Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór auta

Featured Replies

Napisano

Znajomy dysponuje kwotą +/- 40 kPLN i chce kupić coś "nowego" z salonu. Może to być coś z rocznika 2013.

Wstępnie z tego co się orientował to wybierałby pomiędzy ( oczywiście wersje podstawowe):

- Opel Corsa

- Kia Rio

- Hyundai i20

- Chevrolet Aveo.

Czy którymś z nich warto szczególnie się zainteresować a któregoś odrazu w przedbiegach odrzucić ?

Napisano

> Znajomy dysponuje kwotą +/- 40 kPLN i chce kupić coś "nowego" z salonu. Może to być coś z rocznika

> 2013.

> Wstępnie z tego co się orientował to wybierałby pomiędzy ( oczywiście wersje podstawowe):

> - Opel Corsa

> - Kia Rio

> - Hyundai i20

> - Chevrolet Aveo.

> Czy którymś z nich warto szczególnie się zainteresować a któregoś odrazu w przedbiegach odrzucić ?

Za 40 tys. najlepiej wyposażony będzie Aveo, chociaż tam nawet na wypasie i tak jest bida grinser006.gif. Do Corsy jak nie dołoży 10k to szkoda gadać, poza tym auto stare i brzydkie. Jako że prawdopodobnie i tak będzie musiał dorzucić jeszcze 4 tysiące zlosnik.gif, to niech weźmie pod uwagę nowego Swifta, bo najlepiej jeździ ze wszystkich na rynku w tym segmencie. Z wymienionych najlepszym samochodem jest Kia Rio.

Napisano

> Znajomy dysponuje kwotą +/- 40 kPLN i chce kupić coś "nowego" z salonu. Może to być coś z rocznika

> 2013.

> Wstępnie z tego co się orientował to wybierałby pomiędzy ( oczywiście wersje podstawowe):

> - Opel Corsa

> - Kia Rio

> - Hyundai i20

> - Chevrolet Aveo.

> Czy którymś z nich warto szczególnie się zainteresować a któregoś odrazu w przedbiegach odrzucić ?

I20 nie jeździłem, ale z tych 4 brałbym rio, sedan wygląda nieźle, ma sporo miejsca, ładny design. Znajomy pół roku temu wziął-bardzo sobie chwali, po pojeżdżawce stwierdzam że od corsy sporo lepiej to jeździ.

Napisano
  • Autor

Kolejność aut podana powyżej nie była przypadkowa.

Aveo najmniej mu się podoba ale tez je rozważa.

Jak widać z kolejności to najchętniej chciałby Corsę. Z tego co patrzyłem to wersja 1.2 85KM w wyprzedaży z 2013 w "miarę" jako takim wyposażeniem za 40 tys. dostanie. czemu twierdzisz, że potrzeba jeszcze 10 kPLN dołozyc?

Napisano

> czemu twierdzisz, że

> potrzeba jeszcze 10 kPLN dołozyc?

Pod koniec roku intensywnie szukałem nowego samochodu segmentu B. Corsy zaczynały się od 39 tys. ale były to straszne padaki ze słabym silnikiem, na stalowych 14" kołach, dwie poduszki facepalm%5B1%5D.gif, pastele, o jakimś sensownym kompie, radiu czy sterowaniu w kierownicy czy BT nie było co mówić facepalm%5B1%5D.gif. Poprzednia epoka hehe.gif. Podobną politykę spotkałem jeszcze w Fordzie. Może teraz coś się zmieniło z okazji wyprzedaży rocznika, chociaż wątpię. Niech kolega porówna sobie tą Corsę z Kią Rio ok.gifhehe.giffacepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

Może by jeszcze zerknął na jakąś Fiestę z 2013 ok.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Niech kolega porówna sobie tą Corsę z

> Kią Rio .

no RIO jest drugi w kolejce wiec nie jest tak źle

A jak ogólnie z awaryjnością modelu i silnika 1,2 oraz kosztami serwisowymi ?

Napisano
  • Autor

> Może by jeszcze zerknął na jakąś Fiestę z 2013

> Pozdr

z która jednostką silnikową ?

Napisano

> z która jednostką silnikową ?

1.3 82KM do miasta powinna być wystarczająca jak wolałby coś bardziej żwawego to 1.4, ale już raczej przy trochę większym budżecie. Tylko nie 1.2 bo podobno w ogóle nie jedzie w tym samochodzie.

Pozdr

Napisano

> ale były to straszne padaki ze słabym silnikiem, na stalowych 14" kołach, dwie poduszki ,

> pastele, o jakimś sensownym kompie, radiu czy sterowaniu w kierownicy czy BT nie było co mówić

> . Poprzednia epoka .

A liczysz się z tym, że komuś może to wszystko odpowiadać i zaakceptuje stalowe 14" bez całej reszty zbędnych gadżetów?

