Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszkodowany w kolizji - co dalej?

Featured Replies

Napisano

Przy próbie skrętu w lewo dostałem dziś strzał w tył frown.gif przez co zostałem wypchnięty na środek drogi i zaliczyłem drugiego dzwona tym razem w przód. frown.gif

Sprawca ma OC w Hestia, właśnie zgłosiłem szkodę.

Na 100% szkoda całkowita.

Miał ktoś do czynienia z tą ubezpieczalnią?

Na co zwrócić uwagę?

Nie miałem nigdy do czynienia z wypłatą szkody z oc, a auto jest niskiej wartości. niewiem.gif

Napisano

> Przy próbie skrętu w lewo dostałem dziś strzał w tył przez co zostałem wypchnięty na środek drogi

> i zaliczyłem drugiego dzwona tym razem w przód.

> Sprawca ma OC w Hestia, właśnie zgłosiłem szkodę.

> Na 100% szkoda całkowita.

> Miał ktoś do czynienia z tą ubezpieczalnią?

> Na co zwrócić uwagę?

> Nie miałem nigdy do czynienia z wypłatą szkody z oc, a auto jest niskiej wartości.

mozesz zainstalowac sobie aplikacje generali(sklep play) zeby podgladnac sobie wartosc auta w eurotax.

klasycznie to wyglada tak ze nisko wyceniaja auto przed wypadkiem a wysoko złom który ci został i wypłacaja roznice - przy szkodzie całkowitej.

np przed 5000, po 3000 i do reki dostajesz 2000.

Napisano

> Na co zwrócić uwagę?

Na to, aby korzystnie dla ciebie wycenili samochód przed szkodą i wrak. Przy szkodzie całkowitej nic więcej nie wywalczysz.

Napisano
  • Autor

> mozesz zainstalowac sobie aplikacje generali(sklep play) zeby podgladnac sobie wartosc auta w

> eurotax.

2300 więc może z 1000 dadzą. frown.gif

Napisano

> 2300 więc może z 1000 dadzą.

Gdzie masz swoje OC?

Napisano

> W Proama.

A to gorzej, w Warcie czy PZU załatwił byś z własnego OC.

Napisano

> 2300 więc może z 1000 dadzą.

Przy takich kwotach to nie martw sie na zapas grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Przy takich kwotach to nie martw sie na zapas

Ja tam się nie martwię bo to takie wozidło na dojazdy do pracy które miałem i tak sprzedać. smile.gif

Napisano

> Przy próbie skrętu w lewo dostałem dziś strzał w tył przez co zostałem wypchnięty na środek drogi

Skoro możesz tu pisać, to masz duży powód do radości. Dostałeś od losu drugą szansę. Niejeden już po takim zdarzeniu odjechał w worku. Wystarczy mocniej skręcona kierownica i ciężarówka z przeciwka...

A na co zwrócić uwagę, by nie dać się wydymać zbyt mocno już Koledzy napisali. ok.gif

Napisano

Ja miałem złe wspomnienia z Ergo Hestia , sprawa musiała trafić do sądu aby ubezpieczyciel chciał coś wypłacić , jak na razie czekam na kase frown.gif masakra , u mnie chodziło o większą kasę to może dla tego frown.gif , pozdrawiam i życze powodzenia z bandą idiotów w Hestii smile.gif

Napisano

> Sprawca ma OC w Hestia, właśnie zgłosiłem szkodę.

> Na 100% szkoda całkowita.

> Miał ktoś do czynienia z tą ubezpieczalnią?

> Na co zwrócić uwagę?

> Nie miałem nigdy do czynienia z wypłatą szkody z oc, a auto jest niskiej wartości.

bez foto się nie liczy zlosnik.gif

Napisano

Będe złośliwy... nie nauczyli że jak się czeka na lewoskręt to koło zostają na wprost? Nie jeden przez skręcone koła stracił życie...

Krawiec

Napisano

> Będe złośliwy... nie nauczyli że jak się czeka na lewoskręt to koło zostają na wprost? Nie jeden

> przez skręcone koła stracił życie...

> Krawiec

Bodajże w Kanadzie można wysoki mandat za skręcone koła wyłapać palacz.gif

Napisano

> A to gorzej, w Warcie czy PZU załatwił byś z własnego OC.

