Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Lacetti kombi/ Nubira

Featured Replies

Napisano

Witam,

Po sprzedaży auta przymierzam się do zakupu Chevroleta.

Jak na razie ciężko o coś ciekawego.Szukam jakiejś bogatej wersji (CDX).Może ktoś z szanownego grona użytkowników chce w najblizszym czasie sprzedać auto?

Co myślicie o tych egzemplarzach:

NUBIRA

Trochę daleko ode mnie,ale jak na razie jest faworytem (ponad 500km).Widzicie coś ze zdjęć,bo zastanawiam się czy kogoś nie poprosić z tamtych okolic o wstępne oględziny.

Tablice ala alledrogo sick.gif

Drugi:

jakiś tekst

Ten bardzooo daleko przeszło 830km facepalm%5B1%5D.gif

Trzeci:

jakiś tekst2

Blisko mnie,ale bez LPG i raczej biedniejsza wersja.

Skromny przebieg palacz.gif

W wolnej chwili podjadę i go zobaczę.Na co zwracać uwagę i gdzie zaglądnąć podczas oględzin?Jakies słabe punkty? niewiem.gif

Za wszelkie opinie dziękuję 20.GIF

Ma nadzieję że niedługo dołączę do waszego grona.

Napisano

> Witam,

> Po sprzedaży auta przymierzam się do zakupu Chevroleta.

> Jak na razie ciężko o coś ciekawego.Szukam jakiejś bogatej wersji (CDX).Może ktoś z szanownego

> grona użytkowników chce w najblizszym czasie sprzedać auto?

> Co myślicie o tych egzemplarzach:

> NUBIRA

> Trochę daleko ode mnie,ale jak na razie jest faworytem (ponad 500km).Widzicie coś ze zdjęć,bo

> zastanawiam się czy kogoś nie poprosić z tamtych okolic o wstępne oględziny.

> Tablice ala alledrogo

> Drugi:

> jakiś tekst

> Ten bardzooo daleko przeszło 830km

> Trzeci:

> jakiś tekst2

> Blisko mnie,ale bez LPG i raczej biedniejsza wersja.

> Skromny przebieg

> W wolnej chwili podjadę i go zobaczę.Na co zwracać uwagę i gdzie zaglądnąć podczas oględzin?Jakies

> słabe punkty?

> Za wszelkie opinie dziękuję

> Ma nadzieję że niedługo dołączę do waszego grona.

Ja bym się zainteresował wyłącznie tym ostatnim. Po pierwsze blisko, może być krajowy i da się zweryfikować historię. A gaz lepiej założyć samemu, bo zagraniczne instalki często sprawiają problemy. Poza tym te 2 pierwsze to "od mirasa" są więc z definicji są podejrzane.

A co do sprawdzania lacetti to tak samo jak każde inne auto. Nie ma żadnych niezwykłych przypadłości.

Napisano
  • Autor

Dzięki za opinie...na razie czekam na inne rodzynki.

Może coś się jeszcze trafi grinser006.gif

Napisano

> Dzięki za opinie...na razie czekam na inne rodzynki.

> Może coś się jeszcze trafi

witam,

też poszukuję lacetti kombi smile.gif

ale napisze od siebie, bo mam nubirę 1 1.6. To auto nie jedzie a tym bardziej zapakowane kombi. nubiry miały problemy z olejem (silniki 1.6) mój pali 2-3l na 10 000 km odkąd go mam czyli 7 lat. podobno w lacetti problem został rozwiązany.

powodzenia w szukaniu, pozd

Napisano
  • Autor

Gdyby moje auto szybciej poszło to bym jeździł tym egzemplarzem... jakiś tekst ,a tak to spóźniłem się prawie dwa miesiące oslabiony.gifbuu.gif

Napisano

> Gdyby moje auto szybciej poszło to bym jeździł tym egzemplarzem... jakiś tekst ,a tak to spóźniłem

> się prawie dwa miesiące

Możliwe że nie wiele straciłeś. Kierownica wygląda przynajmniej na 100tys km więcej.

