Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A3, A4 lub coś innego?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

Ile?! Mnie ten diesel średnio palił 5,5l/100 km i to w kombiaku! żeby taka różnica miała być?

Ma ktoś bezpośrednie porównanie?

Napisano
  • Autor

Liczę , że w 7.5 l się zmieszczę. Co powiecie na swifta z 2009 roku, salon pl, serwisowany, wersja 5 d, czarny, klima i elektryka, przebieg 88 kkm za 16 tys zł? :)

Zaliczył stłuczkę w postaci rozwalonego błotnik, ale już jest po naprawie. Auto od znajomej

Napisano

Liczę , że w 7.5 l się zmieszczę. Co powiecie na swifta z 2009 roku, salon pl, serwisowany, wersja 5 d, czarny, klima i elektryka, przebieg 88 kkm za 16 tys zł? :)

Zaliczył stłuczkę w postaci rozwalonego błotnik, ale już jest po naprawie. Auto od znajomej

Swift to jednak duuuuzo mniejsze auto niz FF2 kombi ;]

Napisano
  • Autor

Swift kupiony. Teraz jeszcze sprawa focusa HB dla mnie. Osoba od której kupiłem swojego focusa kombi ma jeszcze w ofercie audi a3 sporback z 2007 roku z silnikiem 2.0 tdi 140 km, przebieg 155kkm.czy to są te awaryjne 2.0 tdi?

Napisano

silnikiem 2.0 tdi 140 km, przebieg 155kkm.czy to są te awaryjne 2.0 tdi?

Każdy 2.0 TDI PD jest silnikiem wysokiego ryzyka.

Napisano
  • Autor

Padło jednak na focusa 2 fl. Na wiosnę będę szukać jyz czegoś nowego w leasing. Oby ten focus pojeździł te 6 miesięcy ;)

Napisano

1.6 benzyna będzie paliła 9-10 litrów w mieście i 7 na trasie.

8-8,5 Poznań,Tyle mi pali mk2 fl.No...ale kazdy pruje inaczej....

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kupione oba auta! ;)

Swift- daje niesamowitą frajdę z jazdy! Człowiek wsiada i nie chce mu się kończyć jazdy. Dźwięk wkręcającego się silnika na obroty powoduje, że chce się więcej i więcej. Na chwilę obecną spalanie bardzo ok, bo coś ok 7,2l/100km. Samo autko wygląda super- czarny lakier, 5d. O dziwo wnętrze jest dosyć przestronne.

Focus- fajnie wyposażony, bo ma tempomat, klimę automatyczną, skórzaną kierownicę, itd. Silnik 1.6 100 KM daje radę, ale jednak diesel się sporo lepiej zbierał. Na wielki minus spalanie. Nie wiem czy jest z nim coś nie tak, czy te silniki tak koszmarnie dużo palą? Po mieście pali mi coś ok 9. W żadnym aucie do tej pory nie miałem takiego spalania. Golf 6 1.4 tsi pali o ok litr mniej przy podobnej jeździe. Na trasie jest już sporo lepiej, ponieważ spalanie spada do ok 6 l -przy czym trasa bardzo spokojna- 5 bieg i prędkości między 60 , a 90. W tym samych warunkach 1.6 tdci palił mi ok 4,5 l/100 km.

Napisano

Kupione oba auta! ;)

Swift- daje niesamowitą frajdę z jazdy! Człowiek wsiada i nie chce mu się kończyć jazdy. Dźwięk wkręcającego się silnika na obroty powoduje, że chce się więcej i więcej. Na chwilę obecną spalanie bardzo ok, bo coś ok 7,2l/100km. Samo autko wygląda super- czarny lakier, 5d. O dziwo wnętrze jest dosyć przestronne.

Focus- fajnie wyposażony, bo ma tempomat, klimę automatyczną, skórzaną kierownicę, itd. Silnik 1.6 100 KM daje radę, ale jednak diesel się sporo lepiej zbierał. Na wielki minus spalanie. Nie wiem czy jest z nim coś nie tak, czy te silniki tak koszmarnie dużo palą? Po mieście pali mi coś ok 9. W żadnym aucie do tej pory nie miałem takiego spalania. Golf 6 1.4 tsi pali o ok litr mniej przy podobnej jeździe. Na trasie jest już sporo lepiej, ponieważ spalanie spada do ok 6 l -przy czym trasa bardzo spokojna- 5 bieg i prędkości między 60 , a 90. W tym samych warunkach 1.6 tdci palił mi ok 4,5 l/100 km.

