Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Orlen czy Lotos

Featured Replies

Napisano

No właśnie, Orlen czy Lotos? niewiem.gif

Załóżcie, że możecie podjąć decyzję, kto będzie dostarczał do niewielkiej firmy olej opałowy, paliwa (chociaż to w zasadzie głównie olej napędowy), wszelkie oleje silnikowe, przekładniowe, smary, po płyn do spryskiwaczy i co się tylko da, a jest w ofercie obydwu koncernów. Do wyboru jak w tytule Orlen i Lotos. Kwestię dostępności pomijamy, bo paliwo jak i inne rzeczy przywiozą do siedziby albo firma sama odbierze. Ceny - powiedzmy, że są takie same, ustawa o zamówieniach publicznych nie dotyczy także pełna dowolność. Podpowiem, że bardziej chodzi o jakość, choć poza paliwem i olejami reszta jest być może tylko brandowana znaczkiem producenta. Bardzo bym prosił nie traktować w miarę możliwości odpowiedzi niczym rzutu monetą, tylko choć jednym zdaniem uzasadnić.

Z góry dziękuję grinser006.gif

Napisano

> No właśnie, Orlen czy Lotos?

> Załóżcie, że możecie podjąć decyzję, kto będzie dostarczał do niewielkiej firmy olej opałowy,

> paliwa (chociaż to w zasadzie głównie olej napędowy), wszelkie oleje silnikowe, przekładniowe,

> smary, po płyn do spryskiwaczy i co się tylko da, a jest w ofercie obydwu koncernów. Do wyboru

> jak w tytule Orlen i Lotos. Kwestię dostępności pomijamy, bo paliwo jak i inne rzeczy

> przywiozą do siedziby albo firma sama odbierze. Ceny - powiedzmy, że są takie same, ustawa o

> zamówieniach publicznych nie dotyczy także pełna dowolność. Podpowiem, że bardziej chodzi o

> jakość, choć poza paliwem i olejami reszta jest być może tylko brandowana znaczkiem

> producenta. Bardzo bym prosił nie traktować w miarę możliwości odpowiedzi niczym rzutu monetą,

> tylko choć jednym zdaniem uzasadnić.

> Z góry dziękuję

Uzasadnienie może bulwersujące, ale prawdziwe. Wygrywa ten co więcej da pod stołem.

Napisano
  • Autor

> Uzasadnienie może bulwersujące, ale prawdziwe. Wygrywa ten co więcej da pod stołem.

Nikt nie da, bo ilości nie takie, żeby o to się bić z punktu widzenia koncernu jak sądzę. Bardziej chodzi o wygodę właściciela firmy, żeby mieć wszystko z jednego źródła, ewentualnie ja jeszcze widzę jak pisałem aspekt jakości - o ile właściciel firmy zechce na to spojrzeć a nie faktycznie rzuci monetą, wyrecytuje wyliczankę czy coś podobnego.

Napisano

> Załóżcie, że możecie podjąć decyzję, kto będzie dostarczał do niewielkiej firmy olej opałowy,

> paliwa (chociaż to w zasadzie głównie olej napędowy), wszelkie oleje silnikowe, przekładniowe,

> smary, po płyn do spryskiwaczy i co się tylko da, a jest w ofercie obydwu koncernów. Do wyboru

> jak w tytule Orlen i Lotos. Kwestię dostępności pomijamy, bo paliwo jak i inne rzeczy

> przywiozą do siedziby albo firma sama odbierze. Ceny - powiedzmy, że są takie same, ustawa o

> zamówieniach publicznych nie dotyczy także pełna dowolność. Podpowiem, że bardziej chodzi o

> jakość, choć poza paliwem i olejami reszta jest być może tylko brandowana znaczkiem

> producenta. Bardzo bym prosił nie traktować w miarę możliwości odpowiedzi niczym rzutu monetą,

> Z góry dziękuję

Lotos bo zimowa rope maja zimowa, a nie podrasowana letnia grinser006.gif

Napisano

> Z góry dziękuję

z wlasnych doswiadczen:

mialem samochod benzynowy na paliwie z orlenu jezdzil gorzej niz na paliwie z lotosu. Zalalem kiedys przed trasa 98 z orlenu samochod mial mega mula.

Z ropa te same odczucia na ropie z lotosu samochod pali mniej i silnik ciszej chodzi.

Napisano

> z wlasnych doswiadczen:

> mialem samochod benzynowy na paliwie z orlenu jezdzil gorzej niz na paliwie z lotosu. Zalalem

> kiedys przed trasa 98 z orlenu samochod mial mega mula.

> Z ropa te same odczucia na ropie z lotosu samochod pali mniej i silnik ciszej chodzi.

Ja się też raz zraziłem. Zalałem raz na orlenie na full zbiornik jak kupiłem auto i wpadł w tryb awaryjny, dpf zapchany. Ale potem tankowałem na BP i było ok. Pewnie to nie miało znaczenia ale jednak w psychice zostało i Orlena raczej omijam...

Napisano

To ja dla odmiany dodam, że auta we fabryce latają na Orlenie i 0 problemów z paliwem. hehe.gif

Napisano

> To ja dla odmiany dodam, że auta we fabryce latają na Orlenie i 0 problemów z paliwem.

