Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiercenie w betonowym monolicie

Featured Replies

Napisano

Wiertarka 1.100W nie dała rady - tylko młot udarowy? niewiem.gif

Jak wygląda kwestia zbrojenia - jak się trafi, to pójdzie, czy trzeba kombinować? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Wiertarka 1.100W nie dała rady - tylko młot udarowy?

> Jak wygląda kwestia zbrojenia - jak się trafi, to pójdzie, czy trzeba kombinować?

Najtańsza młotowiertarka sds plus wywierci.

Jak trafisz na pręt, to lipa, czasem pomaga ponowna próba, tylko, że pod kątem.

Napisano

> Jak wygląda kwestia zbrojenia - jak się trafi, to pójdzie, czy trzeba kombinować?

Tylko udar i to nie zadna popierdolka (wiertarka z udarem) tylko mlotowiertarka z SDSem. Zeby choc te 3J miala.

Jak trafisz na zbrojenie, to przestanie isc do przodu. Nie cisnij, bo ci wiertlo stepi, tylko zaloz glowice do normalnych wiertel i dalej bez udaru wiertlo do metalu. Po przejsciu ponownie widia i udar.

Napisano

Najtańszy SDS + dobre wiertła da radę. Ja mam Skila 750W i na wiertłach AEG wchodzi w każdy beton jak w masło. Najfajniejsze jest to, że w ogóle się tej wiertarki nie dociska - trzeba tylko podażać za wiertłem tak, aby udar pneumatyczny pracował. Ba - nawet jej się nie powinno dociskać, bo gorzej wierci.

Napisano

Jakich w ogóle wierteł użyłeś? Kiedyś testowałem zwykłe wiertła do betonu, przystosowane do zakręcanej głowicy wiertarki. Ogólnie jedna wielka tandeta, kilka wierteł nie wystarczyło na wywiercenie 1 cm głębokości w cegle hehe.gif Na koniec zakręciłem do zwykłej głowicy wiertło SDS i choć trochę krzywo się trzymało, to w chwilę wywierciłem to co miałem (wiertarko-wkrętarką akumulatorową z udarem).

Ma ta Twoja wiertarka jakikolwiek udar? Może wkręć wiertło SDS i zobaczysz, jak będzie szło wiercenie.

Napisano

Wiertarka udarowa sds z udarem pneumatycznym i dobre wiertło do betonu zbrojonego np. Hilti, Bosch, itd...

Z tym że to i tak nie ma 100% pewności że przejdzie, bo jak źle trafisz to i takie spec wiertło się ukręci lub wyszczypie widię

Napisano

> Wiertarka udarowa sds z udarem pneumatycznym i dobre wiertło do betonu zbrojonego np. Hilti, Bosch,

> itd...

> Z tym że to i tak nie ma 100% pewności że przejdzie, bo jak źle trafisz to i takie spec wiertło się

> ukręci lub wyszczypie widię

hmmm mam jeszcze stare wiertla (z 13-14 lat maja) w zestawie z marketowa mlotowiertarka, ktore wywiercily tak na oko stokilkadziesiat otworow kazde i jeszcze zadne mi sie nie wyszczerbilo, a wierz mi - rzadko mam do czynienia z miekkim betonem. Czesc juz trzeba wymienic, bo widie pozaokraglane i wiertla zwichrowane, ale jeszcze wierca. Jedno mi tylko kolega stepil calkowicie - wlasnie na zbrojeniu.

Napisano

> Najtańszy SDS + dobre wiertła da radę. Ja mam Skila 750W i na wiertłach AEG wchodzi w każdy beton

> jak w masło. Najfajniejsze jest to, że w ogóle się tej wiertarki nie dociska - trzeba tylko

> podażać za wiertłem tak, aby udar pneumatyczny pracował. Ba - nawet jej się nie powinno

> dociskać, bo gorzej wierci.

Mam takeigo Skila, wiertła też dość dobre (Bosch kupowne pojedyńczo), idzie jak w masło ale jak trafisz w odpowiedni pręt to nie przejdzie. U mnie jest dużo 12 i 16mm jak na taki trafię to prędzej dym z weirtła pójdzie niż się przebije. Nawet moi wykonawcy nieraz rezygnowali, bo zazwyczaj szybciej jak się da jest wywiercić obok.

Przyciskać w dół rzeczywiście nie trzeba, w innych kierunkach musi być delikatny nacisk, tak, żeby udar działał.