Raczej normalnie spalanie jak na miasto.

Co w tym koszmarnego? :hehe:

Napisano

Na wielki minus spalanie. Nie wiem czy jest z nim coś nie tak, czy te silniki tak koszmarnie dużo palą? Po mieście pali mi coś ok 9. W żadnym aucie do tej pory nie miałem takiego spalania. Golf 6 1.4 tsi pali o ok litr mniej przy podobnej jeździe. Na trasie jest już sporo lepiej, ponieważ spalanie spada do ok 6 l -przy czym trasa bardzo spokojna- 5 bieg i prędkości między 60 , a 90. W tym samych warunkach 1.6 tdci palił mi ok 4,5 l/100 km.

Przecież pisałem ile będzie palił, to robiłeś wielkie oczy.

Napisano
  • Autor

No ale miasto bez korków, a przy tym bardzo płynna jazda. Zadziwiające w Fordach jest to, że podczas gaszenia widnieje dajmy na to spalanie 7.0 l, a podczas kolejnego odpalania, jeszcze zanim zapalimy silnik, nagle skacze o ileś jednostek w górę...

Napisano

ciesz sie ze nie masz w Focusie 1.8 noPb-ten dopiero zlopie :hehe:

o 9 l moglbys zapomniec.

Napisano

czy te silniki tak koszmarnie dużo palą? Po mieście pali mi coś ok 9.

Całkiem przyzwoicie jak na wolnossące 1,6. Powyżej 12 byś mógł mówić "koszmarnie dużo".

Napisano
  • Autor

Przecież pisałem ile będzie palił, to robiłeś wielkie oczy.

No bo nie przypuszczałem, że zwykłe 1.6 może tyle palić! W Krakowie nawet do 12 dochodzi! :( A diesel był jednak taki fajny....

ciesz sie ze nie masz w Focusie 1.8 noPb-ten dopiero zlopie :hehe:

o 9 l moglbys zapomniec.

Może to fordy tyle palą?

Całkiem przyzwoicie jak na wolnossące 1,6. Powyżej 12 byś mógł mówić "koszmarnie dużo".

W krk mam takie spalania...

Wskoczy na autostradę, pociśnie mocniej i 12 też spali ;)

W tsi nigdy takiego wyniku nie miałem, nawet jak latałem pod v max.

Napisano

Gazuj forda, instalka za 1700-1800zł na jakichś podstawowych gratach typu komp Stag 400, reduktor AC R01 150E + jakieś omvle reg fasty spokojnie obsłuży, jak robisz ok 1500km/mc to po tych 8-10 mcach instalka Ci się zwraca, bo rocznie jakieś 2.5 tys zaoszczędzisz, a możliwość przejechania 100km za niespełna 20zł bezcenna.

Napisano

Za taką cenę to zapomnij o dobrym montażu.

Napisano

> Mam na oku także A4 z 2007 2.0 140 TDI w wersji sportline.

Poczytaj sobie o silnikach 2.0 TDi PD. Potem sprawdź na allegro ceny używanych 2.0 TDi CR - bo to chyba jedyne lekarstwo.

> Ryzykować tego diesla?

Co zrobisz, jak wypadnie naprawa za +/- 2 kpln ? Wyłożysz, czy zwiążesz solidnie drutem ?

Z niewielką kwotą pieniędzy porywasz się na stare, zużyte auto klasy premium. Auto tanieje mocno, ale jego eksploatacja już niekoniecznie, chyba, że będziesz robił ją w "Mirek & Heniek Premium Serwice s.c."

To juz lepiej starsze 1,9 na PD. 1,6 w benzynie nie jedzie.

Napisano

2) A3 1.6 bądź 2.0 FSI w wersji 3d- zmieszczą się tam 2 rowery w środku?

