Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosba o diagnoze - przybywa oleju

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi oczywiscie o rozwazania teoretyczne - tzn jaka moze byc przyczyna, bo jasne ze przez neta zdiagnozowac sie nie da.

Otoz krotka historia.

Kupilem w marcu Honde Civic 2.2 i-CTDI. Przebieg 130kkm.

Przy 132kkm zrobilem jej pelny serwis (wymiana wszystkich filtrow i olej 0w30 castrol edge (taki jak zaleca producent)).

Oleju nalalem na okolo 4/5 wysokosci bagnetu.

Jezdzilem glownie na odcinkach po 20km, czasem krotkich po 1km, okazjonalnie gdzies dalej. Z czasem poziom oleju spadal, chociaz kiedys wydawalo mi sie, ze troche jakby przybylo, ale szybko wmowilem sobie ze mi sie tylko wydaje.

Producent zaleca wymiane oleju co 20kkm.

Zrobilem autem 15kkm i poziom oleju byl na okolo 1/5 skali bagnetu (czyli od wymiany ubylo 3/5) co wydalo mi sie normalne.

Dolalem troche tak aby poziom byl na okolo 1/2 wysokosci bagnetu.

I pojechalem w trase 2500km glownie po autostradach (w tym Niemcy z dosc sporymi predkosciami - nigdy auto nie bylo jezdzone tak szybko).

I co sie okazalo - oleju przybylo.

Podczas tych 2500km z 1/2 poziomu bagnetu zrobilo sie 4/5 poziomu bagnetu.

I teraz kompletnie nie mam pojecia co sie moglo stac. Auto dziala w 100% normalnie. Nie wydaje zadnych podejrzanych dzwiekow.

Poziom plyny chlodniczego raczej sie nie zmienil, chociaz co do mililitra to nie idzie tego zobaczyc.

Co moze byc przyczyna przybycia oleju?

Pozdrawiam i dziekuje za sugestie.

Napisano

czy samochód posiada DPF?

Napisano

Albo DPF (jeśli jest) albo lejące wtryskiwacze.

Napisano

> Albo DPF (jeśli jest) albo lejące wtryskiwacze.

Ale co DPF ?? Od samego DPF -u nie przybywa oleju grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Albo DPF (jeśli jest) albo lejące wtryskiwacze.

Zapomnialem dodac - auto jest fabrycznie bez DPFu.

Napisano

> Zapomnialem dodac - auto jest fabrycznie bez DPFu.

jeśli płyn chłodniczy nie ubywa oraz spalanie się nie zmieniło to posiadasz pierwszy na świecie silnik produkujący olej silnikowy albo dokonujesz pomiarów nieprawidłowo

pzdr

Napisano

> Ale co DPF ?? Od samego DPF -u nie przybywa oleju

ale przyznasz, że próba pójścia z diagnoza w tę stronę wstępnie była słuszna, a pytanie zasadne... :-)

Napisano

> Ale co DPF ?? Od samego DPF -u nie przybywa oleju

Od samej puszki z ceramiką nie przybywa, ale od systemu regeneracji a i owszem.

Napisano

No to albo źle sprawdzasz poziom, albo do oleju przedostaje się paliwo, skoro płynu chłodniczego nie ubywa. Innej możliwości nie ma.

Napisano

w jaki sposób sprawdzasz poziom oleju?

Zawsze na zimnym?

Zawsze na idealnie równej powierzchni?

Miałem kiedyś podobne problemy z autem, benzynowym.

Otóż w miesiącu X oleju było 1/2 skali, a 2 m-mce później zrobiło się 2/3.

Nie mogłem za diabła dojść o co chodzi.

W końcu (siedziałem wtedy przed domem z piwem i gapiłem się na obejście) zauważyłem, że miejsce w którym zawsze parkuję, o którym zawsze myślałem, że jest 100% płaskie i równe takim NIE JEST. Był lekki spadek.

Przeparkowałem auto tyłem, za 3 godziny po wystudzeniu sprawdziłem. Zamiast 2/3 było nieco mniej, niż 1/2.

Spadek był tak minimalny, ze mieszkając tam od 2 lat zauważyłem go dopiero po 2 latach przypadkowo.

Napisano

a nie sprawdzales jednego na zimnym a drugiego na cieplym silniku?

u mnie jest roznica 1/4 podzialki miedzy tymi pomiarami.

Napisano

u mnie czasem jest tak, że olej tak jakby cały nie spływał do miski, szczególnie jak jest stary. Mam wskaźnik poziomu oleju w środku, który pokazuje stan przy każdym uruchomieniu silnika. Czasem jest tak, że wskazuje zero oleju. Po ponownym uruchomieniu wraca do normy. Moim zdaniem u Ciebie to błąd pomiaru waytogo.gif

Napisano

> ale przyznasz, że próba pójścia z diagnoza w tę stronę wstępnie była słuszna, a pytanie zasadne...

