Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: 8k km w tanim SUV -MY14 Kia Sorento -wersja bieda

Featured Replies

Napisano

Kia Sorento jest dosc ciekawa propozycja IMVHo...

Spedzilimsy 8k km w 12 dni i nie roczarowala.

Wersja "pov" (poverty pack - bieda) - podstawowa, ma naped 2WD i jest wyposazona w 3.5l V6 - 204kW

c2m4.jpg

Kia stosuje dosc dziwna polityke - wersje biedne - 2WD sa dostepne jako V6, wersje AWD sa tylko Diesel 2.2l 4 cylhmm.gif, za extra $$$

oczywisciezlosnik.gif[...]

Sorenta obecnej generacji jest na wykonczeniu - MY15 ma miec premiere pod koniec roku.

Wyglad

Mimo tylu lat na rynku dalej moze sie podobac.

LED doszlo po ostatnim facelifting (pozny 2012). Jest to dosc widoczne w dzienwaytogo.gif[...]

Tyl wyroznia sie swoimi LED, znow patrzac na inne Sorento drive.gif w okolo, bardzo widocznewaytogo.gif[...]

Bok to typowy SUV ...

m4ds.jpg

n20e.jpg

1s66.jpg

ii5o.jpg

mji6.jpg

Z jakiegos niewiadomego powoduhmm.gif brazowy kolor strasznie przyciagal Galah001.gif - uwielbialy na Sorento its_raining_shit.gif

mhct.jpg

zlosnik.gif

Wnetrze

Teroetycznie jest 7 osobowe i jest. Pierwsze wrazenia, jakos za latwo sie parkujeidea.gif. Otoz patrzac na wymiary Sorento jest

ok 30 cm krotsze niz cla konkurencja w tym samym segmencie jak Toyota Kluger, Nissan Pathfinder czy Mazda CX-9.

2014-Toyota-Kluger-beach.jpg

To widac ... po tyle, a dokladnie ilosci miejscafacepalm%5B1%5D.gif. Miedzy tylnymi siedzanimi jest min 15-20 cm roznicy miedzy Kluger

a Sorento001.gif[...]

wqsvz.jpg

Przy siedzeniu drive.gif odsunietym na 6 stop nie wiele jest miejsca z tylunono.gif[...]

fmxh.jpg

Przynajmniej jest podlokietnik, co mimo 2014 nie jest takie oczywiste w wersiach "bieda"

0xnk.jpg

nastepny minus tylunono.gif - brak (w wersji bieda) tylnych vents do ogrzewania/chlodzeniabuu.gif[...] A ma byc przeciez auto rodzinnezlosnik.gif[...]

xxmxx.jpg

Przod za to, to inna histori - pozytywnawaytogo.gif[...]

hruv.jpg

Zaczniejmy od drive.gif[...] Kierownica w Kia podobaja mi sie, dosc dobrze leza w dloniidea.gifwaytogo.gif, IMVHO sa ciut za cienkie, ale np sa

grubsze niz w Toyotawaytogo.gif[...] Wszystko jest logiczne, sterowane iPhone, music streaming czy takie podstawowe rzeczy jak cruise control czy bawienie sie

komputeremwaytogo.gif jest swietnie rozplanowane. IMVHo dodatkowe przyciski na dole pomagaja. Sorento tez nie rozczarowujewaytogo.gif

zv8h.jpg

Sterowanie ACHV jest tez intuicyine waytogo.gif, czerwony kolor (z wiadomego powodu pochodzienia projektanta) jest widoczny zarowno w sloncu

jak i w nocy. W nocy, regulacja pozwala zmnijszyc wszystko na tyle, ze nic nie razi po oczachwaytogo.gif

i5ta.jpg

Ilosc schowkow mogla by byc troche wieksza - ale IMVHO nie mozna wiele narzekac.. Ot przecietnie IMVHO, gorzej niz konurencja nowszej generacji, ale nie gorzej

niz modele z tych samych latok.gif

j70q.jpg

Sunvisors sa wysywanie, cos co dla wielu producentow nie jest jeszcze dzis oczywistefacepalm%5B1%5D.gifnono.gifpad.gif[...]

