Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałas w kabinie przy określonych obrotach

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem od jakiegoś czasu: podczas jazdy/przyspieszania w momencie jak obroty są w zakresie 4000-4200 bądź 4300, pojawia się ogromny narastający hałas w kabinie.
Dzieje się to na każdym biegu. Sprawdzałem też na postoju i hałas pojawia się tak samo, jednak jest trochę cichszy.
Gdzie szukać przyczyny?

Pacjent to Golf IV z silnikiem benzynowym

Napisano

Mam taki problem od jakiegoś czasu: podczas jazdy/przyspieszania w momencie jak obroty są w zakresie 4000-4200 bądź 4300, pojawia się ogromny narastający hałas w kabinie.

Dzieje się to na każdym biegu. Sprawdzałem też na postoju i hałas pojawia się tak samo, jednak jest trochę cichszy.

Gdzie szukać przyczyny?

Mi to wygląda na rezonans. To może być właściwie wszystko. Chyba trzeba podjechać na kanał, jedna osoba w kabinie i obroty na te 4000, a druga pod maską i pod samochodem próbuje dociskać (ruszać) różne elementy (dolot, tłumik itp) i słuchać czy coś się zmienia. Może tyko coś się poluzowało, albo zostało źle złożone po naprawie czy wymianie (np. filtr powietrza i źle założona obudowa).

Edytowane przez janusza

Napisano

Gdzie szukać przyczyny?

Skoro na postoju też, to raczej wyklucza układ napędowy. Pozostaje silnik wraz z osprzętem - wkręcać na obroty, macać, nasłuchiwać, szukać - to może być cokolwiek, choćby padnięta poduszka silnika, łożysko alternatora... :nie_wiem:

Napisano

U mnie był nieszczelny tłumik (przedni albo śodkowy). Hałas był tylko w niewielkim zakresie obrotów.

Mechanik uniósł auto z pracującym silnikiem na podnośniku i przytkał szmatą wydech - od razu widać było, którędy spaliny znajdują dodatkowe ujście.

Napisano

Metoda malo naukowa.

Zmagam sie z vzyms podobnym w Octavii 1 - tdi.

Wyglada mi ze oslona jakas, jak wroce do Torunia to dam zrobic.

Metoda badawcza:

Wylacz silnik i otworz maske i obydwoje przednich drzwi, popros kolege/ kolezanke o porzadne trzasniecie drzwiami z kazdej strony (po kilka razy). Nasluchuj stojac od frontu czy jest jakis dzwiek rezonujacej czesci z komory silnika i skad dochodzi.

Napisano

U mojego ojca był to łapacz powietrza pod maską. Przy określonych obrotach ocierał o gril. Na postoju zblokowalem padał gazu na danych obrotach, otworzyłem maskę i tak udało się zweryfikować co to.

Edytowane przez MaserTi

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Mały update tematu - wydech sprawdzony, jest szczelny, wieszaki wymienione.

Objaw jest nadal, słyszalny najbardziej od 3. biegu i prędkości 100km/h, na 1. i 2. przy wskazanych obrotach dźwięk jest normalny.

Napisano
  • Autor

Opisz rodzaj dźwięku, do czego podobny?Jaki silnik 1.4 czy 1.6?

2.0 8v

dźwięk jest taki jak normalnie przy przyspieszaniu, tylko w momencie przekroczenia 4000 obr. od 3 biegu wzwyż (czyli v=100km/h) jego natężenie jest kilkukrotnie większe.

Napisano

2.0 8v

dźwięk jest taki jak normalnie przy przyspieszaniu, tylko w momencie przekroczenia 4000 obr. od 3 biegu wzwyż (czyli v=100km/h) jego natężenie jest kilkukrotnie większe.

Jeżeli jest to efekt rezonansu to szukałbym jednak w wydechu, a konkretnie to zaczął od plecionki i obejrzał czy czasem nie dostaje gdzieś do obudowy. Czarów nie ma.

Napisano
  • Autor

Jeżeli jest to efekt rezonansu to szukałbym jednak w wydechu, a konkretnie to zaczął od plecionki i obejrzał czy czasem nie dostaje gdzieś do obudowy. Czarów nie ma.

Sprawdzę jeszcze raz, tylko zastanawia mnie dlaczego dopiero przy prędkości ok. 100km/h (4000 obr. na 3-jce) pojawia się ten efekt.

Napisano

Może któryś tłumik środkowy/koncowy przerdzewial w środku i się rozlecial i daje rezonans..

Napisano

A może to łożysko koła?

I hałas będzie zależał od obrotów silnika?  :phi:

Napisano

Nie ale od prędkości już jak najbardziej

Napisano

Jeszcze przydałaby się informacja skąd dobiega dźwięk, wiem, że w przypadku rezonansu ciężko ustalić, ale może jakieś 1 wrażenie.

Co mi jeszcze przyszło do głowy-alternator. Miałem kiedyś w marei przypadek że mi jarmolił na wyższych obrotach, z tym, że szybko ustaliłem bo 2 dni wcześniej był zmieniany. Przy obciążeniu śmigiełko waliło o obudowę nieźle hałasując.

Napisano

Nie ale od prędkości już jak najbardziej

To może być słuszna koncepcja. Tym bardziej, że wg. autora hałasuje tak samo na postoju.

;)

Napisano

To może być słuszna koncepcja. Tym bardziej, że wg. autora hałasuje tak samo na postoju.

;)

2.0 8v

Napisano

Sprawdzałem też na postoju i hałas pojawia się tak samo, jednak jest trochę cichszy.

Napisano

Sprawdzałem też na postoju i hałas pojawia się tak samo, jednak jest trochę cichszy.

Ale koła chyba się kręciły co nie? Skoro hałas się robi pow. 100km

Napisano

Ale koła chyba się kręciły co nie?

No,ba! Wiadomo.

;)

Napisano
  • Autor

;)

Obecnie jest tak:

"dźwięk jest taki jak normalnie przy przyspieszaniu, tylko w momencie przekroczenia 4000 obr. od 3 biegu wzwyż (czyli v=100km/h) jego natężenie jest kilkukrotnie większe."