Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maluchowski silnik przerywa.

Featured Replies

Napisano

Jak wiadomo, poskładałem silnik od Malucha z nowych części.

Silnik pracuje bez zarzutu w mojej drezynie.

Wczoraj bezustannie pracował przez 6 godzin. O ile na początku było dobrze to potem zaczął przerywać.

Podkręciłem mu obroty na przepustnicy, żeby nie zgasł i tak sobie pracował.

Co jakiś czas jednak obroty spadały i silnik prawie chciał zgasnąć ale po chwili znów wchodził na obroty i było dobrze.

Podczas jady też czasami się lekko dławi ale nie jest to długotrwałe.

No i teraz pytanie. Jaka może być przyczyna.

Zapłon czy gaźnik?

Jeszcze nie grzebałem, bo nie mam zbytnio czasu ale jedno co zauważyłem to lekki wyciek paliwa z gaźnika. Nie wiem jednak skąd wycieka. Paliwo sączy się lekko na tę podstawkę gaźnika i z niej kapie na obudowę wentylatora.

Nie wiem czy to jest jakaś przyczyna czy nie.

Wszelkie wskazówki mile widziane.

Napisano

> Zapłon czy gaźnik?

Dał byś zapłon z eleganta - jak wszyscy mówili - i byś nie pytał wink.gif

Ale mimo wszystko stawiam na gaźnik.

> Jeszcze nie grzebałem, bo nie mam zbytnio czasu ale jedno co zauważyłem to lekki wyciek paliwa z

> gaźnika. Nie wiem jednak skąd wycieka. Paliwo sączy się lekko na tę podstawkę gaźnika i z niej

> kapie na obudowę wentylatora.

Mogła pęknąć sama podstawka.

Napisano

Może coś nie halo z pływakiem i przez to jest za wysoki poziom paliwa w gaźniku i go zalewa,no i wycieka?

Napisano

> Jak wiadomo, poskładałem silnik od Malucha z nowych części.

> Silnik pracuje bez zarzutu w mojej drezynie.

> Wczoraj bezustannie pracował przez 6 godzin. O ile na początku było dobrze to potem zaczął

> przerywać.

> Podkręciłem mu obroty na przepustnicy, żeby nie zgasł i tak sobie pracował.

> Co jakiś czas jednak obroty spadały i silnik prawie chciał zgasnąć ale po chwili znów wchodził na

> obroty i było dobrze.

> Podczas jady też czasami się lekko dławi ale nie jest to długotrwałe.

> No i teraz pytanie. Jaka może być przyczyna.

> Zapłon czy gaźnik?

Po kapitalce silnika malucha trzeba ponownie dokrecić głowicę po przejechaniu około kilkuset km oraz wyregulować zawory. Nie pamiętam dokładnie jaki jest wymagany przebieg. Ksiązki z cyklu sam naprawiam już nie mam. Tam było to napisane.

> Jeszcze nie grzebałem, bo nie mam zbytnio czasu ale jedno co zauważyłem to lekki wyciek paliwa z

> gaźnika. Nie wiem jednak skąd wycieka. Paliwo sączy się lekko na tę podstawkę gaźnika i z niej

> kapie na obudowę wentylatora.

> Nie wiem czy to jest jakaś przyczyna czy nie.

> Wszelkie wskazówki mile widziane.

Możliwe, że poziom paliwa jest zbyt wysoki lub puściły opaski na przewodach paliwowych i sączy.

Napisano

Sprawdź też pompę paliwa i popychacz który ją napędza.

Napisano

> Po kapitalce silnika malucha trzeba ponownie dokrecić głowicę po przejechaniu około kilkuset km oraz wyregulować zawory.

Ja też bym obstawiał regulację zaworów. Jak zawory mają zbyt mały luz, to po nagrzaniu się lubi gasnąć.

Dla zaworów ssących (te w środku) luz ma wynosić 0,20 mm.

Dla zaworów wydechowych (te zewnętrzne) luz ma wynosić 0,25 mm.

Normalna regulacja co 10 kkm, ale po zdejmowaniu głowicy wyregulowałbym po 100 km jazdy.