6rhiu.jpg

W przeciwinstwie do marzenia AK -lizak.gif - okulary sie mieszcza (Prada Aviatorszlosnik.gif)

fh7ld.jpg

Pare rzeczy jest nie za bardzo logicznychhmm.gif, np lusterka sa w sunvisors ale juz swiatelkoidea.gif samemu nalezy sobie wlaczyc.

Mnie to gay.gif ... ale mulher.gif by nie byla zadowolona, a to one sa typowymi user-ami tych authmm.gif[...]

b1x9u.jpg

Bagaznik ze zlozonymi tylnymi (6 i 7) siedzeniami jest dosc pojemny, widac ze te 30 cm roznicy ( w porownaniu do konkurenci) wlasnie zostalo zdjete w tylnej czesc pasazerow a nie bagaznika

8ee3.jpg

Srodek ma pseudo (drewno) wykonczenie, kawalek uroczego plastiku, dobrze poskladanegowaytogo.gif. Osobiscie - nie mam zdania, ale jakis urok tego bylok.gif

9bcc.jpg

Dodatkowo, rzecz ktora uwielbiamok.gif - hamulec tam gdzie powinien bycwaytogo.gif, a nie te elektryczne wynalzakifoch.gif[...]

uqzq.jpg

Z innych rzeczy lusterko nie monochromatycznepad.gif [...] Przeciez to 2014!

h3l3.jpg

Silnik

3.5l V6 VDOC

336Nm @ 4.5krpm

204kW @ 6.3krpm

111.W/kg autaidea.gif

Oficjalne spalanie to 9.8l/100km benzyny 91

kpuz3.jpg

Wrazenia z drive.gif[...]

4ijj4.jpg

Od metropoli drive.gif, poprzez cruise control non stop przez 4-5h001.gif do wyprzedzania Road Trains czy tluczenia sie przez 10h na bush highways001.gif - Kia nie rozczarowala.

Polaczenia IMVHO swietnego V6 z rownie dobra skrzynia - 6s automatic - i rezultat nie moze byc innyidea.gif[...]

1a98.jpg

Silnik jest cichy, bardzo cichy... waytogo.gif chociaz jak przekrecamy kluczyk to wydaje dzwiek bodobny do starego GM 3.8l pushrod ktory byl obecny od lat 50 tych do 2006...

Slychac metaliczny dzwiek otwierania sie poszczegolnych cylindrow001.gif[...]

Cruising to ponizej 2krpm, pelne depneicie w dodlogepanic.gif leci do 6krpm...

W miescie mozna troche ponarzekac na to jak niektore biegi sa wybierane - ok 80 km/h Sorento mysli ...3-4-5 aaaaidea.gif - wiem, jednak jest to troche wyczywalnehmm.gif[..]

Spalanie? komuter zadziwiajaco ZAWSZE pokazywal wiecej niz rzecyzwistoschmm.gif - pomiedzy 10.9l na metro i okolice w ciezkim ruchu do 9.3l na Highwaysidea.gif[...]

6xug.jpg

Szczegolnie jak rozplanowalem logistics miedzy roadhouse, to zawsze wchodzilo ok 5-7l mniej niz powninnohmm.gif[...]

oypz.jpg

qbfia.jpg

pr2v.jpg

tj3u.jpg

lz4l.jpg

Siedzenia sa wygodne, a na takie nie wygladajazlosnik.gif - byly dnie gdzie drive.gif to 14h mojej pracy - non stopidea.gif i nic.waytogo.gif[...]

Podobalo mi sie zawieszenie, ktore Kia zmiania w stosunku do innych wersji Asia-Pacific czy US/EU na rynek Oz. Dobrze radzilo sobie z nierownosciami -waytogo.gif

Szybsze zakrety - widac jednak jak w kazdym SUV przechyly idea.gif[...]

