Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie małe kombi

Featured Replies

Napisano

Szukam małego kombi klasy B, rocznik ok. 2000, warunek jest taki, że musi być ładny (dla żony).

Ładny wg żony to:

- duże reflektory z przodu

- srebrny kokpit

Obecnie mamy Corsę C, która baaardzo się żonie podoba, ale po prawie roku udało mi się jej wytłumaczyć, że po narodzinach drugiego potomstwa nie da rady zmieścić na tylnej kanapie 2 fotelików i wózka gondoli ze stelażem w bagażniku. Obecnie jest już bardzo ciężko zapakowac tam wózek (spacerówkę) bo auto ma jednak mniejszy bagażnik niż poprzednik (Corsa B).

Ze wstępnych poszukiwań jedyne co wpadło mi na myśl ( i podoba się żonie, nawet bardzo) to Pug 206SW/

Żona ma jeden warunek, jak już kombi to bez progu załadunkowego ( zatem Fabia I Kombi czy Vw Polo/Seat Cordoba odpada).

Z wypasu to rzecz jasna klima, elektryka, ect.

Ogólnie chodzi o to, żeby na luza wszedł wózek (dlatego kombi) ale znów auto nie może byc za duże (zarówno na szerokość jaki i na długość).

Tak ok. 4,00m długości

Jakieś propozycje?

Joki, nie dzięki, egzotyki nie chcę, chcę coś popularnego, żeby części zamiennych było dużo

Napisano

O ile dobrze pamiętam, to około roku 2000 było mało samochodów klasy B z nadwoziem kombi, więc uwzględniając kryteria Twojej żony, będzie chyba ten Peugeot.

dranio

Napisano

Obecnie mamy Corsę C, która baaardzo się żonie podoba,

Combo C osobowe

Napisano

Renault Megane Combi może i ciut większe ale zmieści się tu praktycznie wszystko no i progu ładunkowego nie ma. Teściowej świetnie się taką jeździ mimo że to segment C.

Napisano
  • Autor

a to Combo to wcale nie głupie, rok temu był plan że ja sobie kupię combo a jej tę corsinkę, combo OSOBOWE to też jej się podobało.

Do tego 2x odsuwane drzwi po bokach, dla dzieciaków jak znalazł, a wózek to w całości rozłożony może wrzucać.

Kurdę, że jak zapomniałem.

Ale przynajmniej w jednaje stajni bym został, dziś wieczorem jej przypomnę, dzięki

Napisano
  • Autor

Renault Megane Combi może i ciut większe ale zmieści się tu praktycznie wszystko no i progu ładunkowego nie ma. Teściowej świetnie się taką jeździ mimo że to segment C.

no niestety, przekracza 4 m , nie ma opcji...

Napisano

Może coś pokroju Meriva/Idea, nie jest to do końca kombi, ale jest znacznie praktyczniejsze. Duży wózek wchodzi bez problemu.

Napisano

no niestety, przekracza 4 m , nie ma opcji...

to nie mów żonie że jest dłuższe :) niech wsiżdzie do auta, przejedzie się i wtedy niech podejmie decyzje

Napisano

W 206 zmieścisz z tyłu dwa foteliki? U mnie w kompakcie jedna marudzi, że jej ciasno. Ja bym szukał jednak htb5 kompakt. Może np. Astra II ? 

Napisano
  • Autor

no nie przesadzaj, no niech fotelik ma nawet 50-60cm szerokości, chociaz ja takiej landary nie widziałem, to co, może mi powiesz, że auto segmentu B nie ma 120cm szerokości na tylnej kanapie?

Napisano
  • Autor

to nie mów żonie że jest dłuższe :) niech wsiżdzie do auta, przejedzie się i wtedy niech podejmie decyzje

co ty, sprawdzi sobie w necie, próbowałem ją namówić na Astrę G 5d, zapomnij - "i ta maska taka długa, nie nie, ja tym jeżdzić nie będę"

Napisano
  • Autor

Może coś pokroju Meriva/Idea, nie jest to do końca kombi, ale jest znacznie praktyczniejsze. Duży wózek wchodzi bez problemu.

no o Merivie też myślałem, chociaż wymiary bagażnika nie powalają

Napisano

technix w jednym aucie będzie się dobrze czuła... Moja mama która średnio jeździ jak wsiadła w Scenica I phII to powiedziała że innego auta nie chce. Krótka maska, dobra widoczność, 3 oddzielne fotele z tyłu które można wyciągnąć.

