Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czemu nie Exeo kombi?

Featured Replies

Napisano

Wady mi znane:

- wnętrze "takie se", ale trudno. Zewnętrzne podobnie hehe.gif

- miejsca z tyłu mało (ale to zweryfikuję własnymi kończynami),

- bagażnik mały (442 litry no.gif ale z drugiej strony kupuję auto dla trzyosobowej rodziny).

Zalety:

- 1.8 i 2.0 TSI zlosnik.gif

Co jeszcze? Jak z dostępnością części? Silniki benzynowe chyba raczej z tych udanych (1.6 nie biorę pod uwagę, diesli też).

Jak rozpoznać czy w samochodzie siedzi DSG czy tiptronic? Multitronic to chyba bez problemu rozpoznam podczas jazdy. Manual raczej też wink.gif

Napisano

> - wnętrze "takie se", ale trudno.

A4 B7 cabrio.

> - miejsca z tyłu mało (ale to zweryfikuję własnymi kończynami),

14 latka nie narzeka. Wiozłem kiedyś 3 chłopa na delegację (2x150 km) i wyrażali się pozytywnie.

> - bagażnik mały (442 litry ale z drugiej strony kupuję auto dla trzyosobowej rodziny).

Kombi ma taki mały ? Bagażnik sedana jest spoko wystarczający dla rodziny z 3 kobietami na 2 tygodniowe wakacje - boxa nie trzeba było brać.

> Zalety:

> - 1.8 i 2.0 TSI

> Co jeszcze? Jak z dostępnością części? Silniki benzynowe chyba raczej z tych udanych (1.6 nie biorę

> pod uwagę, diesli też).

To "czyste audi" (jak mi pewien ślązak powiedział) jest - więc części w każdej budce z kebabami.

Napisano
  • Autor

> A4 B7 cabrio.

Na zdjęciach nie porywa. W rzeczywistości jeszcze nie widziałem.

> Kombi ma taki mały ? Bagażnik sedana jest spoko wystarczający dla rodziny z 3 kobietami na 2

> tygodniowe wakacje - boxa nie trzeba było brać.

Sedan ma 460. Na papierze 442 wygląda marnie, ale mam porównanie do e46 kombi i są porównywalne. Powinno wystarczyć.

> To "czyste audi" (jak mi pewien ślązak powiedział) jest - więc części w każdej budce z kebabami.

ok.gif

Napisano

> Na zdjęciach nie porywa.

Widać, że projekt ma swoje lata. Ale z drugiej strony - może dobrze ? Stara, niemiecka szkoła, bez udziwnień i wstawek fluo wink.gif. Materiały i spasowanie - audi.

Z seata tam jest wyłącznie znaczek na kierownicy (która też pochodzi z audi).

Generalnie - audi za cenę skody.

Napisano

> Widać, że projekt ma swoje lata. Ale z drugiej strony - może dobrze ? Stara, niemiecka szkoła, bez

> udziwnień i wstawek fluo .

>Materiały i spasowanie - audi.

chyba Audi w wersji... po powodzi.

> Z seata tam jest wyłącznie znaczek na kierownicy (która też pochodzi z audi).

i jakość materiałów w środku. i stylistyka zrobiona na kolanie.

> Generalnie - audi za cenę skody.

tia. prawie jak R8 smile.gif

Napisano

> Widać, że projekt ma swoje lata. Ale z drugiej strony - może dobrze ? Stara, niemiecka szkoła, bez

> udziwnień i wstawek fluo . Materiały i spasowanie - audi.

A wyciszenie na jakim jest poziomie?

Napisano

> A wyciszenie na jakim jest poziomie?

Moim zdaniem bardzo dobrze. Służbowym TDI przyjemnie się jeździło a skrzynia biegów pracowała rewelacyjnie. Czuć ducha Audi w tym samochodzie.

Napisano

> udziwnień i wstawek fluo . Materiały i spasowanie - audi.

