Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Testy, magazyny a rzeczywistosc kupilem guana... czyli Santa Fe MY'16

Featured Replies

Napisano

10k kms minelo ... 5 tygodni....

8e95fea8e3741cb385028bc4f01e8295.jpg

Dosc dlugo Sie zastanawialem co kupic do roboty... Pick up, ute czy 4WD.

FJ Nie chce Sie pozbyc - mialem oddac starego - juz 4 lata I 156k km od service do service ale policzylem I wyszlo mi Ze lepiej mi kupic cos nowego a FJ zostawic [emoji592]

Z pare miesiecy czytania makukatury, masa testow, z 20 rental I padlo na 2016 MY16 Santa Fe, AWD.

543c91698af9b61f5fcf84bc79bed27a.jpg

Akurat w pracy robili zamowienie na 120 sztuk, wiec zamowili 128 - cena floty, paru z nas Sie podlaczylo pod dobra cene... [emoji18]

Dodatkowo auto do wozenia smieci I codziennego nieostroznego uzywania... Wiec Sie zastanawialem czy go zostawic na 7 siedzien czy zmodyfikowac na 2. (Parking)

Extra 'heavy duty' zawieszenie- opcja Hyundai z fabryki -$1,599, szuflady, sejf na bron, sprzet etc - tez mnie ciut kosztowalo...

20a86f1f9eca3cb412c59e6014717538.jpg

5351994dae5aa8bc4c638f8ee266f282.jpg

10k km minelo I mimo Ze kazdy test twierdzi jakie auto jest cudowne (widocznie Hyundai uczy Sie od VAG jak pismakow uhonorowac) to stwierdzam bezapelacyjnie Ze to najwieksze plastikowe guana jakie kiedykolwiek zaplacilem wlasne $$$ [emoji90][emoji79]

Po pierwsze auto jest zrobione z papieru- nawet na gabce w drzwiach oszczedzaja- 10k km a ilosc odpryskow na lakierze od kamieni przestalem liczyc- dziwie Sie Ze Ta farba ktora go wysmarowano jeszcze Sie od deszczu Nie roztopila...

Siedzenia- Nie wiem jak tego Nie wyczailem podczas jazd wczesniej- powinni zamiast kary smierci ssylac na jazde Hyundai... Przejechac tym 500km to jest makabra, ktora Sie konczy $230 godzinna wizyta u chiropractic zeby pol kregoslupa powrotem wlozyc...

9f4df0b30fc9ceb912014e2d2708cac4.jpg

Nawet wentylacja I ogrzewanie 4 liter tego Nie ratuje.

Silnik, coz AWD u mnie przychodzi tylko z Diesel- 2.2l 4 cyl - w miare cichy, lag IMVHO minimalny ale poniedzialek to guana do jakiegos zycia to zajmuje wieki [emoji90][emoji379][emoji379]

Na papierze 147kW @ 3800rpm, 440Nm @ 1750-2750rpm & 74.7 W/kg

b1a2ae181341b5ea2f1195817be11846.jpg

I teraz najlepsze- w robocie jak wrzuca sprzet to dwa Santa Fe rozkraczaja sie, tylna os nawet z plastiku Nie jest [emoji79]

A wiec, de facto kazdy pismak mowi jak Santa Fe jest cudowne, masa ludzi czyta I kupuje... to 3 najpojpulaniejszy Hyundai u mnie.. a zycie sobie. PrZecietny...

Auto Nie Ma samych wad ...

Zalety tez widze:

- dobre wykonanie,

- 5 Lat gwarancji od zderzaka do zderzaka,

- masa gadgets na pokladzie,

- przestronne,

b768561d50cc586842d1c606a830bf3e.jpg

- chyba najlepsza kamera + czujniki dokladnie z tego co jezdzilem ostatnio

6c042d2fc050ad4ac627d132ec71f2ce.jpg

I jedna z lepszych skrzyn biegow imvho klepania ma chyba przez AISIN

9f459c47ae2a91ddbae41baf9583b932.jpg

Ale...

- lusterka ciut za male,

984d0bd6dea83ba8e645688f2a0dd7d5.jpg

- plastik rysujacy Sie jak rzucic klucze, kludki, czesci + dash z GPS jak deska do prasowania

572a435bb1591bbbe747a29d61bddf59.jpg

5505c2a87aee2365d863cd1908ae5400.jpg

- masa malych przyciskow jak Volvo Lat 90tych...

cd6add78fff289a465541b4c77aca754.jpg

- kierownica tak cienka jak w VeeDubs - o nastepne podobienstwo... [emoji30]

15937aea5a296dadc0017371447a68e5.jpg

- skora zrobiona chyba z krowy Made in China.. Znaczy stare futeraly telephonow przerobili... Lapy Sie poca...

8ff6e3e4be6866f93c2ad7f8872f1f10.jpg

Wiec Nie wiem co z tym zrobic, chyba potrzymam z pol roku I pojde I sie pozbede zanim mi kregoslup na dobre walnie...

Z drugiej strony, chyba??? [emoji848] Az tak wszystko Zle Nie jest... - taka moja 'love [emoji1300], hate [emoji84] zwiazek z Hyundai'

Ale, jesli pismaki maja auta do testow na 10-20-30-50-100 k km to moglby jeden z drugim napisac Ze siedzenia do dupy.... [emoji43]

bb1542787f58eadbe97ad9a4835ca299.jpg

Ps. Ktos Nie chce Santa Fe kupic Max.1/2 roku 30 k kms [emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Toyka to jednak Toyka co...

Napisano

10k kms minelo ... 5 tygodni....

Takie ładne auto z zewn a tak zniszczyć środek :( . Do czego Ci to auto służy (do pracy ? ), że tak został przerobiony ?

Toyka została jako rodzinne auto ;]  ?

Z Hyuandai/ KIA widzę, że od kilku lat się nie zmienia, to są poprostu przeciętne auta. Nie mają poważnych wad ani zalet, od takie toczydła z A do B.

Plastikowa skora to std w tej klasie.

Spalanie niemal jak u mnie ;)

Napisano

W sumie tak to opisales i podsumowales, ze niewiele mozna dodac. HY to mocno przecietne auta, zdecydowanie poprawili wyglad ostatnio, bo poprzednie generacje byly po prostu obrzydliwe, ale ogolna jakosc pozostala bez zmian.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Takie ładne auto z zewn a tak zniszczyć środek :( . Do czego Ci to auto służy (do pracy ? ), że tak został przerobiony ?

Toyka została jako rodzinne auto ;] ?

Z Hyuandai/ KIA widzę, że od kilku lat się nie zmienia, to są poprostu przeciętne auta. Nie mają poważnych wad ani zalet, od takie toczydła z A do B.

Plastikowa skora to std w tej klasie.