W kolizji uczestniczyły 3 samochody, w PZU nie załatwiłby tej szkody z własnego OC - przerabiałem w listopadzie zeszłego roku.

Napisano

> Na co zwrócić uwagę?

Możesz próbować pociągnąć ich za uszczerbek na zdrowiu o ile jakiś poniosłeś.

Cudów się jednak nie spodziewaj: mi za zerwane wiązadła kręgosłupa części lędźwiowej ERgo zaproponowała 1000zł i podniosła o 500zł po przedstawieniu kwitów z rehabilitacji.

Napisano

> Możesz próbować pociągnąć ich za uszczerbek na zdrowiu o ile jakiś poniosłeś.

> Cudów się jednak nie spodziewaj: mi za zerwane wiązadła kręgosłupa części lędźwiowej ERgo

> zaproponowała 1000zł i podniosła o 500zł po przedstawieniu kwitów z rehabilitacji.

Ważne też, że szkody zdrowotne mogą ujawnić się później.

Napisano

> W kolizji uczestniczyły 3 samochody, w PZU nie załatwiłby tej szkody z własnego OC - przerabiałem w

> listopadzie zeszłego roku.

Bo?

Napisano
  • Autor

> Będe złośliwy... nie nauczyli że jak się czeka na lewoskręt to koło zostają na wprost? Nie jeden

> Krawiec

A skąd wiesz że nie zacząłem wykonywać już manewru? smirk.gif

Napisano

> A skąd wiesz że nie zacząłem wykonywać już manewru?

Bo z przeciwka jechał pojazd pod który wpadłeś po uderzeniu w tył.

Napisano
  • Autor

> Bo z przeciwka jechał pojazd pod który wpadłeś po uderzeniu w tył.

Spokojnie mógłbym się zmieścić. ok.gif

Napisano

> Spokojnie mógłbym się zmieścić.

Tak czy inaczej to faktycznie ważne, muszę sobie wbić ten nawyk do głowy bo też na skręconych zwykle czekam.

Napisano
  • Autor

> Tak czy inaczej to faktycznie ważne, muszę sobie wbić ten nawyk do głowy bo też na skręconych

> zwykle czekam.

No tak ale tutaj dostałem strzał w róg a auto było lekkie więc i tak by wypadło imo na środek.

Napisano

Oszacuj koszt samochodu, poczekaj na wycenę, jeśli będzie dużo niższa pisz odwołanie do wyceny.

Potem samochód na złom i tyle.

Napisano

> No tak ale tutaj dostałem strzał w róg a auto było lekkie więc i tak by wypadło imo na środek.

Zgadza się.

Napisano

> Krawiec

Akurat skręcone koła niewiele zmieniają jeśli dostanie się w narożnik, zwłaszcza, jeśli trzymasz hamulec...

Napisano

> No tak ale tutaj dostałem strzał w róg a auto było lekkie więc i tak by wypadło imo na środek.

mam dokładnie takie samo zdanie ok.gif

Napisano

> Ważne też, że szkody zdrowotne mogą ujawnić się później.

1,5kpln to i tak więcej niż z pracowego NNW - tam nie dostałem nic, bo NNW bazuje na tabelach ZUS, a w tych moja dolegliwość nie występuje, ergo: nie ma zerwanych wiązadeł kręgosłupa w tabelach ZUS = nie ma uszczerbku na zdrowiu sick.gif

Napisano

> 1,5kpln to i tak więcej niż z pracowego NNW - tam nie dostałem nic, bo NNW bazuje na tabelach ZUS,

> a w tych moja dolegliwość nie występuje, ergo: nie ma zerwanych wiązadeł kręgosłupa w tabelach

> ZUS = nie ma uszczerbku na zdrowiu

Moge wiedzieć co to za firma ??

Znaczy ta ubezpieczeniowa ?

Napisano
  • Autor

> Oszacuj koszt samochodu, poczekaj na wycenę, jeśli będzie dużo niższa pisz odwołanie do wyceny.

> Potem samochód na złom i tyle.

Przypomniało mi się że mam u nich ubezpieczone jeszcze dwa inne auta więc może wezmą to pod uwagę. grinser006.gif

Napisano

> Moge wiedzieć co to za firma ??

> Znaczy ta ubezpieczeniowa ?