Napisano

> jak trafisz w odpowiedni pręt to nie przejdzie.

Detektor metalu za kilka złotych załatwia sprawę wink.gif

Napisano

> hmmm mam jeszcze stare wiertla (z 13-14 lat maja) w zestawie z marketowa mlotowiertarka, ktore

> wywiercily tak na oko stokilkadziesiat otworow kazde i jeszcze zadne mi sie nie wyszczerbilo,

> a wierz mi - rzadko mam do czynienia z miekkim betonem. Czesc juz trzeba wymienic, bo widie

> pozaokraglane i wiertla zwichrowane, ale jeszcze wierca. Jedno mi tylko kolega stepil

> calkowicie - wlasnie na zbrojeniu.

No to mało jeszcze widziałeś, pracowałem kilka lat w firmie budowlanej i "parę" wierteł poszło.

Najgorsze do wiercenia były policzki balkonów i schodów, tam zawsze najwięcej strat było zlosnik.gif

Napisano

> Detektor metalu za kilka złotych załatwia sprawę

watpie .. widzialem jak wygladalo tamto zbrojenie przed zalaniem (belka podwalinowa). Prety co 5cm, na glebokosci od 5cm, caly czas bedzie piszczal.

Kiedys nawet probowalem sie czyms takim ratowac, ale w zelbecie nie ma szans ..

Napisano

> watpie .. widzialem jak wygladalo tamto zbrojenie przed zalaniem (belka podwalinowa). Prety co 5cm,

> na glebokosci od 5cm, caly czas bedzie piszczal.

> Kiedys nawet probowalem sie czyms takim ratowac, ale w zelbecie nie ma szans ..

Mam jakiegoś Boscha z opcją precyzyjnego wskazania źródła. Sprawdzałem przy wierceniu w cegle i betonie w celu omijania przewodów z prądem, oraz do naprawy połamanych kabli zasilających. Wykrywa względnie dokładnie, myślę, że 0.5cm. Poniżej film propagandowy pokazujący działanie.

Napisano

> No to mało jeszcze widziałeś, pracowałem kilka lat w firmie budowlanej i "parę" wierteł poszło.

> Najgorsze do wiercenia były policzki balkonów i schodów, tam zawsze najwięcej strat było

Ale nie robiles u mnie na budowie grinser006.gif

p.s. najlepszego!

Napisano

> Mam jakiegoś Boscha z opcją precyzyjnego wskazania źródła. Sprawdzałem przy wierceniu w cegle i

> betonie w celu omijania przewodów z prądem, oraz do naprawy połamanych kabli zasilających.

> Wykrywa względnie dokładnie, myślę, że 0.5cm. Poniżej film propagandowy pokazujący działanie.

ale przy jakiej glebokosci?

Napisano

Proponuje wiertło rurowe(korona diamentowa) i bez udaru przewierci wszystko co tylko będzie w tym betonie.

Napisano

> Ale nie robiles u mnie na budowie

Twoja budowa to pikuś przy tych na których działałem zlosnik.gif bez obrazy oczywiście 20.GIF

Zresztą ja "wychowany" jestem na narzędziach od maleńkiego zlosnik.gif

> p.s. najlepszego!

dziękuję 20.GIF

Napisano

> Mam jakiegoś Boscha z opcją precyzyjnego wskazania źródła. Sprawdzałem przy wierceniu w cegle i

> betonie w celu omijania przewodów z prądem, oraz do naprawy połamanych kabli zasilających.

> Wykrywa względnie dokładnie, myślę, że 0.5cm. Poniżej film propagandowy pokazujący działanie.

Powiedz jeszcze, ze kupiles ten "Detektor metalu za kilka złotych" grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Proponuje wiertło rurowe(korona diamentowa) i bez udaru przewierci wszystko co tylko będzie w tym

> betonie.

Priv! ok.gif

Napisano

> Proponuje wiertło rurowe(korona diamentowa) i bez udaru przewierci wszystko co tylko będzie w tym

> betonie.

Jeszcze jest potrzebna oprawka ze zbiornikiem na wodę.

No i wiertło musi być porządne bo w płytkach takie diamentowe fi8 za 30zł zgubiło diament na 10tej dziurze.

Napisano

> Jeszcze jest potrzebna oprawka ze zbiornikiem na wodę.

> No i wiertło musi być porządne bo w płytkach takie diamentowe fi8 za 30zł zgubiło diament na 10tej

> dziurze.

