Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

nie znam się na tym wiec wyprowadźcie mnie z błędu jakby co ;)

potrzebuję założyć w pomieszczeniu bez bieżącej wody bojler. Czy jeśli wytnę w nim u góry dziurę i będę nią dolewał czasami wodę to on będzie normalnie działał i podgrzewał wodę czy musi mieć ciśnienie? ;)

Napisano

Jestem w szoku. To co potrzebujesz do ognisko i wiadro. Nie daj sie, bo XXI wiek Cie pochłonie !!!

Napisano
  • Autor

Jestem w szoku. To co potrzebujesz do ognisko i wiadro. Nie daj sie, bo XXI wiek Cie pochłonie !!!

Bojler to myślę że raczej tak XVI-XVII wiek, choć pewnie rzymianie też na to wpadli ;]

Napisano

potrzebuję założyć w pomieszczeniu bez bieżącej wody bojler. Czy jeśli wytnę w nim u góry dziurę i będę nią dolewał czasami wodę to on będzie normalnie działał i podgrzewał wodę czy musi mieć ciśnienie? ;)

Może chcesz beczke 200l po oleju ?

Bedzie taniej

Napisano

Bojler to myślę że raczej tak XVI-XVII wiek, choć pewnie rzymianie też na to wpadli ;]

No to taki szukaj, pewnie z dziura tez bedzie działał ;]

Napisano

No to taki szukaj, pewnie z dziura tez bedzie działał ;]

Może rzeźbiony mosiądz by był gustowny

Napisano

Zeby podgrzewać wode potrzebne są trzy rzeczy, zbiornik, działajaca grzałka i woda. Boiler z dziurą będzie działał. Moze byc problem kiedy woda sie skonczy, a grzałka nie wyłaczy. :bbq:

Chyba, ze boiler ma takie zabezpieczenie, ze jak nie ma cisnienia to nie grzeje.

Napisano

Zeby podgrzewać wode potrzebne są trzy rzeczy, zbiornik, działajaca grzałka i woda. Boiler z dziurą będzie działał. Moze byc problem kiedy woda sie skonczy, a grzałka nie wyłaczy. :bbq:

Toć pewnie maja jaki stary pływak to zaraz zrobią zabezpieczenie ;]

Napisano

Do ogniska trzeba dokładać i pilnować by nie zgasło. To, czego potrzebuje to tak naprawdę beczka po oleju i nasłonecznione miejsce :ok:

Napisano

Do ogniska trzeba dokładać i pilnować by nie zgasło. To, czego potrzebuje to tak naprawdę beczka po oleju i nasłonecznione miejsce :ok:

Skoro w pomieszczeniu i tak nie ma bieżącej wody, to musi ją jakoś przywozić. Niech przywiezie od razu ciepłą i z głowy.  :hehe:

Napisano

Teoretycznie zadziała. W podgrzewaczach pojemnościowych ("bojlerach") wiszących ciepła woda pobierana jest z górnej części zbiornika (zimna dolewana jest od dołu)), więc przy instalacji grawitacyjnej musiałbyś rurkę skrócić, aby woda wypływała z dolnej części zbiornika - im bliżej dna utniesz, tym większą pojemność czynną uzyskasz. 

*edit:

Zamiast ucinać rurę ciepłej wody w środku zbiornika, lepiej czerpać wodę korzystając z króćca do wody zimnej  ;]

Napisano

Chyba będzie spora wilgoć w pomieszczeniu

Bedzie miał za to darmowe grzyby

Napisano

Skoro w pomieszczeniu i tak nie ma bieżącej wody, to musi ją jakoś przywozić. Niech przywiezie od razu ciepłą i z głowy.  :hehe:

O! I to jest myśl. Wątek do zamknięcia :ok:

Napisano

O! I to jest myśl. Wątek do zamknięcia :ok:

Kupić kontener termosów z CHRL ;]

Napisano

Skoro w pomieszczeniu i tak nie ma bieżącej wody, to musi ją jakoś przywozić. Niech przywiezie od razu ciepłą i z głowy. :hehe:

Podłączyć rurkę oo kranu do bojlera, a z bojlera wyprowadzenie do kranu, nie trzeba będzie nic nosić ani podgrzewać

Napisano

Idzie sezon plażowy, większe szanse będziezz miał z 6pakiem niż z bojlerem!

