Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badanie techniczne LPG

Featured Replies

Napisano

> Podasz podstawę prawną? Bo sobie zamontowałem nową butlę i nigdzie w żadnym papierze nie mam jej

> przypiętej do auta ani do innej części instalki. Przeszedłem przegląd - pan diagnosta pytał

> wyłącznie o homologację na butlę. Nie wie, czy zamontowałem ją nową, czy pół roku używaną. Bo

> skąd miałby wiedzieć?

równiez potwierdzam to co piszesz, jestem po wymianie butli na nową w warsztacie. Na przeglądzie diagnosta spojrzał na papier od butli i samą butlę, to wszystko. Nigdzie butla do auta nie jest przypisana.

Napisano

> równiez potwierdzam to co piszesz, jestem po wymianie butli na nową w warsztacie. Na przeglądzie

> diagnosta spojrzał na papier od butli i samą butlę, to wszystko.

A po co ma szukać czegoś wiecej. Jeszcze by coś znalazł i przez to stracił klienta biglaugh.gif

>Nigdzie butla do auta nie

> jest przypisana.

Co nie znaczy że jest pełna dowolność

Załóżmy że masz założoną instalkę montowaną przez dealera AC S.A. czyli jakiś Stag. Do zarejestrowania instalki w WK dostaniesz różne kwity i między innymi świadectwo homologacji sposobu montażu instalacji gazowej.

Po 10 latach masz kaprycho i zamiast legalizacji zmieniasz sobie sam butlę na nową. Kupujesz butlę marki ATRAMA.

Diagnoście nic do tego bo butla nówka.

Ale gdybyś nie daj Boziu miał kosztownego dzwona i ktoś zaczął kopać w papierach, to masz nielegalną instalkę, bo świadectwo homologacji sposobu montażu instalacji gazowej na podstawie której masz wbity gaz ma butle Bormech, Grodków. Stako i Tytangas. Nie ma tam butli Atrama.

btw

Ten cały temat jest psu na budę

Jednemu sie bardziej opłaca legalizować innemu nówka.

Każdy przypadek jest indywidualny.

Ja miałem do zakładu legalizującego z 1km od miejsca w które i tak jechałem wiec temat załatwiłem przy okazji.

Cenowo wychodziło pare dyszek taniej niż butla nowka, a jako że auto było i tak przeznaczone " do Żyda" to wybór był oczywisty.

Gdybym miał 50 km to bym nie legalizował tylko brał nówkę.

Napisano

> równiez potwierdzam to co piszesz, jestem po wymianie butli na nową w warsztacie. Na przeglądzie

> diagnosta spojrzał na papier od butli i samą butlę, to wszystko. Nigdzie butla do auta nie

> jest przypisana.

nie jest przypisana - nie ma jak tego sprawdzić - ale zabroniony jest montaż używanych cześci od instalacji LPG

punkt 14 z tabeli załącznika do rozporządzenia z 28 września 2005 o wykazie przedmiotów wyposażenia i części pojazdów, których ponowne użycie zagraża (...)

Dz u. z dnia 14 paźdz. 2005 - załącznik w postaci tabeli.

pozdr

Napisano

> http://bit.ly/137dOxU przyjmij to wreszcie do wiadomości.

Dzięki. Nie wiedziałem, że płyn do układów klimatyzacji nie może być ponownie zapakowany. Każdy warsztat od klimy chyba w związku z tym łamie prawo (Lp. 17). 16 też jest niezłe - pióra wycieraczek. Jak z przodu przełożę na tył, albo z lewej na prawą, to też łamię prawo?

Napisano

> jak jeżdżę i zdarzało mi się mieć kontrolę to chciał papier na butlę. I co?

A chciał też FV za opony i rachunek za akumulator? hmm.gifgrinser006.gifhehe.gif

Napisano

> No widzisz, a firmowym jak jeżdżę i zdarzało mi się mieć kontrolę to chciał papier na butlę. I

> co?

Chcieć można wiele. Może jeszcze zaświadczenie o szczepieniu ? hehe.gif

Napisano

> Chcieć można wiele. Może jeszcze zaświadczenie o szczepieniu ?

Jak będziesz wyglądał kiepsko, to tak może być zlosnik.gif

Napisano

> A chciał też FV za opony i rachunek za akumulator?

Nigdzie nie napisałem, że jest obowiązek wożenia ze sobą świadectwa legalizacji butli. Napisałem tylko autorowi wątku, jakie ja miałem doświadczenia na drodze. Nie wnikam, ani nie polemizuję z policial.gif jak jestem "czysty". Chciał to mu pokazałem, czy trzeba wozić ze sobą nie wiem.

Jeśli wiesz, to pisz coś merytorycznego autorowi wątku, nie mnie ok.gif

Edit:

Masz gaz w aucie?

Napisano

> Załóżmy że masz założoną instalkę montowaną przez dealera AC S.A. czyli jakiś Stag. Kupujesz

> butlę marki ATRAMA.

> Diagnoście nic do tego bo butla nówka.