Za 30 zł to można ew.nabyć wode do chłodzenia korony.

Napisano

> Za 30 zł to można ew.nabyć wode do chłodzenia korony.

Wiertło wystarczyło na 11 otworów fi8 w płytkach, których widia nie ruszała.

12ty otwór zmęczyłem jakoś widią. cel został osiągnięty, koszty zminimalizowane.

Napisano

> Wiertło wystarczyło na 11 otworów fi8 w płytkach, których widia nie ruszała.

> 12ty otwór zmęczyłem jakoś widią. cel został osiągnięty, koszty zminimalizowane.

Jedna korona diamentowa jest w stanie przewiercić ok.60-80m(metrów)bieżących zbrojonego betonu(pręty o średnicy 20mm)

Napisano

> Jedna korona diamentowa jest w stanie przewiercić ok.60-80m(metrów)bieżących zbrojonego

> betonu(pręty o średnicy 20mm)

Ale nie za 20zł. Nie było potrzeby kupowania wiertła za 200zł bo taniej by pewnie wyszło zatrudnić kogoś, kto takie wiertło ma i wierci.

Napisano
  • Autor

Zupełnie inna bajka - dzięki uprzejmości usera Dranio dziś wywierciłem wszystko, co potrzebowałem wywiercić. grinser006.gifok.gif

Gdybym miał porównywać SDS do udaru, to +/- tak, jakbym porównał motorower do motocykla - niby ma dwa kołą i jedzie, ale.... grinser006.gif

Napisano

> Zupełnie inna bajka - dzięki uprzejmości usera Dranio dziś wywierciłem wszystko, co potrzebowałem

> wywiercić.

> Gdybym miał porównywać SDS do udaru, to +/- tak, jakbym porównał motorower do motocykla - niby ma

> dwa kołą i jedzie, ale....

Do takiego porównania nie trzeba betonu, wystarczy dobrze wypalona cegła.

Napisano

> Zupełnie inna bajka - dzięki uprzejmości usera Dranio dziś wywierciłem wszystko, co potrzebowałem

> wywiercić.

> Gdybym miał porównywać SDS do udaru, to +/- tak, jakbym porównał motorower do motocykla - niby ma

Rozważ zakup takiej wiertarki. Fakt, że trzeba wydać 800zł, ale masz udar pneumatyczny (inna bajka), sterowanie tyrystorowe (nawet minimalne obroty z pełnym momentem, a nie jak z potencjometrem) no i wygoda z wiertłami.

Napisano

> Rozważ zakup takiej wiertarki. Fakt, że trzeba wydać 800zł, ale masz udar pneumatyczny (inna

> bajka), sterowanie tyrystorowe (nawet minimalne obroty z pełnym momentem, a nie jak z

> potencjometrem) no i wygoda z wiertłami.

Od jak dawna żyjesz przeszłością?

Hop hop, teraz się montuje triaki i właściwie tylko triaki.

Naprawdę dobry młot można kupić za 250 zł z walizeczką.

Ten model - właściwie każdej firmy jest nie do zdarcia:

540x405_mlotowiertarka-sds-normalne-wier-17384507.jpg

Tylko szczotki się zmienia - a są dostępne z zewnątrz...

Do uzytku domowego wystarcza jakiś mały SKILL

Ja mam takiego:

188826899_2_644x461_skill-pneumatyczna-mloto-wiertarka-udarowa-sds-500w-dodaj-zdjecia.jpg

i wierci się jak w maśle.

Ba - nawet wierciłem nią wiertłem koronkowym 125 mm i dała radę hehe.gif

Napisano

> Rozważ zakup takiej wiertarki. Fakt, że trzeba wydać 800zł, ale masz udar pneumatyczny (inna

> bajka), sterowanie tyrystorowe (nawet minimalne obroty z pełnym momentem, a nie jak z

> potencjometrem) no i wygoda z wiertłami.

Jakie 800. Jeżeli kolega nie prowadzi firmy budowlanej, to spokojnie mu wystarczy marketowy noname za ok 150 zł. Od juz kilku lat takim co jakis różne prace robię. Przy domowych użyciach to szczotek nigdy nie zużyje.

Z kupowania drogich markowych narzędzi skutecznie wyleczyła mnie kątówka 230mm Bosch Professional, to juz nie te narzędzia, co kiedyś.