Generalnie nie wysilony silnikwaytogo.gif, zawieszenie ok.gif - dostsowane do naszych warunkowwaytogo.gif, ale typowy SUVzlosnik.gif[...]

Wiele razy (dodatkowy 1k km) aby dojechac w trudniejsze regiony - 4WD musi byc - przesiadalem sie do Land Cruisers i .. za kazdym razem powrot do dobrze wyciszonego wnetrza i swietnego silnika Kia byl dla mnie dodatkowa nagrodawaytogo.gif[...]

3i6nt.jpg

Calosc

Wiem po 8k km dlaczego KIA jest z roku na rok coraz bardziej atrakacyjna dla luduwaytogo.gif

5 lat gwarancji od zdrzaka do zderzaka, dobry customer service, Q poskladania ...

mdud.jpg

owszem KIA ceni sie z roku na rok coraz wiecej ale IMVHO warto, calosc jako package jest dosc dobra. Czy lepsza niz konkurnecja?

Zalezyhmm.gif - patrzac na segment hmm.gif konkurencja jest duaza ....

W 5/2014

Jeep Grand Cherokee sprzedal 1,694sztuk, Toyota Prado 1,460, Ford Territory 877 sztuk... Kia nie jest nawet w pierwszej 5tce001.gif[...]

Sorento niestety pokazuje swoj wiek ... Za niej niz 1/2 srednia roczna pensje Sorento dalej wydaje sie ciekawa propozycjaok.gif[...]

Zobaczymy co MY15 pod koniec roku przyniesie... Silnik raczej sie nie zmieni ... a wszystko inne IMVHO moze byc tylko lepszewaytogo.gif[...]

rfjb.jpg

Ps. Wszystkich narzekaczy o icons, English, pod spodem jest dla was specialna ikona .... - przepraszam tez tych ze to nie bedzie o VeeDublizak.gif[...] Postaram sie jak bede mial czas na takich ziew.gif [...]

Ps. text powstal na zyczenie kogos kto jest na zakupie Kia na AK- niestety Diesel nie bylo... - i do apologiseskromny.gif[...]

ikonka_photo2.gif & text by:Ozi

kiss-my-ass.gif

Napisano

Wielofunkcyjna kierownica, automat, climatronic... bogata wersja ok.gif

Ja tu widze ze jakiś blad w temacie się pojawil... to ma być tani SUV? confused.gif

Pomijajac ze Sorento to największy SUV tej marki , prawie 2x droższy niż "tani" Sportage... confused.gif

Napisano
  • Autor

> Wielofunkcyjna kierownica, automat, climatronic... bogata wersja

Wersja bieda, inaczej w wypozyczalni by tego nie bylo.zlosnik.gif

To pierwsza wersja w cenniku - bazowaidea.gif

oink.gif brak, LCD z epoki kamienia, duzo rzeczy brakuje ...

Tu masz ikonka_photo2.gif - www z drugiej wersji wyposazenia - $2.5k roznicy w cenniku -

m5y1.jpg

5b2k9.jpg

> Ja tu widze ze jakiś blad w temacie się pojawil... to ma być tani SUV?

jest - $35k ty na ulice wyjedziedz ze wszystkim i bakiem paliwa ...

> Pomijajac ze Sorento to największy SUV tej marki , prawie 2x droższy niż "tani" Sportage...

Ciekawe jak rynki sa roznezlosnik.gif, to Sorento cie kosztuje mniej rzeczywiscie niz lepiej wyposazone Sportagehmm.gif

Napisano

>Za mniej niz 1/2 srednia roczna pensje Sorento dalej wydaje sie ciekawa propozycja

W twoich postach czesto pojawia sie odniesienie do sredniej rocznej pensji. Ludzie w Polsce dobrze znaja ten termin bo prawie codziennie go slysza w telewizji, choc malo kto go widzial na oczy. Czas uzupelnic twoje posty o informacje ze ta "srednia australijska pensja" za ktora bez problemu mozna kupic 2 nowe auta- w rzeczywistosci niewiele sie rozni od polskiej, tzn tez wszyscy o niej slyszeli choc jak mniemam malo kto na oczy oglada. Gdyby bylo inaczej to wszyscy juz dawno spakowaliby sie i pojechali do Australii.