Napisano

> Możliwe że nie wiele straciłeś. Kierownica wygląda przynajmniej na 100tys km więcej.

Moja wygląda jeszcze gorzej, a nie wiele więcej ma na liczniku.

Jeśli ktoś traktuje auto jako wół roboczy i pieści regularnie to ta skóra wyciera się dość szybko.

• 1 rok później...
Napisano

Witam i pozdrawiam z forum Lanosa ;)

Zastanawiam się nad autem jak w tytule, kombi/sedan.

Pytanko mam o siliniki bo z tego co widzę 1.8 występują dwie wersje, który wybrać ?

Z rodzimego rynku trudno "wyrwać" 1.8, u nas raczej 1.6 króluje - czy ten silnik nie jest za słaby ?

Napisano

Z rodzimego rynku trudno "wyrwać" 1.8, u nas raczej 1.6 króluje - czy ten silnik nie jest za słaby ?

Lacetti jest lekkie, więc 1,6 wystarcza. Ładnie wkręca się na obroty, więc daje radę, pod warunkiem redukowania biegów :ok:

Gdy załadujesz 4-5 osób i pełny bagażnik, to na 5 biegu auto przestaje reagować na pedał gazu, ale to ekstremalne warunki ;]

Napisano

Silnik 1.6 jest w kombi zupełnie żwawy. To auto jak kolega pisze jest lekkie stosunkowo i 1.6 ma fajnie rozłożony moment. Ja swojego po 5 latach będę z żalem sprzedawał ale gdyby były nowsze roczniki to bym ponownie rozważył zakup., Teraz szukam czegoś większego ale środek kombi nubiry/lacetti jest wyznacznikiem ilości miejsca nie tylko w klasie C .

Napisano

> Dzięki za opinie...na razie czekam na inne rodzynki.

> Może coś się jeszcze trafi

witam,

też poszukuję lacetti kombi smile.gif

ale napisze od siebie, bo mam nubirę 1 1.6. To auto nie jedzie a tym bardziej zapakowane kombi. nubiry miały problemy z olejem (silniki 1.6) mój pali 2-3l na 10 000 km odkąd go mam czyli 7 lat. podobno w lacetti problem został rozwiązany.

powodzenia w szukaniu, pozd

E tam nie przesadzaj... Jeździłem taką Nubirą 1 1,6 od nowości i po pierwsze silnik nie brał mi oleju, po drugie był moim zdaniem bardzo żwawy w porównaniu do obecnych aut z podobna mocą. Tyle tylko, że teraz większość tych aut ma realny przebieg pod 500kkm, więc nie dziwne że olej znika i mocy brakuje...

Nubira 1 była o jakieś 100kg lżejsza od Lacetii, stąd ta dynamika.

Jeśli chodzi o Lacetti, to i 1,4 95KM jest dość żwawe, ale na wysokich obrotach, bo na niskich nie ma prawie żadnej reakcji na gaz, mimo to jeździć się da i po mieście i w trasie. Jak trzeba wyprzedzić, to wrzucasz 3 bieg i gaz do oporu. W mieście odwdzięcza się tym, że jest mega cichutki. Jakby się trafił jakiś super egzemplarz to bym go za ten silnik nie eliminował. Ja póki co nie sprzedaję, a na liczniku mam 17.500km :) więc nie wykluczone, że coś podobnego się gdzieś może trafi :ok:

Napisano

jeżdżę kombi 1.6 i nie powiem, żeby był silnik słaby. Spokojnie w 4 osoby (2+2) i bagaże w komplecie i daję radę wyprzedzać inne auta. Wiadomo, demonem prędkości to nie jest i nie ma się czegoś spodziewać, że do 100 km/h będzie miał 5 sek. :D Obecnie ma jakieś 92 tyś. i oleju nie bierze wcale.

Napisano

Ma nadzieję że niedługo dołączę do waszego grona.

Miałem sprzedawać swoja nubirę ale postanowiłem ją podszykować i jeszcze pojeździć. Ceny części,  mała awaryjność i komfort tego modelu powoduje, że ciężko znaleźć porównywalne auto z niskimi kosztami utrzymania.

