Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno samochodu z Włoch

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem, że kupię i wysłałem zaliczkę Włochowi.

Nie chce mi się jechać po auto więc zamówiłem "doładunek" do lohry.

Pytanie, w jakie dokumenty mam wyposażyć kierowcę ciężarówki, żeby mógł "wymeldować" auto z tamtejszego urzędu??

O jakie jeszcze dokumenty muszę zadbać, żeby w PL nie mieć problemów??

Pozdrawiam

Napisano

> Postanowiłem, że kupię i wysłałem zaliczkę Włochowi.

> Nie chce mi się jechać po auto więc zamówiłem "doładunek" do lohry.

> Pytanie, w jakie dokumenty mam wyposażyć kierowcę ciężarówki, żeby mógł "wymeldować" auto z

> tamtejszego urzędu??

> O jakie jeszcze dokumenty muszę zadbać, żeby w PL nie mieć problemów??

> Pozdrawiam

Z tegoco czytalem to wymeldowanie we wloszech to jakos kilka dni nawet trwa dlatego lepiej miec kogos na miejscu bo samemu to raz z ejezyk z kosmosu dla wiekszosci i dwa to kilka dni w hotelu.

Zaleta, syche auta, zimy nie widzialy.

Mam z wloch ale ja placilem w polsce dopiero po ogledzinach

Napisano

> Pytanie, w jakie dokumenty mam wyposażyć kierowcę ciężarówki, żeby mógł "wymeldować" auto z

> tamtejszego urzędu??

> Pozdrawiam

A nie można kupić, wziąć papiery, przywieść do PL i rejestrować? WK prześle dane do makaronów i auto sobie wymeldują...?!

Napisano

> Z tegoco czytalem to wymeldowanie we wloszech to jakos kilka dni nawet trwa dlatego lepiej miec

> kogos na miejscu bo samemu to raz z ejezyk z kosmosu dla wiekszosci i dwa to kilka dni w

> hotelu.

> Zaleta, syche auta, zimy nie widzialy.

rotfl.gifzlosnik2.gifrotfl.gifzlosnik2.gif Śnieg to nawet na Sardynii widziałem...

Napisano

A na nartach to tam ludziska po asfalcie jezdza skoro auta zimy nie widza hmm.gif

Napisano

> A nie można kupić, wziąć papiery, przywieść do PL i rejestrować? WK prześle dane do makaronów i auto sobie wymeldują...?!

A jakie dokładnie "makarony" miałyby to zrobić? niewiem.gif

Napisano

> A jakie dokładnie "makarony" miałyby to zrobić?

Makarony = (pogardliwie) Włosi.

Napisano

> Makarony = (pogardliwie) Włosi.

To akurat zrozumiałem wink.gif Tylko którzy przedstawiciele owej nacji mieliby to zrobić - tym bardziej po próbie (nieudanej z założenia) zarejestrowania takiego niewyrejestrowanego auta w naszym WK?

Napisano

> To akurat zrozumiałem Tylko którzy przedstawiciele owej nacji mieliby to zrobić - tym bardziej po

> próbie (nieudanej z założenia) zarejestrowania takiego niewyrejestrowanego auta w naszym WK?

Dlatego pytam, czy nie można w ten sposób...

Napisano

I brak grzanych skórzanych foteli w autach na tamtejszy rynek. Trochę głupio w polską zimę grinser006.gif

Napisano

> Dlatego pytam, czy nie można w ten sposób...

Nie można. Właściciel musi auto wyrejestrować (w Carta di Circolazione wbijana jest pieczątka o wyrejestrowaniu w związku z definitywnym eksportem pojazdu), musi też dostarczyć kupującemu Certificato di Proprieta, czyli akt własności wystawiany przez urząd zajmujący się ewidencją pojazdów. Jednocześnie z wyrejestrowaniem oddaje się tablice rejestracyjne. Wszystkie te operacje wykonuje się w momencie sprzedaży samochodu - tam - na miejscu.

WK nie mógłby niczego takiego zrobić, bo musiałby te dokumenty i tablice przesłać do poprzedniego właściciela, który musiałby auto wyrejestrować i przesłać je zwrotnie. Istnieje możliwość wykonania takiej operacji w opcji nowy właściciel ze starym właścicielem, ale... wystarczy, że np. gdzieś po drodze zaginie któryś dokument i zostajesz z autem, którego nie zarejestrujesz w żaden sposób.

Acha - Włosi (tj. włoski "WK") przy wyrejestrowaniu chcą kopie różnych dokumentów (m.in. dokumentu tożsamości kupującego, dokumentów samochodu i lawety, jeżeli auto ma być holowane do Polski itp. itd.), no i najczęściej z języków obcych znają... włoski smile.gif

Opcje powrotu na kołach są, ale oficjalna (włoskie tablice wywozowe) jest droga i nie załatwi się tego od ręki, wiem, że wożą też samochody na tablicach transferowych niemieckich - są specjalne do tego celu - i jest to ponoć szybsze i tańsze rozwiązanie.

Napisano

uwazaj na kradzione ja sie tak nacielem na 26tys... i pozniej szukaj wiatru w polu.Dokumenty ich za 50 euro podrobione chodza.Napewno akt wlasnosci i karta pojazdu z wymeldowaniem

Napisano

> Nie można.

Ok, dzięki.

