Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukamy auta dla singla budżet ~ 10 tys. PLN

Featured Replies

Napisano

Ze względu że w życiu trochę się pozmieniało kusi mnie żeby poszukać jakiegoś samochodu zamiast Tigera...

szukamy samochodu dla singla prowadzącego DG...czyli auto na pewno musi być większe od obecnego, nie może być wolniejsze, i nie może mieć mniejszego wyposażenia niż obecne...czyli upraszczając kryteria...

- najlepiej 5d, ew 3d ale żeby był jakikolwiek bagażnik

- benzyna z gazem, ew. sama benzyna

- na pewno musi być po 2000r produkcji...

- przyspiszenie 0-100km/h ~ 10sek

- silnik raczej nie większy niż 2.0l

Patrząc na wyposażenie obecnego samochodu w nowym nie może zabraknąć:

- klima

- ABS

- el lustra

- el szyby

- wspomaganie

- podgrzewanie luster

- domykanie szyb (choć bez tego bym przeżył)

fajnie żeby auto było w miarę komfortowe, i jazda po dziurach nie była tak uciążliwa jak obecnie...w sumie to tyle wymagań...generalnie samochód w 70% będzie użytkowany w mieście na dojazdy do pracy, kina, zakupy itp. ale ważne jest też żeby trasa 500km nie męczyła jak obecnie...

...co do kosztów to żeby ceny części nie zabijały i były łatwo dostępne...auto ma być jak najmniej awaryjne...

Moje obecne typy to :

Megane II

Mondeo MK3

Napisano

mondeo za 10 tys bedzie lipne i gnijące

troche za duze wymagania, jak na taki budżet

Napisano
  • Autor

> mondeo za 10 tys bedzie lipne i gnijące

> troche za duze wymagania, jak na taki budżet

...powiedzmy że budżet można o 2 tyśki podciągnąć jeśli bedzie ciekawe autko.. ok.gif

Napisano

focus I 2.0 spełnia wszystkie kryteria smile.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

> focus I 2.0 spełnia wszystkie kryteria

...a jak tam z zawieszeniem ?? nie ma miliona drążków i wahaczyków ?? w sumie może udałoby się nawet z grzaną szybą przednia znaleść... hmm.gif

Napisano

> Megane II

> Mondeo MK3

W tym budżecie oba będą padła...Tak jak tu kolega wspomniał-focus I z dwulitrowym motorkiem i będziesz zadowolony, stilo 3d 2.4, może jakiś civic...

Napisano

> ...a jak tam z zawieszeniem ?? nie ma miliona drążków i wahaczyków ?? w sumie może udałoby się

> nawet z grzaną szybą przednia znaleść...

jeżdżę takowym od dwóch lat i nic przy zawieszeniu jeszcze nie robiłem.

co prawda jest wielowachacz ale w miarę trwały.

Napisano

> za 10 k ?

a czy ktoś mówił że ma być bezwypadkowe ? zlosnik.gif

Napisano

> a czy ktoś mówił że ma być bezwypadkowe ?

mówi że szuka auta.

nie wiem czy kolega mu przypadkiem nie poleca konstrukcji stalowej spawanej

Napisano
  • Autor

> W tym budżecie oba będą padła...Tak jak tu kolega wspomniał-focus I z dwulitrowym motorkiem i

> będziesz zadowolony, stilo 3d 2.4, może jakiś civic...

tez dobra opcja z tym stilo...szczegolnie opcja 3d mi sie podoba..musze allegro poprzegladac

smile.gif

Napisano
  • Autor

> BMW E46 320i

ta marka nie jest moim targetem...jakos nie lubie bmw...jedyny wyjatek to e46 coupe lub cabrio ale niestety poza zasiegiem cenowym..

Napisano

> focus I 2.0 spełnia wszystkie kryteria

w sumie nie powinien byc rozczarowany,

bedzie podobnie zardzewialy jak tigra

Napisano

jeśli udało by Ci się znaleźć podel po FL, to mocno polecam Puga 307. Uważam, że to bardzo udany model.

Napisano

Nie ma takiego auta które sie nie zepsuje za 4 miesiące czy za 1,5 roku . Zawsze cos musi zrobic nieoczekiwanie.

może megane I ph II 2002r zlosnik.gif

Napisano

Sławek, kup Astrę, tą którą ja miałem ok.gif do 10 tys zł kupisz dobry egzemplarz, a frajda z jazdy jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> w sumie nie powinien byc rozczarowany,

> bedzie podobnie zardzewialy jak tigra

i tutaj Cie zaskocze...delikatna korozja tylko w 2 miejscach....a reszta zdrowa bo auto bylo sprowadzone z poludnia Wloch..

Napisano
  • Autor

> jeśli udało by Ci się znaleźć podel po FL, to mocno polecam Puga 307. Uważam, że to bardzo udany

> model.

dobrze ze mi przypomniales o tym samochodzie bo to moze byc ciekawa opcja ok.gifpalacz.gif

Napisano

> dobrze ze mi przypomniales o tym samochodzie bo to moze byc ciekawa opcja

tam jak dobrze kojarze wymiana hamulcow z tylu wiaze sie z niemila niespodzianka

Napisano
  • Autor

> Sławek, kup Astrę, tą którą ja miałem do 10 tys zł kupisz dobry egzemplarz, a frajda z jazdy jest

Michal wiem ze to poprawny samochod ale kusi mnie zeby zmienic marke...