Spalanie niemal jak u mnie ;)

Zniazczony nie jest, Caddy (mafia u mnie specializujaca sie w zabudowie wnetrz) tak robi klatki Ze wszystkie dziury wpasowane w fabryczne [emoji106], Ba nawet ci siedzenia przechowuja [emoji16] zanim wypchniesz auto na aukcje Po 3 latach... [emoji383]

Ergo wszystko dziala, 1.5h dalej I jest 7 siedzen

b73a15c6bb9af1871aa6b3a2a9521523.jpg

Yep, do pracy- rozkladane siedzenia Nie mieszcza ostatnio wielu smieci ktore woze [emoji107] ... + dochodzi parking- (strefy ladowania), moge stac 30min w City to jak miod... Z FJ mialem klopot bo 2.1m wysokosci Nie wchodzil w parking... Ergo duzo parkingow w City mi odpada..

0c02ac0bb8c242a346e5e46f4e391b65.jpg

Spalanie z samego City [emoji848] ... Takto nawet nie mam pojecia ile to bierze...

Napisano
  • Autor

W sumie tak to opisales i podsumowales, ze niewiele mozna dodac. HY to mocno przecietne auta, zdecydowanie poprawili wyglad ostatnio, bo poprzednie generacje byly po prostu obrzydliwe, ale ogolna jakosc pozostala bez zmian.

Widzisz na Q Nie moge Sie doczepic-

One jezdza. Wiele flot Teraz Santa Fe bierze, bo experymentach z VAG... W robocie z ok 200 ix35 ani jeden Nie padl w ciagu 3 lat, za to GM Captiva 100% pad, Nie zostalo ani jedno auto ktore chociazby raz do dealera na wymiane turbo, skrzynia Nie dojechalo o wlasnych silach... To o czyms swiadczy [emoji848]

Hyundai to taka Nowa Toyota, ale pewna ergonomia F...k kto to wymyslil [emoji79][emoji107]

Cena tez - porownujac do waszych to jest w cenie Skoda Superb wersja bieda, pierwsza bazowa Skoda (u mnie) to $40k za 162TSI...

149aa54f23aa67243e4f1a540897ef9c.jpg

Tylko Skoda Nikt Nie kupuje a to wylatuje drzwami I oknami...

Co tu dozo mowic, Stary lis [emoji192] a zlapalem Sie na marketing I cene... [emoji883]

Ale nawet jak to opchne to % byl duzy Ze niewiele strace...

Napisano
  • Autor

Toyka została jako rodzinne auto ;] ?

)

4WD do zabawy na weekend, + do ciagniecia karawanu mi potrzbna- chyba u mnie do smierci (Jej) lub mojej [emoji88] narazie bedzie... Chyba Ze Nowa kupie...

b8b768b64b62c2f4f04075a03653485a.jpg

Napisano
  • Autor

Toyka to jednak Toyka co...

Toyota Juz Nie to samo tez, plastik ostatnio jak Ze smietnika - a ceny +20% w porownaniu z Miss-a-bitchi...

Ale fakt, dalej jezdzi...

c05f33ad8e69bcbaeeaed3dd6ab06a2f.jpg

Swiat Sie jak iPhone robi- 3 lata I nalezy wyrzucic...[emoji856][emoji90]

Napisano

Siedziałem w takim w wersji full wypas i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Tylko cena w PL była prawie 200k.  8]  8]  8]

Napisano
  • Autor

Siedziałem w takim w wersji full wypas i zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Tylko cena w PL była prawie 200k. 8]8]8]

To jest jedno ponizej full wypas - Elite, w Eu chyba masz Higlander full, u mnie ponad highlander masz SR.

Wsrod Diesel to bedzie zdecydowanie #1 wsrod dla rodzin- mase tego sprzedaja....

Ale bez wad [emoji107]to to Nie jest... [emoji30] Generalnie jak dla mnie- love hate relationship... Daje ci komfort SUV - zawieszenie ba rama, silnik jak na Diesel hater naprawde niezly... ale reszta [emoji79][emoji379]

Napisano

To jest jedno ponizej full wypas - Elite, w Eu chyba masz Higlander full, u mnie ponad highlander masz SR.

Wsrod Diesel to bedzie zdecydowanie #1 wsrod dla rodzin- mase tego sprzedaja....

Ale bez wad [emoji107]to to Nie jest... [emoji30] Generalnie jak dla mnie- love hate relationship... Daje ci komfort SUV - zawieszenie ba rama, silnik jak na Diesel hater naprawde niezly... ale reszta [emoji79][emoji379]

Nie, ja pisałem o Santa Fe. Highlandera w PL chyba nie ma.

Napisano

Ciekawe co piszesz, chodzi mi wlasnie po glowie SantaFe (lub grand SantaFe)... Ale wlasnie sie obawiam plastikowosci hyundaia...

No i chodzi mi po glowie tez nowy SuperB (obecnie mam starszego i jestem zadowolony - tak, tak, zadowolony z guana VW diesel + DSG :) )

A i pytanie, w tym SantaFe jest normalny hydrokinetyczny automat czy jakas dwu-sprzeglowka?

Napisano

Poza tym ze troche dluzszy to innych roznic miedzy nimi nie ma... :)

Napisano

Miale ceeda z 2008 i t bylo dobre value for money. Byla wyraznie tansza od konkurencji ale tez od nich gorsza. Nowe Hyundai/kia nadal sa kupa vs np toyota czy Opel a sa nawet drozsze. Ciekawy design to nie wszystko. IMO zle zrobiles trzeba bylo brac toyote. Teraz jezdze i20 rental na 9 miesiecy. I to jest wyjatkowa kupa  :rzygi:  :rzygi:  :rzygi:  :rzygi: a kosztuje tyle co bardzo dobra fiesta.

Napisano

Poza tym ze troche dluzszy to innych roznic miedzy nimi nie ma... :)

Jest dłuzszym szerszy, ma inny tył, wiekszy rozstaw osi i chyba mozliwosc doboru lepszego wyposazenia ;)

Napisano
  • Autor

Nie, ja pisałem o Santa Fe. Highlandera w PL chyba nie ma.

Az popatrzylem Ze EU Ma inne wersje wyposazenia ale tez 4.

Czyli masz

- bieda - Active - 2.4l benzyna

-Elite albo 2.4l lub 2.2l Diesel

- Highlander - ditto

I Teraz zrobili SR - czyli Highlander z twardym zawieszeniem, czarne felgi - czerwone hamulce [emoji79], spoiler

Gangsters style [emoji379]

63620d1679b0003ce14a1c349cc9ead5.jpg

2.0l turbo Ma dojsc w tym roku...

Napisano
  • Autor

Ciekawe co piszesz, chodzi mi wlasnie po glowie SantaFe (lub grand SantaFe)... Ale wlasnie sie obawiam plastikowosci hyundaia...

No i chodzi mi po glowie tez nowy SuperB (obecnie mam starszego i jestem zadowolony - tak, tak, zadowolony z guana VW diesel + DSG :) )

A i pytanie, w tym SantaFe jest normalny hydrokinetyczny automat czy jakas dwu-sprzeglowka?

