Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenon, Insignia i Audi

Featured Replies

Napisano

Czy tylko ja mam wrażenie bardzo mocnego oślepiania jadących z przeciwka ww. aut?

Najbardziej oślepia mnie Insignia sick.gif Czym to jest spowodowane?

Konstrukcja lampy?

Napisano

> Czy tylko ja mam wrażenie bardzo mocnego oślepiania jadących z przeciwka ww. aut?

> Najbardziej oślepia mnie Insignia Czym to jest spowodowane?

> Konstrukcja lampy?

dokładnie każda Insignia mnie oślepia, nie mam pojęcia dlaczego yikes.gif

Napisano

> Czy tylko ja mam wrażenie bardzo mocnego oślepiania jadących z przeciwka ww. aut?

> Konstrukcja lampy?

Wielokrotnie mialem takie same obserwacje, jak w trasie widze plame swiatla za soba to pierwsza mysl - zenony z allegro ale czesto po chwili okazuje sie, ze to insignia

Napisano
  • Autor

> dokładnie każda Insignia mnie oślepia, nie mam pojęcia dlaczego

Wczoraj również audi a4 mnie strasznie oślepiało, i jeszcze te diody to samo w insigni sick.gif

Napisano
  • Autor

> Wielokrotnie mialem takie same obserwacje, jak w trasie widze plame swiatla za soba to pierwsza

> mysl - zenony z allegro ale czesto po chwili okazuje sie, ze to insignia

Ciekawi mnie strona techniczna, może soczewka jest zbyt blisko szkła?

Napisano

> Wielokrotnie mialem takie same obserwacje, jak w trasie widze plame swiatla za soba to pierwsza

> mysl - zenony z allegro ale czesto po chwili okazuje sie, ze to insignia

Zaraz mnie tu zabiją ale cóż masz racje, poza tym parę razy miałem okazje mijać się z zenonowcami z allegro w soczewce i nie było tak źle jak w ww. autach. Poza tym na naszych drogach samopoziomowanie to też gadżet z cyklu z założenia ma działać..... a życie to weryfikuje...

Napisano

> dokładnie każda Insignia mnie oślepia, nie mam pojęcia dlaczego

bo one mają jakiś inteligentny -inaczej- system poziomowania AFL , czyli coś czym łopel się chwali a to coś nie działa

Napisano

> Konstrukcja lampy?

Mam insignie,i to jest prawda ze oslepia. Im szybciej sie jedzie, tym snop swiatla swieci dalej. i nie raz ludzie mi migaja dlugimi mimo ze mam właczone swiatla mijania a nie drogowe.

Napisano

> Mam insignie,i to jest prawda ze oslepia. Im szybciej sie jedzie, tym snop swiatla swieci dalej. i nie raz ludzie mi migaja dlugimi mimo ze mam właczone swiatla mijania a nie drogowe.

Ja mam natomiast Passata. Byłem w OSKP ustawić reflektory, bo ustawione były zdecydowanie za nisko. Diagnosta ustawił je maksymalnie wysoko (w dozwolonych granicach oczywiście). Kierowca żadnej osobówki jak dotąd nie mrugnął, sygnalizując oślepienie, natomiast kilka razy błyskali mi kierowcy ciężarówek. Mocno mnie to zastanawia, przecież siedzą wyżej niż kierowcy osobówek...

Same światła - rewelacja zlosnik.gif

Napisano

> Najbardziej oślepia mnie Insignia

Ja tak mam z Ducato, jakiś imbecyl wymyślił te światła tak wysoko. Ostatnio po chwili stania w korku przed czymś takim musiałem chwilę zjechać na bok dać odpocząć oczom sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tak mam z Ducato, jakiś imbecyl wymyślił te światła tak wysoko. Ostatnio po chwili stania w

> korku przed czymś takim musiałem chwilę zjechać na bok dać odpocząć oczom

Dostawcze to swoją droga oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Mam insignie,i to jest prawda ze oslepia. Im szybciej sie jedzie, tym snop swiatla swieci dalej. i

> nie raz ludzie mi migaja dlugimi mimo ze mam właczone swiatla mijania a nie drogowe.

weź to sprzedaj zlosnik.gif

próbowałeś ręcznie obniżyć światła regulacją? skoro same świecą wyżej zlosnik2.gif

Napisano

> weź to sprzedaj

> próbowałeś ręcznie obniżyć światła regulacją? skoro same świecą wyżej

u mnie w passacie żeby ustawić światła trzeba włączyć światła w tryb serwisowy i dopiero regulować, pewnie w łoplu też wink.gif

Napisano

wszystkie b6 mają fabrycznie strasznie nisko ustawione zenony. zaraz na pierwszym przeglądzie kazałem to poprawić smile.gif

Inna sprawa, że ta "skrętność" tych świateł jest mocno taka sobie. w volvo v50 działa to milion razy lepiej.

