Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najcichszy kompakt około 5 letni

Featured Replies

Napisano

Benzynowy, 4 lub 5D, w okolicach 30kpln i z sensownym wyposazeniem i z minimum 400 litrowym bagaznikiem. Co polecacie? Warunek co do glosnosci nienegocjowalny- ma byc najcichszy jak sie da (oczywiscie wewn. Pojazdu mnie interesuje)

Wysłane z deski do krojenia.

Napisano

Bez wahania golf 6, tylko pozostaje problem bagażnika. Jest niby wersja variant, ake ona nie do końca jest golfem 6. Trzeba byłoby to zweryfikować. Kolejna sprawa to kwota. 30 tys zł na 5 letniego golfa to trochę mało -chyba, że jakiś golas.

Podobno focys 3 jest bardzo dobrze wyciszony. Za 30 kilka tys można kupić już auto z rocznika 2011/2012.

Napisano

Benzynowy, 4 lub 5D, w okolicach 30kpln i z sensownym wyposazeniem i z minimum 400 litrowym bagaznikiem. Co polecacie? Warunek co do glosnosci nienegocjowalny- ma byc najcichszy jak sie da (oczywiscie wewn. Pojazdu mnie interesuje)

Mozesz smialo odrzucic Civica VIII (UFO)

Napisano

Bez wahania golf 6, tylko pozostaje problem bagażnika. Jest niby wersja variant, ake ona nie do końca jest golfem 6. Trzeba byłoby to zweryfikować. Kolejna sprawa to kwota. 30 tys zł na 5 letniego golfa to trochę mało -chyba, że jakiś golas.

Podobno focys 3 jest bardzo dobrze wyciszony. Za 30 kilka tys można kupić już auto z rocznika 2011/2012.

A niby czemu wersja variant nie jest Golfem?

Napisano
  • Autor

po moim golfie 4 i szwagra golfie 5 aż się boję związać z g6 :]

ale foka 3 mi się podoba

Napisano

Bez wahania golf 6, tylko pozostaje problem bagażnika.

A sedan nie będzie zawsze cichszy?

Napisano

po moim golfie 4 i szwagra golfie 5 aż się boję związać z g6 :]

ale foka 3 mi się podoba

Z jakiego powodu? Golf 6 jest świetnie wyciszony i wykonany. Przednia szyba ma jakąś warstwę gumy na sobie. Drzwi solidnie wygłoszone wraz z przyjemnym materiałem w wnękach. Nadkola solidnie wygłuszone, a do tego bardzo ciche jednostki tsi. Jadąc focusem mam wrażenie jakbym jechał autem bez karoserii.

Napisano

A niby czemu wersja variant nie jest Golfem?

Jest golfem ;) , ale nie do końca 6. Deska rozdzielcza jest z golfa 6, a drzwi z golfa 5. Nie wiem jak wygląda kwestia reszty pojazdu

Napisano

A sedan nie będzie zawsze cichszy?

Będzie

Napisano
  • Autor

bo polecają golfa ew golfa kombi ;)

No wlasnie. Na razie brak alternatywy

Napisano

No wlasnie. Na razie brak alternatywy

Citroen C4 II gen bedzie dosc cichy, o ile nie latasz glownie po autostradach.

NIestety 1,6 noPB ma skrzynie 5-ke.

Napisano

bo polecają golfa ew golfa kombi ;)

Problemem wśród kompaktów może być silnik a wtedy nie ma znaczenia czy się tłucze z tyłu czy nie.

IMO trzeba pojeździć bo każdemu będzie pasować co innego.

Napisano

myślę ze dyskusja jest bezzasadna...dla mnie oczywistym wyborem bedzie auris hybrid, ewentualnie prius jesli budzet nie daje rady

Napisano

myślę ze dyskusja jest bezzasadna...dla mnie oczywistym wyborem bedzie auris hybrid, ewentualnie prius jesli budzet nie daje rady

Akurat Auris Hybrid jest upierdliwie głośny.

Napisano

Tylko wtedy jak porusza się w oparciu o silnik elektryczny. Cvt męczy!

Napisano

Jeszcze ew astra iv z 1.4 t.

To nie jest ciche auto.

Tylko wtedy jak porusza się w oparciu o silnik elektryczny. Cvt męczy!

Ale jechaliście tym chociaż ze 100 km po expresówce? Tu nie chodzi o hałas od silnika, tylko o szum od nadkoli/podłogi/dachu. Co by nie mówić zarówno prius jak i auris nie są idealnie wyciszone ...

Napisano

Golf 6 nie ma konkurencji w kategorii cisza w tej klasie.

mar00ha

Napisano

Co by nie mówić zarówno prius jak i auris nie są idealnie wyciszone ...

Idealnie na pewno nie są, ale nie jest też źle. Wiele osób odbiera Priusa (z cichymi oponami) jako auto bardzo ciche przy prędkościach 120-140km/h. Osobiście uważam, że daleko mu pod względem wyciszenia np. do Mercedesa C-klasa W204 więc na pewno można dużo lepiej.

