Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic I phII sprzedać czy poprawić i jeździć dalej?

Featured Replies

Napisano

Pytanie w kwestii moich rodziców mają Scenica I ph II z 2000 roku z silnikiem 1.6 16V. Autko ma obecnie 300 tys km przebiegu i jest trochę zaniedbane. Od 3ch lat nie zostało przerejestrowane, ma pęknięty przedni i tylny zderzak wgnieconą tylną klapę i pęknięty delikatnie przedni błotnik. Rdzy na nim nie widać. Wnętrze średnio zadbane ale raczej mniej. Auto było kupowane na szybko a rodzice no nie ukrywam nie dbają. Myślałem opchnąć go za ok. 6 tys zł dołożyć z 2 tysie kupić też Scenica ale lepszego i pilnować o dbanie od samego początku. Co o tym sądzicie?

Napisano

6000?? Ostatnio takią igiełkę znajomy kupił za 3000zł + opłaty.

Napisano

znajomi kupili 2001 rok zadbany za 4700, ale auto zadbane i z klimą działającą

Napisano
  • Autor

Skąd wy macie takie ceny?

http://allegro.pl/scenic-i-1997-2003-183...B16%5D%5B1%5D=1

Średnia to 7000 tys zł ... Znajomy ostatnio sprzedał z 2002 roku ideał i 1.6 pod machą do rejestracji za 9000 tys zł auto poszło przy mnie więc skąd takie ceny?

Napisano

> Pytanie w kwestii moich rodziców mają Scenica I ph II z 2000 roku z silnikiem 1.6 16V. Autko ma

> obecnie 300 tys km przebiegu i jest trochę zaniedbane. Od 3ch lat nie zostało

> przerejestrowane, ma pęknięty przedni i tylny zderzak wgnieconą tylną klapę i pęknięty

> delikatnie przedni błotnik. Rdzy na nim nie widać. Wnętrze średnio zadbane ale raczej mniej.

> Auto było kupowane na szybko a rodzice no nie ukrywam nie dbają. Myślałem opchnąć go za ok. 6

> tys zł dołożyć z 2 tysie kupić też Scenica ale lepszego i pilnować o dbanie od samego

> początku. Co o tym sądzicie?

zaniedbane/nieładne auto kupi handlarz za połowę ceny rynkowej albo ktoś zdesperowany.

Wystaw ogłoszenie i zobaczysz,że nikt tego nie kupi,po kilku tygodniach/miesiącach zejdziesz z ceny.

Napisano

> Pytanie w kwestii moich rodziców mają Scenica I ph II z 2000 roku z silnikiem 1.6 16V. Autko ma

> przerejestrowane, ma pęknięty przedni i tylny zderzak wgnieconą tylną klapę i pęknięty

> delikatnie przedni błotnik. Rdzy na nim nie widać. Wnętrze średnio zadbane ale raczej mniej.

> Auto było kupowane na szybko a rodzice no nie ukrywam nie dbają. Myślałem opchnąć go za ok. 6

> tys zł dołożyć z 2 tysie kupić też Scenica ale lepszego i pilnować o dbanie od samego

Powiem szczerze i poważnie, ze trochę obserwuje te Sceniki I poliftowe 2000-2002 bo są dobre na handel i za idealny, naprawdę idealny stan z 2000r bym nie dał więcej niż 5 tys .

Napisano

> Skąd wy macie takie ceny?

> http://allegro.pl/scenic-i-1997-2003-183...B16%5D%5B1%5D=1

> Średnia to 7000 tys zł ... Znajomy ostatnio sprzedał z 2002 roku ideał i 1.6 pod machą do

> rejestracji za 9000 tys zł auto poszło przy mnie więc skąd takie ceny?

Ale Ty nie patrz za ile one są wystawiane, a za ile się sprzedają. Od ceny wystawienia odejmij 2 tys., to po pierwsze.

A po drugie skoro Sceników II masz pelno do wyboru za 8-9 tys, to za Scenica I kto by Ci dał 8 tys ???

Napisano

> Powiem szczerze i poważnie, ze trochę obserwuje te Sceniki I poliftowe 2000-2002 bo są dobre na

> handel i za idealny, naprawdę idealny stan z 2000r bym nie dał więcej niż 5 tys .

W lipcu ubiegłego roku sprzedałem scenika też 2000 r. tyle, że 1,9 DCI za 6 800 PLN. Dość długo go sprzedawałem, ale mi nie zależało na czasie. Kupiła pierwsza osoba oglądająca. Auto w dobrym stanie (ale nie idealnym wink.gif )

Napisano

Z życia. Jak kupowałem szrota do bujania się 2km w jedna i dwa w drugą tez babka chciała za Punto 4500zł. Zakończyło się na 3000zł. Nie patrz na ceny z allegro popatrz na OLX.

pierwszy z brzegu.

Napisano

> Z życia. Jak kupowałem szrota do bujania się 2km w jedna i dwa w drugą tez babka chciała za Punto

> 4500zł. Zakończyło się na 3000zł. Nie patrz na ceny z allegro popatrz na OLX.

> pierwszy z brzegu.

