Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działa zawór (wastegate?) przy turbosprężarce

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś mógłby dokładnie wytłumaczyć jak działa zawór przy turbosprężarce potocznie nazywany gruszką? Chodzi o zwykłą turbosprężarkę bez zmiennej geometrii łopatek.

287327704-IMG_6020.jpg

Jakie są możliwe przyczyny nie działania tego zaworu i ewentualnie jak sprawdzić poprawność działania?

Odkręciłem to ustrojstwo i przy użyciu siły da radę delikatnie wysunąć trzpień. Mechanizm na turbo, którym ma poruszać zawór działa bez żadnych oporów.

Mój pomysł to:

1. zdjąć gumową rurkę i sprawdzić czy turbo produkuje w tą stronę ciśnienie

2. podłączyć kompresor pod zawór na około 1 bar i obserwować jak i czy wysuwa się trzpień zaworu.

Dobra koncepcja?

post-38310-14352522376848_thumb.jpg

Napisano

> Czy ktoś mógłby dokładnie wytłumaczyć jak działa zawór przy turbosprężarce potocznie nazywany

> gruszką? Chodzi o zwykłą turbosprężarkę bez zmiennej geometrii łopatek.

> Jakie są możliwe przyczyny nie działania tego zaworu i ewentualnie jak sprawdzić poprawność

> działania?

> Odkręciłem to ustrojstwo i przy użyciu siły da radę delikatnie wysunąć trzpień. Mechanizm na turbo,

> którym ma poruszać zawór działa bez żadnych oporów.

> Mój pomysł to:

> 1. zdjąć gumową rurkę i sprawdzić czy turbo produkuje w tą stronę ciśnienie

> 2. podłączyć kompresor pod zawór na około 1 bar i obserwować jak i czy wysuwa się trzpień zaworu.

> Dobra koncepcja?

W sprężarce bez zmiennej geometrii zawór ten przy pewnym zadanym z góry przez producenta ciśnieniu otwiera się i ,,upuszcza'' ciśnienie.

Napisano
  • Autor

> W sprężarce bez zmiennej geometrii zawór ten przy pewnym zadanym z góry przez producenta ciśnieniu

> otwiera się i ,,upuszcza'' ciśnienie.

Działa tylko w jedną stronę, tzn. tylko upuszcza? Czy również zasysa?

Napisano

> Działa tylko w jedną stronę, tzn. tylko upuszcza? Czy również zasysa?

Takie perpetuum-mobile? Przy za dużym ciśnieniu upuszcza, przy za małym zasysa... I turbo już niepotrzebne grinser006.gif

Napisano

można sprawdzić szczelność WG i to przy jakim ciśnieniu następuje otwarcie zaworu/klapki...

najczęstsza przyczyna niedomagań to sparciała membrana...w środku jest membrana ze sprężyną (przynajmniej w mi znanych WG, nie wiem czy inne konstrukcje występują) i to ta membrana najczęściej zaczyna popuszczać i TS nie utrzymuje zadanego ciśnienia...

Napisano
  • Autor

> można sprawdzić szczelność WG i to przy jakim ciśnieniu następuje otwarcie zaworu/klapki...

> najczęstsza przyczyna niedomagań to sparciała membrana...w środku jest membrana ze sprężyną

> (przynajmniej w mi znanych WG, nie wiem czy inne konstrukcje występują) i to ta membrana

> najczęściej zaczyna popuszczać i TS nie utrzymuje zadanego ciśnienia...

Zawór można jakoś rozpołowić i sprawdzić w jakim stanie jest ta membrana? Jeżeli okaże się zepsuty, da radę kupić jakiś pasujący zamiennik? Silnik to 2,5 TDI Iveco/Fiat.

Napisano
  • Autor

> wastegate - czyli upustowy , tylko upuszcza przez małą klapke w muszli turbiny

Więc ze stanu 0 będzie się tylko wysuwał?

Napisano
  • Autor

> Takie perpetuum-mobile? Przy za dużym ciśnieniu upuszcza, przy za małym zasysa... I turbo już

> niepotrzebne

Trzeba tak było od razu, nie regenerowałbym starej turbosprężarki sciana.gifzlosnik.gif

Napisano

> W sprężarce bez zmiennej geometrii zawór ten przy pewnym zadanym z góry przez producenta ciśnieniu

> otwiera się i ,,upuszcza'' ciśnienie.