> :-)

Przyznam ok.gif

Napisano

wystaczy ze jeden wtrysk będzie uszkodzony i lał wiecej niż trzeba. Nadmiar paliwa spłynie do miski z olejem.

Napisano

Podlaczyc sie pod HDS-a i spr. ilosc oleju (podaje chyba ,,wysokosc" oleju w mm).

Instrukcja mowi chyba o rozgrzanym silniku i spr. poziomu po minucie od zgaszenia.Oczywiscie pomiar robiony na plaskim.

Napisano

>

> Co moze byc przyczyna przybycia oleju?

>

Nie to powinno cię martwić, że oleju przybywa, bo oleju, jako oleju na pewno nie przybywa, bo i skąd. Ale jeżeli dzieje się tak, że na bagnecie jest go więcej niż wlałeś, to albo masz tam płyn chłodniczy, ale wówczas na korku zbiera się masełko a i kolor na bagnecie jest nie taki jaki powinien, albo w oleju masz paliwo. Wówczas kolor się zgadza, tyle tylko, że olej nie jest olejem, a już na pewno nie spełnia roli jaką mu powierzono. Na twoim miejscu czym prędzej dokonałbym wymiany tego co obecnie pływa w misce. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w jaki sposób sprawdzasz poziom oleju?

> Zawsze na zimnym?

> Zawsze na idealnie równej powierzchni?

W instrukcji pisze, zeby sprawdzac 3 minuty po zgaszeniu silnika i tak robie.

Zwykle sprawdzalem pod domem, gdzie nie jest idealnie rowno.

Te ostatnie 2500km to jedna trasa i sprawdzalem w trasie kilka razy. Takze na parkingach tez nigdy 100% rowno nie bedzie.

Teraz przez kilka tygodnii bede w Polsce i auto parkuje w garazu wiec jest idealnie rowno. Przyjrze sie dokladnie.

Ale szczerze watpie zeby byl az tak duzy blad pomiaru.

Napisano
  • Autor

> u mnie czasem jest tak, że olej tak jakby cały nie spływał do miski, szczególnie jak jest stary.

> Mam wskaźnik poziomu oleju w środku, który pokazuje stan przy każdym uruchomieniu silnika.

> Czasem jest tak, że wskazuje zero oleju. Po ponownym uruchomieniu wraca do normy. Moim zdaniem

> u Ciebie to błąd pomiaru

Mialem tak w poprzednim aucie - mazda 6 2.0 benzyna.

Sprawdzalem olej w tym samym miejscu pod domem. Czasem byl full na bagnecie, czasem tylko pol.

I to tak na przemian - moglem sprawdzic olej - na cieplym silniku. Bylo full. Przejechalem sie kilka km, zaparkowlem spowrotem w tym samym miejscu i sprawdzilem olej i tym razem bylo tylko polowe na bagnecie. Jeszcze raz przejazdzka, i tym razem znowu full.

Tak jak piszesz wygladalo to tak, jakby olej czasami sie gdzies blokowal i nie splywal caly do miski.

Ale w jaki sposob i dlaczego to sie dzialo - nie mam pojecia..

W kazdym razie w moim obencym aucie o ktore sie rozchodzi w watku raczej pomiary sa OK.

Napisano
  • Autor

> Podlaczyc sie pod HDS-a i spr. ilosc oleju (podaje chyba ,,wysokosc" oleju w mm).

Da rade to zrobic poprzez ELM327 i torque na androidzie?

> Instrukcja mowi chyba o rozgrzanym silniku i spr. poziomu po minucie od zgaszenia.Oczywiscie pomiar

> robiony na plaskim.

No tak staram sie robic. 3 minuty po zgaszeniu.

Napisano
  • Autor

> Nie to powinno cię martwić, że oleju przybywa, bo oleju, jako oleju na pewno nie przybywa, bo i

> skąd. Ale jeżeli dzieje się tak, że na bagnecie jest go więcej niż wlałeś, to albo masz tam

> płyn chłodniczy, ale wówczas na korku zbiera się masełko a i kolor na bagnecie jest nie taki

> jaki powinien, albo w oleju masz paliwo. Wówczas kolor się zgadza, tyle tylko, że olej nie

> jest olejem, a już na pewno nie spełnia roli jaką mu powierzono. Na twoim miejscu czym prędzej

> dokonałbym wymiany tego co obecnie pływa w misce.

Zakladajac ze poziom na bagnecie podniosl sie o jakies 0.3 litra. Calkowita ilosc oleju to 6.5 litra.

Czy tak mala domieszka paliwa w oleju moze juz wyrzadzic szkody?

