Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak "oszczędnie" jeździć 4x4 awtomatem?

Featured Replies

Napisano

Z racji, że jest to, nie dość że 4x4 to jeszcze AT, to się pytam.

Jak lepiej jeździć, pedał gazu w podłogę i przy docelowej prędkości odpuścić i turlać się, czy może powoli przyspieszać do docelowej?

Drogie AK, pomóżcie i nauczcie 270751858-jezyk.gif

Jak jeździć "rzepem" żeby było w miarę ekonomicznie? smirk.gif

Napisano

a jak lubisz?

Napisano
  • Autor

> a jak lubisz?

Aha... Rozumiem, że nie ma to znaczenia hehe.gif

OK, to wolę się dynamicznie rozpędzać ok.gif

Napisano

> Jak jeździć "rzepem" żeby było w miarę ekonomicznie?

Rzepem ekonomicznie?? Pomylil kolega kaciki....takie tematy to sie zaklada na kaciku marzen i fantastyki. grinser006.gif

Napisano

> Rzepem ekonomicznie?? Pomylil kolega kaciki....takie tematy to sie zaklada na kaciku marzen i

> fantastyki.

ewentualnie na forum pandy lpg wink.gif

jeep swoje wziąc musi... za pózno teraz już na takie dylematy;)

Napisano
  • Autor

> Rzepem ekonomicznie?? Pomylil kolega kaciki....takie tematy to sie zaklada na kaciku marzen i

> fantastyki.

No z tym ekonomicznie to faktycznie przesadziłem hehe.gif

Tak naprawdę chodzi mi o to, że jest to moje pierwsze auto z AT.

I jeśli jest opcja, że da się tak jeździć żeby spalało 18 litrów zamiast 21, to jestem zainteresowany posiadaniem takiej wiedzy zlosnik.gif

Napisano

> Aha... Rozumiem, że nie ma to znaczenia

> OK, to wolę się dynamicznie rozpędzać

Znaczenie ma, ale bardziej dla mechaniki wink.gif znajomy swoim 5.9 turla sie spokojnie 50 po miescie i rozpedza sie tez powoli, na poczatku wiadomo testowal co i jak to mowil ze po miescie to nie ma roznicy, 25lpg wypic musial czy go katowal ostro ze swiatel czy powolutku

Napisano

> No z tym ekonomicznie to faktycznie przesadziłem

> Tak naprawdę chodzi mi o to, że jest to moje pierwsze auto z AT.

> I jeśli jest opcja, że da się tak jeździć żeby spalało 18 litrów zamiast 21, to jestem

> zainteresowany posiadaniem takiej wiedzy

zapomnij .. 18 to w trasie grinser006.gif

masz pipa, ekonomiczna jazda nie istnie.. jak bys nie muskal pedal gazu to i tak spali tyle samo co przy normalnej jezdzie grinser006.gif a butowanie tez nie bedzie jakies mocno drastyczne w stosunku do normalnej jazdy, jedynie w terenie potrafi 40 lyknac ... ale tam sie juz na roboczogodziny przelicza grinser006.gif

kupiles jeepa z duzym silnikiem ... to ma duzo palic ... lepiej przywyknij bo zwariujesz albo przestaniesz jezdzic grinser006.gif przy obecnej cenie gazu jeep w miescie pali tyle co beznzynowy kompakt 1.4 120KM z turbinka startujacy energicznie ze swiatel wink.gif

Napisano

hehe.gifhahaha.gif

może jeszcze w terenie hahaha.gif

aleś mnie rozbawił biglaugh.gif

no dobra, ja rozpędzam do docelowej i dalej delikatne operacje gazem

Napisano
  • Autor

> zapomnij .. 18 to w trasie

Trasa Gdynia - Józefów spalanie wyszło mi około 14 l, jazda na tempomacie do 110kmph.