Pomijajac ten jeden szczegol twoje posty sa oczywiscie przebojowe i calosc czytam zawsze od deski do deski. Tambs ap end kip ap da gód łork.

grinser006.gif

Napisano

OT: Czemu w Australii Toyota Highlander nazywa się Kluger?

Jakieś uwarunkowania historyczne? ekonomiczne?

Napisano

troche dziwne to co piszesz bo u nas kia raczej nie jest za dobrze poskladana, ludzie marudza na jakosc serwisu.

Patrzac po modelach popularnych i liste wpadek w sumie w miare nowych autach mozna sie za glowe zlapac. Problemy z lakierem, luszczace sie i puchnace od slonca deski na podszybiu, zawieszajace sie radia i nawigacje itd. Do tego dochodzi wylaczenie z gwarancji praktycznie wszystkiego co sie tylko da. Mocno sie zastanawialem nad autem tej marki ale po zastanowieniu odpuscilem.

Jeszcze do tego dochodzi efekt srodka tego auta, po prostu mnie odrzuca. Wszystko wyglada jak zrobione z chinskiego plastiku za 5 groszy. No ale zauwazylem to juz w Twoich postach, ze auta, ktore uwazasz za ladne i dobrze wykonane w srodku u nas wygladaja tak w wersjach mocno podstawowych. Wyglad kia w srodku mnie odrzuca przy czym akurat sorento chyba najmniej z calej rodziny.

no ale gust jest jak dupa, kazdy ma inna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> OT: Czemu w Australii Toyota Highlander nazywa się Kluger?

> Jakieś uwarunkowania historyczne? ekonomiczne?

Kluger - poniewz w Asia-Pacific Hyundai ma TM do uzywania nazwy Highlander.zlosnik.gif. Stad te Made in Japan na Asia-Pacific zostaly nazwane Kluger.

Odkad ta generacja postaje tylko w Indiana tez sie nic nie zmienilo - dalej musi byc Kluger...

Dzieki temu przydalowilizak.gif[...]

1865_5.jpg

$_75.JPG

HYUN0216.jpg

Napisano
  • Autor

> troche dziwne to co piszesz bo u nas kia raczej nie jest za dobrze poskladana, ludzie marudza na

> jakosc serwisu.

Ja wiem ze tylko po VeeDubwink.gif -ludziom sie marzy sasiada zabiczlosnik.gif -a powaznie - hmm.gif - Kia jest pod wzgledem oblsugi klienta w pierwszej 5tcehmm.gif[...], wiec moze typowe PL podejscie do "mam klienta w d270747800-sex.gif" ?

niewiem.gif - nie potrafie na to odpowiedziec.hmm.gif

Co do poskladania - hmm.gif - warunki drive.gif na EU drogi beda inne.

Jesli Kia jest wstanie wytrzymac 12h drive.gif non stop poprzez droge zrobiona przez Cat grader nic sie nie tlucze to jak dla mnie jest to najlepszy dowod ze jest poskladana dobrzewaytogo.gif[...]

1375400552147_CaterpillarMotorGrader-938x704.jpg

te drogi maja poprzeczne nierownosci ktore zasychaja po pierwszym deszczu ...

> Patrzac po modelach popularnych i liste wpadek w sumie w miare nowych autach mozna sie za glowe

> zlapac. Problemy z lakierem, luszczace sie i puchnace od slonca deski na podszybiu,

Lokalnie klepane?hmm.gif - Lakier nigy nie slyszalemhmm.gif, nie znaczy ze nie ma - zastanawia mnie tylko % jaki udzial rynku ma Kia w EU a jaki u mniehmm.gif??? zeby bylo jak porownac.

Generalnie naprawde o jakichkolwiek problemach Kia sie nie slyszy, a jesli sa to dealer jest dosc proaktywny i nie robia z niczym problemu.