Napisano
  • Autor

> wystaczy ze jeden wtrysk będzie uszkodzony i lał wiecej niż trzeba. Nadmiar paliwa spłynie do miski

> z olejem.

OK.

A w jaki sposob to sprawdzic "czy" i "ktory" wtryskiwacz leje?

Czy to jest diagnoza ktora mozna wykonac jakos prosto w dobrym warsztacie? Czy poprostu trzeba zgadywac?

Napisano

> Zakladajac ze poziom na bagnecie podniosl sie o jakies 0.3 litra. Calkowita ilosc oleju to 6.5

> litra.

> Czy tak mala domieszka paliwa w oleju moze juz wyrzadzic szkody?

Każda domieszka paliwa w oleju szkodzi silnikowi. Co prawda zakładasz 0,3l paliwa na 6,5 litra oleju i jest to wersja optymistyczna. Ja zakładam, że silnik chleje olej, a wtryskiwacz leje paliwo od dłuższego czasu. Na krótkich odcinkach odparowało i nie było tak bardzo widoczne, chociaż jak sam napisałeś kiedyś ci się wydawało, że jest więcej. Autostrady pokazały prawdziwy problem, bo nagle po 2500km przybyło 0,3l. i to w wersji optymistycznej. Do następnej wymiany przybędzie jeszcze litr. A wiara w wersję optymistyczną, to zazwyczaj zatarty silnik i spore koszty, dlatego 6,5 litra oleju na wymianę mniej zaboli. No i wtryski daj sprawdzić.

Napisano

> OK.

> A w jaki sposob to sprawdzic "czy" i "ktory" wtryskiwacz leje?

> Czy to jest diagnoza ktora mozna wykonac jakos prosto w dobrym warsztacie? Czy poprostu trzeba

> zgadywac?

Lanie wtrysków można sprawdzić tylko po wymontowaniu na maszynie do tego przeznaczonej. Sprawdzenie 1 sztuki kosztuje średnio 50 zł bez demontażu wtryskiwacza.

Napisano

> Da rade to zrobic poprzez ELM327 i torque na androidzie?

> No tak staram sie robic. 3 minuty po zgaszeniu.

Niestety nie wiem,mam tylko HIMa.

Napisano

A po wartosci korekt poszczegolnych wtryskow w programie diagnostycznym tego nie mozna spr?

Napisano

> A po wartosci korekt poszczegolnych wtryskow w programie diagnostycznym tego nie mozna spr?

Można, ale da to tylko częściowy pogląd sytuacji. Na korekty wtryskiwaczy ma wpływ także zużycie silnika. Do tego nie każde uszkodzenie wtryskiwacza da się wykryć obserwując korekcje.

Napisano

Tylko czy takie lanie wtryskiwacza/y nie spowoduje kłopotów z rozruchem lub/i zadymienia spalin hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Każda domieszka paliwa w oleju szkodzi silnikowi. Co prawda zakładasz 0,3l paliwa na 6,5 litra

> oleju i jest to wersja optymistyczna. Ja zakładam, że silnik chleje olej, a wtryskiwacz leje

> paliwo od dłuższego czasu. Na krótkich odcinkach odparowało i nie było tak bardzo widoczne,

> chociaż jak sam napisałeś kiedyś ci się wydawało, że jest więcej. Autostrady pokazały

> prawdziwy problem, bo nagle po 2500km przybyło 0,3l. i to w wersji optymistycznej. Do

> następnej wymiany przybędzie jeszcze litr.

A jest jakis sposob (domowy lub warsztatowy) na zbadanie obecnego oleju czy to czysty olej czy zmidzany z paliwem?

Napisano

> A jest jakis sposob (domowy lub warsztatowy) na zbadanie obecnego oleju czy to czysty olej czy

> zmidzany z paliwem?

Poza zapachem nie ma innej możliwości.

Napisano

> OK.

> A w jaki sposob to sprawdzic "czy" i "ktory" wtryskiwacz leje?

> Czy to jest diagnoza ktora mozna wykonac jakos prosto w dobrym warsztacie? Czy poprostu trzeba

> zgadywac?

możesz zrobić test przelewowy wtryskiwaczy, nie da odpowiedzi pewnej na 100% ale jesli zobaczysz duże rozbieżnosci w pracy wtrysków to będzie to bardzo prawdopodobne, że któryś wtrysk wymaga regeneracji, wymiany

jeśli chodzi o czasy korekt to pokazuje to sprawność całego cylindra (ew. konieczność korekty dawki paliwa)

ja bym zaczął od sprawdzenia czasów korekt wtryskiwaczy kompem, potem test przelewowy, ew. sprawdzenie kompresji

Napisano

Test przelewowy nie wykaże, że wtrysk leje, bo i jak?