Napisano

> Konstrukcja lampy?

Problemem jest zapewne równiez nie do końca prawidłowe ustawienie samych świateł, koledze w ASO mówili że wszystko ok, a jak pojechał na pierwszy przeglad to diagnosta się popukał w czoło że ptaki oślepiał. Od tej pory migaja mu znacznie rzadziej

Napisano

> u mnie w passacie żeby ustawić światła trzeba włączyć światła w tryb serwisowy i dopiero regulować,

U mnie wystarczyło pokręcić śrubką wink.gif

> Inna sprawa, że ta "skrętność" tych świateł jest mocno taka sobie. w volvo v50 działa to milion razy lepiej.

Jak dla mnie skrętne ksenony w B6 działają rewelacyjnie, ale ja przesiadłem się ze zwykłych H7, a wcześniej H4, więc mogę być nie do końca obiektywny wink.gif

Za to V50 nie ma bagaznika grinser006.gif

Jazda nocą serpentynami przez Salmopol to czysta przyjemność wink.gif Choć tam czasami włącza się jeszcze doświetlanie zakrętów.

Napisano

> Jak dla mnie skrętne ksenony w B6 działają rewelacyjnie, ale ja przesiadłem się ze zwykłych H7, a

> wcześniej H4, więc mogę być nie do końca obiektywny

Nawet bardzo smile.gif Xenony a zwykłe halogeny to zupełnie inna bajka. Skręt zenonów to IMHO zbędny bajer. W Astrze to mam i nie powiem żeby to było jakieś łał smile.gif a zawsze jest kilka elementów wiecej do zepsucia. W Audi mam zwykły xenon z doświetlaniem zakrętu lampą przeciwmgielną i chyba sie to lepiej sprawdza.

btw

Jakoś mi Insignie z xenonem nie przeszkadzają. Może dlatego że w mieście jeździ sie wolniej i sie tak im lampy nie podnoszą ?

Napisano

skretny bixenon sprawdza sie u mnie swietnie. Przy jezdzeniu po zadupiach z duza ilocia zakretow widac sporo wiecej. Przynajmniej swieci sie na droge a nie po krzakach...

pewnie jak wszystko kwestia implementacji. U jednego producenta moze to dzialac super a u innego wcale.

Napisano

> Nawet bardzo Xenony a zwykłe halogeny to zupełnie inna bajka. Skręt zenonów to IMHO zbędny bajer.

Wg mnie na krętych drogach jest to bardzo użyteczne rozwiązanie. Na A i S raczej się nie przydaje, za duży promień zakrętów wink.gif

>W Audi mam zwykły xenon z doświetlaniem zakrętu lampą przeciwmgielną i chyba sie to lepiej sprawdza.

W Passacie doświetlanie zakrętów jest realizowane H7 umieszczoną w reflektorze (lepsze rozwiązanie niż halogen, kieruje snop światła w bok), ale działa tylko przy małych prędkościach. Pomocne np. przy parkowaniu lub przy bardzo ostrych skrętach.

Napisano
  • Autor

> Problemem jest zapewne równiez nie do końca prawidłowe ustawienie samych świateł, koledze w ASO

> mówili że wszystko ok, a jak pojechał na pierwszy przeglad to diagnosta się popukał w czoło że

> ptaki oślepiał. Od tej pory migaja mu znacznie rzadziej

Dlatego powinni to sprawdzać podczas przeglądów! czasem ledwo widać drogę jak jedzie taki pacjent oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie w passacie żeby ustawić światła trzeba włączyć światła w tryb serwisowy i dopiero regulować,

> pewnie w łoplu też

Ale technika zlosnik.gif Czyli zabezpieczenie aby kowalski sam nie mógł sobie regulować zlosnik.gif

Napisano

> Konstrukcja lampy?

