Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekaźnik samochodowy.

Featured Replies

Napisano

Jest sobie taki przekaźnik.

1375778370_przekaznik%20samochodowy.jpg

Na schemacie, który na nim widnieje, zaznaczone jest zasilanie styku 87a.

Czy zasilanie to jest realizowane podczas "pracy" przekaźnika czy wówczas gdy przekaźnik nie "pracuje" i jest na pozycji spoczynkowej?

Rozebrałbym przekaźnik i zobaczył sobie sam ale nie mam go aktualnie przy sobie.

Napisano

Styki 30 i 87A są zwarte (NC), gdy nie ma napięcia na cewce (85,86) a gdy pojawi się napięcie na cewce, to zwierane są styki 30 i 87 (NO).

Styki cewki i styki robocze przekaźnika nie są połączone elektrycznie.

Napisano

> Jest sobie taki przekaźnik.

> Na schemacie, który na nim widnieje, zaznaczone jest zasilanie styku 87a.

> Czy zasilanie to jest realizowane podczas "pracy" przekaźnika czy wówczas gdy przekaźnik nie

> "pracuje" i jest na pozycji spoczynkowej?

> Rozebrałbym przekaźnik i zobaczył sobie sam ale nie mam go aktualnie przy sobie.

Na rysunku zapewne jest stan spoczynkowy.

Nie musisz rozbierać by sprawdzić - wystarczy podłączyć miernik lub wpiąć przekaźnik w jakiś obwód z żarówką zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Styki 30 i 87A są zwarte (NC), gdy nie ma napięcia na cewce (85,86) a gdy pojawi się napięcie na

> cewce, to zwierane są styki 30 i 87 (NO).

> Styki cewki i styki robocze przekaźnika nie są połączone elektrycznie.

Tak przypuszczałem. Chciałem się tylko upewnić, bo narysowałem schemat elektryczny i nie chciałem żeby był na nim błąd.

Napisano

>, bo narysowałem schemat elektryczny i nie chciałem

> żeby był na nim błąd.

yikes.gif

nie umiesz odczytać tak prostego schematu z przekaźnika a projektujesz jakiś schemat elektryczny?

Dobra rada, oddaj to auto do elektryka żeby Ci podłączył ta wiązkę od haka, bo naprawdę spalisz sobie auto

Napisano

> bo naprawdę spalisz

> sobie auto

Eee - pewnie tylko drezynę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie umiesz odczytać tak prostego schematu z przekaźnika a projektujesz jakiś schemat elektryczny?

> Dobra rada, oddaj to auto do elektryka żeby Ci podłączył ta wiązkę od haka, bo naprawdę spalisz

> sobie auto

Potrafię. Tylko się upewniam. Czy to coś złego. Nie chcesz pomóc to nie pomagaj, ja sobie poradzę.

Napisano

> Potrafię. Tylko się upewniam. Czy to coś złego. Nie chcesz pomóc to nie pomagaj, ja sobie poradzę.

Chcę, przecież napisałem wyżej

A biorąc pod uwagę ten post i poprzedni o bezpieczniku, twierdzę jednak, że nie potrafisz

Napisano

> Chcę, przecież napisałem wyżej

> A biorąc pod uwagę ten post i poprzedni o bezpieczniku, twierdzę jednak, że nie potrafisz

Dokładnie piesc.gif jak ktoś pyta jak podłączyć przekaźnik to nic dobrego z tego nie może być.

Od razu powiedz jakich przewodów i bezpieczników do tego użyjesz, masz jakiś zaprojektowany schemat? Lepiej coś zmienić w fazie projektu niż realizacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Chcę, przecież napisałem wyżej

> A biorąc pod uwagę ten post i poprzedni o bezpieczniku, twierdzę jednak, że nie potrafisz

Dobrze. Nie potrafię. Jak ma to uspokoić Twe sumienie to niech Ci będzie.

Napisano

> Dokładnie jak ktoś pyta jak podłączyć przekaźnik to nic dobrego z tego nie może być.

Wręcz przeciwnie, bardzo dobrze robi, że pyta.ok.gif Od tego jest forum. Nawet jeśli ktoś dopiero uczy się - lepiej niech zapyta niż podłącza na chybił - trafił i robi szkody.

Napisano
  • Autor

> Wręcz przeciwnie, bardzo dobrze robi, że pyta. Od tego jest forum. Nawet jeśli ktoś dopiero uczy

> się - lepiej niech zapyta niż podłącza na chybił - trafił i robi szkody.

Najlepsze jest to, że na podstawie jednego zapytania ktoś myśli, że lepiej gdybym nie brał się za coś o czym nie mam pojęcia.

Ten ktoś nie widzi schematu jaki stworzyłem, nie przeczyta, że doskonale wiem jak zbudowany jest przekaźnik i jak działa i że chcę się jedynie upewnić, a pytam dlatego, bo nie chce mi się iść do samochodu wyciągać przekaźnik i zdejmować z niego obudowę tylko zwyczajnie zapytałem na forum.

