Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

smoła z naprawy drogi na lakierze.. czym usunąc?

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule.. w sumie sporo bo cąly dół drzwi po jednej stronie w licznych kropkach - da radę amatorsko? jakimś srodkiem? czy do fachowca - i za ile wtedy?

Napisano

> Jak w tytule.. w sumie sporo bo cąly dół drzwi po jednej stronie w licznych kropkach - da radę

> amatorsko? jakimś srodkiem? czy do fachowca - i za ile wtedy?

WD40 lub... masło.

Napisano

> Jak w tytule.. w sumie sporo bo cąly dół drzwi po jednej stronie w licznych kropkach - da radę

Witaj!

Na przykład olej napędowy, benzyna-trochę za sucha.

Usunąć smołę nie jest problem, pamiętaj o dokładnym usunięciu rozpuszczalników i później wosku na lakierze.

Pozdrawiam,

Szymon

Napisano

> dekabit?

Przepraszam, pomyliłem nazwy, w trakcie hydroizolacji kilku elementów budynku jestem blush.gif

Decabit lub coś podobnego ok.gif

Preparat w motoryzacyjnym kupisz, spray do usuwania smoły 20.GIF

Napisano

kup cos sprawdzonego ja bylem zadowolony z T&G z Shiny Garage

Napisano

Prickbort

Napisano

> WD40 lub... masło.

Zgadza się. Kremy wszelkiego rodzaju tez się świetnie sprawdzają. Oleje.

Dowolny tłuszcz.

Napisano

Żona jak wjechała w takie cuś to czyściłem benzyną ekstrakcyjną i lakową.

Napisano

> Żona jak wjechała w takie cuś to czyściłem benzyną ekstrakcyjną i lakową.

Glinką usuwałem .Woda z płynem na ciepło i schodzi.

Napisano

Możesz spróbować naftą, bo dostaniesz ją w jakimś markecie budowlanym.

Decabit jest szansa dostać na stacji benzynowej, najszybciej na Orlenie.

Jeśli zdecydujesz się na zakupy w dobrym sklepie internetowym z kosmetykami samochodowymi, to raczej każdy środek z działu "Usuwanie smoły" sobie poradzi. Ale Prickbort mac 124 jest jednym z najlepszych i w dobrej cenie.

Napisano

> Benzyna ekstrakcyjna.

Lepsza jest lakowa, bo jest tłusta. ok.gif

Napisano

30 lat temu jechaliśmy na wczasy FWP maluchem w kolorze piasek pustyni z Wawy do Niechorza. Po drodze był kawałek drogi świeżo po remoncie. Jak ojciec zobaczył jak wygląda maluch po przyjeździe - złapał się za głowę. 2 dni spędził na czyszczeniu malucha. Czyścił MASŁEM. Problem był w tym, że masło wtedy było na kartki. smile.gif

Napisano

> ... 2 dni spędził na czyszczeniu malucha. Czyścił MASŁEM.

> Problem był w tym, że masło wtedy było na kartki.

Trzeba było zostawić. W Maluchu to byłoby dodatkowe, darmowe zabezpieczenie antykorozyjne.

wink.gif

Napisano

Decabit daje radę, działa na pewno lepiej niż benzyna lakowa i nafta bo próbowałem.

Ale ostrożnym raczej też być polecam bo jak pryskałem jak leci (nie zależało mi) to popryskałem zmęczony już życiem metalizowany emblemat 'Punto' i jak go potem przetarłem to 'chrom' się troszku starł, ale teraz jest nowy grinser006.gif

Napisano

> Lepsza jest lakowa, bo jest tłusta.

To prawda, ostatnio w sklepie nie było ekstrakcyjnej to wziąłem rozcieńczalnik lakowy i zeszło bez najmniejszego problemu. ok.gif

Napisano

Benzyna ekstrakcyjna ok.gif

Ale benzyna a nie rozpuszczalnik, bo z tym może być różnie

Napisano

> Glinką usuwałem .Woda z płynem na ciepło i schodzi.

w Twoim przypadku razem z klarem no.gif

Napisano

Benzyną.

Napisano

Ja zawsze używam do tego celu WD-40. Bez szkody dla lakieru i bez wysiłku. Ot, spryskać, chwilę odczekać i zetrzeć szmatką. Benzyna IMO gorzej się sprawdza.

Napisano

Od 8 lat używam WD40 - żadnych skutków ubocznych, dostępny praktycznie wszędzie.

Napisano

tak, terpentyną. złazi bez problemu.

Napisano

> Od 8 lat używam WD40 - żadnych skutków ubocznych, dostępny praktycznie wszędzie.

Ale dużo droższy niż butelka benzyny lakowej za 3pln, a w niczym od niej nie jest lepszy.

