Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Róznice testów IIHS i NCAP

Featured Replies

Napisano

Tak zerkam na nowy sposób testowania aut przez Insurance Institute for Highway Safety i zastanawiam się, czy European New Car Assessment Programme tez zamierza zaostrzyć sposób przeprowadzania testów hmm.gif

Nie wiem czy to dobry przykład, bo pojęcia nie mam czy te obydwie wersje CR-V mają podobną konstrukcję hmm.gif Widać natomiast jak przeprowadzane są testy zderzeń czołowych.

Napisano

> Nie wiem czy to dobry przykład, bo pojęcia nie mam czy te obydwie wersje CR-V mają podobną

> konstrukcję Widać natomiast jak przeprowadzane są testy zderzeń czołowych.

testy sa jednak rozne i to bardzo

europa robi testy czolowe z offsetem 50% natomiast stany z offsetem chyba 20 lub 25%

Napisano

> testy sa jednak rozne i to bardzo

> europa robi testy czolowe z offsetem 50% natomiast stany z offsetem chyba 20 lub 25%

No bo inne są kryteria typowych wypadków. Inaczej jest w Europie, inaczej w USA. Auto robione typowo na rynek USA będzie bardziej niebezpieczne w Europie i odwrotnie.

Napisano

Czemu na pierwszym filmie nie ma zaglowkow?

Napisano

mnie zastanawia, czemu u nas robi się testy chyba przy 60 km/h,

jak większość wypadków wydarza się przy 120 z obu stron...

Napisano

> mnie zastanawia, czemu u nas robi się testy chyba przy 60 km/h,

> jak większość wypadków wydarza się przy 120 z obu stron...

Pewnie dlatego, że przy tych 120 km/h jest widoczna tylko kupa zmiażdżonej blachy bez względu na markę, model.

Napisano

Czy w większości to nie wiem, ale tak czy siak powyżej 100km/h szanse przeżycia są mikre.

Napisano

> Tak zerkam na nowy sposób testowania aut przez Insurance Institute for Highway Safety i zastanawiam

> się, czy European New Car Assessment Programme tez zamierza zaostrzyć sposób przeprowadzania

> testów

> Nie wiem czy to dobry przykład, bo pojęcia nie mam czy te obydwie wersje CR-V mają podobną

> konstrukcję Widać natomiast jak przeprowadzane są testy zderzeń czołowych.

Zasada jest bardzo prosta - auta spełniające wymogi testów IIHS dostają pięć gwiazdek w EU. Natomiast w drugą stronę niekoniecznie.

Napisano

> No bo inne są kryteria typowych wypadków. Inaczej jest w Europie, inaczej w USA. Auto robione

> typowo na rynek USA będzie bardziej niebezpieczne w Europie i odwrotnie.

dziwna teza i bardzo odwazna

co innego zrobienie samochodu na dobry wynik pod test euro a test us

ale czy wypadek w usa samochodem na rynek euro czy w euro samochodem robionym na usa - raczej jedna cholera

Napisano

wiekszosc spektakularnych wypadkow to wypadki z predkosciami wiekszymi

ale wiekszosc wypadkow to jednak wypadki/kolizje z predkosciami bardziej zblizonymi do miejskich warunkow i w miescie sie zdarzajacych

Napisano

Ale w tedy zderzają się 2 samochody, które pochłaniają część energii w przeciwieństwie do betonowej ściany stosownej w crash testach.

Napisano
  • Autor

> testy sa jednak rozne i to bardzo

> europa robi testy czolowe z offsetem 50% natomiast stany z offsetem chyba 20 lub 25%

Przecież to widać na filmach które pokazałem. Po co o tym piszesz? hmm.gif

Napisano

> Ale wtedy zderzają się 2 samochody, które pochłaniają część energii w przeciwieństwie do betonowej

> ściany stosownej w crash testach.

Ekchem... Zderzenie ze ścianą jest identyczne w skutkach jak zderzenie z identycznym samochodem jadącym tak samo szybko z przeciwka.

Napisano

> Ekchem... Zderzenie ze ścianą jest identyczne w skutkach jak zderzenie z identycznym samochodem

> jadącym tak samo szybko z przeciwka.

true

Napisano

> Ekchem... Zderzenie ze ścianą jest identyczne w skutkach jak zderzenie z identycznym samochodem

Nie do końca, ale z dużym przyblizeniem. Tyle ze zwykle zderzasz sie z innym samochodem.

Napisano

No własnie o tym pisałem, że 2x60 km/h dwóch samochodów jest porównywalne ze zderzeniem ze ścianą przy prędkości 60 km/m.

Napisano

Bo jeśli jedziesz używając mózgu to masz szansę wyjść bez większych obrażeń. Jeśli go nie używasz to nie ma takiego auta, które Cię uratuje.