Ba lamborgini galardo za cene Seata. Jakosc materialow srednia, wnetrze juz traca myszka. Samochod nie porywa malo tego na ulicach widze ale jednoczesnie nie ma sie do czego przyczepic. Kumpel ma 1.6 chyba nie dam sobie reki uciac do tego lpg i oprocz klimatyzacji nic mu sie nie popsulo.

Napisano

> To "czyste audi" (jak mi pewien ślązak powiedział) jest - więc części w każdej budce z kebabami.

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

tak samo jak ibiza i polo

i po 4 latach posiadania tej hiszpańskiej myśli technicznej mogę śmiało odradzić ten wynalazek z S na masce

a całość można skwitować stwierdzeniem: hiszpańska precyzja, niemiecki temperament, chińskie wykonanie waytogo.gif

Napisano

> a całość można skwitować stwierdzeniem: hiszpańskie wykonanie, niemiecki temperament, chińskie

> wykonanie

To w koncu czyje to wykonanie?

Napisano

> tak samo jak ibiza i polo

Warto by było zapoznać się z historią modelu - VAG przeniósł kompletną linię produkcyjną z Ingolstadt do Matorell.

Ciekawe, który z oceniających siedział w Exeo?

Napisano

> Warto by było zapoznać się z historią modelu - VAG przeniósł kompletną linię produkcyjną z

> Ingolstadt do Matorell.

historia modelu? tosz to ma być odpowiednik Astry Classic u VAG. czyli panicznie musimy wypuścić coś w tym segmencie... do tego tanio... tanio. i tanio... a kupującemu sprzedamy bajeczkę o tym, że pod spodem jest prestiż...

> Ciekawe, który z oceniających siedział w Exeo?

ja siedziałem... i jechałem smile.gif

1. prowadzi się jak to seat (audi tam specjalnie nie czuć, bo tamto A4 ogólnie "niewyraźnym" modelem zawieszeniowo jest). czyli ma idiotycznie twarde zawieszenie, no ale "sportowy brand" VAGa zobowiązuje - dyskwalifikacja z tego powodu

2. plastiki we wnętrzu też charakterystyczne dla seata - tj. przetworzony styropian połączony z pudełkami od tictaców. druga dyskwalifikacja.

ale... to powoduje że cena jest atrakcyjna vs konkurencja.

Napisano

> Warto by było zapoznać się z historią modelu - VAG przeniósł kompletną linię produkcyjną z

> Ingolstadt do Matorell.

> Ciekawe, który z oceniających siedział w Exeo?

to że linie przenieśli to nie wiem czy oceniasz na + czy -

ale proponuje zapytać inżynierów którzy przenoszą linie jaki burdel jest i ile czasu trzeba żeby wszystko jakoś działało

Napisano

> do tego tanio... tanio. i tanio... a kupującemu sprzedamy bajeczkę o tym, że pod spodem jest prestiż...

Ja wiem, że Polak jeździ znaczkiem i "prestiżem" (BTW strasznie mnie śmieszy to słowo, a w kontekście auta jeszcze bardziej - auto to takie większe buty przecież), ale nie traćmy logiki.

Jakiekolwiek zmiany w konstrukcji nie miałyby sensu, bo wtedy w excelu "Koszty wdrożenia produkcji samochodu Seat Exeo" pojawia się pozycja "koszty projektowania" - w sytuacji wzięcia gotowego, istniejącego projektu Audi A4 B7 te koszty są równe zero. Zabierając znaczek Audi, możemy obniżyć cenę, bo nie dewaluujemy marki "Audi" - i stąd taniość Exeo.

Dalej idąc w logikę - naprawdę uważasz, że elementy z których złożony jest ten samochód, będącymi dokładnie tymi samymi elementami, od tych samych producentów, w magiczny sposób "dowiedzą się" że zostały zamontowane do czegoś, na co naklejono S zamiast OOOO ??

> 1. prowadzi się jak to seat (audi tam specjalnie nie czuć, bo tamto A4 ogólnie "niewyraźnym"

Chcesz powiedzieć, że jakby przełożyć znaczek na kierownicy, plastiki pasa przedniego i tylną klapę z lampami, to zaczęłoby się prowadzić inaczej ?