Spoko, auta we fabryce miały już przygody z paliwem z Orlen oraz Shell palacz.gif

Napisano

> paliwa (chociaż to w zasadzie głównie olej napędowy

we firmie mamy dystrybutor ON , paliwo z orlenu prosto z Płocka. Tankujemy ciężarówki , maszyny budowlane , i flote osobówek różnych marek , nawet słynne dci. Zero problemów . poza firmą tankujemy na orlenie - karta flota - zero problemów. Mamy w mieście stacje orlen , shell , BP - orlen ma paliwo z Płcka , pozostałe z Koluszek ( też orlen ).

Z lotosem nie mam do czynienia.

Napisano

> Ja się też raz zraziłem. Zalałem raz na orlenie na full zbiornik jak kupiłem auto i wpadł w tryb

> awaryjny, dpf zapchany. Ale potem tankowałem na BP i było ok. Pewnie to nie miało znaczenia

> ale jednak w psychice zostało i Orlena raczej omijam...

ja znowu mam zle doswiadczenia z benzyna na BP. Ale kiedys czytalem artykul, ze te BP na ktorym tankowalem mialo najgorsze paliwo hmm.gif

Napisano

Od momentu kiedy u mnie na Orlenie w zimie zamarzły dystrybutory z ropą, przestałem tam tankować i przeniosłem się na Lotos-a.Obecnie nie narzekam.

Napisano

> Ja się też raz zraziłem. Zalałem raz na orlenie na full zbiornik jak kupiłem auto i wpadł w tryb

> awaryjny, dpf zapchany. Ale potem tankowałem na BP i było ok. Pewnie to nie miało znaczenia

przejechane w sumie około 700 kkm wyłącznie na paliwie z Orlenu i żadnych problemów - ford, opel, volvo, fiat, reno, mitsu

we fabryce też na orlenie i bez problemów od setek tysięcy na noPB i ON

Napisano

Zastanawiają mnie źródła obu producentów-czy Lotos nie korzysta z z innych (n[ swoje na Morzu Północnym) niż Orlen (Rosja-czyli zasiarczone)?

Napisano

> mialem samochod benzynowy na paliwie z orlenu jezdzil gorzej niz na paliwie z lotosu. Zalalem

> Z ropa te same odczucia na ropie z lotosu samochod pali mniej i silnik ciszej chodzi.

Ja odwrotnie, po Lotosie miałem problemy.

Prawie wyłącznie tankuje na Orlenie i nie narzekam.

W fabryce kilkaset samochodów, maszyn budowlanych wózków widłowych wyłącznie Orlen, bez problemów zlosnik.gif

Napisano

i tutaj się wszystko zgadza. Dostałeś czystą 98. Bo na tym paliwie jeździ się gorzej. 98 ma wolniejsze spalanie. Właściwości chemiczne etyliny 98 są gorsze od 95. Im więcej oktanów tym paliwo spala się wolniej. Ale jak lubisz przepłacać za mity to nie moja bajka, tylko nie opowiadaj potem, że paliwo złe rotfl.gif

Napisano

raczej nie kwestia koncernu a konkretnej rafinerii, teoretycznie standardy są takie same ale...

u mnie w okolicy nie ma żadnej stacji Lotosu bo jest rafineria Orlenu i wszyscy biorą od nich paliwo... chociaż i na stacjach zdarzają się różnice w jakości paliwa (mam 50-tkę a małe silniki są bardziej czułe na takowe zmiany)

Napisano

> we firmie mamy dystrybutor ON , paliwo z orlenu prosto z Płocka. Tankujemy ciężarówki , maszyny

> budowlane , i flote osobówek różnych marek , nawet słynne dci. Zero problemów . poza firmą

> tankujemy na orlenie - karta flota - zero problemów. Mamy w mieście stacje orlen , shell , BP

> - orlen ma paliwo z Płcka , pozostałe z Koluszek ( też orlen ).

> Z lotosem nie mam do czynienia.

całe mza Warszawa tankuje paliwo z ORLENu z Płocka i nie ma problemów ok.gif

Napisano

> Ale potem tankowałem na BP i było ok. Pewnie to nie miało znaczenia

Ale kupując na BP możesz tankować Orlenowskie paliwo. Handlują między sobą paliwami, bo inaczej nie opłacało by się transportować z jednego końca Polski na drugi.

Napisano

Różnica jest nawet między jednym Orlenem, a drugim

Na sieciowych powinno być ok, a na "prywatnych" Orlenach już różnie bywa z jakością paliw.

Poza tym Orlen, BP czy Shell mają podstawowy skład paliwa taki sam, z jednej bazy paliw, a różnią się tylko dodatkami.

Napisano

Przez kilka lat tankowałem prawie wyłącznie ON Verva. Nie miałem najmniejszych problemów z tym paliwem.

Od końca listopada zeszłego roku tankuję ON Lotos Dynamic (mniej więcej od połowy grudnia na stacjach są paliwa bazujące na ON arktycznym i z tego co wiem, nie mają biokomponentów - ta druga cecha skłoniła mnie do zmiany paliwa).

Szczerze mówiąc różnic po przejechaniu ok.6000km nie dostrzegam.