Wybierasz 2 silniki z 2 biegunów, stary 1,6 co nie jedzie i nowsze 2,0.

To tak troche jakbyś nie wiedział czego szukasz, ekonomi do gazu czy jednak coś więcej.

Napisano

ew. audi A4 B7 1.9 tdi lub 1.8 t, ale to tylko w wersji S-line

Raczej nie ma czegoś takiego jak A4 B7 w 1,9tdi, 1,9 tdi to w B6.

Napisano

ja mam w foce średnie spalanie 7.4 na 100km.Jazd mieszana 50/50 miasto/trasa

Napisano

Za taką cenę to zapomnij o dobrym montażu.

Bo?Czy 500zł zarobku za 6 godzin pracy 1 pracownika i czasami drugiego do pomocy to mało?

Nie wygaduj takich bzdur bo w zakładzie gdzie robię instalki taka cena obowiązuje bez żadnych zniżek. Nie jest to centrum Wawy, ale nie rób z założenia instalacji gazowej w prostym silniku jakiejś technologii NASA.

1800 omvle, 1700 na valtekach czerwonych, ostatnia instalka sprzed miesiąca i 4.5 tys przejechanych km...

Napisano

Mylisz się. BKE, BRB  w B7 (oba 116 KM).

Napisano

Bo?Czy 500zł zarobku za 6 godzin pracy 1 pracownika i czasami drugiego do pomocy to mało?

Nie wygaduj takich bzdur bo w zakładzie gdzie robię instalki taka cena obowiązuje bez żadnych zniżek. Nie jest to centrum Wawy, ale nie rób z założenia instalacji gazowej w prostym silniku jakiejś technologii NASA.

1800 omvle, 1700 na valtekach czerwonych, ostatnia instalka sprzed miesiąca i 4.5 tys przejechanych km...

tez ostatnio skusilem sie na zalozenie instalki w tanszym zakladzie,specjalnie jechalem jeszcze 100km.U mnie w miescie do 6 cylindrow ponizej 3200zl nikt nei chcial rozmawiac zalozylem wiec za 2400 na valtekach i palacarze.10tys km bylo dobrze a teraz przeklinam gaz i chyba to moj osttani samochod z LPG.

Napisano

tez ostatnio skusilem sie na zalozenie instalki w tanszym zakladzie,specjalnie jechalem jeszcze 100km.U mnie w miescie do 6 cylindrow ponizej 3200zl nikt nei chcial rozmawiac zalozylem wiec za 2400 na valtekach i palacarze.10tys km bylo dobrze a teraz przeklinam gaz i chyba to moj osttani samochod z LPG.

A oglądał jakiś inny instalator?Zazwyczaj przyczyny złego działania instalacji to niewłaściwy dobór podzespołów do danego silnika lub zła konfiguracja. Przykładowo do 2.8 z audi V6 zakładam za 2600-2800 w zależności czy omvle czy hany, przy V6 trzeba już dobrze dobrać reduktor.

W wątku rozmawiamy o prostych silnikach z poprzedniej epoki, które w większości by poszły na mieszalnikowej instalacji, takie silniki obsłuży każda sekwencyjna  instalka, bo moc jest niewielka.

Napisano

Gdy miałem Merivę to najtaniej znalazłem za 2200 zł i nikt poniżej tego nie chciał rozmawiać, nie wspomnę o polecanym tu na AK koledze Czykit, który poniżej 2700 zł też nie był skłonny rozmawiać. Silnik prosty, bez udziwnień, instalacja do 120KM więc nie żadne bajery. Po raz kolejny wyskakujesz z cenami poniżej rynkowych a jak się potem okazuje działać to nie chce, więc dla mnie jesteś trollem i tyle. Żal mi osób, które mają Cię za autorytet.

Napisano

Za takie głupkowate teksty zostajesz  zgłoszony, bo co na HP przechodzi na MK zwyczajnie nie przystoi, to że ktoś zakłada sobie drożej to jego sprawa. Ceny poniżej rynkowych?O czym Ty chłopie rozmawiasz?Graty, które wymieniłem są do dostania bez żadnych warsztatowych zniżek za 1200zł, więc +500zł za usługę założenia, gdzie wstawiam samochód w sobotę na 8 rano, a odbieram o 14 to jest poniżej ceny rynkowej?

