Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moje łazienki

Featured Replies

Napisano

> brzydka, ale tymczasowa. Chcialem wziac okragla, zgrabna, ale wczoraj ojciec postanowil mi troche

> pomoc i zle docial dolna plytke, przez co ta okragla nie zakrywa wyciecia. Docelowo ma byc

> jakis zgrabny wentylator.

Na Swojcu wycinają wodą takie kształty w płytkach - nie warto się męczyć z wycinaniem takich paseczków.

Napisano
  • Autor

> Na Swojcu wycinają wodą takie kształty w płytkach - nie warto się męczyć z wycinaniem takich

> paseczków.

z tego, co slyszalem, to ekonomicznie nieoplacalne? Poza tym wez jedz 4-5 razy/łazienkę.

Napisano
  • Autor
20140325_221343.jpg
Napisano

> brzydka, ale tymczasowa. Chcialem wziac okragla, zgrabna, ale wczoraj ojciec postanowil mi troche

> pomoc i zle docial dolna plytke, przez co ta okragla nie zakrywa wyciecia. Docelowo ma byc

> jakis zgrabny wentylator.

Jak już skończyłem robić łazienkę, to pewien fachowiec doradził mi takie rozwiązanie na wentylację:

Drukujesz sobie na kartce okrąg z równo rozmieszczonymi punktami, kleisz to do płytki i..... wiercisz wiertarką na stojaku. W ten sposób masz równomiernie "dziurawą" płytkę i nie trzeba wstawiać kratki. Tylko to ładniej wygląda, jeśli płytka jest gresowa, bo nie widać czerwonej ceramiki w otworkach

Napisano

duże kafle fajnie się kładzie grinser006.gif

masz dużą przestrzeń to pewnie nieźle to idzie. grinser006.gif

Ja mam małą łazienkę, ale fajnie mi się kładło taką wielkość płytek

ps. Kuchnia biała, łazienki białe. Paanie nudaaaaa sleeping_2.gif

Napisano
  • Autor

> Jak już skończyłem robić łazienkę, to pewien fachowiec doradził mi takie rozwiązanie na wentylację:

> Drukujesz sobie na kartce okrąg z równo rozmieszczonymi punktami, kleisz to do płytki i.....

> wiercisz wiertarką na stojaku. W ten sposób masz równomiernie "dziurawą" płytkę i nie trzeba

> wstawiać kratki. Tylko to ładniej wygląda, jeśli płytka jest gresowa, bo nie widać czerwonej

> ceramiki w otworkach

fajne, ale jest tylko jeden problem - prawdopodobnie w przyszlosci wcisne tam wentylator grinser006.gif

Napisano

> Jak już skończyłem robić łazienkę, to pewien fachowiec doradził mi takie rozwiązanie na wentylację:

> Drukujesz sobie na kartce okrąg z równo rozmieszczonymi punktami, kleisz to do płytki i.....

> wiercisz wiertarką na stojaku. W ten sposób masz równomiernie "dziurawą" płytkę i nie trzeba

> wstawiać kratki. Tylko to ładniej wygląda, jeśli płytka jest gresowa, bo nie widać czerwonej

> ceramiki w otworkach

nie gadaj, to nie może ładniej wyglądać hehe.gif

Napisano
  • Autor

podpowiedzcie mi z ta polka wystajaca. Planuje objechac na styk ja dookola plytkami na scianie, potem przykleic plytke od gory, potem od dolu, a na koniec od czola i po bokach - wszystkie ciete na 45° na krawedziach widocznych. Dobrze mysle, czy lepiej najpierw gora (to zawsze, bo musze wypoziomowac), potem czolo i na koniec dol? Moze dolnej krawedzi nie fazowac, bo i tak nikt tam nie zaglada?

Pewnie dzis dojde do tego etapu, wiec podpowiedzi mile widziane smile.gif

Napisano

> podpowiedzcie mi z ta polka wystajaca. Planuje objechac na styk ja dookola plytkami na scianie,

> potem przykleic plytke od gory, potem od dolu, a na koniec od czola i po bokach - wszystkie

> ciete na 45° na krawedziach widocznych. Dobrze mysle, czy lepiej najpierw gora (to zawsze, bo

> musze wypoziomowac), potem czolo i na koniec dol? Moze dolnej krawedzi nie fazowac, bo i tak

> nikt tam nie zaglada?

tak, dobra koncepcja ok.gif Jak nie widać, możesz nie fazować dolnej, to już zależy tylko od Ciebie ok.gif

Napisano
  • Autor

> tak, dobra koncepcja Jak nie widać, możesz nie fazować dolnej, to już zależy tylko od Ciebie

pierwsza czy druga? :-)

Napisano

> pierwsza czy druga? :-)

druga koncepcja. Po kolei kleić, a nie góra, dół, a potem dopasowywać środek.