> 2. plastiki we wnętrzu też charakterystyczne dla seata - tj. przetworzony styropian połączony z

> pudełkami od tictaców. druga dyskwalifikacja.

Chcesz powiedzieć, że deska od A4 B7 cabrio wie, czy została zamontowana w Ingolstadt, czy w Matorell ??

Jestem gotów założyć się o każde pieniądze,że jakby serdeczny przyjaciel Jaya, proszę ja Ciebie Bogdan zrobił szybką przekładkę plastików pasa przedniego, klapy tylnej z lampami i znaczka na kierownicy, cmokałbyś z zachwytu "łał ... fajne audi"....

Pewnie też byś powiedział o tym aucie "włoski śmietnik" a o tym "solidny japończyk" hehe.gif

No, ale dzięki temu Jay upycha Paśniki ....

Napisano

> Jakiekolwiek zmiany w konstrukcji nie miałyby sensu, bo wtedy w excelu "Koszty wdrożenia produkcji

> samochodu Seat Exeo" pojawia się pozycja "koszty projektowania" - w sytuacji wzięcia gotowego,

> istniejącego projektu Audi A4 B7 te koszty są równe zero. Zabierając znaczek Audi, możemy

> obniżyć cenę, bo nie dewaluujemy marki "Audi" - i stąd taniość Exeo.

no i efekt osiągnięty.

> Dalej idąc w logikę - naprawdę uważasz, że elementy z których złożony jest ten samochód, będącymi

> dokładnie tymi samymi elementami, od tych samych producentów, w magiczny sposób "dowiedzą się"

> że zostały zamontowane do czegoś, na co naklejono S zamiast OOOO ??

nie rozumiem do czego zmierzasz, implikując świadomość części mechanicznych smile.gif

> Chcesz powiedzieć, że jakby przełożyć znaczek na kierownicy, plastiki pasa przedniego i tylną klapę

> z lampami, to zaczęłoby się prowadzić inaczej ?

nie. prowadzi się jednakowo drętwo jak A4. może za mało jezdzilem oboma, coby poczuć różnicę. ale nie lubię bezsensownie twardych aut, które tej twardości nie potrzebują.

> Chcesz powiedzieć, że deska od A4 B7 cabrio wie, czy została zamontowana w Ingolstadt, czy w

> Matorell ??

nie ja zaznaczyłem ten wspaniały fakt dot. przeniesienia produkcji w dyskusji.

> Jestem gotów założyć się o każde pieniądze,że jakby serdeczny przyjaciel Jaya, proszę ja Ciebie

> Bogdan zrobił szybką przekładkę plastików pasa przedniego, klapy tylnej z lampami i znaczka na

> kierownicy, cmokałbyś z zachwytu "łał ... fajne audi"....

no i o to chodzi w tym aucie? o "wyobrażenie" właściciela że jedzie prawie audi smile.gif

> Pewnie też byś powiedział o tym aucie "włoski śmietnik" a o tym "solidny japończyk"

> No, ale dzięki temu Jay upycha Paśniki ....

nie kumam Twojej retoryki i co sugerujesz smile.gif

Napisano

> no i o to chodzi w tym aucie? o "wyobrażenie" właściciela że jedzie prawie audi

Widzisz - za daną kwotę mogłem mieć Exeo lub Octavię, ten sam silnik, ten sam rocznik.

Exeo jest pod każdym względem lepsze - wyposażenie, prowadzenie, głośność wewnątrz.

Nie mam żadnych wyobrażeń, mam własne odczucia, znaczek olewam - mogłoby być tam "nawujmito".

> nie kumam Twojej retoryki i co sugerujesz

Prosto i łopatologicznie - biorę nieznane Ci chińskie auto i:

a) naklejam znaczki Audi lub BMW - cmokasz z zachwytu,

b) naklejam znaczek faktycznego producenta - plujesz, że chiński syf.