Napisano

Idealnie na pewno nie są, ale nie jest też źle. Wiele osób odbiera Priusa (z cichymi oponami) jako auto bardzo ciche przy prędkościach 120-140km/h. Osobiście uważam, że daleko mu pod względem wyciszenia np. do Mercedesa C-klasa W204 więc na pewno można dużo lepiej.

Daleko mu z ciszą do pierwszego Avensis'a. Fakt, że Prius jest od Aurisa cichszy bo jest bardziej dopracowany aerodynamicznie, ale nadal jest subiektywnie głośno.

Golf 6 nie ma konkurencji w kategorii cisza w tej klasie.

A jak do golfa ma się Twoja mazda? Głośniej / ciszej /tak samo?

Napisano

Auris jest bardzo glosny jak jedziemy ponad 130km/h ja po ponad 8h w tym aucie mialem szum w uszach jak szedlem spac nigdy wiecej.... bryla jest w ogole nie oplywowa i slychac wiatr...

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano

zaryzykowalbym stwierdzenie ze volvo v40 jest cichce niz G6

przynajmiej z dieslem pod maska

Napisano

Wiele rzeczy o Priusie można powiedzieć, ale nie to że jest cichy...
Napisano

Wiele rzeczy o Priusie można powiedzieć, ale nie to że jest cichy...

Jak nie naciskasz pedału gazu to jest cichy ;)

Napisano

Auris jest bardzo glosny jak jedziemy ponad 130km/h ja po ponad 8h w tym aucie mialem szum w uszach jak szedlem spac nigdy wiecej.... bryla jest w ogole nie oplywowa i slychac wiatr...

Akurat bryła ma cx =0,27 i to nie tu jest problem. Problemem są wygłuszenia grubości firanki. Szum, który słychać we wnętrzu pochodzi głównie od opon a przenika przez podłogę i drzwi.

No chyba, że to kombi i tam z tyłu jest pudło rezonansowe plus swoje dokładają relingi.

Napisano

Akurat bryła ma cx =0,27 i to nie tu jest problem. Problemem są wygłuszenia grubości firanki. Szum, który słychać we wnętrzu pochodzi głównie od opon a przenika przez podłogę i drzwi.

No chyba, że to kombi i tam z tyłu jest pudło rezonansowe plus swoje dokładają relingi.

Jechalem zwyklym... ale przez uszczelki bylo slychac wiatr jak zawial z boku nieco mocniejszy a Auris byl z 2011r porazka... w Lagunie z 06r mam dwa razy ciszej... ogolnie moja Kobieta powiedziala ze ten Auris to porazka.... a jezdzi Corolla z 2003r i w niej sa lepsze materialy niz w tym Aurisie

Napisano

Jechalem zwyklym... ale przez uszczelki bylo slychac wiatr jak zawial z boku nieco mocniejszy a Auris byl z 2011r porazka... w Lagunie z 06r mam dwa razy ciszej... ogolnie moja Kobieta powiedziala ze ten Auris to porazka.... a jezdzi Corolla z 2003r i w niej sa lepsze materialy niz w tym Aurisie

Z 2011 to jeszcze Auris I i ten był jeszcze gorzej wyciszony i to nie przez uszczelki był szum tylko przez drzwi :-) A Laguna jak by nie patrzeć jest klasę wyżej.
Napisano

Z 2011 to jeszcze Auris I i ten był jeszcze gorzej wyciszony i to nie przez uszczelki był szum tylko przez drzwi :-) A Laguna jak by nie patrzeć jest klasę wyżej.

Tak jedynka ale z wnetrzem jakby po fl bo kolezanka ma wnetrze inne a zewnatrz chyba taki sam.... dla mnie porazka jak na Toyote poza tym uklad kierowniczy jakby z gumy bo pierwsze km i czulem sie jakby auto sie unosilo kilka cm nad jezdnia nie wierzylem w to jak mi znajomi o tym gadali ale sam to poczulem masakra...

Napisano

Tak jedynka ale z wnetrzem jakby po fl bo kolezanka ma wnetrze inne a zewnatrz chyba taki sam.... dla mnie porazka jak na Toyote poza tym uklad kierowniczy jakby z gumy bo pierwsze km i czulem sie jakby auto sie unosilo kilka cm nad jezdnia nie wierzylem w to jak mi znajomi o tym gadali ale sam to poczulem masakra...

W lagunie jest mniej gumowy?
Napisano

osobiście byłem pozytywnie zaskoczony wyciszeniem golfa i astry. Obydwa te samochody są dość ciche, obydwoma jechałem z silnikami benzynowymi.

Napisano

W lagunie jest mniej gumowy?

Tak przynajmniej czuje po czym jade...

Mi w Lagunie odpowiada i to bardzo poza tym Laguna przy 150-160km/h jest stabilna a Auris hmmm plywa po calym pasie ale akurat tutaj to rozstaw osi i masa robia swoje.

Napisano

Mi w Lagunie odpowiada i to bardzo poza tym Laguna przy 150-160km/h jest stabilna a Auris hmmm plywa po calym pasie ale akurat tutaj to rozstaw osi i masa robia swoje.