Napisano

Za 40k będzie mógł kupić Aveo LT, więc nie wersję podstawową. Jak dobrze pogada to nawet 1.4

Napisano

> A liczysz się z tym, że komuś może to wszystko odpowiadać i zaakceptuje stalowe 14" bez całej

> reszty zbędnych gadżetów?

Oczywiście że tak zlosnik.gif, tylko skoro zadaje pytanie i prosi o pomoc na forum, to jednak ma jakieś wątpliwości, a my staramy się mu je rozwiać grinser006.gif. Zależy kto i czego oczekuje od samochodu. Mi przed zakupem najgorzej jeździło się Splashem, potem ex aequo Clio i Punto. Wszystkie kolejne samochody były już lepsze lub dożo lepsze! Ale i tak kupiłem Clio, bo mi się podobało zlosnik.gif. Ale ja bardziej lubię siedzieć i się gapić na wypastowany samochód, niż nim jeździć grinser006.gif. A najbardziej nie lubię płacić własnymi pieniędzmi za kretyńskie rozwiązania, dlatego te "lepsze" samochody przegrały old.gifzlosnik.gif.

Napisano

> - Opel Corsa - stare i bida

> - Kia Rio - droga i kiepska gwarancja

> - Hyundai i20 - drogi

> - Chevrolet Aveo. - warto sie zastanowic

Dodalbym Micre i Swifta z tych wszystkich zostaly mi dwa do wyboru. Tez sie nad nimi zastanawiam.

Napisano

> ja bym kupił EVO - za ok 40 tyś naprawdę fajna wersję kupisz

Ja od tego ucieklem jak najadalej jak moglem. Tak beznadziejnego auta od dawna nie widzialem.

Napisano

> no RIO jest drugi w kolejce wiec nie jest tak źle

> A jak ogólnie z awaryjnością modelu i silnika 1,2 oraz kosztami serwisowymi ?

Kia jest bardzo droga jesli chodzi o ASO.

Napisano

> Dodalbym Micre i Swifta

U mnie Micra i Swift były na pierwszym miejscu w kategorii ergonomia i właściwości jezdne/wyposażenie/cena. Oba oczywiście w wersjach wyższych średnich za około 46 tys. Jak komuś nie przeszkadza wygląd i "lokowanie" społeczne grinser006.gif tych modeli, to zdecydowanie polecam na tle Corsy, Punto, Aveo, Fiesty itp. hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Kia jest bardzo droga jesli chodzi o ASO.

Bo się nie psuje i ASO ma mało pracy, co muszą nadrabiać wysokimi cenami grinser006.gif.

Napisano

może yaris mu się spodoba?

Brat nie dalej jak 2 tygodnie temu trafił demo z przebiegiem 2000km za 41,500zł

Silnik 1,3, lakier metalik, klima i elektryka - chyba druga wersja wyposażenia.

Napisano

> 1.3 82KM do miasta powinna być wystarczająca jak wolałby coś bardziej żwawego to 1.4, ale już

> raczej przy trochę większym budżecie. Tylko nie 1.2 bo podobno w ogóle nie jedzie w tym

> samochodzie.

> Pozdr

Jeśli kolega mówi o Fordzie to widzę, że nie ma kompletnie pojęcia o czym pisze. Nie ma już silnika 1.3 w Fieście. W poprzedniej generacji była taka jednostka 1.3 8V.

W obecnej Fieście najmniejszy silnik (nie licząc Ecoboost-ów) to 1.25 16V 60KM lub 82KM (ten sam silnik był też dostępny w poprzednich generacjach i miał 75KM) a następny to 1.4 96KM.

Co do tematu - może warto sprawdzić ofertę Fiata (Punto)?

Napisano
  • Autor

> Co do tematu - może warto sprawdzić ofertę Fiata (Punto)?

myślę, że każda podpowiedź jest cenna dla kupującego...

Napisano
  • Autor

dobrze wiedzieć ok.gif

Czyli jednak nie jest to taka najlepsza opcja patrząc na całokształt wink.gif

Napisano

> Jeśli kolega mówi o Fordzie to widzę, że nie ma kompletnie pojęcia o czym pisze. Nie ma już silnika

> 1.3 w Fieście. W poprzedniej generacji była taka jednostka 1.3 8V.

> W obecnej Fieście najmniejszy silnik (nie licząc Ecoboost-ów) to 1.25 16V 60KM lub 82KM (ten sam

> silnik był też dostępny w poprzednich generacjach i miał 75KM) a następny to 1.4 96KM.

> Co do tematu - może warto sprawdzić ofertę Fiata (Punto)?

No to błysnąłeś skromny.gif, miałem właśnie na myśli ten silnik o dokładnej pojemności 1242cm3, któremu jednak w zaokrągleniu minimalnie bliżej 1.2 niż 1.3.