Generali

Napisano

> Generali

A to cwaniaki jakie zlosnik.gif

Napisano

> Generali

Witaj w klubie niezadowolonych klientów no.gif. Trzy m-ce czekam na naprawę motocykla. Zgłosiłem się do Rzecznika Praw Ubezpieczeniowych oraz Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego. Urząd proponuje mi przeprowadzenie mediacji, a w razie braku kompromisu, zgłoszenie się do Sądu Polubownego. A miała być szybko załatwiona bezgotówkowa naprawa kilku elementów, a wyszło jak zwykle no.gif.

Napisano

> Tak czy inaczej to faktycznie ważne, muszę sobie wbić ten nawyk do głowy bo też na skręconych

> zwykle czekam.

Ponad trzydzieści lat jeżdżę i też nigdy o tym nie myślałem.

Napisano

> Witaj w klubie niezadowolonych klientów . Trzy m-ce czekam na naprawę motocykla. Zgłosiłem się do

> Rzecznika Praw Ubezpieczeniowych oraz Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego. Urząd proponuje mi

> przeprowadzenie mediacji, a w razie braku kompromisu, zgłoszenie się do Sądu Polubownego. A

> miała być szybko załatwiona bezgotówkowa naprawa kilku elementów, a wyszło jak zwykle .

A załatwiasz sam czy przez prawnika?

Napisano

> A załatwiasz sam czy przez prawnika?

Będę to prowadził razem z ASO- szef zgodził się na tę formę. Czekam jeszcze na ostateczną odpowiedź z TU Generali.

Napisano

> Będę to prowadził razem z ASO- szef zgodził się na tę formę. Czekam jeszcze na ostateczną odpowiedź

> z TU Generali.

Weź prawnika, za 200zł napisze odpowiednie pismo wezwanie przedsądowe i dostaniesz kase na konto w tydzień.

Napisano

> Weź prawnika, za 200zł napisze odpowiednie pismo wezwanie przedsądowe i dostaniesz kase na konto w

> tydzień.

Prawnik wysłał już im takie wezwanie, dając 14 dni na odpowiedź. Zero odzewu. Czekam tylko na potwierdzenie, że nadal negują polerkę błotnika, wymianę zgiętej dźwigni zmiany biegów i zwrot kosztów transportu motocykla do serwisu. Łącznie chodzi o prawie 1 kzł.

Napisano

> Prawnik wysłał już im takie wezwanie, dając 14 dni na odpowiedź. Zero odzewu. Czekam tylko na

> potwierdzenie, że nadal negują polerkę błotnika, wymianę zgiętej dźwigni zmiany biegów i zwrot

> kosztów transportu motocykla do serwisu. Łącznie chodzi o prawie 1 kzł.

Wezwanie przedsądowe do zapłaty, a potem pozew. Nic innego nie zostaje.

Napisano

> Wezwanie przedsądowe do zapłaty, a potem pozew. Nic innego nie zostaje.

Jutro jadę do Sądu zapytać, czy można to zrobić w trybie uproszczonym.

Napisano

> Jutro jadę do Sądu zapytać, czy można to zrobić w trybie uproszczonym.

Przydał by się chyba prawnik.

Napisano

> Przydał by się chyba prawnik.

Nie będę brał w tak prostej sprawie. Sam poprowadziłem już kiedyś sprawę cywilną i wygrałem, więc znów spróbuję swoich sił.

Napisano

> Nie będę brał w tak prostej sprawie. Sam poprowadziłem już kiedyś sprawę cywilną i wygrałem, więc

> znów spróbuję swoich sił.

Skoro taka prosta to czemu czekasz na kase od listopada?

Napisano

> Skoro taka prosta to czemu czekasz na kase od listopada?

Bo oszczędza pieniądze TU, żeby przypadkiem nie zapłaciło jego prawnikowi.

Napisano

> Witaj w klubie niezadowolonych klientów . Trzy m-ce czekam na naprawę motocykla. Zgłosiłem się do

> Rzecznika Praw Ubezpieczeniowych oraz Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego. Urząd proponuje mi

> przeprowadzenie mediacji, a w razie braku kompromisu, zgłoszenie się do Sądu Polubownego. A

> miała być szybko załatwiona bezgotówkowa naprawa kilku elementów, a wyszło jak zwykle .

Napisz jeszcze do Strasburga facepalm%5B1%5D.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif