Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moje łazienki

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Tu kolego wymiary się rozjechały, czy kąt robienia zdjęcia , ewentualnie gra cieni daje taki efekt

> - jakby górą szło szerzej

> Powodzenia w projekcie i gratuluje zacięcia - ja swój remont mieszkania robiłem 6 miesięcy

nic sie nie rozjechalo - zdjecie robilem odkurzaczem

Napisano
  • Autor

> jutro koncze polke - jeszcze profile wzdluzne i mozna krecic plyty GK, a potem juz tylko

> tynkowanie tego, co do tynkowania i plytki (moze po drodze ta folia w strefach mokrych):

20140225_210527.jpg

20140225_220541.jpg

20140226_212034.jpg

Napisano

I co, kładłeś na tym 50-100kg? Nie ugina się?

Napisano
  • Autor

> I co, kładłeś na tym 50-100kg? Nie ugina się?

100kg nie kladlem, ale przy 50 nie ugina sie - dodatkowo od gory dalem plyte GK podwojnie, choc przy pojedynczej sie tez nie uginalo zauwazalnie, ale mialem wrazenie, ze plyta jednak nieco sprezynuje.

Napisano
  • Autor

> Aha, czyli były próby dynamiczne...

tylko symulacje obciazeniem, bo zona w 8 miesiacu ciazy tongue.gif

Napisano

te pchełki niepotrzebnie. Skręca się profile wkrętami, którymi kręcisz płyty, już razem z płytą

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dawać, czy nie dawać folię w płynie?

pod brodzikiem akrylowym i tak będzie dziura w stropie na syfon wprost do piwnicy. A wanna? Mogę dać, ale czy nie będzie to tylko marnotrastwo pieniędzy?

Napisano

ja całą podłogę w łazience leciałem folią

Napisano
  • Autor

> ja całą podłogę w łazience leciałem folią

a jakieś półeczki pod prysznicem/nad wanną?

Napisano

> Dawać, czy nie dawać folię w płynie?

> pod brodzikiem akrylowym i tak będzie dziura w stropie na syfon wprost do piwnicy. A wanna? Mogę

> dać, ale czy nie będzie to tylko marnotrastwo pieniędzy?

zdecydowanie dawać. Narożniki i otwory dodatkowo objechać taśmą.

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie dawać. Narożniki i otwory dodatkowo objechać taśmą.

do jakiej wysokosci? wszedzie, czy tylko bezposrednio we wnece prysznicowej? sciany tez, czy tylko podloga? otwory kolnierzem, czy tasma prosta?

otworu na syfon na pewno nie uszczelnie, bo nie chce go zalewac betonem - syfon ma byc serwisowalny, np. po wycieciu silikonu i wyjeciu brodzika.

Napisano

> do jakiej wysokosci? wszedzie, czy tylko bezposrednio we wnece prysznicowej? sciany tez, czy tylko

> podloga? otwory kolnierzem, czy tasma prosta?

> otworu na syfon na pewno nie uszczelnie, bo nie chce go zalewac betonem - syfon ma byc

> serwisowalny, np. po wycieciu silikonu i wyjeciu brodzika.

U mnie górna łazienka oblepiona folią w płynie po całości 20 cm od posadzki .

Napisano

ja mam tak wysoko jak wysoko moze siegac woda. czyli kabina wyfoliowana do sufitu, kibelek, umywalka i bidet tak do poltora metra. podloga w calosci.

folia to wydatek, o ktorego zasadnosci lepiej sie nie przekonywac. tak jak z gruntem, mozesz pominac ale mozesz tez zalowac, ze pominales.

Napisano
  • Autor

> ja mam tak wysoko jak wysoko moze siegac woda. czyli kabina wyfoliowana do sufitu, kibelek,

> umywalka i bidet tak do poltora metra. podloga w calosci.

> folia to wydatek, o ktorego zasadnosci lepiej sie nie przekonywac. tak jak z gruntem, mozesz

> pominac ale mozesz tez zalowac, ze pominales.

zakladasz, ze lazienka wypelni ci sie woda? grinser006.gif

czy atlas woder jest ok?

Napisano
  • Autor

> Jest OK, bo sam go użyłem i fajnie zmienia kolor z jasnoniebieskiego w jasnoczarny... no i

> fajnie pachnie, taką świeżością

jedna warstwa walkiem, to jakas kpina...