Samochody do których zakładam istnieją naprawdę, do Legionowa nie masz daleko, jeżdżę obecnie właśnie prostym 1.6 do którego założyłem instalkę za 1700zł na czerwonych valtekach i kme nevo, zapraszam na oględziny montażu, wgląd w papiery i fakturę, potem przy mnie zadzwonisz do firmy gdzie zakładałem, zapytasz ile instalka kosztuje do tego co ja zakładałem, do Twojej merivy czy innych, dodam że duża firma, nie Pan Kazek w stodole.

Zrobisz dokumentację fotograficzną, a następnie w ramach przeprosin odszczekasz swoje wyssane z palucha bzdury tu na MK.

To kiedy przyjeżdżasz zweryfikować trolla???

Napisano

pewnie tez duzo zalezy od lokalizacji.jak ma w okolicy kilka zakladów LPG to moze konkurują cenowo.Ja kiedys wybralem sie od SIedlec i zalozylem do 4 cylindrowca za 1600 gdy u mnie za 2400 najtaniej.Bylem z moim autem u kilka kowali u mnie w wiosce to kazdy cmoka ze poprawiac po kims nie bedzie. Nie pierwszy raz zreszta mam taka sytuacja.Gaz chodzi dobrze tak przez 10-15tys km pozniej zaczynaja sie schody.Nie wiem czy to instalka zaczyna niedomagac czy samochod ma po prostu dosc. Jak zawsze pisoczylem na diesle to chyba sie przeprosze,tam jakos nigdy wiekszych problemow nie bylo

Napisano

U mnie na miescie też nikt nie chce zakładac za mniej niz 2200-2300pln. I to z najtanszym zestawem montazowym Staga.

Za 1700pln, to słyszałem, ale to taki montaz w stodole.

Następnym razem bede uderzał do Legionowa :)

Napisano

pewnie tez duzo zalezy od lokalizacji.jak ma w okolicy kilka zakladów LPG to moze konkurują cenowo.Ja kiedys wybralem sie od SIedlec i zalozylem do 4 cylindrowca za 1600 gdy u mnie za 2400 najtaniej.Bylem z moim autem u kilka kowali u mnie w wiosce to kazdy cmoka ze poprawiac po kims nie bedzie. Nie pierwszy raz zreszta mam taka sytuacja.Gaz chodzi dobrze tak przez 10-15tys km pozniej zaczynaja sie schody.Nie wiem czy to instalka zaczyna niedomagac czy samochod ma po prostu dosc. Jak zawsze pisoczylem na diesle to chyba sie przeprosze,tam jakos nigdy wiekszych problemow nie bylo

Ceny które podają są z woj. lubelskiego :) co prawda nie z Siedlec a jakieś 40km od nich. Instalatora mam sprawdzonego, ładuję u nich którąś tam już z kolei instalkę do różnych samochodów na sprzedaż i dla siebie/rodziny, cena taka sama, nigdy nie ma rozmowy typu " dla siebie czy na handel?", przy większych litrażach czasami proponuję coś sam, to dostaję np odpowiedź-kiepsko to będzie działać, wtedy wiem, że nie przyoszczędzę. Instalki u nich zakładane niektóre znam do 200 tys przebiegu, bo jeżdżą po okolicy-działają, więc jak dla mnie super. Biznes jak biznes, jeden leci na marży, drugi na obrocie. Znam mechaników co za wymianę np. kompresora klimy przykładowo w mondku MK 3, gdzie dostęp jest kiepski chcą po 300-400zł bo zdejmują zderzak i pół przodu, a znam takich co robią tylko klimy i mają patent na wyjęcie go w 30 min bez rozkładania przodu robiąc oczywiście za dużo mniejsze pieniądze. Czy to oznacza, że którykolwiek kłamie?Nie.

Z gazem też nie powinieneś mieć problemu, skoro było dobrze przez ileś km, to znaczy, że to działało, więc kwestia znalezienia teraz przyczyny, dlatego pytałem czy byłeś u innego instalatora.