Jedyna rzecz jaka mi sie przypomina to, lata temu silniki w Kia Carnival padaly - problem powszechnie znany, Kia odbudowala badz wymieniala 2/3 -tak 60-70% silnikow aut ktore tu sprzedala. Nie byly to jakies male numery001.gif[...]

kia-grand-carnival_729-620x349.jpg

> zawieszajace sie radia i nawigacje itd. Do tego dochodzi wylaczenie z gwarancji praktycznie

> wszystkiego co sie tylko da.

Znowpodejscie IMVHO - masz 5 lat gwarancji od zderzaka do zderzaka-czyli nie masz wykluczenidea.gif[...]

Mocno sie zastanawialem nad autem tej marki ale po zastanowieniu

> odpuscilem.

hmm.gif Od chyba dwoch lat dostajemy tez EU Kia - Sorento, ale takto mozliwe tez, ze mowimy raczej o innych modelach, lub klepanych w innych miejscachhmm.gif ale znow pewnie czesci beda z tego samego smietnikaidea.gif

Cerato - wy macie C apostrophe dzlosnik.gif

2013-KIA-CERATO-SEDAN-1-e1354150606475.jpg.pagespeed.ce.yMKuGnZEfm.jpg

Cerato, Sportagehmm.gif, Rio = to samo[...]

> Jeszcze do tego dochodzi efekt srodka tego auta, po prostu mnie odrzuca. Wszystko wyglada jak

> zrobione z chinskiego plastiku za 5 groszy.

Ja mam chyba do tego podejscie, ja do aut nie mam przywiazania na lata-to ma przejechac 3-6 lat i sie nie zepsuc, ma nie stukac, jak wyglada w srodku -sparawa drugorzedna. popatrz na pewne EU marki, owszem drzwi mile, material miekki i co z tego ... jak wymieniasz dwa silniki na gwarancjiidea.gif[...], wiec pytanie co woliszniewiem.gif[...]

No ale zauwazylem to juz w Twoich postach, ze

> auta, ktore uwazasz za ladne i dobrze wykonane w srodku u nas wygladaja tak w wersjach mocno

> podstawowych.

Porownajmy cos, bo AFAIK z kimkolwiek rozmawiam z EU wy za wszystko placicie, my to mamy w wersji bieda... Nawet Jay mowi, Climatronic - dla mnie to wersja bieda - dlaczego:

- brak BSM,

- brak smart parking,

- brak jakiegos madrego cruise control etc ...

Wyglad kia w srodku mnie odrzuca przy czym akurat sorento chyba najmniej z calej

> rodziny.

> no ale gust jest jak dupa, kazdy ma inna

Zgadza siezlosnik.gif, ale ja w ogole nie mam zdania o Sorento. hmm.gif Za $35k uwazam ze dostajesz kawalek auta, odejmi ubezpieczenia, rejestracje, podatki i masz $30k auto...

patrzac z punktu widzenia rodziny 2+2 to IMVHO kawalek dobrego codziennego auta i tyle.... Oczywscie mozesz sobie kupic Diesel (i byc jak w EUza extra $5-7k) ale jak wieksozsc Aussies zauwazal ze $7k kupuje $hitload benzyny 91 - powiedzmy 5k litrow[...] wiec jak ktos zauwazyl 1/2 zycia auta masz zaplacone z V6 .... zamiast meczyc sie z mniejszym spalaniem Diesel czy wyzszym kosztem service...

A czy jest ladana- dalej niewiem.gif[...]

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...] "srednia australijska pensja" za ktora bez

> problemu mozna kupic 2 nowe auta- w rzeczywistosci niewiele sie rozni od polskiej, tzn tez

> wszyscy o niej slyszeli choc jak mniemam malo kto na oczy oglada

Temat nie na MKidea.gif, alezlosnik.gif[...] totalnie nie moge sie z tym zgodzic. Owszem to zalezy gdzie zyjesz, ale typowy dom w Sydney od x lat zarabia 6 cyfrowa sume.... oczywscie inaczej sprawa ma sie w regionalnych miasteczkach...

