Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie Cudo BMW zrobiło

Featured Replies

Napisano

> BMW rusza z produkcją sportowej hybrydy

> 2.1 litra na 100 v max 250 km/h - nawet jakby to zużycie było 2x wyższe to i tak całkiem całkiem

> jak na bmw.

Oglądałem w Genewie... robi super wrażenie...

Napisano

> 2.1 litra na 100 v max 250 km/h - nawet jakby to zużycie było 2x wyższe to i tak całkiem całkiem

> jak na bmw.

z pół roku jest już na stronie BMW i nawet mozna sie pobawić w jego konfigurację, niedługo mają sie pojawić ceny smile.gif

Napisano

W końcu gwiazdy w USA będą miały się w czym pokazać bo Prius stał się deko nudny.

Napisano

> jak na bmw.

widziałem, siedziałem w środku, interesujący sprzęt. Nie mogę sie doczekać, może mi się uda przetestować palacz.gif

Dziś za to jeździłem trochę modelem i3. Też ciekawa sprawa. pełny elektryk miejski, w środku tyle miejsca co w kompakcie, zasięg 120-160km (ja wsiadłem jak akumulatory były na 80% i pokazało zasięg 90km, z czego zrobiłem po mieście ze 20km i spadło do 77km zasięgu więc nie oszukują).

No i najważniejsze: 7,2s do setki. Czyli tyle co w hot-hatchu a jazda za pół darmo.

Najbardziej niesamowity jest ten system odzysku energii. Przez 20 minut jazdy po mieście dotknąłem hamulca może ze 2 razy (puszczenie "gazu" na prawdę nieźle hamuje to wozidełko), dzięki temu oszczędzamy nie tylko na paliwie ale i na serwisie. Podobno w tym aucie raz na jakiś czas każą chłopakom w salonie na siłę hamować żeby tarcze przeczyścić grinser006.gif

Napisano

Moze zrobimy ankiete na AK kto sobie zafunduje, ja odpadam w przedbiegach, niestac mni na nia.

wink.gif

Napisano

> z pół roku jest już na stronie BMW i nawet mozna sie pobawić w jego konfigurację, niedługo mają sie

> pojawić ceny

wstępne pogłoski mówią o około 100 000 euro . Czyli osiągi na pozomie 911 Carrera i cena też byłaby w tych okolicach.

Napisano

> widziałem, siedziałem w środku, interesujący sprzęt. Nie mogę sie doczekać, może mi się uda

> przetestować

> Dziś za to jeździłem trochę modelem i3. Też ciekawa sprawa. pełny elektryk miejski, w środku tyle

> miejsca co w kompakcie, zasięg 120-160km (ja wsiadłem jak akumulatory były na 80% i pokazało

> zasięg 90km, z czego zrobiłem po mieście ze 20km i spadło do 77km zasięgu więc nie oszukują).

> No i najważniejsze: 7,2s do setki. Czyli tyle co w hot-hatchu a jazda za pół darmo.

> Najbardziej niesamowity jest ten system odzysku energii. Przez 20 minut jazdy po mieście dotknąłem

> hamulca może ze 2 razy (puszczenie "gazu" na prawdę nieźle hamuje to wozidełko), dzięki temu

> oszczędzamy nie tylko na paliwie ale i na serwisie.

Rozwiązanie z Priusa wolę bardziej... Naciskasz hamulec i hamujesz generatorem, a nie klockami.

Napisano

> Rozwiązanie z Priusa wolę bardziej... Naciskasz hamulec i hamujesz generatorem, a nie klockami.

Tu nic nie musisz naciskać. I to jest fajne. ok.gif

Napisano

> Tu nic nie musisz naciskać. I to jest fajne.

Mi się nie podoba...

Swoją drogą, dużo oszczędniejszą jazdę można osiągnąć, jeśli po puszczeniu gazu auto by się najzwyczajniej toczyło na luzie (tzw. glide)

Napisano

> jak na bmw.