Bardziej precyzyjnie to aktuator poprzez cięgno otwiera wastegate w muszli wydechowej i tym samym część spalin omija turbosprężarkę i trafia prosto w wydech. Co przekłada się na zmniejszenie ciśnienia doładowania.

Napisano

> Więc ze stanu 0 będzie się tylko wysuwał?

tak , sztanga wysuwając się otworzy klapkę w turbinie

Napisano
  • Autor

Wyciągnąłem dzisiaj "gruszkę" i ku mojemu zaskoczeniu trzpień pod ciśnieniem wysuwa się.

Nie ma natomiast ciśnienia na wężyku z turbosprężarki icon_eek.gif Turbo niedawno regenerowane, auto po remoncie nie zrobiło jeszcze 30km. Gdzie szukać usterki? niewiem.gif

Wirnik turbosprężarki powinien kręcić się całkiem luźno czy z lekkim oporem?

Napisano

> Wirnik turbosprężarki powinien kręcić się całkiem luźno czy z lekkim oporem?

Jak stwierdziłeś, że nie ma ciśnienia na tym wężyku do gruszki?

Jeżeli tak jest rzeczywiście to zdjąłbym dolot i pooglądał wirnik. Również na pracującym silniku po dodaniu gazu (mój bolid nie ma kompa i nie załapie błędu tu może być pewien problem, bo nie wiem jak to jest rozwiązane w Twoim). Wróćmy na razie do nie pracującego silnika.

Turbo ma się kręcić luźno, oczywiście same łopatki dają lekki opór nazwijmy go bezwładnościowym. Zimne turbo może mieć luz poprzeczny, ale nie wzdłużny,choć moje ma też wzdłużny i nic się nie dzieje (nie bierze oleju, nie jest głośne, potrafi pompować dość duże wartości jak na takiego malucha).

Czy turbo o którym piszesz wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu w pierwszym poście?

Ja mam KKK03 i od gruszki jest dość długie cięgno na którym jest regulacja.

Ja zakupiłem wskaźnik doładowania i wysterowałem to według upodobań.

Możliwe, że mimo tego, że sama gruszka jest sprawna to na skutek złej regulacji cięgna lub uszkodzenia "klapki" upuszczającej ciśnienie w wydech, cała para idzie właśnie tam. Zawór jest ciągle otwarty

W moim bardzo prosto ściągnąć rurę kolektorową i sprawdzić czy naciśnięcie cięgna od gruszki powoduje otwarcie WG.

Opisałem regulację turbo z widocznym cięgnem, ale regulowałem też Koledze w takim bolidzie jak mój z innym rozwiązaniem (turbo o ile pamiętam T14) i tam na samej gruszce byłą regulacja imbusem. Efekt złej regulacji może spowodować ciągłe otwarcie WG.

Jestem samoukiem w powyższym zakresie, ale w przypadkach którymi się zajmowałem tak to działało.

Napisano
  • Autor

> Jak stwierdziłeś, że nie ma ciśnienia na tym wężyku do gruszki?

Zdjąłem gruszkę i nie czuję żeby cokolwiek stamtąd dmuchało.

> Jeżeli tak jest rzeczywiście to zdjąłbym dolot i pooglądał wirnik. Również na pracującym silniku po

> dodaniu gazu (mój bolid nie ma kompa i nie załapie błędu tu może być pewien problem, bo nie

> wiem jak to jest rozwiązane w Twoim). Wróćmy na razie do nie pracującego silnika.

Dolot ściągnąłem, wirnika nie widzę. W razie czego mogę posłużyć się lusterkiem.

> Turbo ma się kręcić luźno, oczywiście same łopatki dają lekki opór nazwijmy go bezwładnościowym.

Oczywiście palcem mogę kręcić ale nie na zasadzie, że ruszę i zrobi kilka obrotów, w zasadzie to nie ma żadnej bezwładności, od razu wyhamowuje.

> Zimne turbo może mieć luz poprzeczny, ale nie wzdłużny,choć moje ma też wzdłużny i nic się nie

> dzieje (nie bierze oleju, nie jest głośne, potrafi pompować dość duże wartości jak na takiego

> malucha).

Turbo świeżo po regeneracji, na wirniku nie czuć żadnych luzów.