[...] i to ja widze nawet patrac na auta w Tassy a porownujac miedzy melbourne a Sydney....

Dwa, kiedys jakos tak ustalilismy na AK, ze nie ma co ceny pisac bo warunki sa inne hmm.gif[...] ja place za codzienna kawe $7.5 - malo kto na AK placi tyle, ja place za Kia $30k, znow na AK malo kto tyle placi ... hmm.gif a ta sredniazlosnik.gif -przynajmniej porwonujemy marchewke z burakamiwink.gifzlosnik.gif[...]

>[...] Tambs ap end kip ap da gód łork.

waytogo.gif[

Napisano
  • Autor

> ziom

> ile kosztowało wynajecie auta na te 12 dni?

$troche onad $600 - podrzucane i odebrane z Airport (znaczy jest drozsza oplata)... W poniedzielk jak zawsze dostalem telefonczy w ogole go oddalemhehe.gif - oddalem w czwartek o 1 am w nocy - kluczyki zostawiasz w aucieidea.gif[...]

> Wy macie kilometry na licznikach?? gdzie sa mile? Dziwny kraj.

Metrication-australia-logo.png

Niezmiennie od 1988zlosnik.gif - metric conversion byla od 1970 do 1988 ... Znaki drogowe "M-day" byl 1-7-1974 wtedy mile zniknely... Zajelo miesiac zeby wszystkie wymienic. Zrobiono to poprzez istalacje nowych obok starych i potem sciagniecie starych ...idea.gif

220px-BC_Road_Sign_I-106-100.svg.png

[

Napisano

Ozi, fakt ze to bidna wersja, bo ster po prawej a nie po lewej stronie biglaugh.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ozi, fakt ze to bidna wersja, bo ster po prawej a nie po lewej stronie

Jak dobrze ze jest tu jeszcze lud ktory ma dobre poczucie humoru waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano

Test testem, fajnie sie czyta i ogląda.

Dopiero dzisiaj uświadomiłem sobie czym są Truck Train yikes.gifpanic.gif.

Toto w ogóle może wjeżdżać do miast? Przecie to może nie wyrobić na skręcie na krzyżówce... ooniee.gif

Napisano
  • Autor

> Test testem, fajnie sie czyta i ogląda.

zlosnik.gif

[...] czym są Truck Train .

> Toto w ogóle może wjeżdżać do miast?

zazwyczaj sa Road Train Assembly Area na poczatku miast, mniejsze - oczywisciezlosnik.gif[...] Darwin jest AFAIK jedynym miastem na swiecie gdzie Road Trains sa dozwolone 1 km od CBD - centrum City ... idea.gif[...]

200909_22_lochiel.jpg

200603_16_womina.jpg

Najpirw robiz semi-trailer, potem B-Double, B-triple i w koncu Road Train ... w zaleznosci od stanu rozni sie dozwolona dlugoscia i waga. Typowy ma ok 200t ...

7209774688_8abf3f237f_z.jpg

Bill%20Mack%203.jpg

>Przecie to może nie wyrobić na skręcie na krzyżówce...

E tamzlosnik.gif - za tym nie chcialo mi sie tlucpanic.gif [...] Wyjechalzlosnik.gif[...]

y1vwa.jpg

Napisano

Co prawda mowa o Sorento, ale że zwróciłeś uwagę na mocne LEDy, to podpytam zebranych czy nie zauważyliście iż w Sportage LEDy dzienne są tak mocne, że nie widać kierunkowskazów w przednich reflektorach...

Napisano
  • Autor

> a po co w ogóle zmienialiście mi na km , czyli cały system metryczny ?

standardisation - zmiana na metryczny, glownie ze wzgledow gospodarczych, imperial jest w mniejszosci, zdecydowanej ...

Wszystko zostalo zmienione, ale np dzis ludzie urodzeni przez ok 1982 podaja duzo rzeczy w "old money", np wzrost ...