Polak jeździ znaczkiem.

Napisano

> Widzisz - za daną kwotę mogłem mieć Exeo lub Octavię, ten sam silnik, ten sam rocznik.

> Exeo jest pod każdym względem lepsze - wyposażenie, prowadzenie, głośność wewnątrz.

ok. być może.

> Nie mam żadnych wyobrażeń, mam własne odczucia, znaczek olewam - mogłoby być tam "nawujmito".

ok.

> Prosto i łopatologicznie - biorę nieznane Ci chińskie auto i:

> a) naklejam znaczki Audi lub BMW - cmokasz z zachwytu,

> b) naklejam znaczek faktycznego producenta - plujesz, że chiński syf.

> Polak jeździ znaczkiem.

To prawda. ale dlaczego imputujesz że ja cmokam do Audi a pluję na chiński syf? jak to się ma do moich wypowiedzi i tematu? do czego się odnosisz?

ot. poprostu Seat w grupie VAG - marka sportowa -> utwardzamy do bólu, coby kierowcy się wydawało. marka budżetowa -> wnętrze masakrycznie niski poziom materiałów. gdzie tu jest zachwyt nad Audi? pismaki to zaznaczały, coby dorobić teorię pod to auto. nie wyłapałeś ironii.

odnośnie Sx4 vs Fiata. to żadna z tych marek nie jest "premium". oraz w tym wypadku to japończyk (i dobrze). Fiat włożył stylistykę. Aha... Obie marki mam tak samo gdzieś smile.gif

Napisano

> odnośnie Sx4 vs Fiata. to żadna z tych marek nie jest "premium". oraz w tym wypadku to japończyk (i

> dobrze). Fiat włożył stylistykę. Aha... Obie marki mam tak samo gdzieś

Chyba raczej nie... silnik, komputer, elektronika w SX4 jest z Fiata.

Napisano

> Chyba raczej nie... silnik, komputer, elektronika w SX4 jest z Fiata.

Poza silnikiem diesla cały samochód jest dziełem Suzuki.

Napisano

> Poza silnikiem diesla cały samochód jest dziełem Suzuki.

I cala elektronika do niego - diagnozuje sie go FESem, nie jest tak jak w "oplowskim" 1.9cdti, ze diagnostyke robi sie interfacem oplowskim, bo slupek jest z jtd, ale sa roznice w osprzecie i komputerze. W kazdym razie stwierdzenie, ze Fiat dsl tylko stylistyke jest naduzyciem.

Napisano

> Chyba raczej nie... silnik, komputer, elektronika w SX4 jest z Fiata.

ok. dzięki. źle zapamiętałem smile.gif to i tak nieistotne w dyskusji smile.gif

Napisano

> I cala elektronika do niego - diagnozuje sie go FESem, nie jest tak jak w "oplowskim" 1.9cdti, ze

> diagnostyke robi sie interfacem oplowskim, bo slupek jest z jtd, ale sa roznice w osprzecie i

> komputerze. W kazdym razie stwierdzenie, ze Fiat dsl tylko stylistyke jest naduzyciem.

Przez silnik diesla rozumiem całość włącznie z elektroniką sterującą. Poza tym technicznie nic fiatowskiego w tym samochodzie nie ma - wiem bo mam, a miałem wcześniej Fiata zlosnik.gif

Napisano

> Przez silnik diesla rozumiem całość włącznie z elektroniką sterującą. Poza tym technicznie nic

> fiatowskiego w tym samochodzie nie ma - wiem bo mam, a miałem wcześniej Fiata

Jestem przekonany że Wasza dyskusja pomoże autorowi w jego problemie hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jestem przekonany że Wasza dyskusja pomoże autorowi w jego problemie

Prawdę mówiąc liczyłem bardziej na wątek "Multitronic vs Tiptronic" grinser006.gif

Aaaleeee to już nie ma znaczenia. Dokopałem się do cenników z tego rocznika i muszę uznać, ze dealer wie co sprzedaje wink.gif