Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KzAK Honda CIVIC 1,4 16V 90 KM (Silnik D14A4) z 96

Featured Replies

Napisano

Pisałem, że nie doczytałem tych 2km :ok::)

wybaczam ;]

No i jest brudaska: AHA podstawka pod piwo na tylnej klapie zniknie jak tylko seryjna z 3 stopem skończy sie malować.

o biała ;]

można zrobić ala EK9 ;]

Napisano
  • Autor

wybaczam ;]

o biała ;]

można zrobić ala EK9 ;]

Nie bardzo rozumiem OCB z tą zmianą jaka jest, a jaka ma byc? Co zmienić i na co?

A co do spalania spoko nie ma znaczenia czy to bedzie 8 czy 10...... żona będzie sobie tankowała ;l

Nie powiem że nie pomyślałem przez chwile o pomalowaniu lub oklejeniu maski na czarno.

Napisano
  • Autor

EK9 ;]

pictures-of-honda-civic-type-r-ek9-1997-

No to brak mi alfelg parapet jest ale bedzei inny i ciemne szyby z tyłu

Napisano

I silnika 1.6 185KM i kilku innych rzeczy ;]

Teraz widze na zdjęciach, Ty co ta rura taka długa? ;] tłumik od sedana chyba :hmm:

Napisano

No to brak mi alfelg parapet jest ale bedzei inny i ciemne szyby z tyłu

i kilku innych pomniejszych rzeczy które czyniło to auto najlepiej prowadzącym sie FWD zaraz po Integrze ;]

Napisano

i kilku innych pomniejszych rzeczy które czyniło to auto najlepiej prowadzącym sie FWD zaraz po Integrze ;]

Ale generalnie dobra baza ;]

Napisano

jak masz sama bude na myśli to tak ;]

reszta niestety nadaje się na śmietnik jak chce się dłubać :]

Napisano
  • Autor

I silnika 1.6 185KM i kilku innych rzeczy ;]

Teraz widze na zdjęciach, Ty co ta rura taka długa? ;] tłumik od sedana chyba :hmm:

Właśnie nie wiem, ale szlifierka już czeka :phi: . Dłubał za specjalnie nie będę. Musze tylko doprowadzić do użyteczności.

Typu: termostat, naprawić regulacje wysokości lamp przednich, no i tym razem rozrzadzik mnie czeka. nie wiem tylko czy z pompą czy bez. Niby pytałem w Hondzie w Rzeszowie to podali cenę bez pompy wody.

Napisano

Jak chcesz tanio to pasek rozrządu Gates, napinacz NSK, pompa wody Aisin/GMB :ok: Termostat brałem firmy Tama.

Napisano
  • Autor

Jak chcesz tanio to pasek rozrządu Gates, napinacz NSK, pompa wody Aisin/GMB :ok: Termostat brałem firmy Tama.

Podjadę do warsztatu gdzie już kiedyś robiłem zapytam ile z ich gratami - daja gwarancje na rok.

Napisano

Rób z pompą. Koszt niewielki a znając życie zacznie się pocić miesiąc po zrobieniu rozrządu ;)

Napisano

Fajna, ja bym założył białe lacze i latał

Napisano
  • Autor

Fajna, ja bym założył białe lacze i latał

Masz na myśli tylko białe fele :hmm:

Napisano

Zrób ten serwis, jakaś polerka + zaprawki, ta naklejka out, ori wydech, ładne kolo i jest świetne auto

Napisano
  • Autor

Zrób ten serwis, jakaś polerka + zaprawki, ta naklejka out, ori wydech, ładne kolo i jest świetne auto

Powoli dopiero dzis kupiłem. Powoli do przodu.

Napisano
wlad, dnia 23 Sty 2016 - 11:52 AM, napisał:wlad, dnia 23 Sty 2016 - 11:52 AM, napisał:

policzmy...

moja glowna praca-2x3,5km

moja druga praca-2x5km

zony praca-2x4km

dzieciak do szkoly-4x4km

do tego jakies zakupy-odleglosc od 1 do 4 km

jak widac nie jest to 15 razy bo zasugerowales sie 2km autora postu.ja takich malych odcinkow nie robie.

ale od kwietnia bedzie juz 15x bo drugi dzieciak idzie do przedszkola -czyli +4x4km :hehe:

Troche poza tematem, ale to wszystko 1 autem w ciągu dnia ogarniasz i przerwy na ostygniecie robisz?

Chciałbym takie prace mieć i zdazyc cala reszte ogarnąć.

Napisano

Troche poza tematem, ale to wszystko 1 autem w ciągu dnia ogarniasz i przerwy na ostygniecie robisz?

Chciałbym takie prace mieć i zdazyc cala reszte ogarnąć.

2 razy w tygodniu musze uzywac 2 aut-w czasie gdy zona jest w pracy to odbieram dziecko ze szkoly.a prace sa faktycznie na styk.

Napisano

Obejrzyj w jakim stanei sa metalowe przewody hamulcowe, taka typowa usterka. 

Napisano

Ja takim autem z tym silnikiem zrobiłam już 140kkm i nigdy wcześniej nie miałam tak bezobslugowego auta , nie bierze grama oleju, ja mam gaz. Przez ten czas ani razu mnie nie zawiódł ale dbam o niego i wszystko robie na czas. 90km wystarczy aby sprawnie zmienić pas itp bez ścigania się. Tak je lubię, że od pół roku szukam nowszego auta ale tak to robię aby nie znaleźć. Dramat był z blacharka, nadkola progi itp zrobione i działa. Nisko się siedzi trzeba się przyzwyczaić ale fotele bardzo wygodne.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Napisano

To ostatni japonski Civic. Przeniesienie produkcji do Swindon nie pomoglo i zarowno 6gen 5D i pozniejsze generacje to juz nie to samo jezeli chodzi o jakosc

Napisano

To ostatni japonski Civic. Przeniesienie produkcji do Swindon nie pomoglo i zarowno 6gen 5D i pozniejsze generacje to juz nie to samo jezeli chodzi o jakosc

Prawda, choć najmilej wspominam swoje EG, potem kupiłem taką srebrną EJ9, trochę pojeździłem i przez rok kompletnie nic się nie stało, sprzedałem bo nie chciało mi się blachy robić.