Napisano
  • Autor

> Do takiego porównania nie trzeba betonu, wystarczy dobrze wypalona cegła.

No nie miałem akurat pod ręką. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Rozważ zakup takiej wiertarki.

Za późno się za to wziąłem, bo prezenty już zamówione/kupione, więc nie będę Mikołaja narażał na dodatkowe koszty grinser006.gif, ale najbliższa okazja (urodziny/imieniny) i wyląduje na półce w garażu. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Z kupowania drogich markowych narzędzi skutecznie wyleczyła mnie kątówka 230mm Bosch Professional,

> to juz nie te narzędzia, co kiedyś.

A to insza inszość - mój teść ma "tradycyjne" podejście do narzędzi (czyt. tylko bosch grinser006.gif) - ile On już zapłacił za przewijanie tego swojego super boscha, to by marketowych sprzętów na kilkanaście lat nakupił. hehe.gif

Ale twardy jest - zawsze znajdzie jakiś "obiektywny" powód, dlaczego znów padł. grinser006.gif

Napisano

> Jakie 800. Jeżeli kolega nie prowadzi firmy budowlanej, to spokojnie mu wystarczy marketowy noname

> za ok 150 zł. Od juz kilku lat takim co jakis różne prace robię. Przy domowych użyciach to

> szczotek nigdy nie zużyje.

> Z kupowania drogich markowych narzędzi skutecznie wyleczyła mnie kątówka 230mm Bosch Professional,

> to juz nie te narzędzia, co kiedyś.

Lucek, bosh skończył się w latach 90tych.

Za 150zł nie wiem czy kupi z udarem pneumatycznym, takim prawdziwym i ze sterowaniem tyrystorowym. A jeśli tego nie ma to ten sprzęt za 150 nie będzie się niczym różnił od makity z udarem mechanicznym, którą już ma, a może nawet będzie gorsze. Jednym słowem nie warto.

Napisano

> Od jak dawna żyjesz przeszłością?

> Hop hop, teraz się montuje triaki i właściwie tylko triaki.

> Naprawdę dobry młot można kupić za 250 zł z walizeczką.

> Ten model - właściwie każdej firmy jest nie do zdarcia:

> Tylko szczotki się zmienia - a są dostępne z zewnątrz...

> Do uzytku domowego wystarcza jakiś mały SKILL

> Ja mam takiego:

> i wierci się jak w maśle.

> Ba - nawet wierciłem nią wiertłem koronkowym 125 mm i dała radę

Fakt, ostatnio kupowałem wyrzynarkę i to z pięć lat temu. Popatrzyłem po prostu ile kosztuje taki kress jak mój.

Napisano

> Jakie 800. Jeżeli kolega nie prowadzi firmy budowlanej, to spokojnie mu wystarczy marketowy noname

> za ok 150 zł. Od juz kilku lat takim co jakis różne prace robię. Przy domowych użyciach to

> szczotek nigdy nie zużyje.

mam dokladnie taki, jak wyzej na zdjeciu i chyba uzytkuje nie do konca domowo, bo wymienialem zarowno szczotki, jak i przycisk grinser006.gif

Napisano

> A to insza inszość - mój teść ma "tradycyjne" podejście do narzędzi (czyt. tylko bosh ) - ile On

> już zapłacił za przewijanie tego swojego super bosha, to by marketowych sprzętów na

> kilkanaście lat nakupił.

> Ale twardy jest - zawsze znajdzie jakiś "obiektywny" powód, dlaczego znów padł.

Nowych Boschów już nie przewijasz, są zrobione modułowo i wymiana np. wirnika to 10 minut - za ponad pół ceny nowej maszyny. zlosnik.gif

Napisano

> Lucek, bosh skończył się w latach 90tych.

> Za 150zł nie wiem czy kupi z udarem pneumatycznym, takim prawdziwym i ze sterowaniem tyrystorowym.

> A jeśli tego nie ma to ten sprzęt za 150 nie będzie się niczym różnił od makity z udarem

> mechanicznym, którą już ma, a może nawet będzie gorsze. Jednym słowem nie warto.

Mam chińczyka z udarem mechanicznym i kuje jak złoto. Trzeba tylko wiedzieć, że w odróżnieniu od klasycznej wiertarki udarowej jego wcale nie trzeba dociskać do materiału. Wręcz przeciwnie, należy mu dać "skakać".

