Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczna przyczepka...

Featured Replies

Napisano

ARTYKUŁ - KLIK

Co o tym sądzicie ? ....

Ja mam tylko jedno ale.....

Przyczepka dopiero coś daje jak już rozpędzimy auto , czyli jedynie do utrzymywania prędkości....

I ciekawe jak to wyjdzie w testach .... nie widzę tego ,żeby z powodzeniem taka przyczepka miała pchać 1.5tony.

Kolejny minus , to auto musi mieć stale odpalony silnik.

Ale pomysł sam w sobie dobry...

Napisano

> Kolejny minus , to auto musi mieć stale odpalony silnik.

> Ale pomysł sam w sobie dobry...

Kolejny minus - ty hamujesz awaryjnie a przyczepka non stop pcha twój samochód grinser006.gif

Kolejny minus - nie zaparkujesz tym ani pod pracą ani w markecie bo przyczepka będzie wystawać na ulicę

Kolejny minus - jak jest ślisko to popychanie przez przyczepkę skończy się zwiedzaniem rowu

Kolejny minus - już widzę jak ktoś cofa i manewruje z taką przyczepką w mieście grinser006.gif

Byle te plusy nie przysłoniły nam minusów grinser006.gif

Napisano

> Co o tym sądzicie ? ....

Rozumiem, że ten wynalazek ma zapewnić tańsze podróże kosztem "garbatowości" rozwiązania.

Proponuję zasilić auto spalinowe paliwem bez akcyzy - również tanio a bez druciarstwa i łapania prawą ręką lewego ucha.

Napisano

Ale jak to działa? W tej przyczepie jest silnik elektryczny napędzający koła przyczepy? Dobrze rozumiem?

Jeśli tak to przecież to kompletny bezsens

Napisano
  • Autor

> Kolejny minus - ty hamujesz awaryjnie a przyczepka non stop pcha twój samochód

Podejrzewam ,ze z naciśnięciem hamulca napęd jest rozłączany.

> Kolejny minus - nie zaparkujesz tym ani pod pracą ani w markecie bo przyczepka będzie wystawać na

> ulicę

Możesz ją odczepić i postawić obok grinser006.gif

> Kolejny minus - jak jest ślisko to popychanie przez przyczepkę skończy się zwiedzaniem rowu

No tak, tylko ona służy do utrzymywania prędkości a nie rozpędzania i podejrzewam , że przy uślizgu koła napęd będzie rozłączany.

> Kolejny minus - już widzę jak ktoś cofa i manewruje z taką przyczepką w mieście

Niektóre przyczepki mają być na sztywno montowane... ale poraz kolejny mówie, to nie jest do miasta , tylko na trase.

> Byle te plusy nie przysłoniły nam minusów

kolejny minus dla mnie to opory powietrza i waga.... przy przyspieszaniu to auto może pobierać tyle więcej paliwa, że nie zwróci się to podczas normalnej jazdy na elektryku ;p

Napisano
  • Autor

> Ale jak to działa? W tej przyczepie jest silnik elektryczny napędzający koła przyczepy? Dobrze

> rozumiem?

> Jeśli tak to przecież to kompletny bezsens

tak dobrze rozumiesz....

Czemu bezsens ?? większość autobusów przegubowych tak jeździ wink.gif

Napisano

> Jeśli tak to przecież to kompletny bezsens

No bezsens facepalm%5B1%5D.gif. Przecież bilans energetyczny takiego rozwiązania zawsze będzie ujemny hehe.gif. Przypomina mi to niedawno prezentowane na HP "perpetum mobile" z alternatorów i silnika zlosnik.gif.

Napisano

> tak dobrze rozumiesz....

> Czemu bezsens ?? większość autobusów przegubowych tak jeździ

Tak, ale przegub autobusu trochę się różni od połączenia kulowego smile.gif

Pomijam już różnicę mas auta i tego wynalazku.

Napisano
  • Autor

> Tak, ale przegub autobusu trochę się różni od połączenia kulowego

> Pomijam już różnicę mas auta i tego wynalazku.

grinser006.gif no właśnie o to chodzi .... i śmieszy mnie to trochę.... bo ta przyczepka , żeby spełniała swoją rolę będzie musiała z 500kg ważyć przynajmniej .... i jak to ma odpychać taki łączny zestaw ponad 2 tony .