Plastikowosci raczej Nie Ma sie co obawiac, ale np zamykajac drzwii w Lexus vs Santa Fe to widze, slysze I czuje dotykajac lapkami roznice... [emoji90][emoji85][emoji31]

Najlepszy przyklad to ix35, zrobie ci pix- tam normalnie drzwii da z tektury grubosci palca [emoji107] porownuje do drzwii lexus gdzie Je reka nie moge objac. Santa Fe jest postodku.

Oprocz tych #%^%*++ siedzen - dotychczas myslalem Ze Passat Ma najgorsze to mam sie za wiele do czego przyczepic...

No moze panele....

5bd09a1464f8f67112ebfc39472861e0.jpg

Vs Toyota to Sam Nie wiem ale wydaje mi Sie Ze odstepy duze...[emoji848]

23bc9863941eb52e7969bf130c4bda42.jpg

Ba vs Touareg to cholernie duze [emoji30]... ale przez 10k km Nic Sie jeszcze Nie rozlecialo- dla porownania Premium BMW Juz bylem z 3 na service Przy 10k kms...

Zawieszenie jest IMVHO dosc wygodne- ale Ja do ram jestem przyzwyczajony-

Komfort inny [emoji848]

Napisano

Az popatrzylem Ze EU Ma inne wersje wyposazenia ale tez 4.

Czyli masz

- bieda - Active - 2.4l benzyna

-Elite albo 2.4l lub 2.2l Diesel

- Highlander - ditto

I Teraz zrobili SR - czyli Highlander z twardym zawieszeniem, czarne felgi - czerwone hamulce [emoji79], spoiler

Gangsters style [emoji379]

63620d1679b0003ce14a1c349cc9ead5.jpg

2.0l turbo Ma dojsc w tym roku...

Zajrzałem do konfiguratora i wyszło mi za SantaFe 224kPLN.  :O

EDIT: A taka sama Kia za 207kPLN.

Napisano
  • Autor

No i chodzi mi po glowie tez nowy SuperB [..]

Automat - standard 'torque converter' a Nie dwa sprzegla. IMVHO niezly, glownie dzieki niemu tan diesel Ma dosc minimalny lag...

Nie wiem czy to Hyundai in-house konstrukcja czy Aisin, niektorzy twierdzi tak inni Ze Hyundai...

Superb- Sam przyznaje mam do niego slabosc ale to na co patrzylem 206TSI wagon bylo duzo drozsze od Santa Fe... I BTO - czyli zanim wyklepia i przyplynie to z 4-6 miesiecy[emoji85]

Santa Fe - plac Ze 100, podjezdzasz, wybierasz kolor wyjezdzasz...

W Twoich warunkach IMVHO Superb moze byc lepsza opcja- ale jak mowie mam jakas slabosc do tego- podoba mi Sie [emoji18][emoji106]

b1ffe8298f9f44ddd8804d022276dd08.jpg

Jesli dobrze wyczytalem to tam 6a DSG siedzi vs Passat 7s????

Napisano
  • Autor

Zajrzałem do konfiguratora i wyszło mi za SantaFe 224kPLN. :O

EDIT: A taka sama Kia za 207kPLN.

Europa Tax -Auta sa be [emoji79] I fuj...

c0209eb0a41c14f9fa364c792da45e7d.jpg

Sugerowane ceny detaliczne- odejmij ok 10%

Czyli Elite w automatic, AWD, Diesel to ok 120,220.30 PLN

Napisano
  • Autor

. IMO zle zrobiles trzeba bylo brac toyote. Teraz jezdze i20 rental na 9 miesiecy. I to jest wyjatkowa kupa :rzygi::rzygi::rzygi::rzygi: a kosztuje tyle co bardzo dobra fiesta.

Cena na fleet mi praktycznie amortyzacje dala... Wiec mam opcje [emoji848]

Stary sie robie- kupuje teraz auta bo musze [emoji31] a Nie chce...

Najgorsza [emoji90][emoji90][emoji90] to IMVHO ix35 - mialem long term rental - tak poprawnie poskladany, ale plastic, blachy- kurde moja lodowka Ma grubsze... ale lud kupuje I kupuje i30 najpojpulaniejszy auto drugi miesiac z rzedu... Bo Hyundai zrobil Sie teraz taka Toyota, jezdzi I jezdzi I jezdzi a Ze zrobiony z tektury to inna sprawa, lud tego Nie widzi...

Napisano

Wlasnie patrze w konfigurator i tak (Superb, u mnie, w CH):

1.4 TSI i 1.8 TSI - maja 7 biegowe DSG

2.0 TDI i 2.0 TSI - maja 6 biegowe DSG

W passacie:

1.4TSI, 1.6TDI - 7 biegowe DSG

2.0 TDI - 6 biegowe DSG (2.0 TSI nie mam w konfiguratorze w ogole...)

W ogole passat jest tnaszy niz porownywalna skoda, do czego to doszlo... ;)

Moze 6 biegowa jest dla wyzszych momentow / mocy.

Napisano
  • Autor

Identycznie jak u mnie Sugerowana cena detaliczna na pierwszy bazowy Passat w cenniku to tak

2015 Volkswagen Passat pricing*

132TSI sedan (a) $34,990 132TSI wagon (a) $36,990 132TSI Comfortline sedan (a) $39,990 132TSI Comfortline wagon (a) $41,990 140TDI Highline sedan (a) $45,990 140TDI Highline wagon (a) $47,990

vs Skoda

2016 Skoda Superb pricing*

162TSI Sedan (a) $39,990 162TSI Wagon (a) $41,690 140TDI Sedan (a) $43,990 140TDI Wagon (a) $45,690 206TSI Sedan (a) $50,990 206TSI Wagon (a) $52,690

Passat - wersja bieda ma 132TSI z 1.8l  - wyjedziesz na ulice za $32k z rocznym ubezpieczeniem, rejestracja,  -(22,808.63 CHF na twoje) place tego im stoja, chetnych brak ... ale Skoda w wersji bieda ma  30kW wiecej :hmm: 

DSG - sam nie wiem, 8]   - czytam VAG forums w Oz, UK, US, Canada i wiekszosc twierdzi ze 7speed DQ200 dalej jest problematyczne. 6speed DQ250 - wydaje sie miec mniej problemow - z tego co obserwuje....

Wiec wyglada ze problemy dalej sa ale juz % nie takie jak byly.... :hmm:

Wyglada ze dzis wszystkie auta to max 3-5 lat a potem to nikt tego nie zagwarantuje ze jezdzi ....

Napisano

mialem ix35.

wytrzymałem z nim 15 miesięcy :facepalm:

fotel dramat, śmierdział skóropodobnie przez cały czas :ogien:

trzeszczał, fotel trzeszczał - w serwisie stwierdzili - TTTM ;l

palił i palił. Ale jeździło toto fajnie, 2.0 NoPb, skrzynka też była ok- AT.