Napisano

> Czy zasilanie to jest realizowane podczas "pracy" przekaźnika czy wówczas gdy przekaźnik nie

> Rozebrałbym przekaźnik i zobaczył sobie sam ale nie mam go aktualnie przy sobie.

na schemacie masz 87a polączone z 30 w stanie spoczynku , czyli bez podania napięcia na styki 85 i 86, nie widzę tam żadnego zasilania styku yikes.gif

Napisano
  • Autor

> na schemacie masz 87a polączone z 30 w stanie spoczynku , czyli bez podania napięcia na styki 85 i

> 86, nie widzę tam żadnego zasilania styku

Jak już wspomniałem wielokrotnie, wiem o tym. Chciałem się jedynie upewnić.

Napisano

Skoro mowa o przekaźniku (tym na zdjęciu), to ode mnie zagadka - czy ma znaczenie sposób podłączenia, a konkretnie polaryzacja zacisków 85 i 86? grinser006.gif

Pytanie to kieruję szczególnie do tych kilku forumowiczów, którzy Kolegę Freda i jego pytanie potraktowali "z góry".

Napisano
  • Autor

Według mnie przy jakimś prostym układzie elektrycznym to nie ma to znaczenia. Jeżeli układ byłby bardziej rozbudowany i wyposażony w jakieś elektroniczne rozwiązania to wówczas ma to znaczenie.

Przypuszczam, że ma to również znaczenie gdy jakiś układ elektryczny może być stosowany przy np.: dwóch różnych wersjach jakiegoś urządzenia.

Przykładowo, jest jakaś lampa, która może być włączana zwykłym włącznikiem poprzez zwykły przekaźnik lub w to samo gniazdo przekaźnika może być wpięty jakiś elektroniczny sterownik, który będzie co jakiś czas włączał lub wyłączał lampę lub ją cyklicznie ściemniał lub rozjaśniał.

Inny przykład to przerywacz pracy wycieraczek. W Felicii miałem zwykły przerywacz, który sobie cykał co ileś sekund i machał wycieraczkami. Wystarczy, że zmieniłem na taki wyższy i już mogłem płynnie ustawiać przerywaną pracą wycieraczki. Oba sterowniki wyglądają jak zwykłe przekaźniki, jedyna różnica to jedynie ich wysokość, jeden wygląda jak zwykły przekaźnik, a drugi jest dwa razy wyższy.

Wówczas podłączenie styków 85 i 86 może mieć znaczenie.

Dodam, że to są moje domysły i jeżeli to prawda to niech ktoś to potwierdzi, a jeżeli nie to niech zaprzeczy.

Napisano

> Według mnie przy ....

Czy jesteś pewien, że tym sporym tekstem na pewno

odpowiedziałeś na pytanie kol. benjamina?

Napisano

> Skoro mowa o przekaźniku (tym na zdjęciu), to ode mnie zagadka - czy ma znaczenie sposób

> podłączenia, a konkretnie polaryzacja zacisków 85 i 86?

> Pytanie to kieruję szczególnie do tych kilku forumowiczów, którzy Kolegę Freda i jego pytanie

> potraktowali "z góry".

ma znaczenie w przypadku cewki z diodą zabezpiecxającą, w przypadku jak na zdjęciu nie ma znaczenia

a kolega Fred nadal jest w błędzie twierdząc że na schemacie ma zaznaczone zasilanie na 87a

Napisano

> Według mnie ...........

.......... gadasz bez sensu nie mając pojęcia o temacie

Napisano

zasilanie podaje się na 30

87a i 87 to alternatywne stany pracy zależne od tego czy cewka jest zasilana czy nie

Napisano
  • Autor

> ma znaczenie w przypadku cewki z diodą zabezpiecxającą, w przypadku jak na zdjęciu nie ma znaczenia

> a kolega Fred nadal jest w błędzie twierdząc że na schemacie ma zaznaczone zasilanie na 87a

Pokaż mi ten błąd.

Napisano
  • Autor

> Czy jesteś pewien, że tym sporym tekstem na pewno

> odpowiedziałeś na pytanie kol. benjamina?

Pyta o styki zasilające cewkę przekaźnika i o to czy jest jakaś różnica gdy plus podłączy się do stylu 85, a masę do 86 lub odwrotnie.

Więc napisałem, że myślę, że jeżeli chodzi i jakiś przekaźnik z jakimś wewnętrznym elektronicznym układem to przypuszczalnie może mieć znaczenie.

Podałem skromne przykłady.

Zaznaczyłem też, że nie jestem pewien i jeżeli ktoś się dobrze zna to niech potwierdzi lub zaprzeczy oraz wyjaśni co i jak.