Napisano
  • Autor

> Ale dużo droższy niż butelka benzyny lakowej za 3pln, a w niczym od niej nie jest lepszy.

Dzieki wszystki za porazy.. ale jeszcze jedno pytanie - czy wszystkie te srodki to na zasadzie buteleczka + wszmatka? czy jest jakas obcja typu popsikac poczekać i umyc karcherem?

Napisano

> Dzieki wszystki za porazy.. ale jeszcze jedno pytanie - czy wszystkie te srodki to na zasadzie

> buteleczka + wszmatka? czy jest jakas obcja typu popsikac poczekać i umyc karcherem?

Ja kiedyś miałem tak jakby ktoś wiadrem chlusnął. Miękkie ściereczki (stare t-shirty) moczyłem w lakowej i delikatnie zdejmowałem smołę. NIE TRZEĆ za mocno. zabrudzoną ścierkę wymienić. Na koniec jak juz nie ma smoły. Umyć szamponem i nawoskować. Nie będzie śladu. ok.gif

Napisano

> Dzieki wszystki za porazy.. ale jeszcze jedno pytanie - czy wszystkie te srodki to na zasadzie

> buteleczka + wszmatka? czy jest jakas obcja typu popsikac poczekać i umyc karcherem?

Zacząć od przeczytania instrukcji, gdzie będzie, że w cieniu praca i w przewiewie, miękką szmatką delikatnie, nie dopuścić do zaschnięcia, po usunięciu smoły aktywna piana i myjka lub wąż ogrodowy.

Na koniec dobry wosk.

Nie zaciągać się, a na dłonie rękawiczki ochronne.

Pozdrawiam

Szymon

Napisano

Prickbort'em popsikasz suchy lakier i czekasz, aż smoła zacznie płynąć.

Jak jest tego bardzo dużo to można powtórzyć aplikację, albo wspomóc się pędzelkiem. Potem spłukać.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Prickbort

Dzieki za radę tani nie jest ale działa rewelacyjnie... ok.gif

A w końcu mój czas tez ma dla mnie swoja cenę...

Napisano

> Dzieki za radę tani nie jest ale działa rewelacyjnie...

> A w końcu mój czas tez ma dla mnie swoja cenę...

działa rewelacyjnie, ale tani też przecież jest - 30 zł za litr, a wystarcza na kilka aut..

Napisano
  • Autor

> działa rewelacyjnie, ale tani też przecież jest - 30 zł za litr, a wystarcza na kilka aut..

W porównaiu do ceny radzonej także benzyny lakowej jest drogi...Ale to zupelnie nie o to chodzi IMO wart jest ceny...

Napisano

Ja kiedyś załatwiłem smola auto, zadzwoniłem do zarządu dróg i dowiedziałem się która firma jest odpowiedzialna za dany odcinek. Telefon do firmy - kazali oddać auto do myjni wziąść rachunek (nawet nie fakturę) i przesłać do nich mailem wraz z numerem konta. Pieniądze za 2 dni były na koncie

Napisano

> W porównaiu do ceny radzonej także benzyny lakowej jest drogi...Ale to zupelnie nie o to chodzi IMO

> wart jest ceny...

wart, wart

ja miałem błotnik plastikowy w Scenicu pochlapany smołą, tak że była warstwa grubości może 3-4 mm i wszystko zeszło po 3 użyciach...

Napisano

> W porównaiu do ceny radzonej także benzyny lakowej jest drogi...Ale to zupelnie nie o to chodzi IMO

> wart jest ceny...

Fajnie, że się przekonałeś do użycia porządnego, sprawdzonego środka i jesteś zadowolony smile.gif

Jak czytam te porady rodem z PRL, to zupełnie nie rozumie dlaczego ludzie koniecznie chcą sobie życie utrudniać,

skoro są już dostępne skuteczne i bezpieczne środki do czyszczenia lakieru niewiem.gif

Napisano

WD40 wink.gif

Swoją drogą chlapacze są?

Ja po zamontowaniu mam spokój z takimi przypadkami smile.gif

Napisano

> Ja kiedyś załatwiłem smola auto, zadzwoniłem do zarządu dróg i dowiedziałem się która firma jest

> odpowiedzialna za dany odcinek. Telefon do firmy - kazali oddać auto do myjni wziąść

> rachunek (nawet nie fakturę) i przesłać do nich mailem wraz z numerem konta. Pieniądze za 2

> dni były na koncie

Dobrze wiedzieć smile.gif

Napisano
  • Autor

> Fajnie, że się przekonałeś do użycia porządnego, sprawdzonego środka i jesteś zadowolony

> Jak czytam te porady rodem z PRL, to zupełnie nie rozumie dlaczego ludzie koniecznie chcą sobie

> życie utrudniać,

Może nie liczą że ich czas i praca też ma swoją wartość?