> masz pipa, ekonomiczna jazda nie istnie.. jak bys nie muskal pedal gazu to i tak spali tyle samo co

> przy normalnej jezdzie a butowanie tez nie bedzie jakies mocno drastyczne w stosunku do

> normalnej jazdy, jedynie w terenie potrafi 40 lyknac ... ale tam sie juz na roboczogodziny

> przelicza

> kupiles jeepa z duzym silnikiem ... to ma duzo palic ... lepiej przywyknij bo zwariujesz albo

> przestaniesz jezdzic przy obecnej cenie gazu jeep w miescie pali tyle co beznzynowy kompakt

> 1.4 120KM z turbinka startujacy energicznie ze swiatel

Już zaczynam się przyzwyczajać wink.gif

Napisano

> Trasa Gdynia - Józefów spalanie wyszło mi około 14 l, jazda na tempomacie do 110kmph.

> Już zaczynam się przyzwyczajać

i to jest realne, temu znajomkowi od 5.9 13lpg spalił przy jeździe w trasie do 90 zlosnik.gif

Napisano

> zapomnij .. swiatel

Dlatego kupuje się V8 grinser006.gif Pali tyle co 4.0 a jedzie nieporównywalnie lepiej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Trasa Gdynia - Józefów spalanie wyszło mi około 14 l, jazda na tempomacie do 110kmph.

a bo pewnie masz jakies male kółka .. u mnie 31'' AT i lift zrobiony wiec temu zre wiecej grinser006.gif w trasie ponizej 16 nie zszedl nigdy wink.gif

Napisano

> Dlatego kupuje się V8 Pali tyle co 4.0 a jedzie nieporównywalnie lepiej

gdyby XJ wystepowal z V8 to bym wzial V8 .. a tak niestety .. ale Flowmaster daje rade i czasem tez zaryczy czy zabulgocze grinser006.gif

Napisano

> Z racji, że jest to, nie dość że 4x4 to jeszcze AT, to się pytam.

> Jak lepiej jeździć, pedał gazu w podłogę i przy docelowej prędkości odpuścić i turlać się, czy może

> powoli przyspieszać do docelowej?

> Drogie AK, pomóżcie i nauczcie

u mnie najekomonicznej wychdzi gaz na 1/2 trzymam do oczekiwanej predkosci i potem albo tempomat (najczesciej) albo delikatnie z gazem

Napisano
  • Autor

> u mnie najekomonicznej wychdzi gaz na 1/2 trzymam do oczekiwanej predkosci i potem albo tempomat

> (najczesciej) albo delikatnie z gazem

Wydaje mi się, że u mnie będzie podobnie. Jeszcze ze 2 tankowania i będę wiedział zlosnik.gif

Na razie dzisiaj auto powiedziało, że ma mnie w d... W sumie nie auto tylko akumulator.

Właśnie wróciłem z Centrum Akumulatorów. Okazało się, że stary aku był zabity, pracowały chyba tylko 4 cele.

Teraz jest nowy za rozsądną cenę. Dzięki wymianie przy okazji rozwiązał się problem resetującego się kompa daty ok.gif

Napisano

> Jeszcze ze 2 tankowania i będę wiedział

>...

> Teraz jest nowy za rozsądną cenę.

Jeszcze dwa tankowania i zrozumiesz, że paliwo to marginalny koszt utrzymania Jeep'a grinser006.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeszcze dwa tankowania i zrozumiesz, że paliwo to marginalny koszt utrzymania Jeep'a

Pfff... Jest takie powiedzenie, że nie kupuje się aut na F. Fiatów, Fordów, Francuskich.

Miałem Fiata - bardzo chwaliłem, france jeszcze mam - zaraz idzie do ojca - też super auto.

Jeśli chodzi o rzepa, to zdaję sobie sprawę, że będę częściej naprawiał. Choćby z powodu, że rocznik '97.