> Czy turbo o którym piszesz wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu w pierwszym poście?

To jest dokładnie moje turbo zaraz po regeneracji.

> Ja mam KKK03 i od gruszki jest dość długie cięgno na którym jest regulacja.

> Ja zakupiłem wskaźnik doładowania i wysterowałem to według upodobań.

> Możliwe, że mimo tego, że sama gruszka jest sprawna to na skutek złej regulacji cięgna lub

> uszkodzenia "klapki" upuszczającej ciśnienie w wydech, cała para idzie właśnie tam. Zawór jest

> ciągle otwarty

> W moim bardzo prosto ściągnąć rurę kolektorową i sprawdzić czy naciśnięcie cięgna od gruszki

> powoduje otwarcie WG.

Ręką jesteś w stanie wyciągnąć cięgno gruszki? U mnie potrzeba na to dużo siły dlatego posłużyłem się ciśnieniem 1-1,5 bara z kompresora.

Klapka WG działa luźno i bez żadnych oporów. Regulując ją ręcznie słychać zmianę w pracy silnika więc pewnie działa jak należy.

Nie wiem gdzie szukać usterki. Dolot wydaje się być szczelny, nigdzie nie słychać i nie czuć, żeby ciśnienie uciekało. Tak na chłopski rozum wydaje mi się, że turbo kręci się za wolno przez co nie ma żadnych efektów niewiem.gif

Napisano

> Zdjąłem gruszkę i nie czuję żeby cokolwiek stamtąd dmuchało.

Ciśnienie sprawdza się na obciążonym silniku, jak chcesz poczuć czy tam dmucha? Jeżeli dźwignia w aktuatorze się wychyla i klapka w turbinie działa to wszystko jest sprawne, weź manuala od auta i ustaw cięgno tak jak zaleca producent. Ewentualnie sprawdź solenoid.

Napisano

Czyli masz teraz za niskie (lub w ogóle brak) ciśnienie doładowania?

Przy jakich obrotach silnika to badasz, powyżej 2000obr/min powinno już solidnie dmuchać i wąż powinien twardnieć grinser006.gif

Może podłącz jakiś ciśnieniomierz hmm.gif

Napisano

> Ciśnienie sprawdza się na obciążonym silniku, jak chcesz poczuć czy tam dmucha? Jeżeli dźwignia w

> aktuatorze się wychyla i klapka w turbinie działa to wszystko jest sprawne, weź manuala od

> auta i ustaw cięgno tak jak zaleca producent. Ewentualnie sprawdź solenoid.

To chyba przy zmiennej geometrii, gdzie tam widzisz solenoid icon_eek.gif

Napisano

> To chyba przy zmiennej geometrii, gdzie tam widzisz solenoid

Nie widzę tez silnika, myślisz ze go tam nie ma?

Napisano

> Nie widzę tez silnika, myślisz ze go tam nie ma?

Ale turbosprężarkę i pierwszy post autora chyba widzisz hmm.gif

Napisano

> Ale turbosprężarkę i pierwszy post autora chyba widzisz

Zazwyczaj solenoid jest schowany gdzieś w komorze silnika dlatego nie spodziewam się go zobaczyć przy turbinie zlosnik.gif

Napisano

> Zazwyczaj solenoid jest schowany gdzieś w komorze silnika dlatego nie spodziewam się go zobaczyć

> przy turbinie

To jeszcze powiedz czym ten solenoid miałby niby sterować w tym przypadku zlosnik.gif

Napisano

> To jeszcze powiedz czym ten solenoid miałby niby sterować w tym przypadku

Zazwyczaj steruje właśnie actuatorem.

Napisano

> Zazwyczaj steruje właśnie actuatorem.

Tutaj ciśnienie doładowania bezpośrednio poprzez wężyk steruje gruszką. Nie ma żadnego elektrozaworu.

Przy mechanicznym sterowaniu gruszka sterowana jest nadciśnieniem, a przy sterowaniu elektrozaworem podciśnieniem.

Napisano

> Zazwyczaj steruje właśnie actuatorem.

I w przypadku tej konkretnej turbosprężarki też hmm.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie sprawdza się na obciążonym silniku, jak chcesz poczuć czy tam dmucha?

A węże? Wydaje mi się, że wcześniej szybciej i bardziej twardniały.