Plastik fantastik z paskudnym dzwiękiem silnika :no:

Napisano

Teraz mnie zaskoczyłeś !

cena musiała być superdobra !

po jeździe próbnej grand santa fe i sprzedaży ix35 opuściłem Hyundaia. Może nie na zawsze, ale na lata.. świetlne ;]

Napisano

Superb- Sam przyznaje mam do niego slabosc ale to na co patrzylem 206TSI wagon bylo duzo drozsze od Santa Fe... I BTO - czyli zanim wyklepia i przyplynie to z 4-6 miesiecy

Raczej 10-12 miesięcy przy wyższych wersjach :skromny:

Nie jest tańszy, jest znacznie droższy - przynajmniej w pl. Jak się porówna wyższą wersje Skody to albo w Passacie trzeba dodać ok 10kzł, albo zjeść na środkowe wyposażenie. Jak zamawiałęm Superba L&K 2.0 TFSI to w tej cenie był Passat 1.8TFSI, bez 4x4 i z dużo gorszym wyposażeniem.

Napisano

Najlepszy przyklad to ix35, zrobie ci pix- tam normalnie drzwii da z tektury grubosci palca [emoji107] porownuje do drzwii lexus gdzie Je reka nie moge objac. Santa Fe jest postodku.

[emoji848]

A rękę-widac- masz dość solidna ;]

O ile z zewnątrz ten Hyundai jakoś wygląda o tyle wnętrze ma paskudne.

Napisano

Ja mam u siebie -> 6speed DQ250  (mam 2.0TDI -> 140 koni) i poki co super skrzynia, choc przebieg maly, wszedzie mowia ze bardzo wazne zeby wymieniac olej co 60ty km w skrzyni (mam narazie 45kkm w 3,5 rocznym samochodzie - malo jezdze)

Co do cen, najtansza skoda (1.4 TSI - 6 biegowa reczna, sedan, ambition) -> ~32k CHF

najtanszy passat (1.4TSI, 6 biegow reczna, sedan, trendline) -> ~30k CHF

Co ciekawe w passatach sa slabsze silniki u mnie, nie ma w ogole 2.0TSI - ogolnie bieda...

A poza salonem mozna wyrwac nowego passata highline (srednie wyposarzenie) , 1.4 TSI, reczna skrzynia za 27,800 CHF (http://www.autoscout24.ch/de/d/vw-passat-limousine-2016-neu?vehid=3952627)

A najtanszego super (nowke, wersja bieda - active, 1.4TSI, reczna, kombi) za: 26400 ( http://www.autoscout24.ch/de/d/skoda-superb-kombi-2016-neu?vehid=3955958 )

Oba powyzsze to tzw. parallel import -> sprowadzane od dealerow z innych krajow - nowki ale nie w oficjalnej dystrybucji ;)

@OZI: nowy passat za 22 800CHF to bardzo tanio :)

Napisano

mialem ix35.

wytrzymałem z nim 15 miesięcy :facepalm:

fotel dramat, śmierdział skóropodobnie przez cały czas :ogien:

trzeszczał, fotel trzeszczał - w serwisie stwierdzili - TTTM ;l

palił i palił. Ale jeździło toto fajnie, 2.0 NoPb, skrzynka też była ok- AT.

Plastik fantastik z paskudnym dzwiękiem silnika :no:

Mnie wystarczyło oglądnąć nowego Tucsona, plastiki dramat, brzydkie w środku i strasznie śmierdziało chińskimi trampkami. Cena robi jednak swoje i sporo tego tu jeździ.

Shamu by TT

Napisano
  • Autor

Teraz mnie zaskoczyłeś !

cena musiała być superdobra !

po jeździe próbnej grand santa fe i sprzedaży ix35 opuściłem Hyundaia. Może nie na zawsze, ale na lata.. świetlne ;]

Bylem na torze Hyundai [emoji16] Zadziwiajace co one potrafia jak Je popchniesz [emoji18]

8059bda3317e4e4c5d1ffda8f67beaa9.jpg

Ale przechodzac przez Ascent, i30, i40, Sonata, Tuscon, Santa Fe, Veloster Turbo stwierdzam Ze Te ch...e siedzenia sa w ix35, Santa Fe. Wyglada, Ze to co zaprojektowali dawniej.

Tuscon SR - zadziwiajaco dobre wrazenia [emoji79], pytanie czy DSG w wersji Hultaj to taka sama zywotnosc.

Veloster - tez IMVHO swietny,

ix35 - f...[emoji85][emoji87][emoji86][emoji31] - nienawidze tego auta z Cala pasja...

i30 - Sam bym tego Nie kupil, poszedlbym I wydal nawet $$$ na Golf z DSG [emoji87] ale 5,000 Luda u mnie co miesiac mi mowi Ze sie myle...

Napisano
  • Autor

Raczej 10-12 miesięcy przy wyższych wersjach :skromny:

.

Widocznie w PL dlatego Ze fabryka jest blizej [emoji16][emoji6]

Superb 206TSI 4x4 Ze wszystkim co mozemy dostac w Oz, da dwa czy for3 Pakiety, Nie Ma dobierania jak u was... To na contracts (czyli dealer jest tego pewny to obecnie 2-3 miesiace + transport ex factory. Czyli Max patrzysz 5-6 miesiecy.

Ci co zamowili- Nie Ma ich wielu - Skoda sprzedala 370 aut w zeszlym miesiacu - czyli tyle co Porsche [emoji3]- Toyota 16,000 - mowia Ze najwiekszym problemem jest slot na produkcje RHD. Czyli np RHD jest robiony przez tydzien raz na dwa miesiace... I tu masz problem [emoji848]

5f167f0e30ef7b1be8cdc85b3a63ea4c.jpg

#^**} podoba mi sie coraz bardziej [emoji79][emoji106]

Napisano

Widocznie w PL dlatego Ze fabryka jest blizej [emoji16][emoji6]

Superb 206TSI 4x4 Ze wszystkim co mozemy dostac w Oz, da dwa czy for3 Pakiety, Nie Ma dobierania jak u was... To na contracts (czyli dealer jest tego pewny to obecnie 2-3 miesiace + transport ex factory. Czyli Max patrzysz 5-6 miesiecy.

Ci co zamowili- Nie Ma ich wielu - Skoda sprzedala 370 aut w zeszlym miesiacu - czyli tyle co Porsche [emoji3]- Toyota 16,000 - mowia Ze najwiekszym problemem jest slot na produkcje RHD. Czyli np RHD jest robiony przez tydzien raz na dwa miesiace... I tu masz problem [emoji848]

5f167f0e30ef7b1be8cdc85b3a63ea4c.jpg

#^**} podoba mi sie coraz bardziej [emoji79][emoji106]

ale tak Ci delaer powiedział, czy wiesz że tyle czasu ktoś czekał ? Mój dealer tez tweirdził, że 2-3miesiace się czeka.

U nas zamawia się tylko pod klienta. Sloty na produkcji w Skodzie to inny temat :phi: ,w moim przypadku np był problem z jasną tapicerką - bo nie ma, będzie za pół roku 8]:facepalm: , chcesz kamerę cofania kolejne +miesiąc :hehe:. Potem się okazało, że juz jest problem ze slotami na L&K i Style, min 6m czekania. Nie zależnie od koloru i wersji. Jest ciekawy watek na forum Superba w pl, jedynie 220 stron wątku nt terminu odbioru Superb III  :hehe: .