Napisano

> druga koncepcja. Po kolei kleić, a nie góra, dół, a potem dopasowywać środek.

zła koncepcja. w przypadku gdy wyjdzie różnica w szerokości pomiędzy prawą a lewą stroną będzie widać klin.

IMHO, kleić górę, dół a potem wkleić środek, przy zachowaniu zasady że ma być prosto i w poziomie - jeśli tak będzie to nie ma szans aby na środku wyszedł klin

Napisano

> Witam,

> Jaki klej (e) stosujesz w łazienkach ? Sciany, podłoga oraz okolice brodzika.

> Podpytuję, bo nie mogę zdecydować się jaki klej mam użyć w swojej łazience . Ile rodzajów kleju

> tyle różnych opinii.

Jestem po ułożeniu płytek (44 cm x 44 cm) na podłodze. Użyłem dwóch rodzajów kleju: przy grubszej warstwie - Atlas Plus Mega S1 oraz przy cieńszej Mapei Adesilex P9. Zdecydowanie jak dla mnie (amatora) lepszym okazał się Atlas, łatwiej i szybciej układało się płytki. Przy Mapei płytka zachowywała się "jakbym położył ją na galarecie" tzn. po dociśnięciu i dosunięciu do sąsiedniej odchodziła od niej i milimetr dwa. Przy Atlasie takiego zjawiska nie było, układanie szło szybko, łatwo i przyjemnie. Wiem, Mapei nie jest do płytek wielkoformatowych, skusiłem się na niego po bardzo wielu pochlebnych opiniach. Ciekawe jak zachowa się przy płytkach ściennych 20 cm x 50 cm ?

Korzystając z wątku Kolegi podzieliłem się swoimi doświadczeniami.

Napisano

> Jestem po ułożeniu płytek (44 cm x 44 cm) na podłodze. Użyłem dwóch rodzajów kleju: przy grubszej

> warstwie - Atlas Plus Mega S1 oraz przy cieńszej Mapei Adesilex P9. Zdecydowanie jak dla mnie

> (amatora) lepszym okazał się Atlas, łatwiej i szybciej układało się płytki. Przy Mapei płytka

> zachowywała się "jakbym położył ją na galarecie" tzn. po dociśnięciu i dosunięciu do

> sąsiedniej odchodziła od niej i milimetr dwa. Przy Atlasie takiego zjawiska nie było,

> układanie szło szybko, łatwo i przyjemnie. Wiem, Mapei nie jest do płytek wielkoformatowych,

> skusiłem się na niego po bardzo wielu pochlebnych opiniach. Ciekawe jak zachowa się przy

> płytkach ściennych 20 cm x 50 cm ?

> Korzystając z wątku Kolegi podzieliłem się swoimi doświadczeniami.

zacznijmy od początku:

po pierwsze: Adesilex P9 to nie klej do płytek wielkoformatowych tylko do ogrzewania podłogowego

po drugie: mówisz o dwóch grubościach kleju - nie rozumiem....grubość zęba dobierasz do wielkości płytki (oraz wg równości podłoża aczkolwiek z reguły zanim się położy płytki a podłoże jest nierówne to stosuje się wylewkę samopoziomującą gdyż nadmierna ilość kleju pod płytką nie wpływa poprawnie na przyczepność), zatem biorąc pod uwagę to co napisałem zabierasz się za to od "dupy strony"

po trzecie: płytka zachowywała się tak jak piszesz ponieważ kładłeś nie tak jak się kłaść powinno, wpierw kładziesz klej, przy płytkach wielkoformatowych wskazane jest naniesienie również warstwy szczepnej na płytce, potem ją dosuwasz a na sam koniec doklepujesz tak aby klej wypełnił całą przestrzeń pod płytką.

