Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O oplatach za niemieckie autostrady...

Featured Replies

Napisano

...to było?

Quote:

Kierowcy samochodów osobowych z rejestracją zagraniczną od 2016 r. będą płacić tylko za przejazd po niemieckich autostradach - poinformował w czwartek minister transportu Alexander Dobrindt. Zrezygnowano natomiast z opłat za użytkowanie innych rodzajów dróg.

klik

Napisano

> ...to było?

Oczywiście wolałbym nic nie płacić, ale lepsza winieta za 10 euro i spokojna jazda ok.gif niż zatrzymywanie się w PL co kilka kilometrów. sick.gif

Napisano

> Oczywiście wolałbym nic nie płacić, ale lepsza winieta za 10 euro i spokojna jazda niż

> zatrzymywanie się w PL co kilka kilometrów.

oczywiscie. a w polsce ktos wymysli ze lepszy bedzie elektroniczny system i dalej beda korki bo i tak trzeba bedzie zwolnic i przejechac przez te bramki .

pozatym bedzie dalej mozliwosc placenia gotowka wiec co z tego ze ty bedziesz mial urzadzenie elektroniczne skoro czesc ludzi zostanie przy placeniu gotowka. wiec bedziesz stal i tak w korku zeby do bramek dojechac....

polskie myslenie....

Napisano

> polskie myslenie....

Winiety są tam, gdzie nie ma wielu koncesjonariuszy, czyli Austria, Niemcy, Szwajcaria.

Tam gdzie są (Francja, Włochy), są też bramki i podobny bajzel jak u nas.

Napisano

130 Euro za rok to nie tak dużo ok.gif

Napisano

> Winiety są tam, gdzie nie ma wielu koncesjonariuszy, czyli Austria, Niemcy, Szwajcaria.

> Tam gdzie są (Francja, Włochy), są też bramki i podobny bajzel jak u nas.

ok, ale w Norwegii jest wielu operatorow, a mimo to bramek nie ma

wiec jak sie chce to sie da zlosnik.gif

Napisano

10E za tydzień unlimited. Piękna sprawa. To tyle co u nas 3 godziny jazdy.. hehe.gif

Napisano

> 10E za tydzień unlimited. Piękna sprawa.

a masz świadomość, kto, kiedy i jaką cenę już za te autostrady zapłacił ?

jakiś tekst

smirk.gif

Napisano

> ok, ale w Norwegii jest wielu operatorow, a mimo to bramek nie ma

> wiec jak sie chce to sie da

Oczywiście. Na Wegrzech też mieli koncesjonariusza który łupił na bramkach Budapeszt - Wiedeń. To znacjonalizowali autostradę i wprowadzili winiety. Trzeba tylko chcieć.

Napisano

> ok, ale w Norwegii jest wielu operatorow, a mimo to bramek nie ma

> wiec jak sie chce to sie da

hehe.gif ilość autostrad jak i aut faktycznie porównywalna z Francja czy nawet z Polska wink.gif

Napisano

> ok, ale w Norwegii jest wielu operatorow, a mimo to bramek nie ma ...

Coś ci się pozajączkowało zlosnik.gif

Koncesjonariusz jest jeden (państwo) i multum operatorów.

Są bramki, płacisz albo autopassem, albo fotką tablicy albo miedziakami.

Nie ma korków bo 99,99 % aut ma autopass.

W górach jest kupa prywatnych dróg gdzie uruchamiasz szlaban monetami.

Jak wjeżdżałem do Norwegii to podpisałem kontrakt z jakimśtam operatorem reprezentowanym przez 100-letniego dziadka,

podałem numer konta, dostałem autopass i zapomniałem o opłatach.

Wyjeżdżając zostawiłem urządzenie w budce przed mostem nad Sundem.

Voila zlosnik.gif

Napisano

> a masz świadomość, kto, kiedy i jaką cenę już za te autostrady zapłacił ?

> jakiś tekst

..no mam, ale co w związku z tym?

Napisano

> ..no mam, ale co w związku z tym?

a co tu tłumaczyć? smirk.gif

Napisano

> 10E za tydzień unlimited. Piękna sprawa. To tyle co u nas 3 godziny jazdy..

W ramach retorsji auta z DE stawka 2x na Kulczykostradzie grinser006.gif

Napisano

> 130 Euro za rok to nie tak dużo

To o 130 Euro za duzo.

Place podatek drogowy za co ?