Wyprzedaż rocznika facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Napisano

> Skąd wy macie takie ceny?

Też się czasem nad tym zastanawiam czytając AK,

ja wiem, że u mnie w regionie są jedne z najdroższych cen w kraju

(najdalej od granicy niemieckiej), ale mimo wszystko,

ciężko znaleźć coś w cenie, za którą kupują auta AKowicze.

Napisano

> 2000r? dobra cena dzwonic, jechać, brac za 9

A4 ma taki sam wielowahacz jak passat ?

Napisano

Tak na zdrowy chłopki rozum -sprzedać rozpadające się auto za 6 a kupić za 8 ideał.Mi się to jakoś w głowie nie mieści.Co do cen Scenica ,jeśli stan jest taki jak opisujesz będziesz zadowolony jak 4 dostaniesz.

Napisano
  • Autor

Jak mam go za 4 sprzedać to wloze te 2 tysie i tez będzie ideal. A nawet nie wiem czy nie mniej.

Napisano

> Z życia. Jak kupowałem szrota do bujania się 2km w jedna i dwa w drugą tez babka chciała za Punto

> 4500zł. Zakończyło się na 3000zł. Nie patrz na ceny z allegro popatrz na OLX.

Na OLX facet wystawił Clio za 8500, po tygodniach zszedł na 7500, ostatecznie zgodził się sprzedać za 6700.

Auto w dobrym stanie, tylko drobny przegląd i kilka małych napraw potrzebowało, żeby doprowadzić do stanu wzorowego.

Dobre wyposażenie.

Podejrzewam, że nie chciał się sprzedać z powodu przetartej tapicerki fotela.

Bo przecież sprawny segment B z klimą i 5d to towar poszukiwany niby.

Cokolwiek sprzedać za ceny allegrowe jest trudno niezmiernie.

Także potwierdzam - nie ma co patrzeć na ceny, ale nie tylko na allegro, na olx także.

Do twórcy wątku - auta zaniedbanego "wyglądowo" zasadniczo NIKT nie kupi - chyba, że handlarz, ale tutaj zaoferowane pieniądze będą mikre.

Prywatny nabywca chce kupić auto przede wszystkim ŁADNE - tak działa ludzki umysł i nic na to się nie poradzi.

Wyjątki od powyższego są bardzo rzadkie.

Napisano

> Jak mam go za 4 sprzedać to wloze te 2 tysie i tez będzie ideal. A nawet nie wiem czy nie mniej.

Tak zrób. Możesz odpuścić naprawy mechaniczne, ale odpicowanie zewnętrzne i odświeżenie wnętrza dałoby Ci szansę sprzedaży tego auta za "rynkową" cenę. Inaczej zero szans.

Taka smutna prawda.

Napisano

> Jak mam go za 4 sprzedać to wloze te 2 tysie i tez będzie ideal. A nawet nie wiem czy nie mniej.

No to w czym problem niewiem.gif Jeśli chcesz TEN model ,zrobić i cieszyć się z jazdy jeśli mechanicznie OK.Rozumiał bym dylemat gdybyś chciał dorzucić więcej $ i kupić następną generację.

Napisano
  • Autor

Rodziców interesuje tylko ten model dwojki nie chca. Dobrze im sie jezdzi i sie nie psuje. Tylko wygladowo kiepsko. W dwójce juz elektryki sporo plus odpalanie na guzik

Napisano

> Rodziców interesuje tylko ten model dwojki nie chca.

Wobec tego co powyżej, oraz stwierdzenia, że poniżej 2k inwestycji będzie z niego ideał, to w ogóle jaki sens rozważania wymiany auta?

Napisano
  • Autor

Głownie przebieg 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Głownie przebieg

A to myślisz, że kupisz z mniejszym 15 letnie auto?

Jak tylko to jest problemem, to zainwestuj 100zł i sam ustaw sobie "szafę" jak Ci się podoba wink.gif

Napisano

> Głownie przebieg

To może najpierw pojedź do mechanika, niech zbada czy silnik prawidłowo pracuje, czy jest kompresja (czy jakoś tak) i ewentualnie decyduj. Bo jak motor kręci normalnie, trzyma parametry to chyba najważniejsze. Wtedy lepiej dołożyć do tego co się zna.

Napisano

> A to myślisz, że kupisz z mniejszym 15 letnie auto?

> Jak tylko to jest problemem, to zainwestuj 100zł i sam ustaw sobie "szafę" jak Ci się podoba

dokładnie ok.gif

Napisano

Pranie i czyszczenie wnętrza za 300 ogarniesz. Blacharsko ogarniesz kupując części na szrocie za przyzwoite pieniądze, dasz do malowania i będzie ok. 2000 to zainwestować, zrobić duży przegląd i cieszyć się z auta bo jak sam wspomniałeś rudej brak i się nie pasuje.

Napisano

różnica w cenie auta w kiepskim stanie technicznym a takiego w bardzo dobrym stanie technicznym to nie jest 6/8tys.

to jest 3-4/8tys przy popularnych autach. skromny.gif

a przy poszukiwanych autach to jest 3/13tys.