Napisano
  • Autor

chevrolet-corsa-1997-kombi-5d-207b-69208

:dziekidzieki:

link nie działa, ale jeśli chodzi Ci o corsę B kombi to też chciałem , ale żona powiedział, że ona cofać się nie będzie (bo poprzednio przez 3 lata miała CB 3d)

Napisano
  • Autor

technix w jednym aucie będzie się dobrze czuła... Moja mama która średnio jeździ jak wsiadła w Scenica I phII to powiedziała że innego auta nie chce. Krótka maska, dobra widoczność, 3 oddzielne fotele z tyłu które można wyciągnąć.

o Scenic, I PhII, warto rozważyć, tylko jak z długością, muszę sprawdzić

Odpada, 4,17 :(

Napisano
  • Autor

O ile dobrze pamiętam, to około roku 2000 było mało samochodów klasy B z nadwoziem kombi, więc uwzględniając kryteria Twojej żony, będzie chyba ten Peugeot.

dranio

No generalnie chodzi o kasę, max. 15kzł

Napisano

Joki, nie dzięki, egzotyki nie chcę

Spokojnie, nie ma kombi.

;)

Napisano

no o Merivie też myślałem, chociaż wymiary bagażnika nie powalają

hmm, nie wiem dokładnie jakie ma wymiary, ale podejrzewam, że tyle co moja Musa, a tam przy odsunięciu kanapy bagażnik jest duży, nawet bardzo jak na takei małe autko. Dodatkowy plus, że kąt oparcia można sobie dopasować idealnie pod fotelik dla dziecka.

Napisano

o Scenic, I PhII, warto rozważyć, tylko jak z długością, muszę sprawdzić

Odpada, 4,17 :(

Ale co to za różnica 17cm? Przy takim aucie które prawie przodu nie ma tego nie czuć... 

Napisano
  • Autor

Ale co to za różnica 17cm? Przy takim aucie które prawie przodu nie ma tego nie czuć... 

mi tego nie musisz pisać, ja w jeden dzień bez żadnych zahamowań przesiadłem się z astry kombi na omegę kombi, moja żona miała problem już z astrą  (F)

Napisano

Wymiary bagażnika Merivy zmierzone przeze mnie:

post-130148-0-41146000-1440146867_thumb.jpg

Napisano

Szukam małego kombi klasy B, rocznik ok. 2000, warunek jest taki, że musi być ładny (dla żony).

Ładny wg żony to:

- duże reflektory z przodu

- srebrny kokpit

Obecnie mamy Corsę C, która baaardzo się żonie podoba, ale po prawie roku udało mi się jej wytłumaczyć, że po narodzinach drugiego potomstwa nie da rady zmieścić na tylnej kanapie 2 fotelików i wózka gondoli ze stelażem w bagażniku. Obecnie jest już bardzo ciężko zapakowac tam wózek (spacerówkę) bo auto ma jednak mniejszy bagażnik niż poprzednik (Corsa B).

Ze wstępnych poszukiwań jedyne co wpadło mi na myśl ( i podoba się żonie, nawet bardzo) to Pug 206SW/

Żona ma jeden warunek, jak już kombi to bez progu załadunkowego ( zatem Fabia I Kombi czy Vw Polo/Seat Cordoba odpada).

Ogólnie chodzi o to, żeby na luza wszedł wózek (dlatego kombi) ale znów auto nie może byc za duże (zarówno na szerokość jaki i na długość).

Tak ok. 4,00m długości

Jakieś propozycje?

Joki, nie dzięki, egzotyki nie chcę, chcę coś popularnego, żeby części zamiennych było dużo

Peugeot 206 SW jak ma być kombi.

Napisano

Spokojnie, nie ma kombi.

;)

a Materia?

Napisano

Zawsze czujniki mozna zamontowac

Napisano

Grupa VAG bogato  kombi stała:

Cordoba Vario po lifcie

Polo Variant

Fabia kombi chyba za duża...

Dodatkowo:

Peugeot 206sw

Meriva/Idea/Musa

Yaris Verso

Lub ewentualnie proponowany Scenic 1ph2 i czujniki cofania - daje radę idealnie :ok:

Napisano
  • Autor

Grupa VAG bogato  kombi stała:

Cordoba Vario po lifcie-

Polo Variant

Fabia kombi chyba za duża...

