Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nieszczelna butelka zalany dywanik

Featured Replies

Napisano

Panowie pomocy,

kupiłem płyn do spryskiwaczy na BP położyłem na płasko za fotelem kierowcy, dziś po 3 dniach chciałem zalać a butelka niemal pusta.

Prawie 4 litry poszło pod gumowy dywanik w wykładzinę. Jak nacisnę to wychodzi woda. Jak to wysuszyć BEZ demontażu wykładzin?

Dziś na noc w zostawiłem farelkę, ale to chyba nie wiele da :(

Napisano

Spróbuj odkurzaczem piorącym zebrać ile się da,

jeżeli nie masz takiego odkurzacza, to podjedź do firmy która pierze tapicerki.

Napisano

Większość myjni ręcznych ma odkurzacze piorące.

Najpierw trzeba to wyciągnąć i przeprać czystą wodą a później podkładać gazety pod dywaniki aż wyciągną całą wodę.

Podobno żwirek dla kotów też jest dobry.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Panowie pomocy,

kupiłem płyn do spryskiwaczy na BP położyłem na płasko za fotelem kierowcy, dziś po 3 dniach chciałem zalać a butelka niemal pusta.

Prawie 4 litry poszło pod gumowy dywanik w wykładzinę. Jak nacisnę to wychodzi woda. Jak to wysuszyć BEZ demontażu wykładzin?

Zależy co masz pod wykładziną - jak szmacianą matę tłumiącą - to bez demontażu tapicerki życzę powodzenia w suszeniu :oki:

Napisano

domowym sposobem to tylko starać się zebrać jak największą ilość rozlanego płynu, na mokre miejsce rzucić jakiś stary ręcznik i ugniatać mocno tak aby nadmiar płynu wsiąkł w ręcznik, następnie ręcznik wykręcić i znowuż  powtórzyć operacje , jak już wydaje nam się że nic nie wsiąka w ręcznik to wymienić ręcznik na drugi suchy, następnie zdemontować listew progową, unieść wykładzinę , podstawić pod nią coś co by powodowało ze nie opadnie na dół, i dopiero wtedy podstawić farelkę niech suszy

Napisano

Odkurzacz piorący nie wciągnie jakiejś wielkiej ilości. Raczej polecam podczas jazdy używać grzania nóg + góra (szyby mogą parować), a poza tym żwirek dla kota i gazety jak koledzy wyżej polecali :)

Napisano

Może pod spodem jest korek? W autach, które rozbierałem zawsze były pod nogami kierowcy i pasażerów.

Napisano

Raczej polecam podczas jazdy używać grzania nóg + góra (szyby mogą parować), a poza tym żwirek dla kota i gazety jak koledzy wyżej polecali :)

na tę porę roku jak najbardziej rozsądne rozwiązanie :oki:

Napisano

Pieluchy dla dzieci upchnąć pod wykładzinę .

Napisano

zajedz na myjnie samoobsługową i tam sa odkurzacze... wrzuc 2 zł i wyciagnij to co wsiąkło. nie raz i nie dwa po utopieniu jeepa tak robiłem... i nie wyciagałem z dywanu 4L;)

Napisano

zajedz na myjnie samoobsługową i tam sa odkurzacze... wrzuc 2 zł i wyciagnij to co wsiąkło. nie raz i nie dwa po utopieniu jeepa tak robiłem... i nie wyciagałem z dywanu 4L;)

A później silnik w odkurzaczu do wymiany ! Kilka razy już takie akcje były  przerabiane bo klyjenty śnieg w zimie z dywaników sprzątały!

Napisano

Panowie pomocy,

Wysypać 2kg ryżu i po 24-48h zebrać :skromny:

Napisano

Jak chcesz to zrobić szybko i nie do końca skutecznie, to położyć szmatę na dywanik i deptać dotąd, aż szmata już nic nie wciągnie, następnie posypać dywanik albo żwirem dla kota (polecam, bo używam), albo ryżem, który również bardzo dobrze pochłania wilgoć.

W wersji dłuższej i dokładniejszej dodatkowo zdemontować boczną listwę i tak jak pisał waldek40 - dywnik do góry i dmuchać farelką lub suszarką. Ja używałem tej drugiej mocując ją do podłogi szarą taśmą, żeby sie nie przesuwała. Zamknć samochód i po 3 godzinach miałem sucho mimo filcowego podbicia dywników.

W wersji bardzo dokładnej zdemontować wykładzinę podłogi (u siebie musiałem wymontować absolutnie całe wnętrze), uprać i wywiesić do wyschnięcia. Tu jednak zalecam cierpliwość. Uprany w wannie dywanik sechł na słońcu latem 3 dni.

Napisano
  • Autor

Dziś rozkreciłem plastiki, podniosłem wykładzinę, powyciągałem wygłuszenia (mokre jak ...) jutro jadą ze mną do pracy na wakacje w węźle cieplnym (jakieś 45-50°C) podłogę powycierałem papierowymi recznikami do sucha, wykładzinę zadałem do góry choć niemal sucha jest.

Jutro jeszcze pochłaniacz wilgotności zapodam i myślę, że za tydzień w weekend nie będzie już śladu po tym nieszczęściu.

Napisano
  • Autor

a po co? ten pochłaniacz to taka kropka nad i.

Jeżeli fizycznie powyciągałem już to co mokre, podłogę powycierałem do sucha (blachę) a wygłuszenia wysuszę to gdzie mam sypać też żwirek?

Napisano

Jeśli pod dywanikiem jest wygłuszenie, trzeba dywanik podnieść do góry. Odessać wodę. Żwirek dla kotów to najlepszy insorbent. Można w starą rajstopę go wsypać, ale najdokładniej wypełni rozsypany luzem. Potem odkurzacz sobie poradzi.

Wykładzinę uprać - ale to chyba dopiero na wiosnę :), skoro do tej pory nie czułeś zapachu tzn ze jest ok, do wiosny wytrzymasz.

Napisano
  • Autor

Jezu, czy czytanie ze zrozumieniem boli?

Napiszę 3 raz i ostatni

WSZYSTKIE WYGŁUSZENIA ZDEMONTOWALEM DO GOŁEJ BLACHY DYWANIK JEST SUCHY, WYGŁUSZENIA MOKRE TO TEŻ DZIŚ ZAWOŻĘ JE DO WĘZŁA CIEPLNEGO A BLACHA WYTARTA DO SUCHA

Napisano
technix, dnia 17 Sty 2016 - 10:27 PM, napisał:

Dziś rozkreciłem plastiki, podniosłem wykładzinę, powyciągałem wygłuszenia (mokre jak ...) jutro jadą ze mną do pracy na wakacje w węźle cieplnym (jakieś 45-50°C) podłogę powycierałem papierowymi recznikami do sucha, wykładzinę zadałem do góry choć niemal sucha jest.

Jutro jeszcze pochłaniacz wilgotności zapodam i myślę, że za tydzień w weekend nie będzie już śladu po tym nieszczęściu.

Wstawic auta gdzies do tego wezla nie da się?

Napisano
  • Autor

Nie raz ze drzwi tylko 110 cm dwa pomieszczenie bez wyposażenia na styk a trzy to ja to autko potrzebuje na codzień