Napisano

> Ja też bym obstawiał regulację zaworów. Jak zawory mają zbyt mały luz, to po nagrzaniu się lubi

> gasnąć.

> Dla zaworów ssących (te w środku) luz ma wynosić 0,20 mm.

> Dla zaworów wydechowych (te zewnętrzne) luz ma wynosić 0,25 mm.

Kaszlak fajnie chodzi na 0,15/0,20 ok.gif

Napisano

> Dał byś zapłon z eleganta -

z modelu el - tak dla czystości przekazu swiety.gif

elegant to była wersja wyposażenia - wypasiona clown.gif

Napisano

> Kaszlak fajnie chodzi na 0,15/0,20

Zmiana samych luzów nie da żadnego odczuwalnego efektu, tylko w połączeniu z resztą zmian wg Januły i Szczecińskiego będzie coś tam lepiej.

Napisano

> Zmiana samych luzów nie da żadnego odczuwalnego efektu, tylko w połączeniu z resztą zmian wg Januły

> i Szczecińskiego będzie coś tam lepiej.

Uwierz, że da. Wiadomo, że im więcej zmian tym lepiej ale sam luz też jest odczuwalny w jeździe. Oczywiście trzeba doregulować gaźnik ok.gif

Napisano

> Uwierz, że da. Wiadomo, że im więcej zmian tym lepiej ale sam luz też jest odczuwalny w jeździe.

> Oczywiście trzeba doregulować gaźnik

Gaźnik, zawory, zapłon i jest ok.gif

Napisano

> Gaźnik, zawory, zapłon i jest

Zapłon pominąłem bo miałem elektronika grinser006.gif Tak, w klasycznym trzeba zgrać wszystko

Napisano

A domykają się wtedy zawory po rozgrzaniu?

To czemu fabryka zalecała 0.20 / 0.25 ?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź też pompę paliwa i popychacz który ją napędza.

Pompa nowa, blok silnika nowy, uszczelki i podkładka termiczna nowa. Popychacz gładko i płynnie się przesuwa.

Napisano
  • Autor

Na zimnym silniku też przerywa.

Napisano

Jeśli masz wyciek paliwa z gaźnika, to zapłon zostaw w spokoju. Najprawdopodobniej masz dziurawy pływak który tonie i stąd całe zamieszanie. Z nimi ostatnio jest coś nie halo, bo u mnie chyba trzy pod rząd były dziurawe, dopiero na czwartym był spokój jakiś czas a ostatnio znowu cieknie. Więc do sklepu po zestaw pływaków jutro marsz! zlosnik.gif

Napisano

> A domykają się wtedy zawory po rozgrzaniu?

Spoko, spoko

> To czemu fabryka zalecała 0.20 / 0.25 ?

A czemu w poldku najpierw było 0.2/0.25 i nagle pojawiło się 0,15? cfaniaczek.gif

Napisano

A może gdzieś sam gaźnik jest lekko nieszczelny i leje się a silnik zdycha np. Z powodu problemu z aparatem zapłonowym? Sprawdzilbym styki przerywacza, odstęp i dodatkowo kondensatory.

Układ masz z rozdzielaczem?

Napisano

> Uwierz, że da. Wiadomo, że im więcej zmian tym lepiej ale sam luz też jest odczuwalny w jeździe.

> Oczywiście trzeba doregulować gaźnik

Samopoczucie na pewno.

A co chcesz regulować w gaźniku malucha - tam możesz ustawić tylko poziom paliwa i pobawić się dyszami wolnych obrotów.

Napisano

> A co chcesz regulować w gaźniku malucha - tam możesz ustawić tylko poziom paliwa i pobawić się dyszami wolnych obrotów.

Można regulować:

1. poziom paliwa podginając pływak

2. skład mieszanki wolnych obrotów (dyszą wolnych obrotów)

3. skład mieszanki wysokich obrotów (w starszych wersjach, bo potem był elektrozawór)

4. poziom wolnych obrotów (uchyleniem przepustnicy)

Napisano
  • Autor

> Układ masz z rozdzielaczem?

Tak. Tradycyjny rozdzielacz. Tylko, że przełożyłem cały aparat z poprzedniego silnika, którzy pracował bez zarzutu i nic nie kichał ani nie prychał.