po czwarte: klej Mapei do płytek wielkoformatowych to Keraflex Extra S1

ale każdy uczy się na własnych błędach - aczkolwiek taka nauka bywa bardzo kosztowna

Napisano

> zacznijmy od początku: ... <

Krytykę oczywiście przyjmuję ok.gif

Generalnie podzieliłem się tylko swoimi uwagami jako amator (druga podłoga położona w mieszkaniu). Dwa rodzaje kleju ponieważ przy powierzchni łazienki 5 m2 wyrównywałem powierzchnię klejem pod płytką - świadomie nie robiłem wylewki samopoziomującej. Do 5mm grubości został użyty Mapei, a duże nierówności Atlas który właśnie do tego między innymi służy. Płytki oczywiście były pokryte cienką warstwą kleju od spodu. Rzeczywiście mogłem najpierw płytkę dosuwać do drugiej i dopiero po tym docisk - tu cenna Twoja wskazówka. W całej Pile nie dostałem kleju Mapei do płytek wielkoformatowych - a specjalnie go szukałem. Nie do kupienia jest nawet Ceresit CM16 czy 17 - totalna bieda.

Edit: Dodam, że bardzo dobrze spisał się Perfect Level - płytki położone równo, idealna pomoc dla amatora zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> zacznijmy od początku:

> po pierwsze: Adesilex P9 to nie klej do płytek wielkoformatowych tylko do ogrzewania podłogowego

ale co? odleza mu?

Napisano

> ale co? odleza mu?

producent kleju jasno określa grubość kleju jaka ma być, być może odlezą, a być może nie odlezą....a jak odlezą to co wtedy? wtedy masz gwarancję nieważną....to raz

a dwa - bardzo źle się kładzie płytki na grubej warstwie kleju

aż sobie przypomniałem jak kiedyś pewnej paniusi z bloku kładłem płytki na balkonie, nie chciała wylewki wyrównującej ani samopoziomu, chciała abym na tym co było były położone płytki.....wyjaśniłem jej co to jest wzięcie odpowiedzialności za swoją decyzję, po czym położyłem jej te płytki na kleju.....żeby wyjść z poziomami, spadkami kleju dawałem na oko jakieś 3-4cm smile.gif.....ależ się ucierpiałem - bawiłem się jak dziecko przy tym licząc za roboczogodzinę bo z metrażu bym nie zarobił, a tak w 3 dni miała balkon gotowy. jak to dziś wygląda nie wiem i nawet nie chce wiedzieć smile.gif

Napisano
  • Autor

> producent kleju jasno określa grubość kleju jaka ma być, być może odlezą, a być może nie

> odlezą....a jak odlezą to co wtedy?

Powoli, powoli. Pytalem o wielkosc plytki, a nie grubosc kleju (choc powinny ze soba byc skorelowane).

p.s. mapei okresla maks grubosc kleju 5mm dla tego produktu.

Napisano

> wyjaśniłem jej co to jest wzięcie odpowiedzialności za swoją decyzję

Ciesz się, że nie masz reklamacji. W każdej takiej sprawie stoisz na przegranej pozycji, Ty jestes fachowcem i powinienes robic zgodnie ze sztuką.

Napisano

> Powoli, powoli. Pytalem o wielkosc plytki, a nie grubosc kleju (choc powinny ze soba byc

> skorelowane).

> p.s. mapei okresla maks grubosc kleju 5mm dla tego produktu.

zależy czy mówisz o adesilexie, czy o keraflexie

przy adesilexie jest max 5mm

przy keraflexie jest

Quote:

Dane techniczne:

Maksymalny czas użytkowania: ponad 8 godzin.

Czas schnięcia otwartego: około 30 minut.

Korygowalność: około 60 minut.

Spoinowanie:

– na ścianach: po 4-8 godzinach,

– na podłogach: po 24 godzinach.

Obciążenie ruchem pieszym: po 24 godzinach.

Pełne obciążenie: po 14 dniach.

Kolory: biały i szary.

Odkształcalność zgodnie z normą PN-EN 12004: klasa S1 — odkształcalny.

Nakładanie: pacą nr 4, 5, 8 lub 10.

Przechowywanie: 12 miesięcy.

Napisano
  • Autor

> zależy czy mówisz o adesilexie, czy o keraflexie

> przy adesilexie jest max 5mm

> przy keraflexie jest

> Quote:

> Dane techniczne:

> Maksymalny czas użytkowania: ponad 8 godzin.

