Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Przestroga dla właścicieli

Featured Replies

Napisano

> Poniekąd tak. Pamiętam jak byłem swoją AG na przeglądzie okresowym, już przed przeglądem

> wiedziałem, że zawieszenie z przodu wymaga mojej interwencji, no ale pojechałem na stację, pan

> sprawdził sprawność amortyzatorów, obejrzał zawieszenie i mówi, że wszystko jest idealnie

> uśmiechnąłem się tylko

Z amortyzatorami jest taki problem, ze one sie zuzywaja sukcesywnie przez dlugi okres czasu...

Wiec roznice widac tak naprawde jak sie zalozy nowe smile.gif

Napisano

Właśnie napotkałem na ten wątek i przekazałem info dalej w rodzinie. Po ściągnięciu gum podobno tragedia, rocznik 2005. sick.gif Zamówię dziś te lepsze gumy w serwisie i będzie próba reanimacji na tyle ile się da.

Dzięki za przestrogę, ok.gif mogło być zdziwko, jakby nagle przez maskę amory wyszły zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z amortyzatorami jest taki problem, ze one sie zuzywaja sukcesywnie przez dlugi okres czasu...

> Wiec roznice widac tak naprawde jak sie zalozy nowe

otóż to ok.gif

testy amortyzatorów wychodzą źle jedynie wówczas kiedy puści uszczelnienie i wyleje się olej, ale o zachowaniu auta te testy nic nie mówią,

IMO na PL drogach auto zaczyna już się źle prowadzić po 100-120kkm przejechanych na danych amortyzatorach(czuć że zaczyna podskakiwać),

właściwie to nie wiem jak można jeździć 300kkm na jednych amortyzatorach niewiem.gif jeden szybki zakręt na pofalowanej drodze i ląduje się w pokrzywach czacha.gif

Napisano

Jestem po wymianie części i podaję koszty dla potomnych jakby ktoś się wahał czy warto robić.

Części ( poduszki - 2 szt., łożyska - 2 szt. nakrętki - 2 szt.,zaślepki- 2 szt.) wyniosły 345 zł.

Robocizna 140 zł.

Co daje nam w sumie 485 zł.

Więc nie jest to jakiś straszny wydatek a spokój i bezpieczeństwo mamy na lata.

U mnie dodatkowo doszedł jeszcze koszt łacznika stabilizatora bo stary nie dał się odkręcić i trzeba było ciąć...

Napisano

> Co kupiłeś, tzn. jakiej firmy?

Poduszki Lemforder ale miały one zamazane/szlifowane znaczki GM. A żeby było śmieszniej to wewnątrz był napis BOGE wink.gif

Łożyska wedłud sprzedającego odpowiednik GM - cokolwiek to miało znaczyć

Reszta GM grinser006.gif

Napisano

> O to pierwyj sort

tak jak pisałem wyżej - wiem co mam i bedzie przynajmniej spokój na lata

na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać - zresztą ile bym oszczędził 50-70 zł - warto ? wink.gif

> Od Krzysia?

no a jak

Od Krzysiunia ok.gif

Napisano

> Co daje nam w sumie 485 zł.

> Więc nie jest to jakiś straszny wydatek a spokój i bezpieczeństwo mamy na lata.

Niby nie, ale jak na wydatek spowodowany plastikami za 15 zł, to jednak całkiem sporo zlosnik.gif

Napisano

> tak jak pisałem wyżej - wiem co mam i bedzie przynajmniej spokój na lata

> na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać - zresztą ile bym oszczędził 50-70 zł - warto ?

> no a jak

> Od Krzysiunia

Kto to Krzysiu? Bo nie zawsze mam po drodze do swojego lokalnego sklepu...

Napisano

Jest gdzies w tym watku info od kiedy stosowano te nowe zaslepki?

Po naciskach pewnego, bardzo pomocnego kolegi z forum, sprawdzilem swoje auta i w obu siedza juz nowe, z tym ze w tej mlodszej sa one dodatkowo czyms przyklejone i darowalem se ich odrywanie.

PS. Choc to mi sie upieklo.

Napisano

> Niby nie, ale jak na wydatek spowodowany plastikami za 15 zł, to jednak całkiem sporo

zazwyczaj jakaś drobnostka jest powodem dużych kłopotów... wink.gif

Ale nie ma sensu na tym oszczędzać, zresztą poduszki i łożyska tez nie są wieczne i kiedyś będzie trzeba je wymienić a jeżeli jest na nich rdza to znaczy, że raczej niedawno nie były wymieniane...