Ale jak patrzę się po cenach części, to stwierdzam że wcale tak drogo nie jest.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Jeszcze dwa tankowania i zrozumiesz, że paliwo to marginalny koszt utrzymania Jeep'a

zalezy jaki jego stan

u mnie paliwo to glowny i najwyzszy koszt posiadania jeepa

Napisano
  • Autor

> zalezy jaki jego stan

> u mnie paliwo to glowny i najwyzszy koszt posiadania jeepa

A stan jest, jak na ten rocznik, naprawdę dobry ok.gif

Zawiecha OK, ruda tylko miejscami zaczyna coś kombinować, silnik i krzynka też ok.

Napisano

> A stan jest, jak na ten rocznik, naprawdę dobry

> Zawiecha OK, ruda tylko miejscami zaczyna coś kombinować, silnik i krzynka też ok.

moj 2004

zawiecha, mechanika i blacha bardzo ok

w jednym miejscu na progu chyba jakis kamulec odbil lakier i widze ze jakis pryszcz powstal po zimie

tylko zastanawiam sie czy to jakos zrobic czy olac sprawe... bo pewnie kestia maks pol roku i idzie do ludzi pipek

Napisano
  • Autor

> moj 2004

mój '97 wink.gif

> w jednym miejscu na progu chyba jakis kamulec odbil lakier i widze ze jakis pryszcz powstal po

> zimie

> tylko zastanawiam sie czy to jakos zrobic czy olac sprawe... bo pewnie kestia maks pol roku i idzie

> do ludzi pipek

Z progami to mi niezłego ćwieka zabili chłopaki z GS4x4.

Stalowe, konkretne, progi z rurami do ZJta, robocizna + malowanie i wszystko co trzeba zrobić - w tej chwili wyszłoby (jak mówili) około 1500 zł.

No i zacząłem się zastanawiać spineyes.gif

Napisano

> mój '97

> Z progami to mi niezłego ćwieka zabili chłopaki z GS4x4.

> Stalowe, konkretne, progi z rurami do ZJta, robocizna + malowanie i wszystko co trzeba zrobić - w

> tej chwili wyszłoby (jak mówili) około 1500 zł.

> No i zacząłem się zastanawiać

na Twoim miejscu chyba bym się nie zastanawiał skromny.gif

szczególnie jak Ci progi zmieniają się na kolor pomarańczowy

Napisano
  • Autor

> na Twoim miejscu chyba bym się nie zastanawiał

> szczególnie jak Ci progi zmieniają się na kolor pomarańczowy

No właśnie nie tyle zmieniają, co widać że za jakiś czas zaczną.

I chyba się zdecyduję, ale na razie muszę poczekać. W tej chwili priorytetem jest remont chałupy.

Napisano

Z moich doświadczeń po szkoda nerwów. Zaakceptuj rzeczywistość i jeździj tak jak lubisz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Z moich doświadczeń po szkoda nerwów. Zaakceptuj rzeczywistość i jeździj tak jak lubisz

I tak właśnie robię ok.gif Ino żona zaczęła się pytać, co tak często na stację podjeżdżamy hahaha.gif

Napisano

> I tak właśnie robię Ino żona zaczęła się pytać, co tak często na stację podjeżdżamy

Powiedz jej że za mały zbiornik macie wink.gif

Napisano

> I tak właśnie robię Ino żona zaczęła się pytać, co tak często na stację podjeżdżamy

Tankuj do pełna benzyny i do pełna gazu. Jeździj na stację gdy już wszystko wyjeździsz. Zasięg będzie jak w dieslu.

Napisano
  • Autor

> Powiedz jej że za mały zbiornik macie

Dokładnie tak tłumaczyłem ostatnio hehe.gif I tym, że miałem sporo jazdy we firmie w korkach rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Tankuj do pełna benzyny i do pełna gazu. Jeździj na stację gdy już wszystko wyjeździsz. Zasięg

> będzie jak w dieslu.

To już wolę zajechać po LPG co 3 - 4 dni 270751858-jezyk.gif