> Czas schnięcia otwartego: około 30 minut.

> Korygowalność: około 60 minut.

> Spoinowanie:

> – na ścianach: po 4-8 godzinach,

> – na podłogach: po 24 godzinach.

> Obciążenie ruchem pieszym: po 24 godzinach.

> Pełne obciążenie: po 14 dniach.

> Kolory: biały i szary.

> Odkształcalność zgodnie z normą PN-EN 12004: klasa S1 — odkształcalny.

> Nakładanie: pacą nr 4, 5, 8 lub 10.

> Przechowywanie: 12 miesięcy.

powtarzam - pytam o wielkosc plytek, a nie grubosc warstwy.

Napisano

> powtarzam - pytam o wielkosc plytek, a nie grubosc warstwy.

większy format płytek wymaga kładzenia kleju zębami pow.5mm, adesilex nie nadaje się do tak grubej warstwy...

nie wiem jak mam ci to inaczej wytłumaczyć, skoro format płytek jest ściśle powiązany z ilością kleju pod płytką...

jak mam ci inaczej to wytłumaczyć?

Napisano
  • Autor

> większy format płytek wymaga kładzenia kleju zębami pow.5mm, adesilex nie nadaje się do tak grubej

> warstwy...

> nie wiem jak mam ci to inaczej wytłumaczyć, skoro format płytek jest ściśle powiązany z ilością

> kleju pod płytką...

> jak mam ci inaczej to wytłumaczyć?

po prostu sie zastanawiam, co bedzie z moimi plytkami - rozmiar 30x60, warstwa kleju ok 5mm na czesci scian kladzione grzebieniem 10 (na reszcie scian grzebien 6).

Napisano

> po prostu sie zastanawiam, co bedzie z moimi plytkami - rozmiar 30x60, warstwa kleju ok 5mm na

> czesci scian kladzione grzebieniem 10 (na reszcie scian grzebien 6).

Nic nie będzie. 30x60 to nie jest duzy format.

Napisano

> po prostu sie zastanawiam, co bedzie z moimi plytkami - rozmiar 30x60, warstwa kleju ok 5mm na

> czesci scian kladzione grzebieniem 10 (na reszcie scian grzebien 6).

spokojnie, ja z reguły kładę na 8,chyba że jst to format 60x60 albo podłoga jest nie równa i muszę kombinować z klejem, albo jeśli muszę zrobić spad to wtedy idzie 10

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pierwsza łazienka praktycznie skończona - brakuje jeszcze silikonu w krytycznych miejscach, podłogi (będzie teak) i armatury (leży pokój obok).

IMGP1245.JPG

IMGP1246.JPG

A tu miejsce na lustro:

IMGP1241.JPG

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

jutro sie zabieram za obudowe wanny z suporeksu. plytki beda zlicowane z krawedzia wanny. Zastanawiam sie, czy podmurowywac tak, zeby wanna opierala sie o murek, czy lepiej, zeby byl luz? Najlepiej byloby dac tam cienka warstwe pianki - trzymac bedzie, ale i amortyzowac, ale wowczas ewentualne wyjecie wanny bedzie powaznie utrudnione. W sumie podobny problem (pianka) dotyczy brodzika.

Napisano

> jutro sie zabieram za obudowe wanny z suporeksu. plytki beda zlicowane z krawedzia wanny.

> Zastanawiam sie, czy podmurowywac tak, zeby wanna opierala sie o murek, czy lepiej, zeby byl

> luz? Najlepiej byloby dac tam cienka warstwe pianki - trzymac bedzie, ale i amortyzowac, ale

> wowczas ewentualne wyjecie wanny bedzie powaznie utrudnione. W sumie podobny problem (pianka)

> dotyczy brodzika.

generalnie nie powinno być żadnych naprężeń. Czyli wanna powinna stać stabilnie, nie opierając się bokami na obudowie. Dobrzy majstrzy robią tak, że usztywniają wannę kawałkami suporeksu (jeśli jest taka potrzeba), a obudowę dociągają na styk. Później płytki są połączone z wanną fugą z silikonu i jest git.