20140315_202835.jpg

20140315_202845.jpg

dac trzeba bedzie chyba ze trzy.

Przy okazji zrobilem mala zabudowe wneki, ktora bedzie polka nad wanna:

20140315_202932.jpg

Napisano

Tak abstrahując od rozważań - nie wiem czy glazurnik się ucieszy wykładając twoją łazienkę kaflami. Zakamarków, półeczek, wnęk...Dla mnie na NIE.

Napisano

> Tak abstrahując od rozważań - nie wiem czy glazurnik się ucieszy wykładając twoją łazienkę kaflami.

> Zakamarków, półeczek, wnęk...Dla mnie na NIE.

Dla dobrego fachowca to żadne utrudnienia, tyle że tacy ludzie się cenią ale przynajmniej sa efekty.

Napisano
  • Autor

> Tak abstrahując od rozważań - nie wiem czy glazurnik się ucieszy wykładając twoją łazienkę kaflami.

> Zakamarków, półeczek, wnęk...Dla mnie na NIE.

sam kafelkuje

Napisano

> sam kafelkuje

Rozumiem - kolega z cyklu "krawaty wiąże i usuwam ciąże..." smile.gif

Napisano

> Rozumiem - kolega z cyklu "krawaty wiąże i usuwam ciąże..."

to chyba dobrze wink.gif

Napisano

> sam kafelkuje

to ja tez zapytam o ten spik ktorym kleisz bloczki... co to jest ?

Napisano
  • Autor

> to ja tez zapytam o ten spik ktorym kleisz bloczki... co to jest ?

wrzuc w yt solbet smart

Napisano

> wrzuc w yt solbet smart

taka alternatywa dla ytonga z dozownikiem dla leniwych. Ciekawe jak to z metra kosztowo wyglada w stosunku do YT ?

Napisano
  • Autor

> taka alternatywa dla ytonga z dozownikiem dla leniwych. Ciekawe jak to z metra kosztowo wyglada w

> stosunku do YT ?

28zl puszka. Ja trzema puszkami oblecialem zabudowy w dwoch lazienkach, zabudowe na drewno za kominkiem i scianke do szafki wnekowej w korytarzu. Musialbym podliczyc, ile to razem bylo bloczkow, ale wydaje mi sie, ze puszka na ok. 5m2 starcza przy moim dozowaniu - a dozuje ciut za duzo, bo jednak sporo wyciska sie. Bloczki uzywam zwykle H+H (tylko upewniam sie, ze sa o gestosci i wytrzymalosci zblizonej do tych solbet smart) - sa tansze od zystemowych (w leroy merlin jakies 2.5zl za 6cm, 3.5zl za 8cm, 4.5zl za 12cm).

Czy dla leniwych? Nie bardzo, bo jednak w cholere roboty z docinaniem, wyrownywaniem i szlifowaniem betonu komorkowego jest (tylko na filmie tak prosto to wyglada) - ten klej jest naprawde cienkowarstwowy - bardziej od cienkowarstwowego mineralnego i bloczki musza byc dobrze spasowane, ale za to po 10 min trzyma tak, ze ciezko oderwac, po 15 juz nie oderwiesz, a po dwudziestu az dzwoni, jak w sciane puknac. Te kolki, wkrety i katowniki daje na wszelki wypadek - jakby z biegiem czasu cos zaczelo puszczac - klej, albo bloczki.

Napisano

dla leniwych - dozownik.. w sensie nakladanie samej spoiny. In minus w stosunku do ytonga widze zuzycie. YT nie ma pionowych spoin.

Napisano
  • Autor

> dla leniwych - dozownik.. w sensie nakladanie samej spoiny. In minus w stosunku do ytonga widze

> zuzycie. YT nie ma pionowych spoin.

Mowisz o kleju mineralnym, czy PU? Wiem, ze kilku producentow ma w swojej ofercie klej w postaci pianki PU do BK i ceramiki, ale zaden nie daje gwarancji wlasnie na spoiny pionowe (a co za tym idzie zabudowe w postaci polek itp.) i opisuje tylko murowanie scian.

