Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaśniedziałe wkładki zamków.

Featured Replies

Napisano

Już mnie cholera bierze bo nie mam pomysłu co robić. Mam tak zawalone wkładki że ich nic nie rusza. przez okres 4 tygodni codziennie rano i wieczorem dostawały dawkę WD40, Moczyły się w nafcie i oleju napędowym jak również w benzynie. Znacie coś żrącego co nie uszkodzi metalu a rozpuści brudy?? Kiedyś słyszałem że jest jakiś płyn do czyszczenia wtryskiwaczy poprzez namoczenie i wtryski są jak nowe. Słyszał ktoś o czymś takim??

Napisano

> Już mnie cholera bierze bo nie mam pomysłu co robić. Mam tak zawalone wkładki że ich nic nie rusza.

> przez okres 4 tygodni codziennie rano i wieczorem dostawały dawkę WD40, Moczyły się w nafcie i

> oleju napędowym jak również w benzynie. Znacie coś żrącego co nie uszkodzi metalu a rozpuści

> brudy?? Kiedyś słyszałem że jest jakiś płyn do czyszczenia wtryskiwaczy poprzez namoczenie i

> wtryski są jak nowe. Słyszał ktoś o czymś takim??

ruszysz tylko demontujac i na noc do wiadra z benzyna i rano probowac wygrzebywac. Inaczej tylko zalejesz drzwi a i tak nie pusci - szkoda szpejow no.gif

Napisano
Myjka - wanna ultradźwiękowa może być lekarstwem na Twój problem. Oczywiście po demontażu grinser006.gif
Napisano

U mnie jest system bezkluczykowy więc zamki od nowości pewnie z kilka razy obrócone, przy próbie otworzenia auta bębenek stawiał jakieś opory ale szło, kilka aplikacji WD i może idealnie nie jest ale awaryjnie się otworzy wink.gif Na twoim miejscu wyciągnąłbym zamek i oddzielił bębenek, później już będzie z górki ok.gif

Napisano

Ja zamki traktowałem smarem silikonowym i suchym smarem w sprayu i gra i buczy. Tylko tylni klapa jak długo sie nie używa to ciężko otworzyć z klucza.

Napisano
  • Autor

> ruszysz tylko demontujac i na noc do wiadra z benzyna i rano probowac wygrzebywac. Inaczej tylko

> zalejesz drzwi a i tak nie pusci - szkoda szpejow

Moczyłem już w benzynie. Nic nie dało. Były demontowane i ręce opadają. Fiacika mam od 2007r i już wtedy nie było możliwości otwarcia drzwi, a dopiero w tym roku zachciało się naprawiać zamki

Napisano

jak w środku nie ma plastików to rozpuszczalnik nitro i pędzelek.

Napisano

zamek.jpg

pędzelkowanie w kąpieli przywróciło wszystkie do życia

Napisano

> pędzelkowanie w kąpieli przywróciło wszystkie do życia

A na koniec profilaktycznie co mycie auta (zimą) lub co jakiś czas

spray_do_zamkow_3.jpg

A do tego używać co jakiś czas żeby się nie zastały - moje działają wszystkie 4 swiety.gif

Napisano
  • Autor

W jakiej kąpieli to robiłeś??

Napisano

> A na koniec profilaktycznie co mycie auta (zimą) lub co jakiś czas

> A do tego używać co jakiś czas żeby się nie zastały - moje działają wszystkie 4

Nie trzeba az tak wyrafinowanych produktow stosowac, ja od lat stosuje zestaw: duuuuzo wd40, a jak splynie to olej silikonowy z lidla. Jeszcze zaden zamek nigdy nie odmowil mi posłuszeństwa i robie to 1-2 razy na rok

Napisano

> Nie trzeba az tak wyrafinowanych produktow stosowac, ja od lat stosuje zestaw: duuuuzo wd40, a jak

> splynie to olej silikonowy z lidla. Jeszcze zaden zamek nigdy nie odmowil mi posłuszeństwa i

> robie to 1-2 razy na rok

Grunt to używać zamków i nie dać się im zastać - bo wtedy gdy są potrzebne np. padł akku/bezpiecznik/silownik zamka etc. jest mało przyjemnie. W połączeniu z konserwacją - nie będzie nigdy problemów.

Napisano

> W jakiej kąpieli to robiłeś??

ON

Wspomagany sprężonym powietrzem.

Napisano
  • Autor

Powiedzcie jeszcze czy trzeba włożyć klucz by wyszedł bębenek z obudowy?? Mam wszystko na wierzchu i nie wiem czy to działa jak w innych zamkach- by wyciągnąć wkładkę należy włożyć klucz.

Napisano
  • Autor

Czy zdarzyło się komuś czyścić jakiś element metalowy "KRETEM do rur"?? Może to by pomogło, tylko nie wiem jak wejdzie w reakcję z aluminiową obudową wkładki zamka.

Napisano

> Czy zdarzyło się komuś czyścić jakiś element metalowy "KRETEM do rur"?? Może to by pomogło, tylko

> nie wiem jak wejdzie w reakcję z aluminiową obudową wkładki zamka.

Ropa i czas.

Po kawałku puści. ...

Napisano

to zamek z bagażnika?

Napisano

> Czy zdarzyło się komuś czyścić jakiś element metalowy "KRETEM do rur"?? Może to by pomogło, tylko

> nie wiem jak wejdzie w reakcję z aluminiową obudową wkładki zamka.

jak chcesz cos zracego a niebardzo sie to materialowo usmiecha to sugeruje uzyc plynow do czyszczenia ...felg wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zameczki wyczyszczone i chodzą jak nowe. Jedynie tych blaszek chroniących wkładkę przed kurzem i wodą nie udało się założyć, bo ich mocowanie utleniło się.