Napisano

> PS. Choc to mi sie upieklo.

Ty masz nowe egzemplarze to nie ma co dyskutować grinser006.gif

Napisano

Zmienialem amorki jakies 2 lata temu na kayabe poduszki lemfordera ~100zl/szt i lozyska orginal ~30zl/szt. Patrzylem dzisiaj po dekielki i sucho smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jest gdzies w tym watku info od kiedy stosowano te nowe zaslepki?

ja nie znalazłem nigdzie takiego info od kiedy jest zmiana na te nowe zaślepki niewiem.gif

Napisano

> Łożyska wedłud sprzedającego odpowiednik GM - cokolwiek to miało znaczyć

> Reszta GM

INA/LUK Przemku, fabryka ok.gif

Napisano

przed chwilą zajrzałem u siebie i w lewej jest tragedia. Tym bardziej że od dawna mi cos własnie stuka na nie równościach a gdy byłem z tym stukaniem u mechanika to kazał mi tak jeździć. Zalączam fotkę,nie widać w ogole sruby tylko takie jakieś grudki jakby małe kamyki czarne,nie chciałem tam za bardzo grzebać śrubokretem. W prawej to sobie przypominam zaraz po zakupie astry jakiej 4 lata temu włąsnie wymianiałem łozysko i poduszkę. Wygląda że tam jest raczej ok,mechanik zapaćkał to smarem i dodatkowo na kapslu jest jakas taka wkoło niby uszczelka . Pytanko takie co to własnie są te takie czarne grudki,orientujecie się?

3caf6add5fc87839gen.jpg

Napisano

> przed chwilą zajrzałem u siebie i w lewej jest tragedia.

yikes.gifyikes.gifyikes.gif

masakra,

to ja myślałem, że u mnie było dużo rdzy, choć na wakacjach to czyściłem i napuściłem olejem

ale u ciebie to jest 100 razy gorzej, wogóle tam jest jeszcze nakrętka ?

Napisano

na aukcjach w necie w opisie do amorów dają odboje czyli to są poduszki?

np tutaj czyli jeszcze musiałbym do tego kompletu zakupić łożyska? A czy przy takiej ilości rdzy mogą być jakieś problemy z założeniem bo nie wiem czy sam się za to zabiorę czy podjadę do mechanika?

Napisano

> na aukcjach w necie w opisie do amorów dają odboje czyli to są poduszki?

to są odboje

poduszka wygląda tak. Po lewej łożysko, po prawej poduszka

poduszka-amortyzatora-przedniego-lozysko-astra-h-zafira-b-zestaw.jpg

Źródło: opel-sklep.com

Napisano

ale rzeźnia yikes.gif u mnie po prawie 3 latach wyglada tak

340520c05cc7d9cagen.jpg

872fd1b4e0d9a73agen.jpg

Napisano

> Jestem po wymianie części i podaję koszty dla potomnych jakby ktoś się wahał czy warto robić.

> Części ( poduszki - 2 szt., łożyska - 2 szt. nakrętki - 2 szt.,zaślepki- 2 szt.) wyniosły 345 zł.

> Robocizna 140 zł.

> Co daje nam w sumie 485 zł.

> Więc nie jest to jakiś straszny wydatek a spokój i bezpieczeństwo mamy na lata.

> U mnie dodatkowo doszedł jeszcze koszt łacznika stabilizatora bo stary nie dał się odkręcić i

> trzeba było ciąć...

Jutro będę dawał Astrę na wymianę poduszek i łożysk. Będzie to robił mechanik bo ja osobiście nie mam warunków żeby to zrobić. Powiedz mi czy miałeś zakorodowane również te miejsca w których są osadzone poduszki (mocowanie do budy)? U mnie z wierzchu nie widać żeby było coś więcej skorodowane poza samymi poduszkami a zastanawiam się czy może wyjść coś więcej niż same łożyska i poduszki.....

Napisano
  • Autor

o kurde, z czymś takim to bym się bał na kołach do mechanika dojechać panic.gif

Napisano

> Jutro będę dawał Astrę na wymianę poduszek i łożysk. Będzie to robił mechanik bo ja osobiście nie

> mam warunków żeby to zrobić. Powiedz mi czy miałeś zakorodowane również te miejsca w których

> są osadzone poduszki (mocowanie do budy)? U mnie z wierzchu nie widać żeby było coś więcej

> skorodowane poza samymi poduszkami a zastanawiam się czy może wyjść coś więcej niż same

> łożyska i poduszki.....