Natomiast jeśli dobrze wypoziomujesz wannę i nie będą się przenosiły obciążenia na krawędź, to jak będą się stykały, to nic strasznego się nie stanie,

Napisano
  • Autor

> generalnie nie powinno być żadnych naprężeń. Czyli wanna powinna stać stabilnie, nie opierając się

> bokami na obudowie. Dobrzy majstrzy robią tak, że usztywniają wannę kawałkami suporeksu (jeśli

> jest taka potrzeba), a obudowę dociągają na styk. Później płytki są połączone z wanną fugą z

> silikonu i jest git.

> Natomiast jeśli dobrze wypoziomujesz wannę i nie będą się przenosiły obciążenia na krawędź, to jak

> będą się stykały, to nic strasznego się nie stanie,

ale nie chodzi mi o plytki, tylko wlasnie suporeks

Napisano

> ale nie chodzi mi o plytki, tylko wlasnie suporeks

oczywiście, mi też. Płytki nie mogą się stykać pod żadnym pozorem.

Napisano
  • Autor

> oczywiście, mi też. Płytki nie mogą się stykać pod żadnym pozorem.

no ale wlasnie najpierw piszesz, ze nie moze podpierac, a potem, ze czasem sie podpiera...

Napisano
  • Autor

na razie zrobilem tak:

20140620_225857.jpg

jest to jakies pol centymetra ponizej dolnej powierzchni bokow wanny. Zagruntuje to i przykleje ze dwie warstwy tasmy klejacej piankowej (ta, co idzie pod scianki z GK). Jeszcze musze wyciac otwor na rewizje.

Napisano

> na razie zrobilem tak:

> jest to jakies pol centymetra ponizej dolnej powierzchni bokow wanny. Zagruntuje to i przykleje ze

> dwie warstwy tasmy klejacej piankowej (ta, co idzie pod scianki z GK). Jeszcze musze wyciac

> otwor na rewizje.

a wannę jak ustawisz i wypoziomujesz ?

Napisano
  • Autor

> a wannę jak ustawisz i wypoziomujesz ?

juz ustawilem i wypoziomowalem, a nozki skontrowalem - teraz wloze ja od gory (mam chwytaki ssakowe).

Napisano
  • Autor

mam w mieszkaniu wneke na stopy i z niej ani razu nie skorzystalem przez ostatnie 8 lat.

Napisano

> mam w mieszkaniu wneke na stopy i z niej ani razu nie skorzystalem przez ostatnie 8 lat.

Na jakiej wysokości masz wyjścia wody do wanny od ziemi ? ile cm ??

Napisano
  • Autor

> Na jakiej wysokości masz wyjścia wody do wanny od ziemi ? ile cm ??

w mieszkaniu 69cm, czyli niecale 15cm nad wanna, a w domu tyle:

20140621_190919.jpg

czyli ok. 12-13cm nad wanna.

Napisano

> w mieszkaniu 69cm, czyli niecale 15cm nad wanna, a w domu tyle:

> czyli ok. 12-13cm nad wanna.

wygląda spoko ok.gif najważniejsze, żeby ładnie płytki położyć, bo na obudowie wanny widać wszystko jak na dłoni. No i żeby były idealnie zlicowane z obudową wanny.

Napisano
  • Autor

> wygląda spoko najważniejsze, żeby ładnie płytki położyć, bo na obudowie wanny widać wszystko jak

> na dłoni. No i żeby były idealnie zlicowane z obudową wanny.

Zlicowac zlicuje, ale musze zachowac poziom fug ze sciany, tj. od dolu: 12cm, pelna plytka, 16cm.

Napisano
  • Autor

> No i żeby były idealnie zlicowane z obudową wanny.

oczywiscie na rogu niestety nie beda - wciaz robia wanny mocno zaokraglone na rogach.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Po prawie pol roku i ulozeniu ponad 2000 plytek (dokladnie nie licze, bo bym musial policzyc kazda najmniejsza docinke) i zbudowaniu 6 sztuk roznego rozmiaru zabudow z suporeksu, skonczylem plytkowac wewnatrz (na zewnatrz czeka jeszcze jakies 1000 sztuk klinkieru, ale na to mam czas do pazdziernika), wiec moge przystapic do montażu brodzika.

Brodzik jest akrylowy, rozmiar 80x120x4.5, a jego dno, w zaleznosci od miejsca pomiaru, jest od 0.5 do 2cm nad posadzka. Dajecie pod brodzik jakas pianke, czy po prostu kladziecie luzno na posadzce i silikonujecie?