Cos w tym jest, ilekroc jechalem Insignia w nocy to zawsze kilka osob mignelo dlugimi.

Napisano

> Ja tak mam z Ducato, jakiś imbecyl wymyślił te światła tak wysoko. Ostatnio po chwili stania w

> korku przed czymś takim musiałem chwilę zjechać na bok dać odpocząć oczom

Ducato to tragedia! Jak stoję przed takim w lusterku to idealnie jego światła walą mi po lusterkach przez co widzę jedno wielkie słońce beksa.gif

Napisano
  • Autor

> Cos w tym jest, ilekroc jechalem Insignia w nocy to zawsze kilka osob mignelo dlugimi.

Widać poziomowanie tak działa, chociaż obstawiam zbyt wysoko ustawione światła

Napisano

> Wg mnie na krętych drogach jest to bardzo użyteczne rozwiązanie. Na A i S raczej się nie przydaje,

> za duży promień zakrętów

> W Passacie doświetlanie zakrętów jest realizowane H7 umieszczoną w reflektorze (lepsze rozwiązanie

> niż halogen, kieruje snop światła w bok), ale działa tylko przy małych prędkościach. Pomocne

> np. przy parkowaniu lub przy bardzo ostrych skrętach.

U mnie w superb mam skretne xenony i doswietlanie halogenem, takie combo smile.gif

Napisano

> weź to sprzedaj

> próbowałeś ręcznie obniżyć światła regulacją? skoro same świecą wyżej

Nie probowalem, ale teraz jak auto bedzie na serwisie zobaczymy co powiedza.

Napisano

> Dlatego powinni to sprawdzać podczas przeglądów! czasem ledwo widać drogę jak jedzie taki pacjent

U mnie zawsze sprawdzają zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie probowalem, ale teraz jak auto bedzie na serwisie zobaczymy co powiedza.

Daj znać wink.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie zawsze sprawdzają

U Ciebie tak, a u 100 innych już nie grinser006.gif

Napisano

> U mnie w superb mam skretne xenony i doswietlanie halogenem, takie combo

Rozwiązanie identyczne jak w Passacie. Ale doświetlanie H7 działa tylko przy prędkościach (do ok.30-40km/h). Jak jest u Ciebie?

Napisano

> Rozwiązanie identyczne jak w Passacie. Ale doświetlanie H7 działa tylko przy prędkościach (do

> ok.30-40km/h). Jak jest u Ciebie?

W Insigni tez bodajze dziala do takiej samej predkosci.

Napisano

> U Ciebie tak, a u 100 innych już nie

Tyle, że przegląd nowego samochodu jest po 3 latach i nikt tego po fabryce nie sprawdza, a klienci są zadowoleni, że światła dobrze świecą crazy.gif

Napisano

> Ale technika Czyli zabezpieczenie aby kowalski sam nie mógł sobie regulować

Żadna technika, pewnie każde auto z samopoziomowaniem świateł tak się ustawia.

Napisano

> Widać poziomowanie tak działa, chociaż obstawiam zbyt wysoko ustawione światła

albo reflektory tak rozpraszają, prowadzą wiązkę hmm.gif. Jeżdzać po garażu nie widzę, żeby te światła jakoś wysoko świeciły.

Napisano
  • Autor

> albo reflektory tak rozpraszają, prowadzą wiązkę . Jeżdzać po garażu nie widzę, żeby te światła

> jakoś wysoko świeciły.

Nikt Ci nigdy nie mrugał? Może masz dobrze ustawione wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tyle, że przegląd nowego samochodu jest po 3 latach i nikt tego po fabryce nie sprawdza, a klienci

> są zadowoleni, że światła dobrze świecą

Gdyby ciągli mi mrugali, to podczas wizyty w ASO prosiłbym o sprawdzenie ustawienia świateł wink.gif

Napisano
  • Autor

> Żadna technika, pewnie każde auto z samopoziomowaniem świateł tak się ustawia.

U mnie mogę sobie sam regulować grinser006.gif

Napisano

> Nikt Ci nigdy nie mrugał? Może masz dobrze ustawione

Przecież, napisałem że mrugał ale IMo to niekoniecznie wina źle ustawionych świateł. Insignia którą jeżdze ma rok i od początku co jakiś czas ktoś mrugnał.