Tak więc jeżeli rozumiesz moje przykłady oraz znasz się na tym to wytłumacz co i jak.

Znam się na tym trochę ale na tyle by wiedzieć jak zbudowany jest przekaźnik do czego służą jego poszczególne styki, potrafię narysować prosty schemat z wykorzystaniem prostych przekaźników, potrafię wykonać proste układy elektryczne z wykorzystaniem przekaźników. Nie potrzebuję do tego specjalistycznej wiedzy.

Jednak też jestem ciekaw czy zasilanie styków 85 i 86 przekaźnika ma jakieś znaczenie. Z tego co mi się wydaje to przy zwykłym przekaźniku zasilanie cewki nie ma znaczenia ale gdy przekaźnik ma wewnątrz jakiś układ elektroniczny to już chyba ma znaczenie.

Nie wiem jak prościej zadać pytanie żebyś je zrozumiał.

Napisano

> Pokaż mi ten błąd.

masz pokazaną wewnętrzną budowę przekaźnika żebyś nie musiał go rozbierać

nigdzie nie masz pokazane gdzie masz co podłączyć hehe.gif

możesz sterować plusem, możesz minusem

możesz przełączać zasilanie z jednego obwodu na drugi , możesz rozłączać obwód, możesz załączać obwód, możesz jeszcze roic wiele rzeczy - np przy pomocy dwóch przekaźników zmieniać kierunek przepływu prądu i zmieniać np kierunek obrotów silnika

powodzenia w dłubaniu ok.gif

Napisano

> masz pokazaną wewnętrzną budowę przekaźnika żebyś nie musiał go rozbierać

> nigdzie nie masz pokazane gdzie masz co podłączyć

> możesz sterować plusem, możesz minusem

> możesz przełączać zasilanie z jednego obwodu na drugi , możesz rozłączać obwód, możesz załączać

> obwód, możesz jeszcze roic wiele rzeczy - np przy pomocy dwóch przekaźników zmieniać kierunek

> przepływu prądu i zmieniać np kierunek obrotów silnika

> powodzenia w dłubaniu

cicho bo sie pogubi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> cicho bo sie pogubi

Nie pogubi się, nie pogubi. Zabawne jest jednak to, że dość dobrze znając temat wystarczy zapytać się o jakąś błahą rzecz, tylko po to by się zwyczajnie upewnić, a już nagle ktoś odczytuje to jako całkowity brak wiedzy i pokazuję swą bezgraniczną wyższość.

Można to porównać do przypadku gdyby ktoś zapytał się mnie czy aby uruchomić samochodową gaśnicę to trzeba nacisnąć na dźwignię prawą czy lewą ręką.

A ja zamiast po prostu napisać, że nie ma to znaczenia to napisałbym jak możne tego nie wiedzieć i żeby ktoś lepiej w ogóle nie zbliżał się do żadnej gaśnicy bo sobie jeszcze zrobi krzywdę, a samochód zostawił w spokoju i chodził piechotą.

Napisano

\

> Można to porównać do przypadku gdyby ktoś zapytał się mnie czy aby uruchomić samochodową gaśnicę to

> trzeba nacisnąć na dźwignię prawą czy lewą ręką.

> A ja zamiast po prostu napisać, że nie ma to znaczenia to napisałbym jak możne tego nie wiedzieć i

> żeby ktoś lepiej w ogóle nie zbliżał się do żadnej gaśnicy bo sobie jeszcze zrobi krzywdę, a

> samochód zostawił w spokoju i chodził piechotą.

a kiedyś ktoś zadał takie pytanie ?

bo jeśli tak to nie powinien używać urządzenia bardzie skomplikowanego technicznie od młotka

Napisano

> gdyby ktoś zapytał się mnie czy aby uruchomić samochodową gaśnicę to

> trzeba nacisnąć na dźwignię prawą czy lewą ręką.

> A ja zamiast po prostu napisać, że nie ma to znaczenia

nawet gaśnicy nie umisz obsłużyć yikes.gif

bo pierwszym punktem odpowiedzi powinno być, że trzeba gaśnicę porządnie wytrzepać (nawet stukając o glebę) żeby proszek był puszysty i dopiero potem można naciskać dźwignię nawet fujarką jak ktoś lubi hehe.gif

Napisano

> ma znaczenie w przypadku cewki z diodą zabezpiecxającą, w przypadku jak na zdjęciu nie ma znaczenia

> a kolega Fred nadal jest w błędzie twierdząc że na schemacie ma zaznaczone zasilanie na 87a

Z punktu widzenia elektryki - w zasadzie nie ma, ale norma DIN 72552 zaleca jednak "porządek w papierach" -> 86 - do +, 85 - do masy. Łatwiej wtedy uniknąć niespodzianek np. szukając w czasie pracy chwilowego dostępu do plusa lub masy.

Ciekawa strona na temat przekaźników samochodowych - tu