I w końcu ma to, o co użytkownicy BMW zabiegali już od dawna - szklane drzwi. Teraz będzie widać wszystkie paski na dresie.

Napisano

> Mi się nie podoba...

> Swoją drogą, dużo oszczędniejszą jazdę można osiągnąć, jeśli po puszczeniu gazu auto by się

> najzwyczajniej toczyło na luzie (tzw. glide)

Na trasie - tak. Ale w mieście IMO możliwości toczenia występują bardzo rzadko, za to hamowanie jest na tyle częste że bardziej się opłaca odzyskiwać energię z hamowania niż pozwalać się autu toczyć.

Napisano

> Na trasie - tak. Ale w mieście IMO możliwości toczenia występują bardzo rzadko, za to hamowanie

> jest na tyle częste że bardziej się opłaca odzyskiwać energię z hamowania niż pozwalać się

> autu toczyć.

Ryb, jesteś umysł ścisły... Przemyśl sprawę i wtedy wróć pogadać smile.gif

Napisano

> Mi się nie podoba...

> Swoją drogą, dużo oszczędniejszą jazdę można osiągnąć, jeśli po puszczeniu gazu auto by się

Dlatego powinno być - puszczasz gaz i toczy się na luzie, a naciskasz hamulec to hamuje generatorem (ewentualnie przy silniejszym hamowaniu tarcze+generator).

A w BMW nie ma jakiegoś wyboru trybu, który decyduje właśnie co się dzieje przy puszczonym gazie?

Napisano

> Ryb, jesteś umysł ścisły... Przemyśl sprawę i wtedy wróć pogadać

Tak sobie myślę właśnie i z punktu widzenia fizyki to masz rację, ale z praktyki wynika co innego. Spróbuj w mieście się dotoczyć np. do świateł bez hamowania. Nie dasz rady bo wciśnie się przed Tobą kilka aut i będziesz musiał hamować i tak. W mieście wszyscy cisną gaz (od świateł) albo hamulec (przed następnymi światłami). Nie masz szans się swobodnie toczyć bo Cię zjedzą.

wink.gif

Napisano

> Tak sobie myślę właśnie i z punktu widzenia fizyki to masz rację, ale z praktyki wynika co innego.

> Spróbuj w mieście się dotoczyć np. do świateł bez hamowania. Nie dasz rady bo wciśnie się

> przed Tobą kilka aut i będziesz musiał hamować i tak. W mieście wszyscy cisną gaz (od świateł)

> albo hamulec (przed następnymi światłami). Nie masz szans się swobodnie toczyć bo Cię zjedzą.

Ale w tej materii to Ty jesteś teoretykiem, a ja praktykiem grinser006.gif

Jak się rozpędzisz do 50kmh, to na luzie możesz jechać i jechać, niewiele przy tym zwalniając. Spróbuj kiedyś...

Napisano

> Dlatego powinno być - puszczasz gaz i toczy się na luzie, a naciskasz hamulec to hamuje generatorem

> (ewentualnie przy silniejszym hamowaniu tarcze+generator).

Dokładnie tak. Meleks hamuje tarczami <10kmh, bo energii z tego do odzyskania prawie nic, a przynajmniej układ się rozrusza, a tarcze nie rdzewieją...

> A w BMW nie ma jakiegoś wyboru trybu, który decyduje właśnie co się dzieje przy puszczonym gazie?

Pewnie za dopłatą grinser006.gif

Napisano

> Ale w tej materii to Ty jesteś teoretykiem, a ja praktykiem

Nooo, cośtam po miastach też jeżdżę...

wink.gif

Napisano

> Mi się nie podoba...

Tu masz odzyskiwanie energii przy tym "hamowaniu silnikiem".

Napisano

> Dlatego powinno być - puszczasz gaz i toczy się na luzie, a naciskasz hamulec to hamuje generatorem

Trzymasz gaz jednostajnie i silniki pobierają znikomą energię. Tak to działa.