Napisano

> mam dokladnie taki, jak wyzej na zdjeciu i chyba uzytkuje nie do konca domowo, bo wymienialem

> zarowno szczotki, jak i przycisk

Twoja budowa to pięć normalnych zlosnik.gif

Ja swoim kułem boki krzywo wylanych żelbetowych schodów w ogrodzie, czterometrowej długości koryto 12x12 cm po odpływ liniowy w progu bramy, wiercilem też od groma dziur, poczynając od 6-12mm, przez 24-36 pod rury (czyli beton grubości 40cm), do "trepana" 55mm, którym wierciłem dziury pod puszki elektryczne w dobrze wypalonej cegle. Jak na "uzytek domowy" to sporo. Oczywiście gdybym zawodowo wiercił dziury w betonie, to pewnie rozważałbym inne opcje.

Napisano

> Twoja budowa to pięć normalnych

> Ja swoim kułem boki krzywo wylanych żelbetowych schodów w ogrodzie, czterometrowej długości koryto

> 12x12 cm po odpływ liniowy w progu bramy, wiercilem też od groma dziur, poczynając od 6-12mm,

> przez 24-36 pod rury (czyli beton grubości 40cm), do "trepana" 55mm, którym wierciłem dziury

> pod puszki elektryczne w dobrze wypalonej cegle. Jak na "uzytek domowy" to sporo. Oczywiście

> gdybym zawodowo wiercił dziury w betonie, to pewnie rozważałbym inne opcje.

do konkretniejszego kucia wypozyczam konkretniejszy sprzet, bo ta marketowa mlotowiertarka co najwyzej do kucia w cegle, czy jastrychu sie nadaje - ma chyba z 1.5J (a moze ze 3J?), a do betonu musi byc tak z 7J minimum. Na filmie jest Bosch z 47J:

Napisano

Pamiętam te filmy, ale ja o pracach domowych, a nie wojskowych, czyli rozwalaniu bunkrów zlosnik.gif

Napisano

> ja o pracach domowych, a nie wojskowych, czyli rozwalaniu bunkrów

Wojskowi to się nie certolą z kuciem: parę ładunków burzących, parę tnących i bunkra nie ma... grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> Wojskowi to się nie certolą z kuciem: parę ładunków burzących, parę tnących i bunkra nie ma...

No ale olleo nad bunkrem ma budowlę maskującą, której nie chciał burzyć zlosnik.gif

Napisano

Ale co to za porównanie? Raczej jak motocykl i np. drzewo grinser006.gif Udar to... udar, a SDS to standard mocowania narzędzi wymiennych.....

Napisano
  • Autor

> Ale co to za porównanie? Raczej jak motocykl i np. drzewo Udar to... udar, a SDS to standard

> mocowania narzędzi wymiennych.....

Bardzo być może. ok.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nowych Boschów już nie przewijasz, są zrobione modułowo i wymiana np. wirnika to 10 minut - za

> ponad pół ceny nowej maszyny.

On ma "kątówkę", którą można przewinać. ok.gif

Napisano

> Wojskowi to się nie certolą z kuciem: parę ładunków burzących, parę tnących i bunkra nie ma...

obawiam sie, ze moja piwnica by wytrzymala.

Napisano

> Mam chińczyka z udarem mechanicznym i kuje jak złoto. Trzeba tylko wiedzieć, że w odróżnieniu od

> klasycznej wiertarki udarowej jego wcale nie trzeba dociskać do materiału. Wręcz przeciwnie,

> należy mu dać "skakać".

W moim betonie makita nie sprawdzała się ani tak, ani tak. znaczy wierciła, ale w bólach. Pneumatyk przelatuje przez ten beton jak przez deskę.

Napisano

> W moim betonie makita nie sprawdzała się ani tak, ani tak. znaczy wierciła, ale w bólach. Pneumatyk

> przelatuje przez ten beton jak przez deskę.

No ale moje chińczyki, takie jak ten z pierwszego zdjęcia jednego z kolegów w tym wątku, też idą jak burza.

Napisano

> On ma "kątówkę", którą można przewinać.

Gorzej jak komutator się rozleci jak w mojej.

Napisano

> Ale co to za porównanie? Raczej jak motocykl i np. drzewo Udar to... udar, a SDS to standard

> mocowania narzędzi wymiennych.....

Prawda ok.gif, ale nie spotkałem wiertarki "SDS'owej" z mechanicznym udarem wszystkie są raczej z pneumatycznym. Nie wiem co z aku...