Napisano

> Mowisz o kleju mineralnym, czy PU? Wiem, ze kilku producentow ma w swojej ofercie klej w postaci

> pianki PU do BK i ceramiki, ale zaden nie daje gwarancji wlasnie na spoiny pionowe (a co za

> tym idzie zabudowe w postaci polek itp.) i opisuje tylko murowanie scian.

spineyes.gifchyba sie nie rozumiemy. Ytong - taki system bloczkow z betonu komorkowego plus klej. Tam nie ma producentow. Jest jeden producent, jeden produkt , jeden klej. Ytong nie daje gwarancji na pionowe spoiny ... bo ich poprostu nie przewiduje.

Napisano
  • Autor

> chyba sie nie rozumiemy. Ytong - taki system bloczkow z betonu komorkowego plus klej. Tam nie ma

> producentow. Jest jeden producent, jeden produkt , jeden klej. Ytong nie daje gwarancji na

> pionowe spoiny ... bo ich poprostu nie przewiduje.

Ale o tym wlasnie pisze - nie przewiduje nic innego, jak scianki dzalowe/nosne. Tak samo pozostali producenci - bodajze Tytan ma tez taka pianke.

Niewykluczone, ze Ytong nie daje gwarancji, bo nie znalazlem cienkich (5-12cm) bloczkow BK o gestosci 600kg/m3, a lzejsze moga nie dawac takiej wytrzymalosci.

Napisano
  • Autor

moze glupie pytanie bedzie... zazwyczaj startuje z plytkami na scianie od drugiego rzedu przykrecajac listwe, zeby dobrze wypoziomowac, a pierwszy rzad przyklejam na koncu. Ale jak tu przykleic listwe, jak dalem folie w plynie?? Klajstrowac pozniej dziury w scianie?

Napisano

> moze glupie pytanie bedzie... zazwyczaj startuje z plytkami na scianie od drugiego rzedu

> przykrecajac listwe, zeby dobrze wypoziomowac, a pierwszy rzad przyklejam na koncu. Ale jak tu

> przykleic listwe, jak dalem folie w plynie?? Klajstrowac pozniej dziury w scianie?

Po co kombinujesz? Kładź normalnie od pierwszego rzędu jak 99,9% ludzi.

Napisano

> Jeśli kafelki mają się kończyć na określonej wysokości, która nie jest wielokrotnością formatu

> kafelek + fuga, to który rząd utniesz: pierwszy od góry? No właśnie...

> A że u mnie jedynie na balkonie mam całe płytki od dołu, bo tak pasowało, to wszędzie indziej

> (kuchnia, łazienka, WC) startowałem od drugiego rzędu, by na listwie kłaść całe, proste

> płytki. Docięte na końcu na sam dół i OK.

> Ale dobrze wiedzieć, że jestem w takiej mniejszości (0,1%)

Jasna sprawa, że w nietypowych przypadkach robi się kombinacje i zaczyna się od drugiego rzędu, ale w tym przypadku zrozumiałem, że kolega chce przykręcić listwę wyłacznie by złapać poziom...

Napisano
  • Autor

> Jasna sprawa, że w nietypowych przypadkach robi się kombinacje i zaczyna się od drugiego rzędu, ale

> w tym przypadku zrozumiałem, że kolega chce przykręcić listwę wyłacznie by złapać poziom...

podloga ma wahania dochodzace do 5mm na 3m dlugosci.

Napisano
  • Autor

zaczalem kafelki. W tym tempie i przy mojej ilosci wolnego czasu, zejdzie mi ok. 3.5-4 tygodnie na dwie lazienki:

20140322_230135.jpg

Napisano

> zaczalem kafelki. W tym tempie i przy mojej ilosci wolnego czasu, zejdzie mi ok. 3.5-4 tygodnie na

> dwie lazienki:

Podziwiam szczerze ok.gif

Napisano
  • Autor

> Podziwiam szczerze

oj tam, na AK jest pelno takich, co juz by te lazienki skonczyli, lepiej, ladnie i taniej grinser006.gif

Napisano

> oj tam, na AK jest pelno takich, co juz by te lazienki skonczyli, lepiej, ladnie i taniej

Bedziesz wstawial zwykla kabine prysznicowa z brodzikiem, czy podloga bedzie 'na plasko'? Musze sie rozejrzec za rozsadnym systemem z odplywem liniowym...