>Jeżeli dźwignia w

> aktuatorze się wychyla i klapka w turbinie działa to wszystko jest sprawne, weź manuala od

> auta i ustaw cięgno tak jak zaleca producent. Ewentualnie sprawdź solenoid.

Co to jest solenoid (brzmi jak krytponit zlosnik.gif) i gdzie go szukać?

Napisano
  • Autor

> Czyli masz teraz za niskie (lub w ogóle brak) ciśnienie doładowania?

> Przy jakich obrotach silnika to badasz, powyżej 2000obr/min powinno już solidnie dmuchać i wąż

> powinien twardnieć

> Może podłącz jakiś ciśnieniomierz

Obroty prawie, że maksymalne. Nie mam obrotomierza ale pewnie około 4-4,5k obr/min

Napisano

> Tutaj ciśnienie doładowania bezpośrednio poprzez wężyk steruje gruszką. Nie ma żadnego

> elektrozaworu.

> Przy mechanicznym sterowaniu gruszka sterowana jest nadciśnieniem, a przy sterowaniu elektrozaworem

> podciśnieniem.

Ok wygłupiłem się zwracam honor, nie wyświetlało mi się zdjęcie w przeglądarce , stawiam kolejkę 20.GIF

Napisano

> A węże? Wydaje mi się, że wcześniej szybciej i bardziej twardniały.

> Co to jest solenoid (brzmi jak krytponit ) i gdzie go szukać?

Dobra mój błąd przyznaje, jedynie co mi przychodzi do głowy to skrócenie dźwigni gruchy o parę obrotów.

Napisano
  • Autor

> Dobra mój błąd przyznaje, jedynie co mi przychodzi do głowy to skrócenie dźwigni gruchy o parę

> obrotów.

Grucha na biegu jałowym nie będzie się poruszać? Chwilowo auto jest uziemione przez awarię hamulców. Jak inaczej sprawdzić ciśnienie turbosprężarki?

Napisano

> Grucha na biegu jałowym nie będzie się poruszać? Chwilowo auto jest uziemione przez awarię

nie , lub minimalnie po przygazówce , bo za małe obciążenie ,

> hamulców. Jak inaczej sprawdzić ciśnienie turbosprężarki?

podłączasz się trójnikiem z manometrem właśnie w ten cienki przewód idący od turbiny do gruchy , tak najłatwiej , a jak sobie podłączysz długi przewód to manometr dasz do kabiny i ogień na jazdę testową

Napisano
  • Autor

> nie , lub minimalnie po przygazówce , bo za małe obciążenie ,

Czyli turbo może być okej smile.gif

> podłączasz się trójnikiem z manometrem właśnie w ten cienki przewód idący od turbiny do gruchy

> , tak najłatwiej , a jak sobie podłączysz długi przewód to manometr dasz do kabiny i ogień na

> jazdę testową

Chwilowo niewykonalne. Do końca tygodnia planuję wymienić przewody hamulcowe i dopiero wtedy testy. Wiem tylko, że wcześniej auto pod górki przyspieszało aż miło (i tak samo żarło olej), na autostradzie nie było żadnych problemów z wyprzedzaniem czy utrzymaniem prędkość, teraz ciężko osiągnąć 100 km/h.

Napisano

> nie , lub minimalnie po przygazówce , bo za małe obciążenie ,

> podłączasz się trójnikiem z manometrem właśnie w ten cienki przewód idący od turbiny do gruchy

> , tak najłatwiej , a jak sobie podłączysz długi przewód to manometr dasz do kabiny i ogień na

> jazdę testową

Dokładnie. Trójka i gaz do dechy drive.gif

Odpowiadając na Twoje wcześniejsze zapytanie do mnie:

W moim cięgno od gruchy porusza się bardzo ciężko. Działa wsio ok.gif i nawet nie wiem czy powinno lżej. Sporo siły trzeba użyć, żeby ruszyć to ręką.

Może przy regeneracji i ustawieniu ciśnienia doładowania nie skontrowali regulacji i stąd się rozsypało. hmm.gif

Napisano

ja bym polecił 4 i w podłogę od 2k obr.

u mnie na 3 biegu nie dało się spokojnie obserwować jak ciśnienie się buduje wink.gif

Napisano

> Zawór można jakoś rozpołowić i sprawdzić w jakim stanie jest ta membrana? Jeżeli okaże się zepsuty,

> da radę kupić jakiś pasujący zamiennik? Silnik to 2,5 TDI Iveco/Fiat.

dla samego sprawdzenia nie ma co rozpoławiać...tak jak ktoś już zauważył w serwisówce podane jest o ile cięgno od WG ma się wysunąć jeżeli dmuchniesz w niego x bar...wg tego ustawić można i powinno być ok.

test drogowy najwięcej powie...