Pytanie z innej manki

Za jedno Auto place 110 Euro podatku. Podobno rzad ma uwzglednic podatek dorgowy i odciagnac od iego oplate za autostrady. Myslicie, ze przeleja mi na Konto 20 Jurkow ? biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Myslicie, ze przeleja mi na Konto 20 Jurkow ?

myślę, że wyślą Cię do podstawówki na naukę czytania ze zrozumieniem.

Słowo klucz, w tym przypadku przyimek, ''do'' grinser006.gif

Napisano

> 130 Euro za rok to nie tak dużo

to jest znacznie za dużo przynajmniej ze trzy razy za dużo dla przykładu Szwajcaria jeden z najdroższych krajów a winietka na rok to koszt 35 Euro

Napisano

> to jest znacznie za dużo przynajmniej ze trzy razy za dużo dla przykładu Szwajcaria jeden z

> najdroższych krajów a winietka na rok to koszt 35 Euro

tylko niemcy mają 10x tyle autostrad co szwajcarzy

Napisano

> To o 130 Euro za duzo.

> Place podatek drogowy za co ?

To ja się pytam za co ja płacę w DE podatki wink.gif

> Pytanie z innej manki

> Za jedno Auto place 110 Euro podatku. Podobno rzad ma uwzglednic podatek dorgowy i odciagnac od

> iego oplate za autostrady. Myslicie, ze przeleja mi na Konto 20 Jurkow ?

Nie ma co gdybać, poczekaj i zobaczysz smile.gif

Napisano

> to jest znacznie za dużo przynajmniej ze trzy razy za dużo dla przykładu Szwajcaria jeden z

To porównaj to z Polską.

Tutaj chcąc jeździć codziennie autostradami łatwo przekroczysz te 130 Euro w jeden miesiąc.

Zresztą najwyższą stawkę zapłacę pewnie tylko ja i inni mający stare kopciuchy bez Euro 4.

Benzynowcy i DPF'owcy dadzą pewnie 3/4 tego.

Napisano

A w Irlandii podatek drogowy na rok kosztuje 1800 euro.

Napisano

> A w Irlandii podatek drogowy na rok kosztuje 1800 euro.

Kwota jest chyba zależna od emisji CO2 tak jak w UK?

Napisano

> To porównaj to z Polską.

> Tutaj chcąc jeździć codziennie autostradami łatwo przekroczysz te 130 Euro w jeden miesiąc.

> Zresztą najwyższą stawkę zapłacę pewnie tylko ja i inni mający stare kopciuchy bez Euro 4.

> Benzynowcy i DPF'owcy dadzą pewnie 3/4 tego.

się zobaczy jeśli wyszło by coś w granicach 70 euro to spoko mam passata i zieloną strefę zone silnik 1,8 benzyna w gazie

Napisano

> A w Irlandii podatek drogowy na rok kosztuje 1800 euro.

tym akurat się nie przejmuje martwi mnie ile zapłacę w De bo tu mieszkam a auto mam na polskich blachach

Napisano

> Kwota jest chyba zależna od emisji CO2 tak jak w UK?

Owszem jest, ale tylko dla samochodow wyprodukowanych od 2008.

Najnizsza stawka dla aut z emisja nie wieksza niz 0, to 120 euro rocznie. Srednia powiedzmy do 140g/km (tak mam w civicu) to 280 euro rocznie, a za emisje powyzej 225g/km placi sie juz 2350 rocznie.

Auta sprzed 2008 maja podatek drogowy bazowany na pojemosci silnika.

Za ponizej 1 litra placi sie 199, za 1.6 placi sie 514, a za powyzej 3.0 placi sie 1809 rocznie.

Chore stawki.

Napisano

> tym akurat się nie przejmuje martwi mnie ile zapłacę w De bo tu mieszkam a auto mam na polskich

> blachach

Jak mieszkasz w D to powiniens chyba miec auto na D blachach.

Napisano

> Chore stawki.

Drogo to mało powiedziane. Idą po bandzie począwszy już od aut o niskiej emisji yikes.gif

Napisano

> To ja się pytam za co ja płacę w DE podatki

Cale to pitolenie o budowie i renowacji. Prawda jest taka, ze jak sie pomnozy 85 milionow przez 150 Euro to wyjdzie kosmiczna suma. Autostrady czy drogi sa juz zbudowane i wypada je tylko utrzymywac w nalezytej kondycji.

Tyle, ze jak sie wrzuca kase w skarbonke bez dna czy szasta kaa na lewo i prawo wspomagajac czy to Grecje czy to Portugalie czy to Irlandie to tej kasy po prostu brak na remonty drog.

