Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Zafira. za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Witam. Jestem na etapie poszukiwania autka i zastanawiam się nad powyższym. W grę wchodzi benzyna (diesel jakoś mnie nie przekonuje ). Budżet 15tys wiec w granicach 2005r. 1.6 czy 1.8? W ogóle ten opel to dobry pomysł czy szukać czegoś innego? :)

Napisano

Jak Zafira A to bardzo dobry pomysł. Co prawda ja miałem diesla, ale auto świetne w całej rozciągłości. Zafiry B nie polecam, przerost treści nad formą.

Napisano

Zafira A w porównaniu ze Scenikiem II to nędza (komfort, wyposażenie).

Szukaj Scenika w 2,0 T benzynie.

Napisano
  • Autor

Nie chce renuara. Jak juz bym miał brać to megane 2 kombi ;)

Napisano

Budżet 15tys wiec w granicach 2005r. 1.6 czy 1.8?

minimum 1.8

Napisano

Poszukaj Citroëna picasso. Benzyny do gazu się nadają.

Pozdrawiam Dawid

Napisano

Poszukaj Citroëna picasso. Benzyny do gazu się nadają.

Pozdrawiam Dawid

w ZA silnik 1.8 jest stworzony do lpg

Napisano

Witam. Jestem na etapie poszukiwania autka i zastanawiam się nad powyższym. W grę wchodzi benzyna (diesel jakoś mnie nie przekonuje ). Budżet 15tys wiec w granicach 2005r. 1.6 czy 1.8? W ogóle ten opel to dobry pomysł czy szukać czegoś innego? :)

A może Honda Stream? Samochód o niebo lepiej wykonany, z rewelacyjnym silnikiem 2.0 K20A1 i -Vtec, 7 miejscowy i o nietuzinkowym wyglądzie. Zafira nie jest zła, ale ten samochód w środku to dramat do kwadratu. Korozja + nie najlepsze silniki PB jak dla mnie dyskwalifikują. Szukałem kiedyś Zafiry i odpuściłem. Za niespełna 12500 zł kupiłem Stream z 2001 roku produkcji Japan i jestem tym samochodem zachwycony. 

Napisano

Zafira B to bardzo fajne auto.1.8 na gazie chodzi az miło.Ja mam diesla i poza DPF nie ma w nim nic upierdliwego

Napisano

Zafira B to bardzo fajne auto.1.8 na gazie chodzi az miło.Ja mam diesla i poza DPF nie ma w nim nic upierdliwego

W zafirze B 1.8 to silnik 140 KM, który nie jest za bardzo stworzony do gazu.

Napisano

Jak Zafira A to bardzo dobry pomysł.

IMHO niekoniecznie. Pomimo, że z zewnątrz to MPV, w środku nie ma rozwiązań znanych z MPV (choćby kanapa z tyłu a nie 3 niezależne fotele, brak indywidualnych podłokietników z przodu). Zwykłe kombi użytkowo będzie bardzo podobne.

Napisano

IMHO niekoniecznie. Pomimo, że z zewnątrz to MPV, w środku nie ma rozwiązań znanych z MPV (choćby kanapa z tyłu a nie 3 niezależne fotele, brak indywidualnych podłokietników z przodu). Zwykłe kombi użytkowo będzie bardzo podobne.

Pewnie trochę masz racji, jednak ilość miejsca w środku jest nieporównywalna. Wsiądź do Astry G i Zafiry A to zobaczysz. Nie wspomnę o 7 miejscach.

Napisano

jeśli ma taka kasę, to czemu się ma pchać w Zafirę A, kiedy to najczęściej kompletne golasy.

ani komfortu ani przyjemności z jazdy

Napisano

Zafiry A może nie mają wszechobecnej elektroniki jak Francuzy, ale znaleźć wersję z szybami w prądzie i klimatronikiem nie jest zbyt trudne, szczególnie w wersjach po lifcie. 15 tys zł na Zafirę B to stanowczo za mało. Żeby zrobić pakiet startowy i spokojnie jeździć trzeba mieć min. 22 kzł.

Napisano

ES + klimatronik to już standard w takich pojazdach.

może coś więcej? schowki, lustro fotochromatyczne, szyba przednia przyciemniana, rolety z tyłu itp. itd?

Napisano

ZA będzie miała jedną, podstawową wadę na tle innych aut tego typu: skrzynię 5cio biegową.

W pozostałych kwestiach, jest to dobry (jezeli nie bardzo dobry) samochód, prosty do bólu, pojemny, nie rdzewieje, nieźle wyposażony i jeszcze jakoś wygląda.

Co prawda 6 i 7 miejsce są umowne, ale są!

Napisano

jednak ilość miejsca w środku jest nieporównywalna.

Raczej jako wrażenie, ze względu na wysokość - szerokość jest b. podobna, rozstaw osi różni się o 8 cm. 

Nie wspomnę o 7 miejscach.

Na krótkie odcinki dla dzieci/teściowej. To nie jest auto 7 osobowe, co najwyżej "5+2"