Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami, grzeją się i piszczą

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich kącikowiczów

Mamy problem z dość prostym autem typu Fiat Panda. Po wymianie tarcz i klocków hamulcowych piszczy podczas jazdy, tarcze się grzeją a powyżej 90km/h wydobywa się zapach spalenizny. Mechanik zalecił wymianę płynu - wymieniono - bez zmian. Zaciski a w nich tłoczki ok. Brakuje mi pomysłów, może ktoś coś?

Mechanik jutro ma oglądać hamulce z innym mechanikiem - powiedział, że jak nic nie zdziałają odda kasę za robociznę ale nie o to chodzi - tak proste auto, czyżby materiał kiepski? Tarcze i klocki powiedzmy ze średniej półki, na pewno nie najtańsze :swiety:

Przejechałem zalecane ponad 100km delikatnie żeby się wszystko ułożyło - nic to nie dało, aha jeżeli to istotne koła się nie blokują, toczy się normalnie

Edytowane przez jacob24

Napisano

przyczyn takiego stanu może być dużo, na moim przykładzie, do mojego auta według katalogu pasują klocki hamulcowe o grubości 15,6mm, 17,2 mm, 17,6 mm :bzik: a w rzeczywistości pasują tylko te 15,6mm, jeśli dobry mechanik tobie to robił to raczej wszystko przesmarował i złożył zgodnie ze sztuką?? kiepski twardy materiał klocków, zatarty porysowany tłoczek, rozwarstwienie gumy wewnątrz przewodu elastycznego powoduje niemożność cofnięcia się płynu, źle odpowietrzony układ, itd itp

Edytowane przez waldek40

Napisano

Witam wszystkich kącikowiczów

Mamy problem z dość prostym autem typu Fiat Panda. Po wymianie tarcz i klocków hamulcowych piszczy podczas jazdy, tarcze się grzeją a powyżej 90km/h wydobywa się zapach spalenizny. Mechanik zalecił wymianę płynu - wymieniono - bez zmian. Zaciski a w nich tłoczki ok. Brakuje mi pomysłów, może ktoś coś?

Mechanik jutro ma oglądać hamulce z innym mechanikiem - powiedział, że jak nic nie zdziałają odda kasę za robociznę ale nie o to chodzi - tak proste auto, czyżby materiał kiepski? Tarcze i klocki powiedzmy ze średniej półki, na pewno nie najtańsze :swiety:

Przejechałem zalecane ponad 100km delikatnie żeby się wszystko ułożyło - nic to nie dało, aha jeżeli to istotne koła się nie blokują, toczy się normalnie

Do sprawdzenia według mnie są następujące rzeczy:

- poprawność oczyszczenia zacisków przed montażem nowych elementów.

- stan przewodów hamulcowych giętkich przy zaciskach, to może być trudne do wykonania gdyż dość często dochodzi do rozwarstwienia się przewodu wewnątrz i problemów z powrotem płynu po odpuszczeniu nogi z hamulca. Wtedy grzeją się hamulce. 

Stare klocki były zużyty równomiernie czy któraś ze stron odstawała znacząco?

Napisano

Ale przy takim rozwarstwieniu to i na starych by był podobny objaw a z wątku autora wynika że to stało się dopiero po wymianie.

Niech sprawdzą czy klocki nie są za grube. Ja kiedyś jak wymieniałem cały komplet w swoim eskorcie to wszystko tarło o siebie podczas jazdy bo klocki były za grube. Auto toczyło się niby normalnie. Cofnąłem się do mechanika, on podszlifował klocki i wszystko było ok.

Napisano

Mamy problem z dość prostym autem typu Fiat Panda. 

Charakterystyczna przypadłość  :phi: . Przyczyną jest zbyt ciasne prowadzenie klocków w prowadnicy. Z czasem się to zapieka jak klocek skoroduje, lub po wymianie nowe klocki mają zadziory od sztancy. Trzeba wystające półksiężyce w klockach dopieścić pilnikiem tak, żeby swobodnie przesuwały się w jarzmie, ale bez luzu.

Napisano

Charakterystyczna przypadłość  :phi: . Przyczyną jest zbyt ciasne prowadzenie klocków w prowadnicy. Z czasem się to zapieka jak klocek skoroduje, lub po wymianie nowe klocki mają zadziory od sztancy. Trzeba wystające półksiężyce w klockach dopieścić pilnikiem tak, żeby swobodnie przesuwały się w jarzmie, ale bez luzu.

Tylko co to za mechanik, który tego nie wie :hmm:

Napisano

Standardowy mechanik  :ok:  ;]  - wywala stare klocki, wyciąga nowe z pudełka, zakłada na auto, składa do kupy i wyjeżdża przed halę  :hehe: . Znasz innych mechaników?  ;]

Napisano

Standardowy mechanik  :ok:  ;]  - wywala stare klocki, wyciąga nowe z pudełka, zakłada na auto, składa do kupy i wyjeżdża przed halę  :hehe: . Znasz innych mechaników?  ;]

Znam ale ja do ASO nie jeżdżę :skromny:

Napisano

tak właśnie w służbowym aucie na gwarancji ASO wymieniło klocki, mechanik nawet nie oczyścił jarzma :facepalm: Auto przy hamowaniu piszczy niczym tramwaj :no:

Napisano

Precyzyjny i dosłowny :phi: klient zlecił wymianę klocków i tarcz, czy czyszczenie jarzma? :hehe:

Napisano

Precyzyjny i dosłowny :phi: klient zlecił wymianę klocków i tarcz, czy czyszczenie jarzma? :hehe:

No to teraz w ramach reklamacji zrobi to jeszcze raz.

Napisano

Brakuje mi pomysłów, może ktoś coś?

Jak koledzy piszą, możliwości jest wiele.

Wg mnie pozostałe możliwości:

1. Zły dobór części

2. Zapieczone prowadnice zacisków hamulcowych

3. Elastyczne przewody hamulcowe

Napisano
  • Autor

Do sprawdzenia według mnie są następujące rzeczy:

- poprawność oczyszczenia zacisków przed montażem nowych elementów.

- stan przewodów hamulcowych giętkich przy zaciskach, to może być trudne do wykonania gdyż dość często dochodzi do rozwarstwienia się przewodu wewnątrz i problemów z powrotem płynu po odpuszczeniu nogi z hamulca. Wtedy grzeją się hamulce. 

Stare klocki były zużyty równomiernie czy któraś ze stron odstawała znacząco?

Oczyszczone poprawnie, przewody hamulcowe rzekomo wymienione, stare klocki zużyte były równomiernie. Ale dzięki dopytam jak było z tą wymianą przewodów naprawdę

Napisano
  • Autor

No to teraz w ramach reklamacji zrobi to jeszcze raz.

W ramach reklamacji rzekomo zregenerował zaciski chociaż nie widział potrzeby :facepalm:  wszystko sprawdził a problem jest nadal, lewe koło się grzeje, po przejechaniu kilku km jest ok. 70 stopni, prawe 39-40. W poniedziałek auto jedzie do innego mechanika

Napisano

W poniedziałek auto jedzie do innego mechanika

I to jest dobra decyzja.