Tez nie miałem mozliwości samemu i wymieniałem u mechanika. Z tego powodu nie wiem, czy korozja była na budzie, ale podejrzewam, że nie...

Napisano
  • Autor

> Tez nie miałem mozliwości samemu i wymieniałem u mechanika. Z tego powodu nie wiem, czy korozja

> była na budzie, ale podejrzewam, że nie...

nie sądzę, żeby w Astrach pojawiała się tam rdza bo i nie ma powodu, element zabezpieczony jak całe nadwozie a dodatkowo nie jest narażony na działanie kamieni, piasku lecących spod kół, nie osadza się też stojąca woda z solą tylko od razu spływa.

Napisano

> nie sądzę, żeby w Astrach pojawiała się tam rdza bo i nie ma powodu, element zabezpieczony jak całe

> nadwozie a dodatkowo nie jest narażony na działanie kamieni, piasku lecących spod kół, nie

> osadza się też stojąca woda z solą tylko od razu spływa.

Mam nadzieję że masz racje i nie jest to takie zabezpieczenie nadwozia jak pod lusterkami bądź pod srebrną listwą na tylnej klapie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tez nie miałem mozliwości samemu i wymieniałem u mechanika. Z tego powodu nie wiem, czy korozja

> była na budzie, ale podejrzewam, że nie...

no to my też już jesteśmy po i wreszcie można jeździć z komfortem psychicznym cool.gif

przy okazji wyszedł lekki luz na lewym drążku poprzecznym więc za niedługo Astra będzie musiała ponownie trafić na warsztat. Co w przypadku drążków polecacie? Też Lemforder?

Napisano

> no to my też już jesteśmy po i wreszcie można jeździć z komfortem psychicznym

> przy okazji wyszedł lekki luz na lewym drążku poprzecznym więc za niedługo Astra będzie musiała

> ponownie trafić na warsztat. Co w przypadku drążków polecacie? Też Lemforder?

Mówisz o końcówce drążka kierowniczego?

Jeżeli tak, to ja dawałem TRW

Odrazu zrób obie strony

Napisano

> Mówisz o końcówce drążka kierowniczego?

> Jeżeli tak, to ja dawałem TRW

> Odrazu zrób obie strony

No właśnie końcówki nie są już zbyt sztywne ale luzu nie mają. Natomiast sam drążek kierowniczy (wzdłużny to sie chyba nazywa) ma lekki luz.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ja nie znalazłem nigdzie takiego info od kiedy jest zmiana na te nowe zaślepki

Kupiłem 2 oryginalne nowe gumowe zaślepki ale tak się zastanawiam czy je w ogóle zakładać?

Astra jest po wymianie poduszek od 2 tygodni. Póki co nie mam założonych tych zaślepek i woda się tam nie zbiera. I tak się teraz zastanawiam - od silnika zawsze jest ciepło, amortyzator jest zimny i chłodzi tym samym łożysko oraz poduszkę. Możiwe że przez różnicę temperatur w tym miejscu skrapla się woda. Jeśli założymy zaślepkę to ta woda nie ma możliwości odparowania i się tam kisi......

Co o tym sądzicie?

Napisano

Wg. mnie tam woda się leje z góry i powinieneś założyć poprawioną zaślepkę z o-ringiem.

Napisano

> Wg. mnie tam woda się leje z góry i powinieneś założyć poprawioną zaślepkę z o-ringiem.

mówisz o tej od góry, gumowej? Czy zaślepka + dodatkowy oring jeszcze?

DSC02292s2_zps19482b04.jpg

Napisano
  • Autor

> Kupiłem 2 oryginalne nowe gumowe zaślepki ale tak się zastanawiam czy je w ogóle zakładać?

> Astra jest po wymianie poduszek od 2 tygodni. Póki co nie mam założonych tych zaślepek i woda się

> tam nie zbiera.

poczekaj na porządne opady deszczu i jazdę w trasie w takich warunkach - gniazdo MCP będzie wypełnione po brzegi sick.gif

Załóż po prostu zaślepki które kupiłeś i tyle, zawsze raz na czas możesz skontrolować czy nie ma tam wody, a przy okazji bedziesz pewny, że nie wlewa się ona tam z góry,

Napisano

Masz kolego farta, ze ci sie nie wyrwało

Mi w Zafirze B z 2008 roku jakies 2 tygodnie temu wyrwał sie cały amorek z tego mocowania bo wszystko przegniło/

JAk mi przy prędkosci ~100km/h po przejechaniu przez studzienke kanalizacyjna zaczeło walic i szarpac kierownica to myslalem, ze auta nie opanuję (całe koło latało na boki jak szarpałem ręką juz po wszystkim sprawdzajac co sie stało).