Dziwne też by było, że nowe auta mają źle poustawiane światła.

Napisano
  • Autor

> Przecież, napisałem że mrugał ale IMo to niekoniecznie wina źle ustawionych świateł. Insignia którą

> jeżdze ma rok i od początku co jakiś czas ktoś mrugnał.

> Dziwne też by było, że nowe auta mają źle poustawiane światła.

Więc wychodzi na to że budowa klosza/soczewki tak rozprasza światło icon_rolleyes.gif

Napisano

> Więc wychodzi na to że budowa klosza/soczewki tak rozprasza światło

Jakosc filmiku kiepska, ale tutaj jest pokazane jak sie wydluza i zwęża snop swiatla w insgini:

1.Na początku widać skrętne + doświetlanie

Natomiast w 0:39 włączają się światła autostradowe

http://www.youtube.com/watch?v=YBadXoig2Xw#t=24

2,Ostatni film

0:17 wyłączają się automatyczne drogowe

0:23 uruchamiają się automatyczne drogowe po minięciu pojazdu

0:45 wyłączają się automatyczne drogowe

0:49 przejście z osiedlowych na mijania (światła wydłużają się i zwężają)

0:52 uruchamiają się automatyczne drogowe

http://www.youtube.com/watch?v=bE5nbdsNeOo

Napisano

U brata w Insigni ASO korygowało ustawienie bo świeciły za wysoko od nowości. Efekt? Świecą za nisko. biglaugh.gif

Powód jest banalny. Nowoczesne technologie w budżetowych markach. hehe.gif

Myślę, że to coś w stylu Insigniowego TTTM. wink.gif

Napisano

> U brata w Insigni ASO korygowało ustawienie bo świeciły za wysoko od nowości. Efekt? Świecą za

> nisko.

> Powód jest banalny. Nowoczesne technologie w budżetowych markach.

> Myślę, że to coś w stylu Insigniowego TTTM.

Czyli lepiej nie ruszać, bo bedzie za nisko świecić zlosnik.gif

Napisano

> U mnie mogę sobie sam regulować

Ja tez smile.gif podłączam komputer i do dzieła.

Napisano

> bo one mają jakiś inteligentny -inaczej- system poziomowania AFL , czyli coś czym łopel się

> chwali a to coś nie działa

A jaki system jest w Vectrze C z ksenonami?

Napisano

Potwierdzam. Fiat ducato jest najgorszym samochodem jadącym z tyłu. Oślepia bardzo.

Napisano

> Powód jest banalny. Nowoczesne technologie w budżetowych markach.

hahaha. jesteś niezawodny hehe.gifok.gif

Napisano

> Konstrukcja lampy?

jest coś na rzuczy - Insignia ma fantastyczne światła, ale sądzę, że są fantastyczne tylko dla kierowcy. Mam wrażenie, że system może się nie sprawdzać z prostego powodu - często po zwykłych drogach jeździ się z prędkością 120-160 km/h. Auto bierze to za prędkość autostradową i wydłuża snop wiązki reflektora. Sieci świetnie, ale mam wrażenie, że nadjeżdżający z przeciwka mogą czuć dyskomfort. Z kolei sterowanie długimi działa bezbłędnie - sam bym tak szybko nie zmieniał świateł jak robi to komputer. Coś za coś.

Napisano

> A jaki system jest w Vectrze C z ksenonami?

podobny. W VC jest AFL, w Insigni AFL+.

Napisano

> Konstrukcja lampy?

Nie wiem czemu, ale odnoszę ogólne wrażenie, że większość samochodów wyposażonych w lampy ksenonowe po prostu oślepia.

Nie wiem po co ktoś wpadł na pomysł z tego typu oświetleniem. Według mnie najlepsza jest p prostu dobra zwykła żarówka dająca światło bardziej żółte, w porównaniu do biało-błękitnego światła lamp ksenonowych.

Zresztą nie na darmo Francuzi uznali kiedyś, że lepsze jest światło żółte, szczególnie w nocy podczas deszczu i montowali w samochodach żółte lampy lub żarówki.

Napisano

twoje zdanie zmieni sie kompletnie jak kupisz auto z ksenonami. Roznica dla kierujacego jest spora.