Napisano
  • Autor

> Co prawda mowa o Sorento, ale że zwróciłeś uwagę na mocne LEDy, to podpytam zebranych czy nie

> zauważyliście iż w Sportage LEDy dzienne są tak mocne, że nie widać kierunkowskazów w

> przednich reflektorach...

Taksmile.gif, zauwazylem tez ze duzo drive.gif Sorento ciekae jak to jest ze dopiero jak jezdzisz czyms, to zwracasz uwaga ile ich w okolo - duuuuzopanic.gif - zanim zrobilo sie naprawde ciemno jezdzila na LED z przodu i normalne z tylu ...

Sedan-big.jpg

Ditto LED z tylu IMVHO jedne z najbardziej wyraznych jakie widzialem,... co do widocznosci to IMVHO te LED sa na pewno jasniejsze niz w Jeep, Audi, Chrysler ... idea.gif[...]

Napisano

A ja mam pytanie dlaczego u was jest benzyna 91 a nie np jak u nas 95/98, czym jest spowodowana mniejsza ilość oktanów ?

Napisano

> A ja mam pytanie dlaczego u was jest benzyna 91 a nie np jak u nas 95/98, czym jest spowodowana

> mniejsza ilość oktanów ?

Wtrącę się.... Inaczej liczona jest "ilość oktanów". Podobnie jak u "Marka z Florydowa".

Napisano

> W strasznie ciekawym zakątku świata żyjesz!

Za niej niz 1/2 srednia roczna pensje Sorento dalej wydaje sie ciekawa propozycja[...]

To jest najciekawsze w tym zakątku. Ja właśnie kupiłem samochód podobnej klasy (nieco mniejszy) i zapłaciłem ponad 2x średnia roczna krajowa... beksa.gif i jeszcze jakie fajne drogi mają... i słońca ile... i śniegu niet... heh... spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> A ja mam pytanie dlaczego u was jest benzyna 91 a nie np jak u nas 95/98, czym jest spowodowana

> mniejsza ilość oktanów ?

Bo jak popatrzysz to 95/98 - PULP - (premium unleaded) jest EU wynalazkiem, AFAIK na to ze historicznie zawsze % dostawaliscie chaja.gif od rzadow i byly silniki malych pojemnosci. idea.gif, gdzie reszta swiata szla inna droga (auto nie dobro luxusowe tylko jako narzedzie pracy)...

Wieksozsc swiata dalej jezdzi na 91, 93 RON. idea.gif . Tak samo u mnie, globalizacja to zmienia - fakt - ale dalej pojemnosc jest 2x taka jak w EU. Obecne srednia to ok 3,000cm3 z nowych rejestracji za 2013.

Wiec 91, 93 jest w zasadzie standardem w Asia-Pacific, Middle East, US, China ma nawet 89 RON.

Do tego dochodzi koszt wytworzenia - mniejszy octan jest po prostu tanszy...idea.gif

Dochodza tez roznice regional;ne, u mnie w stanie nie masz 91 - masz E10 - (10% ethanol) ktora jest oznaczona jako E10 (91) ale tak naprawde jest 94RONhehe.gif[...], po prostu nie wliczaja roznicy jaka robi Ethanol do formuly RONzlosnik.gif.

Od kiedy E10 stala sie obowiazkowa - jesli dobrze pamietam to bylo to 2004, albo 6 zawsze drive.gif na E10, nawet EU wynalazki ktore mialem i nigdy nie bylo problemowidea.gif[...]

CCA_15-01-2011_EGN_04_fuel%20prices%2005.1_fct436x268x36x193_t460.jpg

e10_420.jpg

Napisano
  • Autor

> Wtrącę się.... Inaczej liczona jest "ilość oktanów". Podobnie jak u "Marka z Florydowa".

Akurat nie w tym przypadku, AU/NZ uzywamy RON jak EU.

Czyli nasz Regular (91) to US 87

E10 - US 88/89

Premium (95) to US 90/91.