> Właściciel musi auto wyrejestrować (w Carta di Circolazione wbijana jest pieczątka o

> wyrejestrowaniu w związku z definitywnym eksportem pojazdu), musi też dostarczyć kupującemu

> Certificato di Proprieta, czyli akt własności wystawiany przez urząd zajmujący się ewidencją

> pojazdów. Jednocześnie z wyrejestrowaniem oddaje się tablice rejestracyjne. Wszystkie te

> operacje wykonuje się w momencie sprzedaży samochodu - tam - na miejscu.

> WK nie mógłby niczego takiego zrobić, bo musiałby te dokumenty i tablice przesłać do poprzedniego

> właściciela, który musiałby auto wyrejestrować i przesłać je zwrotnie.

WK mógłby przecież przesłać informację do włoskiego WK, o otrzymaniu kompletu dokumentów i tablic dla takiego a takiego pojazdu. Tablice byłyby niszczone na miejscu. Na tej podstawie pojazd byłby wyrejestrowywany we Włoszech. Ale wiem - to tylko UE i Włochy.

A orientujesz się, jak to wygląda z mieniem przesiedleńczym? Mam auto zarejestrowane na siebie we Włoszech i chcę je zarejestrować w PL...?

Napisano

> A orientujesz się, jak to wygląda z mieniem przesiedleńczym? Mam auto zarejestrowane na siebie we Włoszech i chcę je zarejestrować w PL...?

Pojęcia nie mam, ale nie sądzę, żeby ze strony technicznej rejestracji się to różniło. Pewnie z podatkami jakimiś będzie "taniej" i tyle niewiem.gif

Napisano

Są też wady w przypadku niektórych modeli na rynki południowej Europy. Np. auta PSA z dieslami pod maską, nie mają żadnego dogrzewania (np. grzałki el. w obudowie zespołu wentylatora kabiny). Znajomek tak się naciął. W duże mrozy marznie nim mu się auto rozgrzeje, a u mnie po 2 min. leci ciepełko z nawiewów. smile.gif

Napisano

> I brak grzanych skórzanych foteli w autach na tamtejszy rynek. Trochę głupio w polską zimę

To akurat porażka - tyłek mi marznie...

Napisano

> tamtejszego urzędu??

> Pozdrawiam

Nie wiem czy to prawda ale słyszałem jakis czas temu, ze auta na rynek włoski maja dużo gorsze zabezpieczenie antykorozyjne podwozia niż np. te sprzedawane u nas.

Napisano
  • Autor

Nie szukam auta do jazdy codziennej.

Chcę sobie tam kupić Malucha.

Zachował się dobrze, rocznik dobry, właściciel jest faktycznym właścicielem bo na niego są wypisane dokumenty dotyczące wpisu auta do odpowiednika naszego PZMOT

Potrzebuję informację, jak upoważnić kierowcę lohry do podpisywania się w moim imieniu.

Notarialne upoważnienie?? Notarialne upoważnienie przetłumaczone przez przysięgłego na włoski?? Normalne upoważnienie przetłumaczone przez przysięgłego na włoski??

Napisano
  • Autor

> To akurat porażka - tyłek mi marznie...

To sobie zamontuj... W tysiaku się zamkniesz

Napisano

> I brak grzanych skórzanych foteli w autach na tamtejszy rynek. Trochę głupio w polską zimę

zaskoczyłes mnie, mam auto z Włoch i mam grzane siedzenia a nawet webasto zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zaskoczyłes mnie, mam auto z Włoch i mam grzane siedzenia a nawet webasto

Czyli Włoch przywiózł go ze Szwecji zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> heh to sorry nikt by chyba nie wpadl na pomysl by kaszloka krasc

Nawet nie masz pojęcia jakie one teraz drogie i rarytaśne są zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czyli Włoch przywiózł go ze Szwecji

albo klimat włoski nie jest tak przyjazny jak nam sie wydaje wink.gif

Napisano
  • Autor

> albo klimat włoski nie jest tak przyjazny jak nam sie wydaje

Włochy są dość długie i mają zróżnicowaną rzeźbę terenu.

Mogłeś trafić na auto po kimś, kto w górach mieszkał wink.gif

Napisano

To szczera prawda smile.gif Dodam jeszcze mniejsze (pojemnościowo) akumulatory montowane na "ciepły" rynek (dobrze, że dogrzewacz płynu zostawili wink.gif ).

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wczoraj przyjechał...

Świetny jest, ale zanim wyjadę na ulicę to musze zarejestrować...

Co zrobić?? W jakiej kolejności urzędy??

Pierwszy raz auto z Włoch kupione frown.gif

Napisano

> Wczoraj przyjechał...

> Świetny jest, ale zanim wyjadę na ulicę to musze zarejestrować...

> Co zrobić?? W jakiej kolejności urzędy??

> Pierwszy raz auto z Włoch kupione

bez zdjęcia się nie liczy

Napisano
  • Autor

> bez zdjęcia się nie liczy

W swoim czasie wink.gif

Narazie muszę ogarnąć rejestrację wink.gif

Napisano

Gratuluję. Ja widziałem takie bez grzania.

Napisano

auta z Włoch generalnie są zwykle maksymalnie wyposażone...

bo z Włoch głównie się sprowadza po leasingowe lub po wypożyczalniach, oczywiście w obu przypadkach zrobione tak ze niby od osoby prywatnej ok.gif (cofanie przebiegu tam jest bardziej popularne niż u nas hehe.gif lub tak samo)

sam miałem Vectre B z Włoch to była maksymalnie wyposazona cool.gif