Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AWD na letnich to i tak lepiej niż jedna os na zimowych...

Featured Replies

Napisano

Z przednionapędowych w tej konfiguracji to byłoby chyba inaczej grinser006.gif

Napisano

ciekawe jakby oba samochody ciągły do przodu, BMW byłoby by bardziej dociążone z tyłu, subaru odciążony przód na rzecz tyłu. Śnieg jak widać mokry, co innego by było na ubitym zamrożonym śniegu wink.gif widać że BMW praktycznie od razu dokopało się do mokrego asfaltu.

Napisano

Problem w tym ze i AWD i RWD tak samo hamują na letnich. Nie sztuka sie rozpędzić.

Napisano
  • Autor

> Z przednionapędowych w tej konfiguracji to byłoby chyba inaczej

Na pewno. W końcu jak ośka to FWD, ale jak RWD to już jak półtora ośki...

Napisano
  • Autor

> ciekawe jakby oba samochody ciągły do przodu, BMW byłoby by bardziej dociążone z tyłu, subaru

> odciążony przód na rzecz tyłu.

No to by chyba było na plus dla BMW...

Śnieg jak widać mokry, co innego by było na ubitym zamrożonym

> śniegu widać że BMW praktycznie od razu dokopało się do mokrego asfaltu.

Subaru też - tyle, że czterema kołami.

Napisano

BWM odciążone z tyłu, opony kierunkowe kręcą się w drugą stronę

jakby BMW stało odwrotnie, subaru raczej nie miałoby szans przy mocnym ruszeniu w BMW

Napisano

Słowo klucz, kierunek jazdy. Gdyby stały tyłem do siebie, mogłoby być inaczej. Moje BMW miało lepszą trakcję ruszając do przodu niż Stilo. Górka (około 12%), gdzie Stilo miało problemy, BMW pokonywało bez kręcenia kołami. Rozmiar, marka, model, wiek i stan opon identyczny, masa bardzo zbliżona.

Napisano
  • Autor

> BWM odciążone z tyłu, opony kierunkowe kręcą się w drugą stronę

> jakby BMW stało odwrotnie, subaru raczej nie miałoby szans przy mocnym ruszeniu w BMW

Przeciez subaru teraz tez nie pociągnęło BMW za sobą

Napisano

Raz mnie złapał śnieg na letnich, o dziwo nawet dobrze się jeździło wink.gif, do czasu hamowania tongue.gif

Napisano

> Raz mnie złapał śnieg na letnich, o dziwo nawet dobrze się jeździło , do czasu hamowania

Miałem to samo. Prędkość koło 50-ki a hamowanie na świeżym 5cm. śniegu ze 100m. jak nie lepiej bo się w końcu nie zatrzymałem. Zdążyło się zapalić zielone.

wink.gif

Napisano

> Problem w tym ze i AWD i RWD tak samo hamują na letnich. Nie sztuka sie rozpędzić.

Stale i poszperowane AWD hamuje duzo stabilniej. I szybciej. Ale oczywiscie nie jest to tak drastyczna roznica niz przy rozpedzaniu.

Napisano

> Stale i poszperowane AWD hamuje duzo stabilniej. I szybciej. Ale oczywiscie nie jest to tak

> drastyczna roznica niz przy rozpedzaniu.

Ja się może nie znam, ale co do hamowania ma wpływ napędu? confused.gif

Napisano

> Ja się może nie znam, ale co do hamowania ma wpływ napędu?

przy hamowaniu silnikiem, silnik hamuje 4 koła na raz zlosnik.gif

w RWD jak zrobisz dobra redukcje to uda sie zablokowac tylna oś, potem but i boooookiem zlosnik2.gifyay.gif

Napisano

A nieprawda. Nic nie zastąpi opon.

Napisano

> A nieprawda. Nic nie zastąpi opon.

Tylko ze to nie ani nie staly naped ani nie poszperowany. Wiec niczego nie dowodzi.

Napisano

mam przyklad z Jeepem, gdzie sa opony AT ze sniezynka ... swietnie rusza na kazdej powierzchni, ale z zatrzymaniem sie na sniegu jest zawsze problem

co wiecej, na takich oponach kolega Patrolem wyciagal TIR'a po ubitym sniegu i poszlo ... ale jak by sie tam rozpedzil na tych oponach do 70km/h i musial sie zatrzymac to przejechalby caly plac i wyhamowalby dopiero na plocie

takie testy z ruszaniem to wierutna bzdura i niczego nie dowodza, niech zrobia droge hamowania, chociaz w przypadku letnich powinno sie napisac 'jakiego hamowania?'

Napisano

> Raz mnie złapał śnieg na letnich, o dziwo nawet dobrze się jeździło , do czasu hamowania

Mnie też kilka lat temu złapał - w służbowym na letnich, które miały znaczną część żywota za sobą. Jechałem 30-40 km/h, kilkadziesiąt metrów przede mną zapaliło się czerwone, więc zahamowałem .. i poza kopaniem ABSu nic się nie zmieniało. Przejście dla pieszych coraz bliżej a tu nie hamuje, kół nie zablokuję, nie było opcji uciec w bok w kopny śnieg (z lewej mega krawężnik kilkanaście cm, z prawej samochody na pasie obok) - zostało mi jedynie dalej trzymać hamulec, wcisnąć klakson i liczyć, że nikt na przejście nie wejdzie. Udało się, a zatrzymałem się ze 2-3 m za przejściem - ojj było mi gorąco wink.gif