Napisano

U mnie na miescie też nikt nie chce zakładac za mniej niz 2200-2300pln. I to z najtanszym zestawem montazowym Staga.

Za 1700pln, to słyszałem, ale to taki montaz w stodole.

Następnym razem bede uderzał do Legionowa :)

Do Legionowa możesz wpadać, na browar lub kawę :) A jak zechcesz instalkę to namiar Ci dam, tyle że to od Mławy się robi 220km :) proste auto ogarniają w 6 godzin, tak jak napisałem w sb im podstawiłem na 8 rano, o 14 tel że gotowe. Warsztat duży, nie nora w stodole, obok SKP i stacja napełniania gazem.  :oki:

Napisano

Do Legionowa możesz wpadać, na browar lub kawę :) A jak zechcesz instalkę to namiar Ci dam, tyle że to od Mławy się robi 220km :) proste auto ogarniają w 6 godzin, tak jak napisałem w sb im podstawiłem na 8 rano, o 14 tel że gotowe. Warsztat duży, nie nora w stodole, obok SKP i stacja napełniania gazem.  :oki:

W Mławie to on ma jednego z lepszych specjalistów w kraju i chyba trzeba być chorym na umyśle by jechać gdzieś w Polskę i potem się bujać na poprawki.

Napisano

Pytam kiedy się widzimy?Na HP możemy sobie popitolić głupoty, na MK w wątkach w których się udzielam w większości piszę o przypadkach z którymi miałem doświadczenia lub mam jakieś pojęcie, skoro ubliżyłeś mi jako firmie, że jestem niesłowny, trolluję i mówię nieprawdę, nie pozostaje mi nic innego jak skonfrontować i ustalić jaka jest prawda. Oszczerstwa się rzuca łatwo, więc jeszcze raz powtarzam-KIEDY??

Ja nie mam nic do ukrycia i nie chowam się za monitorkiem.

Napisano

Ale po co ja mam do Ciebie jechać? Żebyś mnie oprowadził po tej stodole, w której siano leży obok stanowiska montującego instalację?

Powtarzam, trollować to idź sobie z Jayem na HP o prestiżach i przestań pierdzielić kocopoły o instalacjach za 1700 zł bo jesteś śmieszny i nie wiem, kto na prawdę traktuje Ciebie poważnie.

Szkłem tyłka nie podetrzesz, a tanie mięso to psy jedzą. Nikt za takie pieniądze nie będzie zwałał kolektora do wiercenia, nie będzie stroił instalacji na drodze, tylko wrzuci graty byle jak i out za bramę. 

Przed założeniem instalacji do swojego auta, dzwoniłem do różnych, złych i dobrych, polecanych i nie polecanych warsztatów, siedziałem i analizowałem na lpg-forum i wiem, ile co powinno kosztować, jeśli auto ma jeździć a nie iść od razu po założeniu do żyda. Zaraz wymyślisz teorię o zmowie cenowej, że się instalatorzy pozmawiali i nikt taniej nie zrobi, czekam na to, ale szczerze to nie chce mi się na Ciebie nawet klawisza dotykać.

Napisano

Ale po co ja mam do Ciebie jechać? Żebyś mnie oprowadził po tej stodole, w której siano leży obok stanowiska montującego instalację?

Żebyś zobaczył jak założona instalka, zobaczysz papiery, instalkę, fakturę na założenie. Żeby oprowadzić Cię po tej stodole, która zatrudnia ok 12-15 osób, ma swoje SKP i stację napełniania gazem, 3 stanowiska do montażu instalek podjedziemy w razie potrzeby 150km od Legio.

Po co?Po to, że mnie oczerniasz jako firmę-tylko po to i aż po to. Potem opiszesz zgodnie z prawdą i zdjęciami to co widziałeś. Wyjdzie który z nas trolluje. Proste zasady.

Powtarzam, trollować to idź sobie z Jayem na HP o prestiżach i przestań pierdzielić kocopoły o instalacjach za 1700 zł bo jesteś śmieszny i nie wiem, kto na prawdę traktuje Ciebie poważnie.

Hamuj troszkę. Jak nie masz pojęcia o cenach gratów to po co w ogóle podejmujesz polemikę?Jeszcze raz powtarzam, prowizja za usługę ok 500zł za 6 rbh chyba nie jest jakaś dumpingowa?

