Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło

Featured Replies

Napisano

Chyba jego czas dobiegł końca bo pedał wpadł o połowę do podłogi i biegi wchodzą bardzo ciężko. Znajomy powiedział mi o możliwości obicia sprzęgła kewlarem ? Koszt usługi +/- 150 zł. Czy ktoś robił taki zabieg zamiast wymiany sprzęgła na nowe?

Napisano

> Czy ktoś robił taki zabieg zamiast wymiany sprzęgła na nowe?

Ja zmienilem okladzine na kewlar, ale w nowym sprzegle, aby wytrzymalo "chipa"...

Napisano
  • Autor

> Ja zmienilem okladzine na kewlar, ale w nowym sprzegle, aby wytrzymalo "chipa"...

A orientujesz się czy ma to zastosowanie przy sprzęgle, którego żywot dobiegł końca ? zamiast nowego sprzęgła.

Napisano

> A orientujesz się czy ma to zastosowanie przy sprzęgle, którego żywot dobiegł końca ? zamiast

> nowego sprzęgła.

"na zakladzie" widzialem raczej tarcze "po przejsciach", IMO kwestia mocno indywidualna, takiej operacji.

Napisano

Jaki jest koszt nowego sprzęgła? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki jest koszt nowego sprzęgła?

Taki jak sprawdzałeś u Ciebie Valeo ok. 750 zł. z wysprzęglikiem grinser006.gifzlosnik.gif za robotę się weź zlosnik.gif

Napisano

> Chyba jego czas dobiegł końca bo pedał wpadł o połowę do podłogi i biegi wchodzą bardzo ciężko.

> Znajomy powiedział mi o możliwości obicia sprzęgła kewlarem ?

Sądzisz, że zapadnięty pedał to objaw skończonych okładzin?

Co tam masz: linka czy hydraulika?

Skoro biegi wchodzą ciężko, to sprzęgło nie rozłącza napędu, jak powinno.

Napisano

> Sądzisz, że zapadnięty pedał to objaw skończonych okładzin?

> Co tam masz: linka czy hydraulika?

> Skoro biegi wchodzą ciężko, to sprzęgło nie rozłącza napędu, jak powinno.

no chyba jednak ma wink.gif

im okładzina cieńsza tym docisk, blaszki są bardziej wypchnięte na zewnątrz, po obiciu nową okładziną bardziej płasko docisk się układał. Żona stwierdziła, że pedał sporo bardziej lżej chodzi wink.gifok.gif

Napisano

> no chyba jednak ma

> im okładzina cieńsza tym docisk, blaszki są bardziej wypchnięte na zewnątrz,

No OK, ale nagłe (a tak odczytałem post autora wątku) zapadnięcie się pedału... no chyba aż tak szybko się okładziny nie zużywają... niewiem.gifgrinser006.gif

Napisano

U mnie przy takich objawach winny były docisk, który się po prostu rozsypał...

Napisano
  • Autor

> Sądzisz, że zapadnięty pedał to objaw skończonych okładzin?

> Co tam masz: linka czy hydraulika?

> Skoro biegi wchodzą ciężko, to sprzęgło nie rozłącza napędu, jak powinno.

No i właśnie mam teraz dylemat bo pierwsza myśl była, że sprzęgło. Ale dziś ją trochę pogoniłem na wysokich biegach i na różnych obrotach i sprzęgło się nie ślizga. Gdybaniem przez telefon z różnymi osobami wysnuliśmy, że mogło się gdzieś zapowietrzyć w układzie albo padła pompa albo jeszcze coś innego zlosnik.gif Niestety nikt nie ma czasu i muszę się wstrzymać kilka dni i spróbować odpowietrzyć cały układ jeśli to nie pomoże to wtedy grzebać dalej.

Pedał jest niżej o połowę niż być powinien jak nogą go podniosę to jest jakby "pusta przestrzeń" do momentu kiedy łapie i chodzi dość ciężko, natomiast gdy podpompuje, biegi wchodzą delikatnie lepiej natomiast pedał się nie podnosi...

Napisano

Samo to się raczej nie zapowietrza, ale może płynu brakło/było za mało. Ewentualnie jakieś problemy z pompką sprzęgła-nic z niej nie kapie hmm.gif

Napisano

objawy jak przy padniętym wysprzęglniku

Napisano
  • Autor

> Samo to się raczej nie zapowietrza, ale może płynu brakło/było za mało. Ewentualnie jakieś problemy

> z pompką sprzęgła-nic z niej nie kapie

płyn ok i nic nie kapie

Napisano

> No i właśnie mam teraz dylemat bo pierwsza myśl była, że sprzęgło.

Podobnie jak koledzy obstawiam wysprzeglik

Co do tarczy to odpuść kewlar jeśli nie masz potwora pod maską, tylko zrób pożądną regenerację. Warsztat wymieni okładziny, spręzyny w tarczy, przeszlifuje docisk. Mi kiedyś zregenerowano tarczę z której po jej przypaleniu okładziny poodpadały. Docisk został zeszlifowany, okadziny dano trochę grubsze, całośc kosztowała mniej wiecej połowe nowego sprzęgła.

Napisano

sprawdzić stan płynu w zbiorniczku, sprawdzić wycieki w okolicy pompki sprzęgła, wysprzęglika. Zrobić odpowietrzanie przy użyciu zacisku hamulcowego zgodnie z ta instrukcją

Napisano
  • Autor

Układ odpowietrzony i sprzęgło działa bezproblemowo smile.gif

Napisano

> Układ odpowietrzony i sprzęgło działa bezproblemowo

Oby było ok, jeśli sytuacja się powtórzy to pewnie łożysko oporowe do wymiany, zdarza się iż pada i przegrzewa się stąd gotowanie się płynu i brak sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> Oby było ok, jeśli sytuacja się powtórzy to pewnie łożysko oporowe do wymiany, zdarza się iż pada i

> przegrzewa się stąd gotowanie się płynu i brak sprzęgła.

Też mam taką nadzieję, że teraz będzie ok i tylko jednorazowo przepuścił płyn