Wystarczyl by jeden przepis, ze kasa z podatku drogowego idzie tylko i wylacznie na budowe i remont drog, a w 10 lat w Nemczech nie bedzie pola gdzie cokolwiek mozna by uprawiac, o wszedzie autostrady i autostrady.

Tez sie dziwie na co place !

wink.gif

Napisano

> Cale to pitolenie o budowie i renowacji. Prawda jest taka, ze jak sie pomnozy 85 milionow przez 150

> Euro to wyjdzie kosmiczna suma. Autostrady czy drogi sa juz zbudowane i wypada je tylko

> utrzymywac w nalezytej kondycji.

> Tyle, ze jak sie wrzuca kase w skarbonke bez dna czy szasta kaa na lewo i prawo wspomagajac czy to

> Grecje czy to Portugalie czy to Irlandie to tej kasy po prostu brak na remonty drog.

> Wystarczyl by jeden przepis, ze kasa z podatku drogowego idzie tylko i wylacznie na budowe i remont

> drog, a w 10 lat w Nemczech nie bedzie pola gdzie cokolwiek mozna by uprawiac, o wszedzie

> autostrady i autostrady.

> Tez sie dziwie na co place !

A te 85 milionów to co za liczba? Zbliżona do populacji Niemiec, no ale chyba nie chcesz, żeby każdy jeździł z winietą na czole? grinser006.gif

Zarejestrowanych samochodów u sąsiadów w 2013r. było 43 miliony... ale tak, nawet jak tylko połowa wykupi winiety roczne, to będzie dużo pieniędzy.

Napisano

> To o 130 Euro za duzo.

> Place podatek drogowy za co ?

> Pytanie z innej manki

> Za jedno Auto place 110 Euro podatku. Podobno rzad ma uwzglednic podatek dorgowy i odciagnac od

> iego oplate za autostrady. Myslicie, ze przeleja mi na Konto 20 Jurkow ?

Ja płace jeszcze miej.

Poza tym już zaczynam się cieszyc na transport mknący lokalnymi drogami w imie oszczędności -> patrz magazyny "Hermes" i ich okolica.

Napisano

> Ja płace jeszcze miej.

> Poza tym już zaczynam się cieszyc na transport mknący lokalnymi drogami w imie oszczędności -> patrz magazyny "Hermes" i ich okolica.

Będzie to samo, co u nas...

Napisano

> Zarejestrowanych samochodów u sąsiadów w 2013r. było 43 miliony...

Pojazdy to nie tylko auta ale i inne majace tablice rejestracyjne z wylaczeniem tablic ubezpieczeniowych.

wink.gif

Napisano

> Jak mieszkasz w D to powiniens chyba miec auto na D blachach.

jak zakupię tu w DE auto to wtedy je zamelduję, narazie nie mam potrzeby zakupu nowego bo Passat z 99 roku jest w bardzo dobrej kondycji zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> jak zakupię tu w DE auto to wtedy je zamelduję, narazie nie mam potrzeby zakupu nowego bo Passat z

> 99 roku jest w bardzo dobrej kondycji

A nie ma obowiazku przerejestrowania wlasnego na niemieckie blachy gdy mieszkasz w niemczech?

Napisano

> a masz świadomość, kto, kiedy i jaką cenę już za te autostrady zapłacił ?

> jakiś tekst

I to daje nam prawo poruszania się za free po ponad 12 tyś km niemieckich autostrad? yikes.gif

idąc dalej tym tokiem myślenia, Austria również powinna być dla nas darmowa, wszak autorem bestialstwa III Rzeszy był ich obywatel ...

Poszedłbym jednak dalej. Ponieważ równie wielką, jak nie większą krzywdę wyrządził Polsce ZSRR to ropę powinniśmy mieć darmową co najmniej do 2100 roku.

zlosnik.gif

Napisano

> A nie ma obowiazku przerejestrowania wlasnego na niemieckie blachy gdy mieszkasz w niemczech?

Jest.

Napisano
  • Autor

> Jest.

Ale pewnie dopiero powyżej jakiegos czasu...

Napisano

> I to daje nam prawo poruszania się za free po ponad 12 tyś km niemieckich autostrad?

Mi to tam rybka ale jak ktos zyczliwy doniesie, ze bedac zameldowany w Niemczych jezdzisz na PL blachach to masz z urzedu przestepstwo podatkowe ( Steuerhinterziehung ) niby bygatela, ale Al Capone poszedl za to siedziec biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Ale pewnie dopiero powyżej jakiegos czasu...

NO wypada mieszkać dłużej niż tydzień wink.gif