Szkłem tyłka nie podetrzesz, a tanie mięso to psy jedzą. Nikt za takie pieniądze nie będzie zwałał kolektora do wiercenia, nie będzie stroił instalacji na drodze, tylko wrzuci graty byle jak i out za bramę. 

I znowu klepiesz w klawę aby klepać. Dostęp do kolektora w prostych silnikach nie jest jakiś nadzwyczajny, kolektory ściągają do montażu, więc mocno w swoich opiniach się przestrzeliwujesz, niestety to świadczy o Tobie nie o mnie. Ja rozwiązanie Twoich wydumek podałem, potrafisz przyjąć wyzwanie i w razie konieczności przyznać się do swojego błędu i grzecznie przeprosić? Chyba to nie aż tak wiele, skoro pomawiasz firmę w internecie???

Przed założeniem instalacji do swojego auta, dzwoniłem do różnych, złych i dobrych, polecanych i nie polecanych warsztatów, siedziałem i analizowałem na lpg-forum i wiem, ile co powinno kosztować, jeśli auto ma jeździć a nie iść od razu po założeniu do żyda. Zaraz wymyślisz teorię o zmowie cenowej, że się instalatorzy pozmawiali i nikt taniej nie zrobi, czekam na to, ale szczerze to nie chce mi się na Ciebie nawet klawisza dotykać.

W przeciwieństwie do Ciebie nie muszę nic ssać z palca. Chciałbym BRC do tego samego auta byłoby za 2200-2300, chciałem na valdemarach, mam za 1700, chciałbym dodatkowo wlew pod klapką byłoby 100 drożej, omvle zamiast valteków-również stówka więcej itd. Wszystko zależy co kto potrzebuje. Natomiast Ty nie mając pojęcia co za firma i jak robi wiesz lepiej-i kto tu trolluje?

Różnimy się tym, że Ty masz informacje z forum, i Ty wiesz co powinno ile kosztować, ja wydaję realne pieniądze i zakładam realne instalacje o których się wypowiadam. 

Napisano

@@rostex @@AkuQ

Pierwsza i ostatnia prośba do Was w tym wątku - resztę dyskusji prowadźcie przez wiadomości prywatne. 

@@rostex ocenę czy ktoś trolluje czy nie zostaw moderatorom. Nie musisz się zgadzać z kolegą, ale swój żal wobec niego zachowaj dla siebie.

Napisano

Ja tylko wtrącę swoją małą uwagę - AkuQ - zobacz ile kosztują (w hurcie) nowe graty do 4-cylindrowej BRC SQ24 :)

Więc jeśli ktoś to robi za 2200 to albo daje używane, albo spadły z TIRa, albo dokłada do interesu ;]

Napisano

Ja tylko wtrącę swoją małą uwagę - AkuQ - zobacz ile kosztują (w hurcie) nowe graty do 4-cylindrowej BRC SQ24 :)

Więc jeśli ktoś to robi za 2200 to albo daje używane, albo spadły z TIRa, albo dokłada do interesu ;]

Cóż...nie wiem gdzie Wy sprawdzacie i jak, nie chce mi się kompletować gratów ze sklepów LPG, dlatego sposiłkuję się pierwszą lepszą aukcją i drugą  i tak kolejne firmy można znajdować w nieskończoność...odejmij od tej ceny prowizję za kup teraz i zobaczysz co Ci wyjdzie. Sądzisz, że firmy gazownicze bawią się w montaż spadniętych rzeczy z TIRa po czym wystawiają na to pełną fvat? :) Przy instalce tej co pisałem o 1700zł graty w detalu wyniosły 1200zł w sklepie z art LPG, czyli w hurcie pewnie jeszcze spokojnie 150-200 w dół, więc +500 za montaż w 6 godzin, to przecież normalna cena jak na warsztat na prywatnym placu, który nie płaci czynszu horrendalnego jak np w Wawie. Przecież cena montażu to graty plus usługa, graty nie są kosmicznie drogie, reszta to usługa, jednemu zejdzie 6 godz, bo drugi pracownik w wolnych chwilach mu pomaga, inny montujący sam poświęci 2 roboczo dni itd. Przecież tu panowie czarów żadnych nie ma:)

Zaproponowałem jednemu konfrontację żeby uwierzył i opisał, inni jak zechcą założyć i są z południowo-wschodniej części Wawy lub z północno-wschodnich części woj lubelskiego mogą się odezwać, dam namiary, i tyle. To, że jeden warsztat bierze tyle a drugi więcej lub mniej za taką samą usługę to chyba nie jest dla Was nic dziwnego?