Można dobre okazje wyhaczyć, np ktoś pisze że rezygnuje, podaje wersje a inni jak podejdzie mogą przejąć zamówienie i mieć o te kilka miesiecy szybciej auto ;].

Auto ładne (jak na Skodę), szczególnie przód i linia boczna, ale tył jest skopana i mało atrakcyjny. Co ciekawe nie wierzyłem że te auto przy 2.0TFSI 280KM 4x4 DSG ma 5.8s do 100km/h, w testach wyszło, że nawet lepiej bo 5.6s 8] . Szybciej od wielu sportowych aut ;]

Napisano
  • Autor

ale tak Ci delaer powiedział, czy wiesz że tyle czasu ktoś czekał ? Mój dealer tez tweirdził, że 2-3miesiace się czeka.

Dealer, fleets,- widzialem contract - wpisana data - chyba 28/july/2016 - z asterisk - a na dole (subject to transport arrangements). 206TSI (4x4)

Z info Skoda Oz - 78% sprzedanego poprzednego modelu Superb to max wersja wyposazenia z najmocniejszym silnikiem i wszystkimi pakietami - moze dlatego - bardziej im sie oplaca sprzaedac to u mnie niz wyklepac 10 wersji bieda na EU :hmm::chipsy:, ale sprzedanych sztuk w 2015 bylo .... 264 sztuki ;l , najlepszy rok mieli w 2014 - 351 sprzedanych sztuk  ;] 

206 4x4 to w sugerowanej cenie detalicznej $50,990 - 146,019.63 PLN, teraz + Tech Pack* $3.4k + Comfort Pack** $1.5k - 6% discount to co dostal i tyle...

* The Tech Pack includes adaptive chassis control (effectively electromagnetic dampers), blind-spot indicator, lane assist, the virtual-pedal foot-sensing auto boot, automated park assist, rear cross traffic alert, traffic jam assist (follows the car ahead) and pre-collision passenger assist for $3400.

** The Comfort Pack, at $1500, includes perforated leather upholstery, rear heated seats, heated and ventilated front seats, electric-adjust passenger seat and remote control to allow rear passengers to adjust the front offside seat.

U nas zamawia się tylko pod klienta.

Inny rynek, - wybierajac Skoda vs Merc, biore Skoda :skromny:  - raz ze Merc juz mialem, dwa, ze skoda jest unikalna, druga ciezko spotkac, ;] , 3 wyglada ze tak marketing robia, bo tak klient mysli jak ja. Nie mamy tych malych kosiarek co wy w EU - 162TSI to chyba u was tak posrodku, a nie wersja bazowa????/

Pojawiaja sie pierwsze sztuki u dealer-a na placu, czyli wyjezdzasz w dwie h jak chcesz ... - dealer wies obok - 40km - ma dwie na placu.

Sloty na produkcji w Skodzie to inny temat

To jest w ogole jakis zart :facepalm:  - mnie sie podezliwie wydaje ze to specjalnie, nie wierze zeby byli az tak nie zorganizowani ...

chcesz kamerę cofania kolejne +miesiąc

Tia, mnie to nawet juz smieszy ...

na forum Superba w pl, jedynie 220 stron wątku nt terminu odbioru Superb III

Daj link, pls, poczytam jak znajde czas.

Auto ładne (jak na Skodę), szczególnie przód i linia boczna, ale tył jest skopana i mało atrakcyjny.

Ladne, Passat jest tanszy :hehe:  Skoda $39,990 do max $50,990 - Passat $34,990 do max $47,990.

Napisano

Ale, jesli pismaki maja auta do testow na 10-20-30-50-100 k km to moglby jeden z drugim napisac Ze siedzenia do dupy....

Masz rację z tym "koreańskim syndromem" u dziennikarzy. Kiedy wchodził pierwszy Cee'd na rynek, testy były w tonacji "wow, Korea wchodzi do Europy". Bez konkretów. Samo obranie kierunku na Europę wystarczyło, żeby zachwalać wygląd, wnętrze, prowadzenie i silniki. Prawda była taka, że Cee'da po prostu wykastrowali, ale to auto było ewidentnie gorsze od np. ówczesnego Aurisa czy Focusa. Było to dziwne i takie nie fair, ale trzeba przyznać, że bezawaryjność to "level expert". Tylko nikt w testach o tym nie pisze.

pzdr

Napisano

Było to dziwne i takie nie fair, ale trzeba przyznać, że bezawaryjność to "level expert".

No właśnie nie do końca. O ile te robione w Korei są OK to te ze Słowacji już tak średnio.

Napisano

Dealer, fleets,- widzialem contract - wpisana data - chyba 28/july/2016 - z asterisk - a na dole (subject to transport arrangements). 206TSI (4x4)

Ozi ale znasz kogoś kto rzeczywiście odebrał zamówionego Superba w podanym czasie ? u nas tez były wpadki delaerów którzy podawali daty, ale nic im nie zrobisz jak zostanie przekroczona. Mnie delaer namawiał na najmocniejsza wersję bo czeka się krócej .. guzik prawda. W moim przypadku termin był przekładany 4 razy a po 6m czekania nadal auto nie miało przydzielonego slotu. Dealer skrażył się, że nie mają info od importera dlaczgo tak jest i co to blokuje. Co więcej moja firma leasingowa miała zamówionych kilkadziesiąt takich aut i po dużym wpienieniu mieli spotkanie z kierownictwem importera w pl. Nic się nie dowiedzieli, poza tym, że mają dużo zamówienie, nie wyrabiają i nie ma co liczyć na rekompensaty typu auto zastępcze czy upust :facepalm:

Totalne zlewanie klienta, dlatego Skoda jest u mnie skreślona na kilka lat.

Z info Skoda Oz - 78% sprzedanego poprzednego modelu Superb to max wersja wyposazenia z najmocniejszym silnikiem i wszystkimi pakietami - moze dlatego - bardziej im sie oplaca sprzaedac to u mnie niz wyklepac 10 wersji bieda na EU :hmm::chipsy:, ale sprzedanych sztuk w 2015 bylo .... 264 sztuki ;l , najlepszy rok mieli w 2014 - 351 sprzedanych sztuk ;]

Mylisz się, nie mam tak dokładnych danych ale w przypadku pl (a tym bardziej EU) to ludzie zamawiają głównie bogatsze i najbogatsze wersje (Style i L&K). Różnice są w kolorach, nadwoziu oraz silnikach - nie każdy chce noPB - choć dużo osób zamawia 280KM. Skoda trochę źle wyceniła to auto, bo skoro za ok 160kzł możesz mieć auto z silnikiem 280KM, 4x4, 5.8s do 100km/h i to na full-full wypasie, to na naszym rynky nie ma konkurencji. Bliźniaczy Passat jest duużo droższy przy takim wyposażeniu i silniku. JP marki nie mają takich motorów ani wyposażenia, niemieckie są x2 droższe, itd.