Napisano

> W moim cięgno od gruchy porusza się bardzo ciężko. Działa wsio i nawet nie wiem czy powinno lżej.

> Sporo siły trzeba użyć, żeby ruszyć to ręką.

Tak ma być, bo w gruszce oprócz membrany jest sprężyna, która przy braku ciśnienia cofa membranę. Po odłączeniu dźwigni od gruszki, mechanizm zaworu WG ma pracować lekko i bez zacięć.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie podkręciłem gruszkę, dzisiaj udało mi się wreszcie wyjechać na drogę yay.gif Niestety mocy nadal brak.

Tak jak radziliście spróbuje podłączyć manometr, ale! Byłem u znajomego mechanika, który stwierdził że auto muli jakby nie dostawało paliwa. Jest opcja, że sam sobie to zepsułem odkręcając nie tą śrubę co trzeba na pompie paliwa zlosnik.gif

Poradził delikatnie podkręcić tą śrubkę (podobno odpowiada za dawkowanie paliwa) i obserwować zmiany. Metoda strasznie chałupnicza, ale może się nie znam? niewiem.gif

Napisano

> Panowie podkręciłem gruszkę, dzisiaj udało mi się wreszcie wyjechać na drogę Niestety mocy nadal

> brak.

> Tak jak radziliście spróbuje podłączyć manometr, ale! Byłem u znajomego mechanika, który stwierdził

> że auto muli jakby nie dostawało paliwa. Jest opcja, że sam sobie to zepsułem odkręcając nie

> tą śrubę co trzeba na pompie paliwa

> Poradził delikatnie podkręcić tą śrubkę (podobno odpowiada za dawkowanie paliwa) i obserwować

> zmiany. Metoda strasznie chałupnicza, ale może się nie znam?

Jaki silnik takie metody grinser006.gif

Kręć i obserwuj zlosnik.gif

Napisano

> To jeszcze powiedz czym ten solenoid miałby niby sterować w tym przypadku

Doładowaniem. Np w moim silniku ecu właśnie w ten sposób reguluje boost.

Napisano

Ty pokaz no którą śrubką kręciłeś.

Wiesz, że przeginając z kręceniem dawką paliwa możesz doprowadzić do rozbiegnięcia silnika zlosnik.gif

Czy jak odkręcasz tą śrubkę (byle delikatnie) to obroty rosną?

Nie próbowałem, ale teoretycznie jak mocno skręciłeś dawkę to może nie osiągnąć obrotów takich aby turbo doładowywało, ale chyba by go wtedy dusiło. hmm.gif

Ja przy moich modach korzystałem z tej porady:

KLIK KLIK

Napisano
  • Autor

> Jaki silnik takie metody

> Kręć i obserwuj

Jaki silnik i psuj takie metody zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ty pokaz no którą śrubką kręciłeś.

> Wiesz, że przeginając z kręceniem dawką paliwa możesz doprowadzić do rozbiegnięcia silnika

> Czy jak odkręcasz tą śrubkę (byle delikatnie) to obroty rosną?

> Nie próbowałem, ale teoretycznie jak mocno skręciłeś dawkę to może nie osiągnąć obrotów takich aby

> turbo doładowywało, ale chyba by go wtedy dusiło.

> Ja przy moich modach korzystałem z tej porady:

> KLIK KLIK

Zabiłeś mnie. Nie wiedziałem, że tam jest tyle śrub do popsucia. Na moje szczęście ruszałem tylko jedną ale po zdjęciach z KLIK KLIK wink.gif nie jestem w stanie stwierdzić za co odpowiada. Jutro zrobię foto.

Auto po roku nieużywania (od czasu do czasu odpalane) na zimnym dymi przeokrutnie (na niebiesko-siwo). Przedwczoraj zrobiłem nim pierwsze 100 km i jakby trochę odżył, ale to nie jest ten jad devil.gif co przed remontem.