Układów żadnych w tym temacie nie mam, cena dla zwykłego Kowalskiego taka sama, instalki u nich zakładam gdzieś od 8-9 lat. 

Mój mechanik co robię większość aut, ma swój warsztat przy domu, w Legionowie warsztat podobnej wielkości to koszt 7-9 tys za sam wynajem-widzicie różnicę w cenie dla detalicznego klienta za usługę?Same rachunki się nie zapłacą.

Oczywiście, żeby nie było, z resztą pisałem już-cenę można szybko podbić lepszymi gratami, lub dodatkami typu wlew pod klapką itd, zależy co kto oczekuje, mi np do 15 latka wisiało czy wlew będzie w zderzaku czy pod klapką, chodziło mi o tanią eksploatację i to mam. Np mój kolega zakłada sobie sam instalacje i mies temu zakładał sobie niby na tych samych gratach a jednak zmienił listwę wtryskową na hany, filtr gazu na dużo lepszy (ja mam zwykły za 20zł, jego coś pod 200 kosztował), wlew pod klapką i rurki nie miedziane tylko z tworzywa i już cena samych gratów zbliżyła mu się do tego co zapłaciłem za kpl z montażem.

Mało tego-zdziwiony byłem, że wystawili mi fvat na pełną kwotę 1700zł, bo niektórzy gaziarze wystawiają tylko na usługę montażu, często gęsto po 100-150zł widnieje.

Napisano
  • Autor

Gazuj forda, instalka za 1700-1800zł na jakichś podstawowych gratach typu komp Stag 400, reduktor AC R01 150E + jakieś omvle reg fasty spokojnie obsłuży, jak robisz ok 1500km/mc to po tych 8-10 mcach instalka Ci się zwraca, bo rocznie jakieś 2.5 tys zaoszczędzisz, a możliwość przejechania 100km za niespełna 20zł bezcenna.

Instalki nie chcę, bo nie wiem ile pojeżdżę tym autem. Być może będzie to pół roku i znowu zmiana na coś innego. Myślę o E91, Mondeo IV, ew. Honda Civic/Accord. Być może znowu pójdę w diesla, albo kupię jakąś mocną benzynę i wtedy pomyślę o gazie. Ten 1.6 noPb w Focusie nawet fajnie jedzie, a do tego szybko się grzeje.

Ależ oczywiście, że jest!

ja mam w foce średnie spalanie 7.4 na 100km.Jazd mieszana 50/50 miasto/trasa

Jak Wy to robicie? Jak zrobiłem trasę do Krk to spalanie miałem ok 6,5 z dystansu ok 90 km. Teraz po Krakowie zrobiłem 60 km i średnia już 9.2! :(

Napisano

Jak Wy to robicie? Jak zrobiłem trasę do Krk to spalanie miałem ok 6,5 z dystansu ok 90 km. Teraz po Krakowie zrobiłem 60 km i średnia już 9.2!

Nie przejmuj się. Tu wszyscy:

- mają na DK średnią powyżej 100 km/h, przy czym nigdy nie łamią przepisów,

- mają zużycie paliwa niższe niż w katalogach producenta,

- kupują wyłącznie nowe auta klasy premium w cenach najtańszej Dacii.

A realnie - 10-12 l/100 km w Krakowie wolnossącym, benzynowym 1,6 to zupełna norma. Żadne cudowne techniki jazdy w korku nie pomogą.

Napisano

Nie przejmuj się. Tu wszyscy:

- mają na DK średnią powyżej 100 km/h, przy czym nigdy nie łamią przepisów,

- mają zużycie paliwa niższe niż w katalogach producenta,

- kupują wyłącznie nowe auta klasy premium w cenach najtańszej Dacii.