Mam jeszcze delikatnie nierowna posadzke w jednym miejscu i nie wiem, czy zaciagac to klejem, zeby wyrownac.

Mam juz folie w plynie polozona, a w stropie (nizej jest piwnica) jest otwor na syfon, ktorego nie chce zalewac betonem po osadzeniu syfonu. Co o tym sadzicie?

Napisano

> Po prawie pol roku i ulozeniu ponad 2000 plytek (dokladnie nie licze, bo bym musial policzyc kazda

> najmniejsza docinke) i zbudowaniu 6 sztuk roznego rozmiaru zabudow z suporeksu, skonczylem

> plytkowac wewnatrz (na zewnatrz czeka jeszcze jakies 1000 sztuk klinkieru, ale na to mam czas

> do pazdziernika), wiec moge przystapic do montażu brodzika.

> Brodzik jest akrylowy, rozmiar 80x120x4.5, a jego dno, w zaleznosci od miejsca pomiaru, jest od

> 0.5 do 2cm nad posadzka. Dajecie pod brodzik jakas pianke, czy po prostu kladziecie luzno na

> posadzce i silikonujecie?

> Mam jeszcze delikatnie nierowna posadzke w jednym miejscu i nie wiem, czy zaciagac to klejem, zeby

> wyrownac.

> Mam juz folie w plynie polozona, a w stropie (nizej jest piwnica) jest otwor na syfon, ktorego nie

> chce zalewac betonem po osadzeniu syfonu. Co o tym sadzicie?

podziwim Twoj zapal ok.gif a moze to juz hobby

ja dom od podstaw budowalem (calosc z ogrodzeniem i trawnikami) 1.5 roku i uwazm ze i tak o rok za dlugo bo jest wiele innych ciekawych rzecz do roboty....

Napisano
  • Autor

> podziwim Twoj zapal a moze to juz hobby

> ja dom od podstaw budowalem (calosc z ogrodzeniem i trawnikami) 1.5 roku i uwazm ze i tak o rok za

> dlugo bo jest wiele innych ciekawych rzecz do roboty....

Jak sie od zera buduje, to w rok spokojnie mozna zrobic, gorzej jak sie stary z niespodziankami przebudowuje. Kiedys liczylem straty czasu przez ekipy i swobodnie mozna 2 lata policzyc - 8 miesiecy na ekipe budujaca (2x2 miesiace + 4 miesiace), 12 miesiecy na pierwsze okna z zachodzaca czesciowo na to 10 miesiecy na pierwsze tynki plus jakies 3 miesiace na instalatorow i po 1 miesiacu z zakladka na ociepleniowcow i podbitkarza.

Napisano

> podziwim Twoj zapal a moze to juz hobby

> ja dom od podstaw budowalem (calosc z ogrodzeniem i trawnikami) 1.5 roku i uwazm ze i tak o rok za

> dlugo bo jest wiele innych ciekawych rzecz do roboty....

Ja kupiłem działkę na jesieni. Zimą uzyskałem pozwolenie na budowę.

Na wiosnę podciągnąłem prąd, wykopałem studnię i rozpocząłem budowę.

Do jesieni miałem już stan deweloperski, ogrodzoną i częściowo zagospodarowaną działkę.

Na wiosnę kolejnego roku zostały prace wykończeniowe.

Czyli całość też ogarnąłem w 1,5 roku ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na wiosnę kolejnego roku zostały prace wykończeniowe.

> Czyli całość też ogarnąłem w 1,5 roku

No to u mnie do wykonczeniowki 2.5 roku wliczajac regipsy itp.

Napisano

> Ja kupiłem działkę na jesieni. Zimą uzyskałem pozwolenie na budowę.

> Na wiosnę podciągnąłem prąd, wykopałem studnię i rozpocząłem budowę.

> Do jesieni miałem już stan deweloperski, ogrodzoną i częściowo zagospodarowaną działkę.

> Na wiosnę kolejnego roku zostały prace wykończeniowe.

> Czyli całość też ogarnąłem w 1,5 roku

To ja może wyrobię się w minimalnie krótszym czasie wink.gif.