Napisano
  • Autor

> Bedziesz wstawial zwykla kabine prysznicowa z brodzikiem, czy podloga bedzie 'na plasko'? Musze sie

> rozejrzec za rozsadnym systemem z odplywem liniowym...

brodzik plaski (4.5cm, z tego 1.5cm bedzie wyzej podloga dookola) i drzwi przesuwne ronal szklane.

Napisano

> zaczalem kafelki. ... <

Witam,

Jaki klej (e) stosujesz w łazienkach ? Sciany, podłoga oraz okolice brodzika.

Podpytuję, bo nie mogę zdecydować się jaki klej mam użyć w swojej łazience confused.gif. Ile rodzajów kleju tyle różnych opinii.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Jaki klej (e) stosujesz w łazienkach ? Sciany, podłoga oraz okolice brodzika.

> Podpytuję, bo nie mogę zdecydować się jaki klej mam użyć w swojej łazience . Ile rodzajów kleju

> tyle różnych opinii.

mapei adesilex p9

Napisano

> brodzik plaski (4.5cm, z tego 1.5cm bedzie wyzej podloga dookola) i drzwi przesuwne ronal szklane.

Widze na stronie, ze bardzo ciekawie takie drzwi wygladaja ok.gif Ktory masz dokladnie model i ile $$$ trzeba na takowe przeznaczyc?

Napisano
  • Autor

> Widze na stronie, ze bardzo ciekawie takie drzwi wygladaja Ktory masz dokladnie model i ile $$$

> trzeba na takowe przeznaczyc?

Jesli dobrze pamietam, to Ronal Pur Light PLS2 120cm

Napisano

> Podziwiam szczerze

ja tez fajnie sie czyta takie watki ok.gif wiecej zdjec dla kacikowych majsterkowiczow wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja tez fajnie sie czyta takie watki wiecej zdjec dla kacikowych majsterkowiczow

cieszy mnie to bardzo, wiec bedzie wiecej zdjec dla hobbystow-entuzjastow:

- katy ciete na 45°

20140324_191801.jpg

20140324_191728.jpg

- wycinanie trudniejszych otworow na brzegach:

20140324_191812.jpg

20140324_193323.jpg

- otwor ja wylot z kibla:

20140324_193809.jpg

Napisano
  • Autor

i wentylacja:

20140324_203459.jpg20140324_203505.jpg20140324_205314.jpg20140324_205521.jpg

tak, wiem, troche przesadzilem z dokladnoscia.

Napisano

> oj tam, na AK jest pelno takich, co juz by te lazienki skonczyli, lepiej, ladnie i taniej

Wszystko kwestia chłodnej kalkulacji... Jeśli godzina mojej pracy jest warta więcej niż godzina twojej pracy, to ty mi robisz kafle w kiblu... Jeśli zaś nie masz roboty wcale albo masz kilkaset tysiaków na koncie w banku, to ja robię tobie kibel...

Napisano

> i wentylacja:

> tak, wiem, troche przesadzilem z dokladnoscia.

elegancko, ale trochę się narzeźbisz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko kwestia chłodnej kalkulacji... Jeśli godzina mojej pracy jest warta więcej niż godzina

> twojej pracy, to ty mi robisz kafle w kiblu... Jeśli zaś nie masz roboty wcale albo masz

> kilkaset tysiaków na koncie w banku, to ja robię tobie kibel...

wyciagnalem srednia od kilku znajomych i wyszlo, ze bym musial zaplacic ok. 8-9k zl, co przy moim tempie prac przy ograniczonym czasie wyjdzie drozej, niz mi placa (przy czym z mojej placy nie musze rezygnowac), a jak bym mial pecha, to zamiast miesiaca kafelkarzowi zeszloby nawet 3 i wiecej.

Napisano
  • Autor

> elegancko, ale trochę się narzeźbisz

spoko pile mam, choc maks na kafle 50, a moje maja 60. Na szczescie kafle dosc miekkie i idzie potem obcegami ladnie doskubac.

Napisano
  • Autor

> Co Ci powiem, to powiem, ale kratka brzydka

brzydka, ale tymczasowa. Chcialem wziac okragla, zgrabna, ale wczoraj ojciec postanowil mi troche pomoc i zle docial dolna plytke, przez co ta okragla nie zakrywa wyciecia. Docelowo ma byc jakis zgrabny wentylator.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.