Dodatkowo:

Peugeot 206sw

Meriva/Idea/Musa

Yaris Verso

Lub ewentualnie proponowany Scenic 1ph2 i czujniki cofania - daje radę idealnie :ok:

cordoba ma próg, podobnie polo i skoda

meriva, przyznam, że po tych wymiarach co są wyżej to trochę słabo te 75cm głębokości :(

Yarys nie ma licznika więc sie nie liczy

Scenic za duży

No kurde, no nie ma normalnie konkurencji dla puga...:)

Napisano

Troche wieksze (dluzsze) :

- Citroen Xantia Break

- Citroen C5 Break

Napisano

A clio III grandtour?

Napisano

no nie przesadzaj, no niech fotelik ma nawet 50-60cm szerokości, chociaz ja takiej landary nie widziałem, to co, może mi powiesz, że auto segmentu B nie ma 120cm szerokości na tylnej kanapie?

chodzi i ilość miejsca na nogi, a nie szerokość, fotelik 9-18 zabiera dużo miejsca, a dziecko na 15-36 nie ma co robić ze stopami za oparciem przedniego fotela

Napisano
  • Autor

chodzi i ilość miejsca na nogi, a nie szerokość, fotelik 9-18 zabiera dużo miejsca, a dziecko na 15-36 nie ma co robić ze stopami za oparciem przedniego fotela

no to fakt
Napisano
  • Autor

Troche wieksze (dluzsze) :

- Citroen Xantia Break

- Citroen C5 Break

proszę cię, to pisze zw astra g za duża a ty mi co kombi proponujesz

Napisano

Może renault kangoo? Ma 4 m a praktyczność combo. Moja narzeczona ma do dyspozycji saaba 9-5 i renault i wg. Niej lepiej jeździ sie kangoorem. Zwinny, lekki i ogólnie polubiła go :)

Napisano

Tak ok. 4,00m długości

Kombi 4m długości? Dzisiaj Clio hatchback ma więcej! Tak patrzę i jest dłuższy od 206sw  8] . Zamiast dzisiejszego samochodu klasy B możesz spokojnie kupić 10-cio letniego kompakta i pewnie będzie ciaśniejszy. Szukaj takich z mniej ściętym tyłem  :phi: , to wózek wrzucisz bez problemu. A z małym kombi najbardziej kojarzy mi się Tico  :hehe:  ;] .

Napisano

BMW e46 touring. Kupiłem pod siebie a żona sobie przysposobiła. Auto małe zgrabne. Skręca, hamuje. Dodatkowo, jak ma R6 to i jakoś jedzie. :oki:

W roczniku 2000 to będzie jeszcze przedlift, jak kto chce FL to lepiej 2002r.

Napisano

Wymiary bagażnika Merivy zmierzone przeze mnie:

attachicon.gif0001S9BTX2G6J7B1-C317-F3.jpg

Niemal identyczny jak w Musa. U mnie jest 109cm szerokości (równa szerokość na całej dł) i długość to 65-75cm. Do rolety jest 55cm głębokości.

Napisano

Nie patrz na dane w cm. Są auta znacznie większe a poczucie gabaryty jak w maluchu np doradzany tu już scenic...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie patrz na dane w cm. Są auta znacznie większe a poczucie gabaryty jak w maluchu np doradzany tu już scenic...

Jeżeli w okolicach 4 m to polecam Mitsubishi Space Star. Nie wiem jak to zrobili ale samochód w środku jak kompakt a ma 4m i bagażnik też niczego sobie jak na te rozmiary + przesuwana tylnia kanapa jakby co.

Jeździłem prawie 5 lat z dwójką dzieci bez żadnych problemów.

Napisano

Nie zalecę egozyką w europie, chociaż w polsce tak, a mianowicie:

Suzuki Liana, 1.6 4x4 :P

Napisano

Jeżeli w okolicach 4 m to polecam Mitsubishi Space Star. Nie wiem jak to zrobili ale samochód w środku jak kompakt a ma 4m i bagażnik też niczego sobie jak na te rozmiary + przesuwana tylnia kanapa jakby co.

Jeździłem prawie 5 lat z dwójką dzieci bez żadnych problemów.

Popieram. Żona jeździła dwa lata Scenikiem I phII, teraz jeździ od roku SpaceStarem, oba lubi, tym drugim jeździ się jej lepiej. Zmieniła tylko dlatego, że SpaceStar był salonowy po jej mamie, więc żal było nie brać.

Jakby co, to SpaceStara będę sprzedawał w grudniu/styczniu. Salon PL, 2003 rok, 1.6 Pb.

Napisano
  • Autor

A to się do gazu nadaje? Czy to nie jest czasem GDI?