12.07.2013 start budowy, 24.05.2014 przeprowadzka do domu wykończonego w 99% - nie mam jeszcze balustrady na schodach i odkurzacza centralnego podłączonego. Teraz walczę z działką - ogrodzona z 3 stron, położona kostka na podjeździe, parkingu, opaska wokół domu i chodnik, ale frontowe ogrodzenie na razie w 50% - muruję murki i czekam na wykonanie bramy, furtki i przęseł. Do końca miesiąca chciałbym założyć trawnik, ale nie wiem czy się wyrobię spineyes.gif W sumie zostało mi już niewiele, ale niestety teraz już robię większość sam, więc przychodząc z pracy o 16.30 wiele czasu nie zostaje na robotę....do tego mam jeszcze uszkodzony jeden paluszek w lewym ręku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To ja może wyrobię się w minimalnie krótszym czasie .

> 12.07.2013 start budowy, 24.05.2014 przeprowadzka do domu wykończonego w 99% - nie mam jeszcze

> balustrady na schodach i odkurzacza centralnego podłączonego. Teraz walczę z działką -

> ogrodzona z 3 stron, położona kostka na podjeździe, parkingu, opaska wokół domu i chodnik, ale

> frontowe ogrodzenie na razie w 50% - muruję murki i czekam na wykonanie bramy, furtki i

> przęseł. Do końca miesiąca chciałbym założyć trawnik, ale nie wiem czy się wyrobię W sumie

> zostało mi już niewiele, ale niestety teraz już robię większość sam, więc przychodząc z pracy

> o 16.30 wiele czasu nie zostaje na robotę....do tego mam jeszcze uszkodzony jeden paluszek w

> lewym ręku

Ja ogrodzenie zleciłem firmie.

Ale trawnik, opaskę, podjazd robiłem sam smile.gif

Napisano

> Ja ogrodzenie zleciłem firmie.

> Ale trawnik, opaskę, podjazd robiłem sam

Ogrodzenie z trzech stron też zrobiła firma, podobnie jak kostkę na podjeździe, parkingu, chodniku i krawężniki dookoła całej działki.....front ogrodzenia wymyśliłem sobie murki po 2-3m a pomiędzy nimi stalowe przęsła z poziomą deską kompozytową. Przęsła, bramę przesuwną i furtki (jedna do śmietnika) robi firma....ale murki muruję sam zlosnik.gif. Trawnik po części swoimi rękoma i obcymi wink.gif. W sobotę przychodzi gość z glebogryzarką i pomocnikiem - mają przeczochrać ziemię, mniej więcej podrównać i ile dadzą radę tego dnia, to rozrzucić ziemię przywiezioną ciężarówką. Resztę ziemi ja będę woził taczką, potem sam będę rozkładał siatkę przeciw kretom i wyrównywał dokładnie przed posianiem trawy....sporo roboty mnie jeszcze czeka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Brodzik jest akrylowy, rozmiar 80x120x4.5, a jego dno, w zaleznosci od miejsca pomiaru, jest od

> 0.5 do 2cm nad posadzka. Dajecie pod brodzik jakas pianke, czy po prostu kladziecie luzno na

> posadzce i silikonujecie?

> Mam jeszcze delikatnie nierowna posadzke w jednym miejscu i nie wiem, czy zaciagac to klejem, zeby

> wyrownac.

znalazlem w kilku instrukcjach (choc od brodzikow plaskodennych), ze daje sie normalnie klej do plytek. Da sie to potem oderwac, jesli nie mozna z zadnej strony podwazyc?

> Mam juz folie w plynie polozona, a w stropie (nizej jest piwnica) jest otwor na syfon, ktorego nie

> chce zalewac betonem po osadzeniu syfonu. Co o tym sadzicie?

w tych samych instrukcjach mowa jest o piankowaniu

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> znalazlem w kilku instrukcjach (choc od brodzikow plaskodennych), ze daje sie normalnie klej do

> plytek. Da sie to potem oderwac, jesli nie mozna z zadnej strony podwazyc?

> w tych samych instrukcjach mowa jest o piankowaniu

wreszcie mialem chwile, to pomontowalem to i owo:

20141230_232507.jpg

20141230_232639.jpg

20141230_232701.jpg

20141230_232747.jpg

musze jeszcze pomalowac wneke okienna i wnetrze szafki oraz zrobic i zamontowac lustra oraz drzwi do szafki i wysuwane polki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.