Dlatego czas oczekiwania u nas to 3-6m ale na proste wersje, na Style i L&K które cieszą się powodzeniem jest x2.

BTW> Czytałem, że po wakacjach, czyli MY17 będzie deko zmieniony, cena idzie do góry w bogatszych wersjach, ma być też z czegoś okrojony ale dojdą inne możliwe dodatkowe opcje (m.in więcej kolorów LED :phi: , spryskiwacz kamery cofania, kluczy z zapamiętywaniem ustawień)

Link do forum:

http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=36&t=6614&sid=193cf7f362f951cf56e60579d4165f12&start=4335

chłopaki już dobili do 290 stron :phi:

Napisano
  • Autor

Tylko nikt w testach o tym nie pisze.

Nie czarujmy sie, wiekszosc - nie wszyscy :hmm:  - ale duzo - testow jest napisana przez tego kto placi twoje rachunki :phi:

I tak mamy jedna www gdzie z garazu wyrosli na duzy portal moto - wiadomosci o VAG - pierwsi, nowy model, nowy kolor raczki do sra...cza - pierwsi, w ogole, test VAG vs cos - VAG 12 punktow na 10 mozliwe, cos tam 7-8 zawsze :hehe: :hehe:  - sama niezaleznosc.

Aaaa, wszelkie reklamy na stronie, VAG - lud czyta potem leci kupowac Golf, a potem na forum narzeka ze obsluga klienta najgorsza ... :chipsy: 

Hyundai naprawde zrobil masywny postep, to juz nie sa tanie i plastikowe auta, i za 5 lat twierdza ze wyprzedza Toyota/VAG/GM - co jest teoretycznie mozliwe, ale dalej - tez taka guana klepie ze :facepalm: . No i oczywiscie dochodza strony jak z www tylko kto inny placi rachunki - Hyundai  ;] ?

Taki, ix35 - auto wykonane z tektury, normalnie w d... mi sie nie miesci jak mozna na to wlasne $$$ wywalic, skazal bym CEO Hultaja na jazde w tych siedzeniach ... z drugiej strony masz Genesis, auto tansze od Skoda (Superb zeby bylo dokladnie) ;] - lepsze niz cokolwiek w tej cenie w D :bylo:  - wiec potrafia zrobic ...

Najlepszy dowod, ze w jednym stanie u mnie wyglada, ze duza czesc floty bedzie ... Hyundai Genesis od 2017 ... :hmm: -ergo jak go testowali to sie nie rozlecial ...  ;l 

Sga15zL.jpg

Napisano
  • Autor

Ozi ale znasz kogoś kto rzeczywiście odebrał zamówionego Superba w podanym czasie ?

obecnie jak sie paru ludziom lease skonczyl to nie znam zadnego (ani jednego) posiadacza Skoda :hehe:

Ale, contract jest contract - ego wiadomo, ze jest napisany tak, ze w wieksozsci faworyzuje dealer-a ale jesli masz u mnie wpisana date dostawy to mozesz skasowac contract lub re-negocjowac - w kazdym wypadu dealer traci:

1. skasujesz to zostaje mu $50k zamurowane w auto ... :hmm: - ktore trzeba sprzedac -

2. neocjujesz - to znow traci

W wiekszosci - dealer da ci auto z placu zebys jezdzil dopoki sie twoje nie pojawi. Nie chca stracic twojego business szczegolnie jak jest BTO.

W moim przypadku termin był przekładany 4 razy a po 6m czekania nadal auto nie miało przydzielonego slotu.

To bys 4x wygral ;]  - jak moj FJ byl budowany dla mnie BTO - to mysleli ze bedzie  ze wzgeldu na statek 2 tygodnie opoznienia, dostalem telefon - i sie zapytal czy chce cos z placu od nich, czy swoj bede dalej walil. Powiedzialem ze swoj dalej bede walil - akurat mialem tydzien gdzie z 5k km do roboty mialem :hehe: ... ale przyszedl wczesniej i za 'klopot' dorzucili mi. :hmm: - service za free - skolekcjonowalem przy 140,000 km

Business is business :ok: - i nie chca cie stracic...

Mylisz się, nie mam tak dokładnych danych ale w przypadku pl (a tym bardziej EU) to ludzie zamawiają głównie bogatsze i najbogatsze wersje (Style i L&K)

Ale jaka masa Skod w EU jezdzi w wersji bieda ... - % duzo (chyba ????) - np wez Policie w CZ - to (chyba ???) RS nie jest?

06police_750.jpg

Ergo wydaje mi sie ze % nie bedzie to duzo - moge sie mylic :hmm: - nie mam pojecia :skromny: - zgaduje po prostu :chipsy:

Różnice są w kolorach, nadwoziu oraz silnikach

Bo jest inny model business - sam nie wiem czy lepszy - generalnie wydaje mi sie ze 'moja' wersja bieda bedzie lepiej wyposazona niz EU - generalnie zdecydowana wiekszosc aut jest jak porownuja z UK.Z drugiej strony nie kazdy chce pakiet, i np ja chce czewone wnetrze - tak lubie burdel ;l (nawet nie wiem czy Skoda ma), ale u mnie nie masz - stock na placu bedziesz mial czarny - dlaczego bo tak 8 na 10 klientow wybiera... ale ja czarnego nie lubie :foch: - wiec opcja numer dwa kremowe - jesli sie z jakims innym dealerem nie zamieni co ma - to BTO  :hehe:  - ale i tak mam szanse wyjechania z placu wieksze niz ty  :chipsy: 

nie każdy chce noPB

To juz wiem, Dieselgate w EU nie wystepuje ;l - wiatr nie wieje w te strone, EU czlowiek jest twardy i Diesel mu nie szkodliwy ;)

BTW> Czytałem, że po wakacjach, czyli MY17 będzie deko zmieniony, cena idzie do góry w bogatszych wersjach, ma być też z czegoś okrojony ale dojdą inne możliwe dodatkowe opcje (m.in więcej kolorów LED :phi: , spryskiwacz kamery cofania, kluczy z zapamiętywaniem ustawień)

Link do forum:

tks za link :oki:  - nie sadze zeby jakies zmiany u mnie byly, dopiero drugi miesiac sprzedazy :hmm: - ba przeiwduje ze demo ktore ma dealer teraz beda do sprzedazy jeszcze w 2017 za odpowiednia cene - 20% Tak bylo z Superb Outdoor -

Do dzis ma egzemplarze z zeszlego roku z 10-100km z ceny $52k zrobilo sie $35 do negocjacji ;) - gdyby nie Diesel z VAG - to nawet bym sie nie zastanawial :hmm:

ge5699048960408843070.jpg

Skoda-Superb-11c.jpg

Napisano

Ale jaka masa Skod w EU jezdzi w wersji bieda ... - % duzo (chyba ????) - np wez Policie w CZ - to (chyba ???) RS nie jest?

