Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miernik grubości lakieru.

Featured Replies

Napisano

> Witam

> Czy ktoś z Was miał już do czynienia z takim miernikiem , .

Tak. Działał bardzo dobrze ok.gif

Napisano

> Ja z kolei taki planuję zakupić:

> Chyba bardziej poręczny, używał już ktoś takiego?

Kup z sondą na kablu, nie będziesz się gimnastykował...

Napisano

> Witam

mam taki ale na przyszłość kup identyczny ale z czujnikiem na kablu- jest po prostu wygodniejszy

Napisano

> Ja z kolei taki planuję zakupić:

> Chyba bardziej poręczny, używał już ktoś takiego?

Oczywiście. Jak kupowałem w marcu Scenica. Działa jak należy. smile.gif

Napisano

> Oczywiście. Jak kupowałem w marcu Scenica. Działa jak należy.

Tzn coś wskazał biglaugh.gif

Aha, z doświadczenia wiem, że czujniki na kablu lubią przekłamywać. Ktoś porównywał z Was kiedyś wskazania przynajmniej dwóch "mierników" różnego typu, rodzaju, producenta?

Napisano

> Ktoś porównywał z Was kiedyś wskazania przynajmniej dwóch "mierników" różnego typu, rodzaju, producenta?

Mam od kilku lat miernik MGR 10 (mierzy tylko grubość na blachach stalowych). Przed sprzedażą moje poprzednie auto było w ASO Skody na przeglądzie przedsprzedażowym. W serwisie mieli chyba MGR10 S AL (mierzy Fe i Al, obudowa bardzo podobna do mojego, ale ma sondę wyniesioną) i różnica w pomiarach wynosiła ok.30-40um!

Na Passacie, który miał oryginalny lakier na każdym elemencie, mój miernik pokazywał 120-130um, a ten ASO 80-90um.

Napisano
  • Autor

Grubość lakieru jest drugorzędna bo mało kto wie jakie są tolerancje fabryczne . Z doświadczenia (gliwicka fabryka Opla) wiem że elementy podwieszane tj. drzwi , klapy itd. są często malowane powtórnie w przypadku jakieś wady , na przykład mój samochód miał poprawkę lakierniczą w okolicach klamki (wyszło podczas pomiaru grubości lakieru) . Ważne jest aby podczas oględzin cała karoseria miała zbliżoną grubość lakieru .

Napisano

> Grubość lakieru

A powiedźcie jak zachowują sie te czujniki gdy ktoś zastosuje szpachlówkę z metalem

Napisano

> Grubość lakieru jest drugorzędna bo mało kto wie jakie są tolerancje fabryczne . Z

Zgadza się. Każdy kolor ma inną tolerancję więc w dużej mierze wszystko zależy od barwy i rodzaju lakieru (zwykły, metalik, perła). Zdarza się też tak, że te same kolory będą różniły się między sobą grubością powłoki ze względu na powtórne, fabryczne malowanie.

> doświadczenia (gliwicka fabryka Opla) wiem że elementy podwieszane tj. drzwi , klapy itd. są

> często malowane powtórnie w przypadku jakieś wady , na przykład mój samochód miał

> poprawkę lakierniczą w okolicach klamki (wyszło podczas pomiaru grubości lakieru) . Ważne

> jest aby podczas oględzin cała karoseria miała zbliżoną grubość lakieru .

Tzw. zaprawki fabryczne się zdarzają. W Twoim przypadku był to tylko fragment elementu ale czasem malowane są całe elementy, np. całe drzwi. Wszystko to przed opuszczeniem fabryki i wytłumacz tutaj "miernikowym ekspertom", że Twój samochód nigdy nie miał stłuczki i nie był malowany. zlosnik.gif

Napisano

Rycerzowi miernika nie wytłumaczysz, zbada progi czy słupki od wewnątrz i powie, że wstawiana ćwiara bo cieńszy lakier, z takimi się nie dyskutuje shocked.gif

Miernik to tylko narzędzie a nie wyrocznia, jak ktoś nie ma w głowie to i miernik za 2 tysiące mu nie pomoże...