> (ewentualnie przy silniejszym hamowaniu tarcze+generator).

> A w BMW nie ma jakiegoś wyboru trybu, który decyduje właśnie co się dzieje przy puszczonym gazie?

Chyba nie.

To o czym mówię jest fajne i bardzo naturalne. Jak w doprężonym silniku spalinowym który jest dokręcony pod czerwone pole. To powoduje, że autem można fajnie balansować odpuszczając gaz.

Napisano

> Trzymasz gaz jednostajnie i silniki pobierają znikomą energię. Tak to działa.

> Chyba nie.

> To o czym mówię jest fajne i bardzo naturalne. Jak w doprężonym silniku spalinowym który jest

> dokręcony pod czerwone pole. To powoduje, że autem można fajnie balansować odpuszczając gaz.

Jeżeli ma to wpływ na warunki trakcyjne, to spoko. Jest to widać zabieg celowy, dający BMW-Feel wink.gif

Napisano

> Tu masz odzyskiwanie energii przy tym "hamowaniu silnikiem".

Ale przy odzyskaniu energii i kolejnym rozpędzeniu masz straty energii, które przy swobodnym turlaniu się nie mają miejsca.

Przykład: jeśli jedziesz 50, odpuszczając gaz zwolnisz do 40 odzyskasz energię, a następnie przyspieszysz do 45, to bilans będzie gorszy, niż gdyby turlać się swobodnie z 50 do 45kmh.

Dochodzimy tutaj do zagadnień z naprawdę hardcorowego eko-drajwingu... wink.gif

Napisano

> Jeżeli ma to wpływ na warunki trakcyjne, to spoko. Jest to widać zabieg celowy, dający BMW-Feel

W całym tym aucie chodzi o to żeby zrobić coś przyjemnego dla kierowcy. Dlatego mi się tak dobrze tym jeździło.

Nie obchodzą mnie gadżety, ekologia i to że nawet fabryka produkująca to cudo jest zasilana "zieloną" energią. Auto ma się dobrze prowadzić, ma dobrze skręcać i nie być "ociężałe". I to jest taki produkt.

Kolejną zaletą na mieście jest średnica zawracania. Coś poniżej 10m.

Napisano

nie rusza tylko klepia juz od dluzszego czasu. nie cudo tylko kolejny majstersztyk ksiegowego. kupujcie a bedziecie wielbieni . no.gif

Napisano

Co jest całkiem śmieszne, że chyba osobie która kupuje autko za 500 zł ma oszczędzać na paliwie. Chyba że jest bardzo ekologiczna i nie chce zanieczyszczać powietrza - w co ja nie do końca wierze. Jak tak się popatrzy z boku to trochę śmieszne się to wszystko wydaje.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> jak na bmw.

przyjechało.

287705880-CAM001701.jpg

post-63227-14352524120384_thumb.jpg

Napisano

> przyjechało.

Robi wrażenie wink.gif.

W końcu BMW nauczyło się robić odważne i ładne auta. Obok stało nowe RS7 i wyglądało blado przy i8 smile.gif

Napisano

> Robi wrażenie .

> W końcu BMW nauczyło się robić odważne i ładne auta. Obok stało nowe RS7 i wyglądało blado przy i8

Jak ja tam byłem to Audi chyba jeszcze nie było hmm.gif

Ale nieważne.

Samochód nie jest brzydki, ale obawiam się, że się bardzo szybko zestarzeje z tak odważną linią nadwozia. Będzie jak z civiciem "ufo".

Napisano

> Jak ja tam byłem to Audi chyba jeszcze nie było

> Ale nieważne.

> Samochód nie jest brzydki, ale obawiam się, że się bardzo szybko zestarzeje z tak odważną linią

> nadwozia. Będzie jak z civiciem "ufo".

IMO nie wszystko co odważne, szybko się starzeje wink.gif, tym bardziej, ze zapewne BMW będzie kontynuować nową linie nadwozia w serii i