy

Bosch

Dayco

Contitech

Febi Bilstein

Gates

Rozrzut cenowy 10/20 zeta, nie chodzi, że zaoszczędzę te parę groszy, tylko której firmie można zaufać?

A pasek SKF wtedy bym kupił cały komplet tej firmy

Napisano

Ja zawsze Contitech używam- tak mi podpowiadali i nie narzekam smile.gif a z tego co sobie przypominam to kilka miesięcy temu był taki sam wątek i większość użytkowników AK także opowiadało się za Conti smile.gif

Napisano

Conti lub dayco, z naciskiem na conti.

Napisano

a ja powiem Gates zlosnik.gif

u siebie mam założony, w poprzedniej firmie klientom polecaliśmy i nikt nie wracał z rozwalonymi zaworami zlosnik.gif

Napisano

> Rozrzut cenowy 10/20 zeta, nie chodzi, że zaoszczędzę te parę groszy, tylko której firmie można

> zaufać?

Ja mam zaufanie do Conti - w poprzedniej Octavii tłoki spotkały się z zaworami. Chociaż na rozrząd poszły ogromne siły (koło pasowe na wałku rozrządu niemal ukręciło wałek) to pasek się nie zerwał i nie stracił nawet ani jednego zęba.

Winnym całej sytuacji był prawdopodobnie napinacz rozrządu a nie pasek wink.gif

Napisano

Wybierz Conti albo Gates - najważniejsze żeby zakup był z pewnego źródła (najlepiej oficjalny dystrybutor produktów danej marki).

Napisano

Gates, Dayco, Conti... z czeg do conti mam awersje bo czesto gesto potrafia byc irytujaco glosne...

Napisano

Najlepiej Conti,jak ma być taniej to polecam Dayco.Gates ostatnio dość znacznie zszedł z jakości i pojawiły się u mnie reklamacje.

Napisano

Średnio w temacie, ale mi się trafił Dayco z Chin zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

To spytam się jeszcze o cały komplet.

Przeglądając katalogi rozrządów do mojego silnika natrafiłem na 2 rodzaje rolek prowadzących, które się różnią średnicą i grubością oraz ilością zębów na pasku.

Oba typy rozrządu są wymienne na wzajem wg katalogu.

Taki zestaw mam obecnie zamontowany:

1x Pasek rozrządu CONTITECH(CT975) Szerokość [mm]: 20, Ilość zębów: 162

1x Rolka napinacza paska rozrządu INA(531051830)

średnica zewnętrzna [mm]:59 Szerokość [mm]:22

1x Rolka kierunkowa, prowadząca paska rozrządu INA(53200310) średnica zewnętrzna [mm]:62,7, Szerokość [mm]:23

1x Rolka kierunkowa, prowadząca paska rozrządu INA(532047810) średnica zewnętrzna [mm]:52,5 Szerokość [mm]:23

Taki zestaw jest też w katalogu i czy np mógłbym go zamontować teraz:

1x Pasek rozrządu CONTITECH(CT870) lość zębów:169 Szerokość [mm]:24

1x Rolka napinacza paska rozrządu SKF(vkm15202)

Średnica [mm]:59 Szerokość [mm]:26

2x Rolka kierunkowa, prowadząca paska rozrządu SKF(SKF25212) średnica [mm]:52 Szerokość [mm]:27

Dobrze rozumuje, że w 1 zestawie jedna rolka jest większa, druga mniejsza i dzięki temu rozwiązaniu został skrócony pasek.

W 2 zestawie obydwie rolki prowadzące są tej samej średnicy a pasek dłuższy i dla tego te zestawy można montować wymiennie?

Napisano

To do Opla idzie? grinser006.gif bo ilość zębów i szerokość paska znajoma.

Po nr VIN mogę sprawdzić który rozrząd dla Ciebie powinien być. Jeśli to do Opla.

Napisano

> mam do wyboru paski kilku firm:

> GoodYear- najtańszy

> Bosch

> Dayco

> Contitech

> Febi Bilstein

> Gates

> Rozrzut cenowy 10/20 zeta, nie chodzi, że zaoszczędzę te parę groszy, tylko której firmie można

> zaufać?

> A pasek SKF wtedy bym kupił cały komplet tej firmy

Conti, Gates

Bosch

Dayco

co taniej, jest Twoje

SKF: w paskach PK dla mnie porażka, więc niestety rzutuje to na ofertę napędów paskowych tej firmy.

Może pech, ale nie 10x >

Napisano

> mam do wyboru paski kilku firm:

> GoodYear- najtańszy

> Bosch

> Dayco

> Contitech

> Febi Bilstein

> Gates

> zaufać?

> A pasek SKF wtedy bym kupił cały komplet tej firmy

Dayco, Contitech, Gates: tak naprawdę to obojętnie tylko nie kupuj na allegro bo moga byc podróbki.

Napisano

Ja do swojej AG teraz kupiłem oryginał. Zapłaciłem 370zł, bez pompy. Nie mogłem się zdecydować, bo za 250zł jest zestaw INA, a za 300zł Conitech.

W pierwszym przypadku nie wiedziałem jak z jakością paska, w drugim na odwrót, jak z rolkami, napinaczem. Więc dopłaciłem do oryginału.

Napisano

> Ja do swojej AG teraz kupiłem oryginał. Zapłaciłem 370zł, bez pompy. Nie mogłem się zdecydować, bo

> za 250zł jest zestaw INA, a za 300zł Conitech.

> W pierwszym przypadku nie wiedziałem jak z jakością paska, w drugim na odwrót, jak z rolkami,

> napinaczem.

wiesz co, rolki wszyscy w/w mają te same, napinacz Litensa, rolki INA.

Zestaw GM ma pasek z Conti'ego, INA: z logo INA, a np Febi: z Febi (a rolki też takie jak w/w)

Z Febi pewnie bym się zastanawiał, do INA mam zaufanie.

Napisano

> Zobaczę po montażu jak będzie, pompę mam Airtex'a.

niby hamerykancka, ale totalnie nie miałem przyjemności

Napisano

> Zobaczę po montażu jak będzie, pompę mam Airtex'a.

Dziesiątki Airtexa założyłem i brak problemów.

Napisano

Dowiedziałem się o tej marce czytając o autach grupy VAG, podobno idą na pierwszy montaż w którejś z pod-marek Grupy VAG. Sam nie spotkałem się wcześniej z produktem tej marki, ale trzeba próbować czegoś nowego, zwłaszcza że ostatnio SKF trochę podupadł w jakości, a do SKFa miałem zaufanie.

Poza tym tą pompę kupiłem za 80zł, gdzie inne znanych marek (SKF, Ruville, INA, Hepu) to wydatek rzędy 130-170zł. Nie to że oszczędzam na tym, ale po prostu trafiło się coś co kilka osób chwaliło, więc postanowiłem spróbować ok.gif

Będzie słaba to się będę martwił później.

Napisano

zero reklamacji, a troche tego sprzedalem... ok.gif

Napisano

> a ja powiem Gates

Ja też, ja też! yaya.gif

> u siebie mam założony, w poprzedniej firmie klientom polecaliśmy i nikt nie wracał z rozwalonymi

> zaworami

Ja rozwaliłem zawory, zaniedbawszy termin wymiany rozrządu.

ALE:

Skończyła się jedna z rolek; pasek zaś nie wykazywał jakichkolwiek śladów zużycia. ok.gif

Napisano

ja zawsze uzywalem Contitech"a i moge smialo polecic zlosnik.gif

teraz jest lancuch takze nie wie mczy w przeciag zlosnik.gif 2 lat sie cos zmienilo z ta firma zlosnik.gif