A realnie - 10-12 l/100 km w Krakowie wolnossącym, benzynowym 1,6 to zupełna norma. Żadne cudowne techniki jazdy w korku nie pomogą.

O to to to, lubię to, kwintesencja fenomenu AK. Kiedyś gdy kupowałem Astrę G 1.6 16V 100KM nie wierzyłem znajomemu, że ona będzie łykać 10 litrów w mieście i też się zdziwiłem, gdy okazało się że miał rację.

Napisano

W Mławie to on ma jednego z lepszych specjalistów w kraju i chyba trzeba być chorym na umyśle by jechać gdzieś w Polskę i potem się bujać na poprawki.

Własnie nie do końca, dwa razy zbagatelizowali troche problem i nie byłem zadowolony z usługi w 100%.

Podjechałem do mniej znanego gaziarza w okolicy i od 4 miesiecy problem nie wystąpił.

Napisano
  • Autor

Tyle, że 1.4 tsi to przy tym demon szybkości, a spalanie dużo niższe...

No ale jednak rzecz mnie nurtuje: czy diesel , bądź kombiak w foce ma inne nastawy zawieszenia? Czy po prostu ten po FL ma inne ustawienia zawiechy?

Napisano

Własnie nie do końca, dwa razy zbagatelizowali troche problem i nie byłem zadowolony z usługi w 100%.

Podjechałem do mniej znanego gaziarza w okolicy i od 4 miesiecy problem nie wystąpił.

Mniejsze warsztaty wcale nie muszą być złe, bo często robi sam właściciel=praktyk. Duże serwisy często zatrudniają młodziaków nie do końca mających umiejętności i są tylko nadzorowani przez mechanika, na zasadzie pokazuje paluchem co odkręcić, skręcić itd, a często właśnie takie detale są ważne.

Napisano

, dlatego sposiłkuję się pierwszą lepszą aukcją i drugą

Pisałem SQ24 czy tam sequent jak to się teraz nazywa. Tam same wtryskiwacze kosztują 800 zł. Alba to syf. Co do strojenia - w miarę porządne to minimum 2 godziny jeżdżenia po różnych drogach. Jak Ty wszystko chcesz zrobić w 6?

Napisano

Mniejsze warsztaty wcale nie muszą być złe, bo często robi sam właściciel=praktyk. Duże serwisy często zatrudniają młodziaków nie do końca mających umiejętności i są tylko nadzorowani przez mechanika, na zasadzie pokazuje paluchem co odkręcić, skręcić itd, a często właśnie takie detale są ważne.

Dokładnie tak jak mowisz, miałem własnie tam taką sytuacje dawno temu. Podszedł jeden z nowych tam mechaników i z miejsca stwierdził, że jak to auto ma jezdzic to muszą zmienic instalacje na sekwencje, bo to nie bedzie jezdzic dobrze i zawsze beda problemy. Do tego stwierdził pad reduktora bo puszcza gaz. Jak sie okazało po powrocie do domu, miedziany wezyk sie poluzował od drgan i minimalnie puszczał gaz. Po dokreceniu wszystko wróciło do normy i stary silnik 1.5 8V, który od 6 lat smigał na lpg, przejezdził kolejne 3 lata.

Napisano

Pisałem SQ24 czy tam sequent jak to się teraz nazywa. Tam same wtryskiwacze kosztują 800 zł. Alba to syf. Co do strojenia - w miarę porządne to minimum 2 godziny jeżdżenia po różnych drogach. Jak Ty wszystko chcesz zrobić w 6?

Wiem, że Ty pisałeś o SQ24, a ja pisałem o prostym silniku benzynowym i prostej instalacji sekwencyjnej, ładowanie do takiego auta SQ24 to lekki przerost formy nad treścią, ale co kto woli.

Napisano

Tyle, że 1.4 tsi to przy tym demon szybkości, a spalanie dużo niższe...

Porownujesz silniki z dwoch roznych epok. Ten 1.6 to pewnie jeszcze pamieta Escorta ;]

Ile km robisz miesiecznie, ze az tak Cie boli to spalanie?