Skoro już jesteś tak zorientowany, to powinieneś wiedzieć, że jednak jest silnik 1.0 16V 80 KM, który nie jest oznaczony jako EcoBoost kara.gif

Pozdr

Napisano

> dobrze wiedzieć

> Czyli jednak nie jest to taka najlepsza opcja patrząc na całokształt

Możesz też zaproponować koledze coś takiego, co ja zrobiłem we wrześniu wink.gif

Kupiłem Opla Corsę D z malutkim przebiegiem za cenę ok. 37k

Wersja 1.4 100km, wyposażenie -> ta środkowa wersja, czyli nie jest tak bidnie smile.gif

Salon w Mikołowie ma taką ciekawą ofertę, że dają auta w leasing swoim kierownikom na pół roku, a później je sprzedają grinser006.gif

http://otomoto.pl/opel-corsa-C31541125.html

Napisano

> dobrze wiedzieć

> Czyli jednak nie jest to taka najlepsza opcja patrząc na całokształt

Plus jedna z gorszych gwarancji na rynku.

Napisano

> U mnie Micra i Swift były na pierwszym miejscu w kategorii ergonomia i właściwości

> jezdne/wyposażenie/cena. Oba oczywiście w wersjach wyższych średnich za około 46 tys. Jak

> komuś nie przeszkadza wygląd i "lokowanie" społeczne tych modeli, to zdecydowanie polecam na

> tle Corsy, Punto, Aveo, Fiesty itp.

Bylem w Reanult i niestety Clio wypada tragicznie zarowno pod wzgledem silnika jak i jakosci w srodku. Czemu kupiles Clio?

Napisano

> Możesz też zaproponować koledze coś takiego, co ja zrobiłem we wrześniu

> Kupiłem Opla Corsę D z malutkim przebiegiem za cenę ok. 37k

> Wersja 1.4 100km, wyposażenie -

> Salon w Mikołowie ma taką ciekawą ofertę, że dają auta w leasing swoim kierownikom na pół roku, a

> później je sprzedają

> http://otomoto.pl/opel-corsa-C31541125.html

Za tyle samo jest nowe auto z 6 poduszkami abs i esp hmm.gif Srednia ta opcja. Oczywiscie jesli sie porownuje z nowka to bardzo dobra cena ok.gif

Napisano

> No to błysnąłeś , miałem właśnie na myśli ten silnik o dokładnej pojemności 1242cm3, któremu

> jednak w zaokrągleniu minimalnie bliżej 1.2 niż 1.3.

> Skoro już jesteś tak zorientowany, to powinieneś wiedzieć, że jednak jest silnik 1.0 16V 80 KM,

> który nie jest oznaczony jako EcoBoost

> Pozdr

Możesz sobie zaokrąglać jak chcesz ale Ford używa oznaczenia 1.25 a nie 1.2 czy 1.3

Ale skoro się upierasz to czemu polecałeś silnik 1.3 a odradzałeś 1.2? O jakich silnikach mówiłeś? Skoro mają dokładnie tą sama pojemność 1242 to czemu raz zaokrąglasz w górę a innym razem w dół?

Co do silnika 1.0 - jest to pochodna EcoBoost bez turbiny dlatego jej nie wymieniałem.

Napisano

> Czemu kupiles Clio?

Tak na prawdę tylko z jednego powodu - bo mi się cholernie podoba, zwłaszcza czerwony flamme. Jak stoi na parkingu obok czegokolwiek to wydaje się wyprzedzać epokę grinser006.gif i nikt nie rozmawia o innych samochodach zlosnik.gif.

Napisano

> Tak na prawdę tylko z jednego powodu - bo mi się cholernie podoba, zwłaszcza czerwony flamme. Jak

> stoi na parkingu obok czegokolwiek to wydaje się wyprzedzać epokę i nikt nie rozmawia o

> innych samochodach .

Tak to prawda z zewnatrz robi wrazenie ok.gif

Napisano

> Tak to prawda z zewnatrz robi wrazenie

Poza tym tak na prawdę to wcale nie jest taki zły samochód grinser006.gif. Ma jakieś tam drobne ułomności, ale tak to zawsze było, że tanie samochody muszą mieć coś gorszego od drogich (może z wyjątkiem koreańskich), więc konstruktorzy musieli delikatnie "spieprzyć" kilka drobiazgów w stosunku do Megane czy Laguny zlosnik.gif. To są duperele które ogarnę pod balkonem grinser006.gif, tylko niech ten pierwszy rok gwarancji minie.

Napisano

370zł pierwszy przegląd i 850zł duży po 2 latach z ich materiałami to dużo?Urban legend wg mnie.

Napisano

> jakie?

Fiesta, Aveo, Micra, Swift.