W EG (ja miałem EG4) jedyną awarią było przebicie na kopułce ;]

Napisano

Najgorsze jest to, że elementy VII gen to oni chyba też projektowali gdzieś poza JP, bo wyszła im skrzynia biegów skopana na etapie projektu (1.4 i 1.6) i maglownica również z podobnymi wadami. No i trakcja to jakaś porażka :( Jednak wcale nie mówię, że jest to złe auto ;)

Napisano

Najgorsze jest to, że elementy VII gen to oni chyba też projektowali gdzieś poza JP, bo wyszła im skrzynia biegów skopana na etapie projektu (1.4 i 1.6) i maglownica również z podobnymi wadami. No i trakcja to jakaś porażka :( Jednak wcale nie mówię, że jest to złe auto ;)

Maglownica potrafi stukać, ale tutaj wystarczy wymiana docisku i sprężynki oraz regulacja, sam ślizg też jest wykonany z plasteliny, ale można już kupić z mosiądzu.

Napisano

Maglownica potrafi stukać, ale tutaj wystarczy wymiana docisku i sprężynki oraz regulacja, sam ślizg też jest wykonany z plasteliny, ale można już kupić z mosiądzu.

Pierwsza sprawa to promień skrętu - ten magiel jest "za krótki". Stukanie jest typowe, ale zdarza się również sytuacja odwrotna czyli zbyt ciężka praca (tak było właśnie u mnie). W takiej sytuacji kierownica ma trudności z samodzielnym powrotem do jazdy na wprost a utrzymanie kierunku jazdy jest strasznie męczące bo nie da się wykonywać płynnie drobnych korekt kierownicą. Przyczyna tkwi w "części kolumnowej" magla i naprawa jest znacznie bardziej pracochłonna i kosztowna.

Napisano

Pierwsza sprawa to promień skrętu - ten magiel jest "za krótki". Stukanie jest typowe, ale zdarza się również sytuacja odwrotna czyli zbyt ciężka praca (tak było właśnie u mnie). W takiej sytuacji kierownica ma trudności z samodzielnym powrotem do jazdy na wprost a utrzymanie kierunku jazdy jest strasznie męczące bo nie da się wykonywać płynnie drobnych korekt kierownicą. Przyczyna tkwi w "części kolumnowej" magla i naprawa jest znacznie bardziej pracochłonna i kosztowna.

Nie wiem jak w cywilnych wersjach bo nie jezdzilem w innej roli niz pasazer, ale EP3 mialo ograniczony promien skretu ze wzgledu na moc i manewrowanie na ciasnym parkingu bylo koszmarem. To juz chyba latwiej tankowcem w porcie stanąć

Napisano
  • Autor

Błąd SRS z tego co pamiętam skasujesz zworą w takiej żółtej kostce w okolicy bezpieczników.

Auto inne ale procedura powinna się zgadzać.

SRS skasowany. W sobotę jadę wyprostować kierownicę , wymienić termostat i skrócić wydech. No Parapet też zostanie wymieniony i lepkę usunę jak zdążę.

Zastanawiam sie jakiej firmy termostat wybrać. Rozrzut cenowy od 50 do ponad 100 pln.

Napisano

Nie wiem jak w cywilnych wersjach bo nie jezdzilem w innej roli niz pasazer, ale EP3 mialo ograniczony promien skretu ze wzgledu na moc i manewrowanie na ciasnym parkingu bylo koszmarem. To juz chyba latwiej tankowcem w porcie stanąć

To chyba dosc powszechna praktyka w mocniejszych oskach w celu oszczedzania przegubow ;]

Napisano

Zastanawiam sie jakiej firmy termostat wybrać. Rozrzut cenowy od 50 do ponad 100 pln.

Vernet albo Tama, albo OEM. Brałbym to po środku :ok:

Napisano

To chyba dosc powszechna praktyka w mocniejszych oskach w celu oszczedzania przegubow ;]

Chyba raczej zastosowania innych przegubów (większe) uniemożliwiające skręcanie. Czyli w  drugą stronę ;)

Napisano

Wiadomo, ze w mocnej osce sie tak robi. Podkreslalem tylko ta ceche :) az zerknalem w kwity. Kolo zawracania. nie bylo info czy sciana-sciana czy kraweznkk-kraweznik, ale i tak robi wrazenie 12,2m :)

Napisano

Skrzynie i maglownice tp padały na potęgę i w 7, w 6, w 5 gen... W 8 tez wesolo nie jest. 

Napisano

Wiadomo, ze w mocnej osce sie tak robi. Podkreslalem tylko ta ceche :) az zerknalem w kwity. Kolo zawracania. nie bylo info czy sciana-sciana czy kraweznkk-kraweznik, ale i tak robi wrazenie 12,2m :)

12.2 w EP3, w EP1/2 11.4m podają, 5d 11.8m  :hmm:

Napisano

12.2 w EP3, w EP1/2 11.4m podają, 5d 11.8m  :hmm:

Myslalem, ze wieksze roznice sa :phi:

Napisano

UFO ma 11. Moje pierwsze auto mialo 9,4m  :)  no ale to byla klasa B a nie kompakt