Napisano

Pomysł genialny w swojej prostocie!

Nie ma co się martwic o masę przyczepki, bo akumulatory będą ważyć kilkaset kg.

Napisano

Czy zostanie dopuszczona do ruchu. Wątpię. Bo zmienia kompletnie prowadzenie się auta. Byle zakręt i coś śliskiego i piruecik. O jeździe w zimie można zapomnieć.

Co się też stanie, jak uderzymy w coś - tył samochodu zostanie zmasakrowany i do tego oblany kwasem?

> Kolejny minus , to auto musi mieć stale odpalony silnik.

Ciekawe, jak na biegu jałowym przy sporych prędkościach ze skutecznością wspomagania hamowania na jałowym.

No i problemy z parkowaniem. Czyli niby pomysł do miasta - a właśnie w mieście bezużyteczny przez parkowanie.

Rozumiem też, że na silnik elektryczny nie ma wpływu ani pedał hamulca, ani gazu. Więc jak na tym przyspieszyć? No i wydłuża drogę hamowania - jak ktoś zdąży wyłączyć silni elektryczny, to tylko przez masę, jak nie zdąży (czyli zawsze w przypadku hamowania awaryjnego) to jeszcze bardziej.

Jak dla mnie bezsensowny pomysł. I bardzo niebezpieczne rozwiązanie. Wątpię, żeby zostało dopuszczone do ruchu.

Napisano

> Jak dla mnie bezsensowny pomysł. I bardzo niebezpieczne rozwiązanie. Wątpię, żeby zostało dopuszczone do ruchu.

Przypuszczam, że nawet prototyp nie powstanie - to nawet nie jest dojrzała koncepcja, tylko mrzonki jakiegoś marzyciela.

k.

Napisano

> ARTYKUŁ - KLIK

Co do przyczepy - autor "wynalazku" widzi to, co chce widzieć. Dlatego pisze:

" Staram się analizować problem i szukać gdzie jest jego źródło. Przykładem są korki przy bramkach na autostradzie A4. Uważam, że główną przyczyną jest wydawanie reszty. "

To ciekawe, bo korki tworzą się nawet tam, gdzie nic nie płacisz, a tylko pobierasz bilet na "wlocie" na A4...

Pomysł z przyczepką: przerost formy nad treścią, to się nie uda, perpetum mobile z tego nie będzie grinser006.gif

Napisano

> To ciekawe, bo korki tworzą się nawet tam, gdzie nic nie płacisz, a tylko pobierasz bilet na

> "wlocie" na A4...

Raz jechałem A4 z Wrocławia. Dojeżdżam do Krapkowic, jestem na wysokości Pruszkowa i w pewnym momencie samochody zaczynają zwalniać, czasami stają lub jadą żółwim tempem kilkanaście kilometrów.

Dlaczego?

Dlatego, że ludziom zachciało się oglądać powódź podczas przejeżdżania przez most nad Odrą.

Co do pomysłu przyczepki to wiele było już pomysłów. Myślę, że można to porównać do turbinki Kowalskiego.

Napisano

Quote:

Mój pomysł ma jedną ogromną zaletę. Nie wiąże się z żadną ingerencją w samochód! Po prostu dopinasz przyczepkę, przeciągasz kabel przez bagażnik do kierownicy, a na kierownicy naklejasz malutką tablicę z czterema przyciskami, m.in. uruchamiającymi tempomat i bieg wsteczny.

Czyli co, za każdym razem kierowca ma otwierac bagażnik, przeciągać kabel (klapa się nie domknie) aż do kierownicy. I naklejać na kierownicę jakis panel sterowania facepalm%5B1%5D.gif druciarstwo, które pewnie szybko przestanie działać. Poza tym dlaczego przyczepka? Przeciez wiadomo, że lepiej ciągnąć niż pchać? Znacie polski ciągnik "Dzik"? Wiele lat to było używane i się sprawdzało. Nawet w Legendach PRLu na TVN Turbo pokazywali

287257341-1965-DZIK-2-372-cc-85-KM-32.jpg

post-147237-1435252201439_thumb.jpg