Napisano
  • Autor

> 370zł pierwszy przegląd i 850zł duży po 2 latach z ich materiałami to dużo?Urban legend wg mnie.

może chodziło o naprawy nie objęte gwarancją hmm.gif

Napisano

> 370zł pierwszy przegląd i 850zł duży po 2 latach z ich materiałami to dużo?Urban legend wg mnie.

Cos tanio. Ja ponizej 800zl nei zostawiam u nich. Moze roznie licza ceny czesci.

Napisano

> może chodziło o naprawy nie objęte gwarancją

Te w każdym ASO są drogie. Myślę, że zastanawianie się nad robocizną poza gwarancją nie ma sensu przy dylemacie zakupowym "jakie auto kupić", bo różnice są zbliżone i przepaści nie ma przy samochodach budżetowych, konkurencja głupia nie jest...

Napisano

> Cos tanio. Ja ponizej 800zl nei zostawiam u nich. Moze roznie licza ceny czesci.

niewiem.gif Pierwszy to olej, 2 filtry (pow i oleju) i przegląd blacharski. Drugi ma szerszy zakres, nie chce mi się szukać szczegółów.

Napisano
  • Autor

Przekazałem mu wszystko powyższe, chłop się załamał bo ma jeszcze większy mętlik w głowie niż miał... wink.gif

Napisano
  • Autor

A tak na boku tematu - bez nawiązania do niego:

Jaką opinię macie na temat Chevroleta Cruze 1.6 LS ?

Napisano

> Kolejność aut podana powyżej nie była przypadkowa.

> Aveo najmniej mu się podoba ale tez je rozważa.

> Jak widać z kolejności to najchętniej chciałby Corsę. Z tego co patrzyłem to wersja 1.2 85KM w

> wyprzedaży z 2013 w "miarę" jako takim wyposażeniem za 40 tys. dostanie. czemu twierdzisz, że

> potrzeba jeszcze 10 kPLN dołozyc?

No i Aveo to właśnie jest Corsa w amerykańskich blachach, tak jak Cruze to Astra J.

Dlatego Chevrolet wychodzi z Europy , bo okazał się zbyt mocną (i tańszą)konkurencją dla Opla.

Ja też rok temu przymierzałam się do Corsy, ale wybrałem opcję taniej i lepiej.

Napisano
  • Autor

> No i Aveo to właśnie jest Corsa w amerykańskich blachach,

a AVEO w wersji 70 KM to straszny muł ?

Napisano

> a AVEO w wersji 70 KM to straszny muł ?

Nie odpowiem Ci, bo ja mam 1,4 100 KM, ale z tego co słyszałem , to różnica miedzy 86 KM a 70 KM jest pomijalna, zwłaszcza w miescie, wszak obydwa silniki maja taki sam moment 115 Nm

Napisano
  • Autor

> Nie odpowiem Ci, bo ja mam 1,4 100 KM, ale z tego co słyszałem , to różnica miedzy 86 KM a 70 KM

> jest pomijalna, zwłaszcza w miescie, wszak obydwa silniki maja taki sam moment 115 Nm

ogólna opinia na temat auta jaka jest u ciebie ?

Napisano

> ogólna opinia na temat auta jaka jest u ciebie ?

Bardzo dobra - jak na auto segmentu B ma najwięcej miejsca wewnątrz,nienajgorsze plastiki, wyposażenie wystarczające, mało aut tej klasy ma za taka cenę 6 poduszek, ABS z ESP i kontrolą trakcji, tempomatem i BT . Do tego już wyrosłem z bycia pierwszym na światłach, więc na trasie wystarcza mi ustawienie na tempomacie 120 km i spokojna jazda. Czego mi brakuje - podgrzewanych lusterek i klimatronika zamiast klimy manualnej

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobra - jak na auto segmentu B ma najwięcej miejsca wewnątrz,nienajgorsze plastiki,

> wyposażenie wystarczające, mało aut tej klasy ma za taka cenę 6 poduszek, ABS z ESP i kontrolą

> trakcji, tempomatem i BT .

ok.gif

> Do tego już wyrosłem z bycia pierwszym na światłach, więc na trasie

> wystarcza mi ustawienie na tempomacie 120 km i spokojna jazda.

no przy 1,4 to podejrzewam, żę nie jest tak źle

znajomy zastanawia się też nad wersją 1,2 70 KM - jazda głównie w mieście max 3 osoby

Napisano

> Jaką opinię macie na temat Chevroleta Cruze 1.6 LS ?

Za ok 45k PLN nic lepszego w klasie kompakt nie znajdziesz. To moja opinia.

Napisano

> No i Aveo to właśnie jest Corsa w amerykańskich blachach, tak jak Cruze to Astra J.

Co ciekawiej to Cruze wszedł najpierw do produkcji w Korei, a dopiero w następnym roku Astra IV - to Cruze był poligonem doświadczalnym dla Astry smile.gif