Silnik F18D3 lubi łykać olej, szczególnie przy dynamicznej autostradowej jeździe.

Co do zakupu w PL - ja bym nie kupował od Mirasa, wolałbym juz sam pojechać i coś wybrać:

https://www.willhaben.at/iad/gebrauchtwagen/auto/gebrauchtwagenboerse?CAR_MODEL%2FMODEL=1732&sort=2&CAR_MODEL%2FMAKE=1008&YEAR_MODEL_FROM=2004&YEAR_MODEL_TO=

Napisano

Widać, że sensowny egzemplarz kosztuje od 3k EUR w górę, więc raczej szukałbym salonowego auta z PL.

(od I właściciela,  nie do Mirasa)

Napisano

Tylko krajowa wersja nie będzie miała silnika 1.8, a raczej 1.4/1.6 - więc albo lepszy silnik, albo pewna historia.

Napisano

Ja będę sprzedawał swoją nubirkę kombi ( szukam następcy) moja ma 220 kkm . Silnika 1.6 się nie bój - naprawdę mocy jest wystarczająco a jak założysz lpg ciężko jest przekroczyć 10 l , moja średnia ze 100 tysięcy kilometrów to 9,06 litra lpg.

Napisano

, moja średnia ze 100 tysięcy kilometrów to 9,06 litra lpg.

To średnia z trasy? mieszane?

1.6 jest ok, ja szukałem 1.8 ale po lekturze cieszę sie że nie znalazłem. Mój ( kombi) pali średnio ponad 12l lpg http://www.motostat.pl/vehicle-stats/61830 - większość w mieście, zdarza się też 13,5l ( w linku do motostat jest wszystko ). Dodam że wynik spalania lpg jest obliczony dokładnie, tzn kilometry zrobione do przełączenia na gaz ( do rozgrzania ) są odliczane z przebiegu zrobionego na lpg.

Napisano

1.6 jest ok, ja szukałem 1.8 ale po lekturze cieszę sie że nie znalazłem

W sumie 1.8 tez szukałem ale były drogie i mało ich było teraz jednak jestem mega zadowolony z 1.6 - nie jeździłem 1.8 ale 1.6 jest mega cichy co jest dla mnie priorytetem przy samochodach . Tankuje 35-37 przejezdzam ponad 400 km. Na trasie w lecie  A4  średnia lpg 8.0 - prędkość do 130 . Praktycznie nigdy nie przekroczyłem 10 litrów   . Do tego oczywiście benzyna w lecie 10 litrów starczy na 3 miesiące - zimą litr na 100 spali.

Napisano

nie jeździłem 1.8 ale 1.6 jest mega cichy co jest dla mnie priorytetem przy samochodach .

Nie wiem, czy jeździmy tymi samymi samochodami, ale określenia "mega cichy" na pewno bym nie użył w stosunku do lacetti kombi. Jak dla mnie jest raczej "cholernie głośny"...

Np. sedan 1.4, którym też jeździłem był dużo cichszy.

Napisano

Nie mówie o jeździe autostradowej ale miejskiej i w takiej jest naprawde cichy , dużo dużo głośniejszy jest i30 ( przed liftem), skoda oktawia 1.9 tdi. Na światłach słychać tylko szum wentylatora ;] w środku. Ale pewnie sedany cichsze będą.

Napisano

Ciekawe bo Cee`d ( pierwsza gen ) jest cichszy od mojego Lacetti Kombi zdecydowanie a to klon i30.

Napisano

Mówisz o 1.4? Porównanie mam do 1.6 bo taki jest w rodzinie. SIlnik i30 1.6 ma wyższe obroty niż Lacetti 1.6 przy takiej samej prędkośći i biegu.

Napisano

Że swej strony napisze, że silnik 1.8 F18D3 w połączeniu z automatem rzeczywiście jest w miarę cichy, bo na przykład na ostatnim czwartym biegu przy obrotach 3500 jedzie 140km/h.