Napisano

Podłączyć rurkę oo kranu do bojlera, a z bojlera wyprowadzenie do kranu, nie trzeba będzie nic nosić ani podgrzewać

No ale tam nie ma kranu.

Napisano

No ale tam nie ma kranu.

No to niech kupi taki kran jak mam w domu, jest zawsze ciepła i zimna woda

Napisano

No to niech kupi taki kran jak mam w domu, jest zawsze ciepła i zimna woda

U mnie zawsze ciepła woda stoi w czajniku. Może niech se czajnik kupi? :hmm:

Napisano

U mnie zawsze ciepła woda stoi w czajniku. Może niech se czajnik kupi? :hmm:

A nie lepiej samowar?

Napisano

A nie lepiej samowar?

Tylko nie szybkowar, bo zamkno chłopa

Napisano

Jeszcze napisz co będzie źródłem ciepła. To na początek

Napisano

Tylko nie szybkowar, bo zamkno chłopa

Szybkowar nie może mieć dziury ;)

Napisano

Silnik od wołgi ;)

Napisano

Silnik od wołgi ;)

To woda z chłodnicy bedzie ciepła ;]

Napisano

Musi być ciśnienie

Napisano

podgrzewał wodę czy musi mieć ciśnienie?

Ale nawet jeżeli teoretycznie musi mieć cisnienie to wystarczy  wyciąc czujnik tego cisnienia i juz nie bedzie musiał mieć cisnienia - zupelnie jak grzałka w czajniku ;)

Napisano

Jak to co? Ciepła woda!

Napisano

Ale nawet jeżeli teoretycznie musi mieć cisnienie to wystarczy  wyciąc czujnik tego cisnienia i juz nie bedzie musiał mieć cisnienia - zupelnie jak grzałka w czajniku ;)

Można ogarnąć za jednym zamachem przy wycinaniu dziury. A jeszcze lepiej przeciąć go wpół i zrobić dwa koryta dla KODu i PO.

:hehe:

Napisano
  • Autor

o to to o takie coś mi chodzi ;] tylko w większej skali ;]

ależ tu coponiektórzy mają bujną wyobraźnię ;]

wodę potrzebuję okazjonalnie, do umycia rąk, dosłownie ;)

Napisano

o to to o takie coś mi chodzi ;] tylko w większej skali ;]

ależ tu coponiektórzy mają bujną wyobraźnię ;]

wodę potrzebuję okazjonalnie, do umycia rąk, dosłownie ;)

galon4.jpg

Napisano
  • Autor

galon4.jpg

nie, ma być ciepła po podłączeniu prądu powiedzmy w ciągu 2h, i ma się samo wyłączyć przy zadanej temperaturze ;]

Napisano

nie, ma być ciepła po podłączeniu prądu powiedzmy w ciągu 2h, i ma się samo wyłączyć przy zadanej temperaturze

Pewnie juz ogarnąoles problem ;) - ale własnie uświadomilem sobie że mam na działce dwa bojlery elektryczne i oba działały jak była awaria wodociągu - czyli nie bylo ciśnienia - oczywiscie dopóki była woda w srodku ;) 

Napisano

Bojler nie ma ciśnieniowych zabezpieczeń na grzałce, tylko temperaturowe, więc będzie działać, ale nie do końca. Typowy bojler wypuszcza wodę ciepłą od góry zbiornika, a zimną wpuszcza dołem, a za ,,napęd" przepływu odpowiada ciśnienie wody w instalacji.  Samo odwrócenie kierunku wypływu spowoduje, że na początku będzie lecieć zimna woda z dna bojlera. Ile zimnej wody, to zależy od umiejscowienia grzałki. Trzeba by użyć takiego, który ma grzałkę w dnie.

P.S. Strasznie partyzancki pomysł. A może pokombinować z przepływowym podgrzewaczem zamontowanym pod zbiornikiem z wodą?

Napisano

Pojemnościowe są bezciśnieniowe.

Dla przykładu:

http://www.ceneo.pl/15568947

Przepływowe chyba wszystkie wymagają ciśnienia?

Ale słabo to widzę. Bo i tak trzeba jakoś tę wodę napędzić. Dużo lepsze rozwiązanie, to hydrofor + bojler a jak wystarczy mały przepływ/jest duża moc przyłączeniowa i trzy fazy to może być przepływowy.