Szkody to oprócz poduszki uszkodzony amorek, wygięty mechanizm wycieraczek i pogięte plastikowe podszybie

Napisano

> Mi w Zafirze B z 2008 roku jakies 2 tygodie temu wyrwał sie cały amorek z tego mocowania bo

> wszystko przegniło/

czyli temat jest szerszy i nie tyczy tylko AH hmm.gif

Napisano

> czyli temat jest szerszy i nie tyczy tylko AH

Przecież Zafira jest na bazie Astry, więc niby czemu miałyby jej nie trapić usterki z Astry? Tam nie było żadnych ulepszeń, wszystkie błędy i usterki pojawiają się tak samo.

Napisano

> czyli temat jest szerszy i nie tyczy tylko AH

całe mocowanie wygląda bardzo podobnie (o ile nie tak samo)

tak, wiem, zdjecie robione kalkulatorem wink.gif

post-42301-14352529029489_thumb.jpg

Napisano

> Przecież Zafira jest na bazie Astry, więc niby czemu miałyby jej nie trapić usterki z Astry? Tam

> nie było żadnych ulepszeń, wszystkie błędy i usterki pojawiają się tak samo.

Z tego tematu wynika, że woda w AH dostaje się do poduszki od góry skapując z maski

A Zafira jednak ma troche inną budowę i raczej nie ma tam dostępu woda skapująca z maski

Więc nie wiem czy to ten sam błąd

Napisano

> całe mocowanie wygląda bardzo podobnie (o ile nie tak samo)

Tylko, że w Zafirze jest schowane w podszybiu i tam woda z maski nie skapuje niewiem.gif

A zatyczki miałeś nowego typu czy starego ?

Napisano

> A Zafira jednak ma troche inną budowę i raczej nie ma tam dostępu woda skapująca z maski

> Więc nie wiem czy to ten sam błąd

Dokładnie, całość jest schowana pod podszybiem i obudowana. Zrobi się cieplej, to zobaczę jak to u mnie wygląda.

Napisano

Zrobiłeś jakieś foty?

Edit.

Teraz dojrzałem. Szkoda, że nie są trochę lepszej jakości.

Napisano

> Zrobiłeś jakieś foty?

> Edit.

> Teraz dojrzałem. Szkoda, że nie są trochę lepszej jakości.

jak ci zależy to jutro zrobie lepszym aparatem, wyedytuje tego posta i załącze plik.

w kazdym razie cąłe metalowe wnętrze tej gumy było przegnite na maxa. w ogóle nigdzie nie było zdrowej blachy, tylko wszedzie czerwona rdza odchodząca płatami.

w życiu bym nie pomyslał, ze po niespełna 7 latach od wyjazdu z fabryki moze sie zdarzyc takie cos.

Mam wrazenie, jakby ta blacha była od nowosci jakaś skażona rdzą (bardzo podatna na rdzewienie). Moze jakaś wadliwa partia? nie wiem.

Napisano

> Mam wrazenie, jakby ta blacha była od nowosci jakaś skażona rdzą (bardzo podatna na rdzewienie).

> Moze jakaś wadliwa partia? nie wiem.

Może tak być, bo o ile w astrach koledzy mówią o dostawaniu się wody od góry, to tutaj takiej opcji nie ma.

Napisano

> Może tak być, bo o ile w astrach koledzy mówią o dostawaniu się wody od góry, to tutaj takiej opcji

> nie ma.

Jak to nie ma? A od kiedy podszybie nie ma żadnych otworów, którymi mogła by dostawać się tam woda?

Popatrzcie na zdjęcie i pomyślcie:

288275709-z18xer.jpg

post-11159-14352529038564_thumb.jpg

Napisano

Patrzyłem dzisiaj w Zafirze i też jest korozja. W tym tygodniu będę wymieniał.

dsc-0016.jpg

dsc-0018.jpg]

Napisano

Panowie powiem tylko tyle, u mnie to lepiej wyglądało a miałem obawy tym jeździć crazy.gif