Parę razy zdarzyło mi się kierować Laguna II FL i jakoś nie czułem precyzji układu kierowniczego plus pamiętam dziwnie wysoko biorące hamulce.

Przy wyższych prędkościach Auris I prowadzi się kiepsko bo jest stosunkowo wysoki.

Napisano

osobiście byłem pozytywnie zaskoczony wyciszeniem golfa i astry. Obydwa te samochody są dość ciche, obydwoma jechałem z silnikami benzynowymi.

Astra IV nie jest cicha. Albo w salonie mieli uszkodzoną.
Napisano

Gdybym szukał auta pod kątem hałasu to bym się finansowo napiął i dołożył do klasy D właśnie.

To jednak inna liga.

Napisano

Gdybym szukał auta pod kątem hałasu to bym się finansowo napiął i dołożył do klasy D właśnie.

To jednak inna liga.

Zgadza się, tu można zgodzić się z Jayem. Stary sprawny klasy D będzie cichszy niż nowszy klasy C.
Napisano

Parę razy zdarzyło mi się kierować Laguna II FL i jakoś nie czułem precyzji układu kierowniczego plus pamiętam dziwnie wysoko biorące hamulce.

Przy wyższych prędkościach Auris I prowadzi się kiepsko bo jest stosunkowo wysoki.

Nie jest to Alfa ale jestem zadowolony :)

A hamulce u mnie biora normalnie w srodku pedalu.

Napisano

Zgadza się, tu można zgodzić się z Jayem. Stary sprawny klasy D będzie cichszy niż nowszy klasy C.

Eeee, Jay przyjdzie i będzie proponował zajeżdżone A8 po dziadku z Niemiec.

Ja myślałem raczej o Avensisie w benzynie.

Napisano

Nie jest to Alfa ale jestem zadowolony :)

A hamulce u mnie biora normalnie w srodku pedalu.

Pamiętam, że pierwsze kilka hamowań musiałem przepraszać pasażerów i to było w kilku egzemplarzach.
Napisano

Eeee, Jay przyjdzie i będzie proponował zajeżdżone A8 po dziadku z Niemiec.

Ja myślałem raczej o Avensisie w benzynie.

Chodziło mi o ogólną zasadę.
Napisano

Prius ma rozstaw osi jak Avensis i też pływa. Znajoma jeździ służbowym Ave i podobno to samo.

Napisano

Prius ma rozstaw osi jak Avensis i też pływa. Znajoma jeździ służbowym Ave i podobno to samo.

Może ma cos nie tak z zawieszeniem?

Co do precyzji prowadzenia czy czucia samochodu to można wiele zarzucić avensisowi ale, żeby pływał na autostradzie w życiu.

Chyba, ze koleżanka dogina 160 przy mocnym wietrze to by się zgadzało ale wtedy chyba tylko czołg nie będzie pływał.

Napisano

Może ma cos nie tak z zawieszeniem?

Co do precyzji prowadzenia czy czucia samochodu to można wiele zarzucić avensisowi ale, żeby pływał na autostradzie w życiu.

Chyba, ze koleżanka dogina 160 przy mocnym wietrze to by się zgadzało ale wtedy chyba tylko czołg nie będzie pływał.

Zawieszenie Priusa na 100% w stanie idealnym a w Avensisie raczej też tak powinno być bo ASO sprawdzało po zgłoszeniu problemu. Chodzi o mokrą nawierzchnię całkiem niedawno oddanej ekspresówki bez wiatru. Za Avensisem jechała C-klasa kombi z 2002 i kierowca nie miał takich problemów.

Napisano

U nas w rodzinie były dwa nowe avensisy. T27 i t27fl. T27 zawieszeniowo wypadał bardzo słabo co poprawili w pierwszym fl.

Ale żaden nie pływał. Może to kwestia opon albo delikatnie przestawionej geometrii zawieszenia? Nie wiem.

Tak czy inaczej problemu nie zauważyliśmy a samochody jeżdżone głownie w trasach.

A może to było na zimowkach przy temperaturach już dodatnich?

Napisano

A może to było na zimowkach przy temperaturach już dodatnich?

Tak, wszystkie auta na zimówkach a temp. w okolicach +5C. Mercedes też na zimówkach a jednak nie pływał, mimo że ma prawie 14 lat i zawieszenie na pewno nie jest w idealnym stanie. Prius i Avensis próbowały utrzymać 140 i się nie dało. Ciśnienie w oponach sprawdzone.

Napisano

Tak, wszystkie auta na zimówkach a temp. w okolicach +5C. Mercedes też na zimówkach a jednak nie pływał, mimo że ma prawie 14 lat i zawieszenie na pewno nie jest w idealnym stanie. Prius i Avensis próbowały utrzymać 140 i się nie dało. Ciśnienie w oponach sprawdzone.

Czy na wszystkich samochodach były takie same opony? Bo to, że nowy Avensis przy bezwietrznej pogodzie, na drodze o dobrej nawierzchni ma problemy z utrzymaniem pasa ruchu przy 140 km/h to kolejna baśń z mchu i paproci.