Piszemy o Superbie, to inna klasa niż Octavia czy tym bardziej Fabieda, inni ludzie, inne potrzeby. Superb w pl często wybiera kadra menadżerska. Tanie wersje oczywiście też są zamawiane, np jedna z większych korpot taxi zamówiła coś koło 100szt w cenie ... ok 65kzł za taki kawał auta 8]. Dostali ok 20 ;l , reszta nie wiadomo kiedy.

Bo jest inny model business - sam nie wiem czy lepszy - generalnie wydaje mi sie ze 'moja' wersja bieda bedzie lepiej wyposazona niz EU - generalnie zdecydowana wiekszosc aut jest jak porownuja z UK.Z drugiej strony nie kazdy chce pakiet, i np ja chce czewone wnetrze - tak lubie burdel ;l (nawet nie wiem czy Skoda ma), ale u mnie nie masz - stock na placu bedziesz mial czarny - dlaczego bo tak 8 na 10 klientow wybiera... ale ja czarnego nie lubie :foch: - wiec opcja numer dwa kremowe - jesli sie z jakims innym dealerem nie zamieni co ma - to BTO :hehe: - ale i tak mam szanse wyjechania z placu wieksze niz ty :chipsy:

tu masz pełny wybór pakietów, kolorów, wykończenia wnętrza (beż, brąz, czarny), silników + dodatki.

Business to nazwa koloru srebnego :)

Odnośnie stocku - to taki u nas nie istnieje a auta którymi się chwalą dealerz są wirtualne. Pewnie się to zmieni za ok rok.

Do dzis ma egzemplarze z zeszlego roku z 10-100km z ceny $52k zrobilo sie $35 do negocjacji ;) - gdyby nie Diesel z VAG - to nawet bym sie nie zastanawial :hmm:

Tego bym osobiście nie kupił. Nie podoba mi się, średnio też mi się nim jeździło. Superb III zrobił znacznie lepsze wrażenie.

Napisano

Do dzis ma egzemplarze z zeszlego roku z 10-100km z ceny $52k zrobilo sie $35 do negocjacji - gdyby nie Diesel z VAG - to nawet bym sie nie zastanawial

Tyle że ten Superb Outdoor ma mały prześwit i takie zwisy że wszystko pourywasz nawet na zwykłej polnej drodze. Lepiej iść po Outbacka.

Napisano
  • Autor

Piszemy o Superbie, to inna klasa niż Octavia czy tym bardziej Fabieda, inni ludzie, inne potrzeby.

No coz u mnie pismaki - te niezalezne - porownuja z Merc ;] ... i ja sie z ty zgadzam po tym co objechalem, pomacalem... ba stwierdzam, ze bezapelacyjnie plastic jest wykonany z lepszego smietnika ... :skromny:  - nigdy nie wiedzialem, ze bede VAG bronil :hehe:

Dostali ok 20 ;l , reszta nie wiadomo kiedy.

Dobra tego nie rozumiem :hmm: - czyli kasujesz zamowienie, bo nie dostrarczyli, co oni z tym zrobia????? :hmm:

tu masz pełny wybór pakietów, kolorów, wykończenia wnętrza (beż, brąz, czarny), silników + dodatki.

Czekaj :hmm:  - ale na co ci Superb z czyms co sie nie odpycha - to przeczy temu " Piszemy o Superbie, to inna klasa"

Myle sie ze 206 4x4 i 162 TSI w benzynie to dwa najmocniejsze w EU? :hmm:

Diesel 140TDI?

Ergo - moja wersja bazowa to 162TSI FWD - co w EU? No wlasnie patrzac na to co napisales, to na co ci ?

Tego bym osobiście nie kupił. Nie podoba mi się, średnio też mi się nim jeździło. Superb III zrobił znacznie lepsze wrażenie.

Oczywiscie, ale do pracy, zakladam pelna amrtyzacje w 3 lata ... :hmm:  - za 30+% mniej niz cena amortyzacja ci sie zrobi za pierwszy rok ... :oki:  - ergo czysto teretycznie auto masz za "darmo" (praktycznie nic za darmo nie ma ;l )

Napisano
  • Autor

Tyle że ten Superb Outdoor ma mały prześwit i takie zwisy że wszystko pourywasz nawet na zwykłej polnej drodze. Lepiej iść po Outbacka.

Problem u mnie byl taki ze Superb Outdoor mial Diesel - chyba 100 czy 150 sztuk przywiezli, nie chce mi sie patrzec na stock - ale jakies 30 z tego jest u dealer-ow ;]

Dieselgate ich dorwal, a wersji benzynowej z Outback nie maja szans - 3.6l R6 jest za mniej niz wolali sugerowana cene detaliczna za Outdoor :hehe: . Outback sprzedaje ponad 1,000 - 1,500 sztuk miesiecznie - Suberb ile te srednio 35 na miesiac :hmm:  ...

Jakos niemoga z ta Skoda dobrze wystartowac. IMVHO to co zrobili teraz z Superb da im jakos szanse, duzo tansza alternatywa dla Merc C-Class, albo inaczej, Merc E-Class w cenie - :hmm:  - taniej cenie ... :hmm:

2016_subaru_outback_launch_review_02-022

Mysle ze Superb w wersji Outdoor nie zobaczymy w Oz w tym modelu ...

Napisano

Problem u mnie byl taki ze Superb Outdoor mial Diesel - chyba 100 czy 150 sztuk przywiezli, nie chce mi sie patrzec na stock - ale jakies 30 z tego jest u dealer-ow

Może będą za darmo rozdawać? Mi by nie przeszkadzało. Jedzie to całkiem nieźle, pali mało, a jak cena jest dobra to co Cię dieselgate obchodzi?

Dieselgate ich dorwal, a wersji benzynowej z Outback nie maja szans - 3.6l R6 jest za mniej niz wolali sugerowana cene detaliczna za Outdoor . Outback sprzedaje ponad 1,000 - 1,500 sztuk miesiecznie - Suberb ile te srednio 35 na miesiac   ...

Haha, u nas możesz sobie kupić Outbacka co najwyżej 2.5l CVT i to za cenę z sufitu (bodaj 170k). 3.6 nie ma bo go dorwał EU-normy-gate.  :hehe:

Jakos niemoga z ta Skoda dobrze wystartowac. IMVHO to co zrobili teraz z Superb da im jakos szanse, duzo tansza alternatywa dla Merc C-Class, albo inaczej, Merc E-Class w cenie -   - taniej cenie ...

Nam się Skoda jako alternatywa dla Mercedesa nie mieści w głowie. To tak jakby Dacia Duster miała być alternatywą dla BMW X1. :O  

Napisano

No coz u mnie pismaki - te niezalezne - porownuja z Merc ;] ... i ja sie z ty zgadzam po tym co objechalem, pomacalem... ba stwierdzam, ze bezapelacyjnie plastic jest wykonany z lepszego smietnika ... :skromny: - nigdy nie wiedzialem, ze bede VAG bronil :hehe:

Dla mnie też mogą sobie porównywać z Mercedesem :skromny: , tyle, że u nas to nie ta półka cenowa.