Miernik ma pomóc w wykryciu elementów malowanych, czy naprawianych, by się bliżej przyjrzeć i ocenić jak mocno mogło być auto uszkodzone, a nie przekreślać samochód bo na jakimś elemencie ma drugi lakier.

Napisano

> Rycerzowi miernika nie wytłumaczysz, zbada progi czy słupki od wewnątrz i powie, że wstawiana

> ćwiara bo cieńszy lakier, z takimi się nie dyskutuje

> Miernik to tylko narzędzie a nie wyrocznia, jak ktoś nie ma w głowie to i miernik za 2 tysiące mu

> nie pomoże...

> Miernik ma pomóc w wykryciu elementów malowanych, czy naprawianych, by się bliżej przyjrzeć i

> ocenić jak mocno mogło być auto uszkodzone, a nie przekreślać samochód bo na jakimś elemencie

> ma drugi lakier.

Mnie jest łatwiej bo prawie 5 lat pracowałem w lakierni jednego z koncernów i wiem jakie są normy na auta nowe. Czasem mam ubaw jak widzę lub czytam "ekspertyzy" z pomiarów miernikami zlosnik.gif

Pod tym co napisałeś podpisuję się obiema rękoma, bo to "święta prawda" - najpierw trzeba się nauczyć korzystać z miernika a potem bawić się w eksperta ok.gifwink.gif

Napisano

> Mnie jest łatwiej bo prawie 5 lat pracowałem w lakierni jednego z koncernów i wiem jakie są normy

> na auta nowe. Czasem mam ubaw jak widzę lub czytam "ekspertyzy" z pomiarów miernikami

> Pod tym co napisałeś podpisuję się obiema rękoma, bo to "święta prawda" - najpierw trzeba się

> nauczyć korzystać z miernika a potem bawić się w eksperta

Ostatnio typ sprawdzający miernikiem Seicento u nas warsztacie nie wziął go bo były różnice ok 20 mikronów na dachu a innych elementach a stwierdził ze w jego BMW jest idealnie co do mikrona. Auto oglądał dla koleżanki hehe.gif

Napisano
  • Autor

Tylko 20 µm. różnicy grinser006.gif to nie tak źle , u mnie fabryka tak "oszczędzała" że na dachu mam 70 µm. a na reszcie ok 130 µm.

Napisano

> Ostatnio typ sprawdzający miernikiem Seicento u nas warsztacie nie wziął go bo były różnice ok 20

> mikronów na dachu a innych elementach a stwierdził ze w jego BMW jest idealnie co do mikrona.

> Auto oglądał dla koleżanki

Pewnie zawaliliśmy z kumplami i źle robota dachowego ustawiliśmy rotfl.gif - Niezły magik - chętnie zobaczyłbym to jego BMW i wyprowadziłbym go z błędu zlosnik.gif

Ładny egzemplarz tego SC jak tylko takie różnice ok.gifsmile.gif

Napisano

> Witam

Tak, tylko z sonda na kablu.

Uzywajac kilku, kazdy byl chyba inaczej skalibrowany, ale ogolny poglad dawaly (tzn. kazdy odpowiednio wiecej wskazywal na robionych elementach).

Napisano

> Tzn coś wskazał

> Aha, z doświadczenia wiem, że czujniki na kablu lubią przekłamywać. Ktoś porównywał z Was kiedyś

> wskazania przynajmniej dwóch "mierników" różnego typu, rodzaju, producenta?

Porownywalem 3 mierniki, niestety nie pamietam teraz jakie, wskazywaly mniej wiecej tak:

Miernik 1 - 110 - 170 - 300

Miernik 2 - 80 - 140 - 250

Miernik 3 - 140 - 220 - 330

Kazdy moze byc inaczej skalibrowany, podstawa to miec obcykany punkt odniesienia dla kazdego miernika.

Napisano

> Ładny egzemplarz tego SC jak tylko takie różnice

No ładniutki, Abarth w oryginale ze wspomą, abs itd, rdzy zero a ludzie myślą że za 5000 oddamy. Jeden to nawet chciał żeby mu za połowę lawety na śląsk oddać hehe.gif Śmiejemy się z handlarzy ale na kupujących chyba większa beka jest momentami zlosnik.gif