Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odmowa przyjęcia mandatu na podstawie nagrania z kamerki?

Featured Replies

Napisano

Teoretyczne rozważania. Ale myślę, że prawdopodobne (w necie już krążył filmik jak miśki próbują wmówić facetowi wyprzedzanie na ciągłej, film z kamerki wykazał, że nie wyprzedzał i podkulili ogon).

Powiedzmy, że policja zatrzymuje samochód za przekroczenie prędkości, załóżmy że 80km/h na ograniczeniu do 50.

Kierowca wie, że jechał prawidłowo. Odmawia przyjęcia mandatu. Sprawa trafia do sądu. Kierowca przedstawia nagranie z kamerki i na podstawie np. odległości między latarniami czy słupkami i czasu przejazdu można wyliczyć, że nie ma mowy o złamaniu przepisów.

Czy ma szanse na wybronienie się?

Edyta:

I rzeczony filmik z próby wymuszenia mandatu:

Napisano

> czasu przejazdu można wyliczyć, że nie ma mowy o złamaniu przepisów.

> Czy ma szanse na wybronienie się?

Homologowane urządzenie pomiarowe vs. kamerka niewiadomego rodowodu - może być ciężko wink.gif

Napisano

> Homologowane urządzenie pomiarowe vs. kamerka niewiadomego rodowodu - może być ciężko

autor nie pyta o wskazanie z kamerki vs wskazanie radaru tylko o wyliczoną przez biegłego prędkość z materiału na podstawie pkt charakterystycznych z otoczenia.

Tak jest to realne choć łatwe nie będzie.

Napisano

Slabo to widze, jak udowodnisz ze material zostal nagrany z odpowiednia predkoscia (predkoscia filmu) i nie jest np. zwolniony?

Napisano

Miałem taką sytuację rok temu - jechałem prawidłowo, od wielu kilometrów ostrzegany przez innych kierowców o patrolu z suszarką.

Wjechałem w teren zabudowany,, który może 300m się ciągnął i kończył. Za terenem zabudowanym wyskoczył z krzaków misiek i pokazuje na "Iskrze" 83km/h i mówi że to odczyt z terenu zabudowanego. No i teraz masz rozkmine - masz zeznania dwoch policjantów i wynik z radaru vs. twoje zeznania i nic więcej... Mimo tego wiesz, że jesteś niewinny - oni tez to wiedzą, bo dobrze skubaniec wiedział kiedy do mnie strzelał (poza terenem zabudowanym musiał mnie zmierzyć).

Jakbyś miał kamerkę, to możesz nie przyjąć mandatu i masz coś do pokazania w sądzie - wystarczy albo i nie, ale coś masz vs. nic nie masz.

Inna sprawa - masz kamerkę, to możesz miśkowi powiedzieć że masz kamerę z GPS, masz wszystko nagrane i możemy w sądzie powalczyć - im tez się nie chce łazić po sądach, zabezpieczać dowodów, wypisywać papierki, kiedy mogą sobie siedzieć spokojnie w krzakach na słoneczku i golić naiwnych. Więc pewnie odpuści, z groźnym słowem pobrzękując coś o pouczeniu...

Napisano

Żeby jak najbardziej uwiarygodnić film i to ile kierowca jechał to lepiej byłoby gdyby poparł to jakiś biegły, którego kierowca by sobie wynajął.

Dlatego ja mam rejestrator pokazujący również prędkość. Trochę szybciej i łatwiej ale czy sąd uznałby to za wiarygodny dowód to już chyba tylko zależy od sędziego i tego na ile kierowca potrafikonkretnie i rzeczowo przedstawić swoje racje.

Napisano

Już pisałem na AK jak na razie ja + kamera - policja 1:0.

"Złapany" zostałem 80@50 w terenie zabudowanym. Ja twierdziłem, że Iskra namierzyła gościa za mną, bo zbliżał się do mnie, ale to ja byłem na czele kolumny (ruszyliśmy spod świateł).

Po 15-20 minutach narady i moim zapewnieniu, że nie przyjmuje mandatu i idę do sądu, panowie pogrozili paluszkiem i rozstaliśmy się smile.gif

Nie miałem dowodu, wystarczyła sama świadomość, że mogę mieć.

Napisano

> autor nie pyta o wskazanie z kamerki vs wskazanie radaru tylko o wyliczoną przez biegłego prędkość

> z materiału na podstawie pkt charakterystycznych z otoczenia.

> Tak jest to realne choć łatwe nie będzie.