Napisano

> 3. skład mieszanki wysokich obrotów

Trochę przerobiłem maluchowych gaźników i pierwsze słyszę, masz jakiś przykład.

> (w starszych wersjach, bo potem był elektrozawór)

Elektrozawór to akurat był do wolnych obrotów

Napisano

> Trochę przerobiłem maluchowych gaźników i pierwsze słyszę, masz jakiś przykład.

> Elektrozawór to akurat był do wolnych obrotów

elektrozawór robił za tzw. cut-off w elx'ie, ale pewnie w zwykłym el tez, lecz głowy nie dam.

Napisano

> Samopoczucie na pewno.

Speca to aż miło poczytać hehe.gif

Napisano

Z tego co pamiętam to ciszej i chyba nawet ekonomiczniej, ale kosztem (i tak mizernych) osiągów.

Ja swojego właśnie tak regulowałem.

Napisano

> Można regulować:

> 1. poziom paliwa podginając pływak

> 2. skład mieszanki wolnych obrotów (dyszą wolnych obrotów)

> 3. skład mieszanki wysokich obrotów (w starszych wersjach, bo potem był elektrozawór)

> 4. poziom wolnych obrotów (uchyleniem przepustnicy)

No regulowało się też jeszcze poprzez zmianę dyszy i rurki emulsyjnej,

Dochodziło też polerowanie gardzieli, zmniejszenie przekroku tej poprzeczki w gardzieli itp.

Generalnie wszystkie usprawnienia wg książki "Poprawa ekonomiczności i dynamiki samochodów osobowych" ok.gif

Napisano

> Z tego co pamiętam to ciszej i chyba nawet ekonomiczniej, ale kosztem (i tak mizernych) osiągów.

Jakim kosztem? Przecież lepiej jeździł. To był nawet taki element tuningu u polskich tunerów wink.gif

Napisano

> Jakim kosztem? Przecież lepiej jeździł. To był nawet taki element tuningu u polskich tunerów

Juz nie pamiętam dokładnie - ostatni raz Maluchem jechałem w 1996 roku.

Ale trochę sie bawiłem w domorosły tuning, bo na Grabowskiego nie było mnie stać...

Napisano

> Speca to aż miło poczytać

Daj jeszcze jakieś śmieszne przykłady to pośmiejemy się razem - mam tylko jedno pytanko - widziałeś chociaż w życiu silnik malucha jeżdżącego w rallycrosie? Bo o to, że jakikolwiek rozebrałeś nie mówiąc o złożeniu to Cię nie podejrzewam.

Napisano

> Wszelkie wskazówki mile widziane.

A może iskrzy kowadełko w rozdzielaczu zapłonowym?

Wystarczy zdjąć i popatrzyć.

Ja miałem kiedyś szarpanie, iskrzyło tam bo cewka zapłonowa miała przyrdzewiały styk z masą.

Napisano

> Daj jeszcze jakieś śmieszne przykłady to pośmiejemy się razem - mam tylko jedno pytanko - widziałeś

> chociaż w życiu silnik malucha jeżdżącego w rallycrosie? Bo o to, że jakikolwiek rozebrałeś

> nie mówiąc o złożeniu to Cię nie podejrzewam.

To mało wiesz 30.GIF

Napisano

> Ale trochę sie bawiłem w domorosły tuning, bo na Grabowskiego nie było mnie stać...

Grabowski to akurat fuszerę odwalał. Kolega w ramach promocji dla sekcji młodych Rzemieślnika miał zrobiony silnik. Głowica pokrzywiona i zawory co chwila się urywały pewnie przez kształt krzywek. Fakt, mocny był od 4000 grinser006.gif ale dołu za grosz.

Napisano

> elektrozawór robił za tzw. cut-off w elx'ie, ale pewnie w zwykłym el tez, lecz głowy nie dam.

We wcześniejszych wersjach też występowaly elektrozaworki. Miałem taki w roczniku `84.

Napisano

> We wcześniejszych wersjach też występowaly elektrozaworki. Miałem taki w roczniku `84.

To był zawór odcinający paliwo "po kluczyku" przy wyłączaniu silnika. W EL jest "odcięcie" przy schodzeniu z obrotów