> Ale gdybyś nie daj Boziu miał kosztownego dzwona i ktoś zaczął kopać w papierach, to masz

> nielegalną instalkę, bo świadectwo homologacji sposobu montażu instalacji gazowej na podstawie

> której masz wbity gaz ma butle Bormech, Grodków. Stako i Tytangas. Nie ma tam butli Atrama.

a skąd masz takie informacje i czy one są świeże?

bo w zeszłym roku zakładałem właśnie stag-a, i żeby było ciekawie, to założyli mi własnie butle atrama. jest to zapisane w wyciągu z homologacji na instalację. czy przewidujesz problemy?

Napisano

> chciał papier na butlę. I co?

i wozisz ze sobą?

ja bym mu powiedział, ze jest niedouczony, bo nie mam obowiązku wozić tego papieru ze sobą i nie mam

zresztą jak jezdze na lpg (chyba już z 10 lat) to jeszcze nigdy mi pały nie sprawdzały auta

Napisano

> Nigdzie nie napisałem, że jest obowiązek wożenia ze sobą świadectwa legalizacji butli. Napisałem

> tylko autorowi wątku, jakie ja miałem doświadczenia na drodze. Nie wnikam, ani nie polemizuję

> z jak jestem "czysty".

A jak jesteś "brudny" to wręcz przeciwnie? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.giffacepalm%5B1%5D.gif

> Chciał to mu pokazałem, czy trzeba wozić ze sobą nie wiem.

Hmmm, a jakby Ci chciał mandat wlepić za "nieważną" gaśnicę, to też byś nie wnikał i przyjął? palacz.gif

Napisano

> Nigdzie nie napisałem, że jest obowiązek wożenia ze sobą świadectwa legalizacji butli. Chciał to mu pokazałem, czy trzeba wozić ze sobą nie wiem.

No właśnie: masz mieć przy sobie (póki co) PJ, DR pojazdu i cokolwiek świadczącego o opłaconym OC i nie daj sobie wmówić, że musi to być polisa, bo jakiś niedouczony gliniarz tak chce grinser006.gifhehe.gif

> Masz gaz w aucie?

Nie, bo:

a) mam zbyt mały bagażnik, a w nim koło dojazdowe

b) robię zbyt małe przebiegi - brak ekonomicznego uzasadnienia

c) stać mnie na noPb, zwłaszcza w obliczu spadających cen tego paliwa i małych przebiegów 001.gif

Napisano

> Zauważ że polucjant może CHCIEĆ coś znaleźć bo mu sie dajmy na to gęba kierownika nie podoba.

chcieć to on sobie naprawde może

wyobraż sobie, ze są auta, w których butla jest montowana od dołu auta. sądzisz, ze będzie nurkował pod auto, zeby sprawdzić tabliczkę znamionową? albo jade dajmy na to z pełniutkim bagaznikiem na wczasy. i mam mu wyciągać szystko na glebę, zeby unieść wykładzine bagznika i pokazać mu butlę? bzdura. od sprawdzania jest diagnosta i to on wystawia papier. a w razie wypadku też odpowie za to diagnosta, jeśli coś przeoczył i było coś niesprawne, czy tam bez homologacji. a Policjant to sobie moze sprawdzic co najwyżej stan ogumienia, czy oświetlenia

Napisano

> Nie, bo:

> a) mam zbyt mały bagażnik, a w nim koło dojazdowe

> b) robię zbyt małe przebiegi - brak ekonomicznego uzasadnienia

> c) stać mnie na noPb, zwłaszcza w obliczu spadających cen tego paliwa i małych przebiegów

Pisałem o swoich doświadczeniach z firmowymi autami, które mają gaz, a nie od szwagra, któremu mówił znajomy.

W swoich prywatnych też nie mam gazu, bo stać mnie na normalne paliwo.

Z mojej strony koniec tematu, bo nic to nie wnosi do wątku.

20.GIF

Napisano

> nie jest przypisana - nie ma jak tego sprawdzić - ale zabroniony jest montaż używanych cześci od

> instalacji LPG

> punkt 14 z tabeli załącznika do rozporządzenia z 28 września 2005 o wykazie przedmiotów wyposażenia

> i części pojazdów, których ponowne użycie zagraża (...)

> Dz u. z dnia 14 paźdz. 2005 - załącznik w postaci tabeli.

> pozdr

piszę jeszcze raz, butla jest nowa, jest faktura na montaż butli ok.gif

Napisano

> piszę jeszcze raz, butla jest nowa, jest faktura na montaż butli

aaa - jak nowa to spoko - wszystko jest ok

Opacznie zrozumiałem że chodziło o używaną butlę.

pozdr

Napisano
  • Autor

Badanie techniczne podbite na całe 365 dni 893goodvibes.gif

w wakacje będę się martwić co z butlą oslabiony.gif

Napisano

> Badanie techniczne podbite na całe 365 dni

waytogo.gif

> w wakacje będę się martwić co z butlą

Nie zawracaj sobie głowy tą starą, kup nową, niewielka różnica w cenie, a będziesz miał spokój.