Napisano

> jeśli udało by Ci się znaleźć podel po FL, to mocno polecam Puga 307. Uważam, że to bardzo udany

> model.

Ja też tak uważam. Ale nie będzie to udany egzemplarz za 10 czy nawet 12kpln.

Napisano

> Sławek, kup Astrę, tą którą ja miałem do 10 tys zł kupisz dobry egzemplarz, a frajda z jazdy jest

jak można mieć frajdę z jazdy Astrą ?? hehe.gif

Ja podepnę się pod kolegów mówiących o Focusie mk1 ok.gif 2.0 benzynka całkiem fajnie jedzie, auto prowadzi się super i do tego ceny części nie zabijają jakoś mocno portfela.

Napisano

> Michal wiem ze to poprawny samochod ale kusi mnie zeby zmienic marke...

To nie pomogę. Astrę tą co miałem mogę Ci polecić, ale lepsza byłaby bertone wink.gif

Napisano

Ale co z tego skoro ten samochód prowadzi się paskudnie.. Jeździłem i benzynowymi (mam w pracy) i dieslem kolegi.. Tak nudnego auta dawno nie widziałem. Do tego wnętrze bez żadnego! polotu, żadnego smaczku. Ciosanie siekierą. To poprawne i solidne auto.. i tyle.

Napisano

> tam jak dobrze kojarze wymiana hamulcow z tylu wiaze sie z niemila niespodzianka

Co to za niespodzianka?

Napisano

e39 grinser006.gif

Napisano

> Co to za niespodzianka?

ZTCP tarcza jest zintegrowana z piasta lozyskiem i bog wie czym... nie wymienia sie hebli tylko praktycznie "cale kolo" .

Napisano

> ZTCP tarcza jest zintegrowana z piasta lozyskiem i bog wie czym... nie wymienia sie hebli tylko

> praktycznie "cale kolo" .

A faktycznie, jakoś wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ok.gif

Pocieszające jest to że od nowości do 160kkm nie musieliśmy zaglądać do tarcz tylnych, wygląda że wytrzymają kolejne 100kkm bez problemu.

Napisano

> ZTCP tarcza jest zintegrowana z piasta lozyskiem i bog wie czym... nie wymienia sie hebli tylko

> praktycznie "cale kolo" .

facepalm%5B1%5D.gif

Tarcza zintegrowana z łożyskiem wyposażonym w pierścień magnetyczny ABSu. Tyle. Wielkie aj waj... tylko - jak często wymienia się tylne tarcze w przednionapędowym, nie za mocnym kompakcie? Raz na 150-200kkm?

Napisano

> Tarcza zintegrowana z łożyskiem wyposażonym w pierścień magnetyczny ABSu. Tyle. Wielkie aj waj...

> tylko - jak często wymienia się tylne tarcze w przednionapędowym, nie za mocnym kompakcie? Raz

> na 150-200kkm?

Ale sam przyznasz że np. w Octavii za tarczę tylną zapłacę 95 PLN a w 307 460 PLN (ceny TRW detal z Motointegratora).

Jak ktoś szuka auta za 10 tys to te 700 PLN na komplecie moim zdaniem robi mu różnice.

Napisano

tu nie chodzi o te 450 plnow za te tarczo-kola. To fajnie pokazuje jak producent 307'ki zaplanowal wyciagniecie z ciebie hajsu. Stosunkowo ladne auta w cenach konkurencyjnych... a takie kwiatki pod maska. Ile jest takich mykow w 307 ? Ok - roboczogodzina w ASO spada do minimum bo latwiej wymienia sie modulowo. Tyle ze zamiast wymienic uszczelki trzeba kupic caly kran. nono.gifno.gif

Napisano

> Ale sam przyznasz że np. w Octavii za tarczę tylną zapłacę 95 PLN a w 307 460 PLN (ceny TRW detal z

> Motointegratora).

> Jak ktoś szuka auta za 10 tys to te 700 PLN na komplecie moim zdaniem robi mu różnice.

Za 10 tysięcy nie kupi 307 po lifcie. A w takim przedliftowym (jak mój), tarcze będą w podobnej cenie jak do tej Octavii.

Nawiasem mówiąc - nie wiem co to ten Motointegrator, ale wygląda na cholernie drogi dla detalistów. Gorzej jak Intercars dla ludka z ulicy, bez zniżek.

Na allegro tarcza SNR (OEM dla PSA) z łożyskiem to koszt nieco poniżej 300zł. W okolicach tej kwoty, da się je kupić w dobrych sklepach stacjonarnych.

Napisano

> tu nie chodzi o te 450 plnow za te tarczo-kola. To fajnie pokazuje jak producent 307'ki zaplanowal

> wyciagniecie z ciebie hajsu. Stosunkowo ladne auta w cenach konkurencyjnych... a takie kwiatki

> pod maska. Ile jest takich mykow w 307 ?

Myślisz, że w innych markach nie ma takich myków? Są wszędzie.