Dobra tego nie rozumiem :hmm: - czyli kasujesz zamowienie, bo nie dostrarczyli, co oni z tym zrobia????? :hmm:

Zależy od wyboru klienta, mogą łaskawie bezpłatnie anulować zamówienie :phi:. Kłótnie i próba wymuszenia na dealerze nic nie da.

Czekaj :hmm: - ale na co ci Superb z czyms co sie nie odpycha - to przeczy temu " Piszemy o Superbie, to inna klasa"

Myle sie ze 206 4x4 i 162 TSI w benzynie to dwa najmocniejsze w EU? :hmm:

Diesel 140TDI?

Ergo - moja wersja bazowa to 162TSI FWD - co w EU? No wlasnie patrzac na to co napisales, to na co ci ?

Sporo wybiera 280KM to się bardzo dobrze odpycha. Ja jeździłem na testach TDI 190KM to średnio to jeździło - przynajmniej w mieście.

Podstawa to 1.4 TFSI to głównie wybierają floty.

Napisano
  • Autor

Dla mnie też mogą sobie porównywać z Mercedesem :skromny: , tyle, że u nas to nie ta półka cenowa

Sporo wybiera 280KM to się bardzo dobrze odpycha. Ja jeździłem na testach TDI 190KM to średnio to jeździło - przynajmniej w mieście.

Podstawa to 1.4 TFSI to głównie wybierają floty.

Bardziej mi chodzilo Ze zamiast kupowac Merc C200 za $60k to za $60k kupujesz wypasiona Skoda, Ze wszystkim, miejsca wiecej, q wyklepania podobna, jak Nie lepsza [emoji16], jedynie obsluga klienta Nie Ta.

Aaa mam drugie zamowienie 206TSi ale w wersji kombi. Tu miales racje 6 miesiecy czekania z transportem ale data wpisana do contract-u 1/12/2016 [emoji79] Podobno na Nie sedan jest tyle czekania... Wytargowane tez marnie 5% ...

Napisano
  • Autor

Może będą za darmo rozdawać? Mi by nie przeszkadzało. Jedzie to całkiem nieźle, pali mało, a jak cena jest dobra to co Cię dieselgate obchodzi?

Haha, u nas możesz sobie kupić Outbacka co najwyżej 2.5l CVT i to za cenę z sufitu (bodaj 170k). 3.6 nie ma bo go dorwał EU-normy-gate. :hehe:

Nam się Skoda jako alternatywa dla Mercedesa nie mieści w głowie. To tak jakby Dacia Duster miała być alternatywą dla BMW X1. :O

To Ze Sie trujesz i innych. Beijing- wez przejdz w jesienny dzien, Ja Nie dam rady. Zlawiace oczy to min...

cfe307bbb1b812a3ed3d1aa12a5f105c.jpg

Nie chcial bym zeby tak Sydney wygladalo...

Coz niestety Subaru Nie Ma EU za glownym rynek, a szkoda. Z drugiej strony moze samolubnie dobrze bo wole 3.6l 6 cylindrami Sie odpychac niz jakas 1.2l kosiarka [emoji16][emoji379]

Skoda Superb - wezmy odwalmy Kure na bok I pomyslmy.

Cena Ta Sama za 206kW co Merc C- class 135kw, wersja bieda- pierwsza w cenniku.

[emoji848]

Wyposazenie- superb wygrywa,

Wielkosc, rozmiary, napped, silnik- znow superb wygral.

Q wyklepania- mozna Sie spierac, ale na pierwszy dotyk wyciagam wnisoek Ze Superb jest lepiej wyklepany niz C-Class [emoji106]

Ergo - co oprocz obslugi klienta- tu Merc zabija w moich warunkach Skoda 100x / stoi na przeszkodzie?

Nic jesli Nie patrzysz na ...

97ebdb6158659a0f53330c124fce5ab9.jpg

Teraz u siebie widze problem placu - I podniesienia obslugi klienta...

Jak poszlem kupowac RS Juz pisalem kiedys [emoji107]

Napisano

To Ze Sie trujesz i innych. Beijing- wez przejdz w jesienny dzien, Ja Nie dam rady. Zlawiace oczy to min...

Nie chcial bym zeby tak Sydney wygladalo...

Te konkretne egzemplarze już są w Twoim kraju i będą po drogach jeździć niezależnie od tego czy Ty je kupisz czy kto inny. Następne nie będą już truły. Więc ilość trucia nie jest zależna od Twojego wyboru.

Coz niestety Subaru Nie Ma EU za glownym rynek, a szkoda. Z drugiej strony moze samolubnie dobrze bo wole 3.6l 6 cylindrami Sie odpychac niz jakas 1.2l kosiarka

Ale widzisz - dieselgate Wam przeszkadza a trujący 3.6 Wma nie przeszkadza.  ;)

Skoda Superb - wezmy odwalmy Kure na bok I pomyslmy.

Cena Ta Sama za 206kW co Merc C- class 135kw, wersja bieda- pierwsza w cenniku.

Wyposazenie- superb wygrywa,
Wielkosc, rozmiary, napped, silnik- znow superb wygral.

Q wyklepania- mozna Sie spierac, ale na pierwszy dotyk wyciagam wnisoek Ze Superb jest lepiej wyklepany niz C-Class

Ergo - co oprocz obslugi klienta- tu Merc zabija w moich warunkach Skoda 100x / stoi na przeszkodzie?

Nic jesli Nie patrzysz na ...

Teraz u siebie widze problem placu - I podniesienia obslugi klienta...

Jak poszlem kupowac RS Juz pisalem kiedys

Tyle że rozmiarowo Superb nie jest konkurencją C-klasy. Tą byłaby Octavia, która z C-klasą przegrywa. Superb rozmiarowo konkuruje z E-klasą, z którą z kolei przegrywa.

Jeśli Superb byłby konkurencją Mercedesa E to musiałby być nią też Ford Mondeo, VW Passat, Citroen C5 etc.

Napisano

Bardziej mi chodzilo Ze zamiast kupowac Merc C200 za $60k to za $60k kupujesz wypasiona Skoda, Ze wszystkim, miejsca wiecej, q wyklepania podobna, jak Nie lepsza [emoji16], jedynie obsluga klienta Nie Ta.

Aaa mam drugie zamowienie 206TSi ale w wersji kombi. Tu miales racje 6 miesiecy czekania z transportem ale data wpisana do contract-u 1/12/2016 [emoji79] Podobno na Nie sedan jest tyle czekania... Wytargowane tez marnie 5% ...

Z Mercem pełna zgoda, też wolę Superb za takie pieniądze niż C-klase, różnic w jakości nei widzę, choć jakoś C klasa nie przypadła mi do gustu.

U nas z obsługą może być podobnie.

To przynajmiej ja miałęm w Skodzie większy rabat i większy wybór :)

BTW. Trochę na inny temat, ale ciekawy blog i info jak może wyglądać podejście do klienta:

http://www.blogomotive.pl/index.php/2011/06/28/235-kim-sa-kierowcy-bmw/