Wszystko pięknie, tylko skąd wziąć obiektywny, niezależny od kamerki pomiar czasu przejazdu?

Napisano

> Wszystko pięknie, tylko skąd wziąć obiektywny, niezależny od kamerki pomiar czasu przejazdu?

kamerka nagrywa w jakimś standardzie, jeżeli film będzie org na org nośniku to z tego można wyciągnąć odpowiednie dane.

Napisano

> Wszystko pięknie, tylko skąd wziąć obiektywny, niezależny od kamerki pomiar czasu przejazdu?

Mam kamerkę ustawioną tak, że nagrywa mi również ekranik z automapy, gdzie z kolei mam ustawioną aktualną prędkość wg gps.

Napisano

> Mam kamerkę ustawioną tak, że nagrywa mi również ekranik z automapy, gdzie z kolei mam ustawioną

> aktualną prędkość wg gps.

Dobrze byłoby gdyby jeszcze w kadrze znalazło się aktualne wydanie wyborczej albo innego dziennika, kto tam co czyta.

wink.gif

Napisano

> Dobrze byłoby gdyby jeszcze w kadrze znalazło się aktualne wydanie wyborczej albo innego dziennika,

> kto tam co czyta.

Planowałem dodatkowo przygotować sobie szpatułki z popularnymi wykroczeniami, żeby łatwiej było donosić na komende

grinser006.gif

Napisano

> Slabo to widze, jak udowodnisz ze material zostal nagrany z odpowiednia predkoscia (predkoscia

> filmu) i nie jest np. zwolniony?

większość kamer wyświetla czas w sekundach, więc nie ma opcji zwolnienia

Napisano

To nie niewinny ma udowodnić niewinność, tylko policja (w tym wypadku) ma udowodnić winę. Ich dowody można podważać na różne sposoby a co sąd uzna za dowód i w co uwierzy - jego niezawisłej wysokości swawolna decyzja.

Napisano

> Mimo tego wiesz, że jesteś niewinny - oni tez to wiedzą, bo

> dobrze skubaniec wiedział kiedy do mnie strzelał (poza terenem zabudowanym musiał mnie

> zmierzyć).

miałem analogiczną sytuację. Jestem przekonany, że moje przekroczenie prędkości nie było większe niż 10 km/h, a chłopaki mnie wykasowali za 30. Do dzisiaj jestem wściekły, że przyjąłem mandat.

Napisano

Tato miał kiedyś sytuację, że go zatrzymali za wyprzedzanie na ciągłej, a wiedział, że zdążył. Policjant określający się mianem "sokolego oka" na wieść o kamerce zmiękł i odstąpił od ukarania zlosnik.gif

Z kolei raz znajomy musiał przyjąć nie swój mandat, bo policjant dogonił nas "na bombach" (ok 10km za miejscem rzekomego wykroczenia) i straszył zabraniem kwitów za niezatrzymanie się, ale po pertraktacjach skończyło się na 300zł i 6pktów. A gonił na pewno nie nas, bo dobre info dostaliśmy, że tam stoją więc było jechane wg książki, a policjant w ogóle nie był zainteresowany nami w momencie jak go mijaliśmy, myślę, że jakby była kamerka, która by go uchwyciła to on sam by zobaczył, że o kogo innego chodzi. Trzeba mieć kamerkę, inaczej nie ma żadnej obrony przed tymi łobuzami angryfire.gif

Napisano

> większość kamer wyświetla czas w sekundach, więc nie ma opcji zwolnienia

Poza tym, jeżeli sąd przyjmie dowód w postaci nagrania, to powoła biegłego jeśli będa jakieś wątpliwości ok.gif

Napisano

> Powiedzmy, że policja zatrzymuje samochód za przekroczenie prędkości, załóżmy że 80km/h na

> ograniczeniu do 50.

> Kierowca wie, że jechał prawidłowo. Odmawia przyjęcia mandatu. Sprawa trafia do sądu. Kierowca

> przedstawia nagranie z kamerki i na podstawie np. odległości między latarniami czy słupkami i

> czasu przejazdu można wyliczyć, że nie ma mowy o złamaniu przepisów.

Zawsze lepiej mieć choćby i średniej jakości filmik, niż go nie mieć grinser006.gif

A żeby w razie potrzeby (mam nadzieję, że nie) nie liczyć latarni, pasów na drodze, słupków hektometrowych - warto mieć sprzęcik rejestrujący również prędkość i aktualną pozycję oink.gifwaytogo.gif