Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odłączenie immobilizera

Featured Replies

Napisano

Witam

Mamy w rodzinie clio 2 które od paru miesięcy ma problem z immobilzerem. Po prostu auta nie chce zapalić, udaje sie za 20tym albo 30tym razem. Miga kontrolka od immo i trzeba tyle razy wyjmowac i wkladać kluczyk i przekrecac zaplon aż zgaśnie - wtedy zapala. Problem sławny w clio i powodów jest przynajmniej kilka - najcześciej cewka (czytnik) immo. Chciałbym to dziadostwo całkowicie wyłączyć czyli przeprogramować sterownik auta. Ktoś zna jakąś firme które może to zrobić? Dałem już jednej ale straciłem kilka dni i nie zrobili. Może być dowolny region Polski, dużo jeżdze a i mogę wyslać ten sterownik do zrobienia na odległość. Dwie firmy które znalazłem na googlach zaśpiewały takie pieniądze że musialem usiąść.

Napisano

Zdemontuj osłonę kierownicy i obejrzyj antene imo, taki drucik wokół stacyjki, bywa że gdzieś może nie łączyć i z tego wyniikają problemy.

Napisano

Kluczyk do wymiany. Mialem ten sam problem i jedynie to pomogło. Czyściłem pętle przy stacyjce, wtyczke itp i nic nie pomagało. Za kluczyk zapłaciłem koło 250zł i problem zniknal

Napisano

Kluczyk do wymiany. Mialem ten sam problem i jedynie to pomogło. Czyściłem pętle przy stacyjce, wtyczke itp i nic nie pomagało. Za kluczyk zapłaciłem koło 250zł i problem zniknal

Ha ha ha... Clio 2 i immo.

W 99% przypadków winny jest kluczyk, konkretnie układ na płytce wewnątrz kluczyka.

Dzieją się cuda wianki, ludzie mają różne patenty (od zamykania drzwi przyciskiem na konsoli po przetaczanie auta) - a winien jest po prostu kluczyk.

Czyszczą styki przekaźników, wtyków do cewek, poprawiają masę silnika, wymieniają akumulatory - a a winien jest po prostu kluczyk.

Kluczyk który na jednej płytce ma aktywny (zasilany bateryjnie!) układ transpondera do immo oraz przycisk otwierania drzwi, po latach używania i wciskania przycisku, pracowania płytki góra dół, luty na ścieżkach i elementach układu przestają trzymać i problem gotowy.

U mnie w Clio 2 PH2 po wymianie elektroniki na nową w kluczyku problem się skończył raz na zawsze (no dobra na parę lat perwnie) jak ręką odjął.

Aczkolwiek jeżeli się da skutecznie wywalić immo (ale porządnie a nie np tak że dioda od immo będzie ci po oczach walić) to też jest dobre wyjście

Zwłaszcza że to już stare i niewiele warte auta.

Też się zastanawiam czy (ale w Citroenie) nie wywalić immo bo kluczyk mam tylko jeden a też wieczny pewnie nie jest. A i zgubić można.

A na to auto złodziej przecież nawet nie spojrzy.

Dodam, że jeżeli - tak jak jeden z kolegów wyżej pisze - da się dorobić kluczyk za 250zł to nie jest dużo.

Do Clio2 za kluczyk (ale pełna opcja: grot, immo, centralny zdalny) potrafią wołać w Warszawie od 350 do 500zł.

Napisano
  • Autor

Gdyby w 99% winny był kluczyk to bym po prostu dorobił nowy i po problemie ale tak nie jest. Czytałem wątek na forum clio, przyczyn jest co najmniej 5 i zdarzają sie prawie z taką samą intensywnością. Są ludzie którzy mają dwa fabryczne klucze i oba przestają dzialać. PAtrząc po ilości wpisów to powiedziałbym nawet że najcześciej problemem jest cewka na stacyjce a tego już sie nie bardzo da naprawić. Dlatego wole wywalić to ustroistwo i zapomnieć. U nas za zrobienie kluczyka nowego i przełożenie do niego nadajnika pilota ze starego klucza chcą 200zł ale sam gość od kluczyków powiedział że ocenia szanse że się poprawi na 50/50. Usunięcie immo to koszt min 500-600zł co uważam za chorą cenę bo podobno wystarcza 10-20 minut zabawy.

Edytowane przez dwaoczka

Napisano
  • Autor

88 funtów to tyle co zdjęcie u nas immo na amen. Nie sprzedają tego gdzieś u nas?

Napisano

Nie sprzedają tego gdzieś u nas?

Na alledrogo od 50zł

Napisano

Na drugim kluczyku jest tak samo? Czy wtedy odpala normalnie?

Pomysł z  przetaczaniem auta wydaje się absurdalny ale działa ;-)

1) włączasz zapłon

2) przetaczasz samochód na luzie parę centymentrów

3) wyjmujesz kluczyk

4) odpalasz ;-)

wiem że to głupie, ale działa.

Edytowane przez ryter

Napisano

We wszystkich renówkach z tego okresu są takie "jaja"z immo?

Mam na myśli czy problem jest też w megane czy lagunie i czy dotyczy to każdego egzemplarza (wcześniej czy później) :hmm:

Napisano

w megane I tez bywaja te problemy. W lagunie nie slyszalem

Napisano

Są ludzie którzy mają dwa fabryczne klucze i oba przestają dzialać.

Dokładnie. Oba przestają działać bo oba są tak samo popsute.

Napisano

Na drugim kluczyku jest tak samo? Czy wtedy odpala normalnie?

Pomysł z  przetaczaniem auta wydaje się absurdalny ale działa ;-)

1) włączasz zapłon

2) przetaczasz samochód na luzie parę centymentrów

3) wyjmujesz kluczyk

4) odpalasz ;-)

wiem że to głupie, ale działa.

Magia ;) ale ja w magię w ogóle nie wierzę, nawet jeśli działa.

Edytowane przez wald0

Napisano

Usunięcie immo to koszt min 500-600zł co uważam za chorą cenę bo podobno wystarcza 10-20 minut zabawy.

Za wiedzę i CLIP-a się płaci.

Nie ma czegoś takiego jak chora cena. Jak jest za drogo, to idź tam gdzie taniej.

Napisano

Magia ;) ale ja w magię w ogóle nie wierzę, nawet jeśli działa.

Magia magią, ale uwierz działa, sam sprawdzałem :)

Napisano

Za wiedzę i CLIP-a się płaci.

A to Clipem się zrobi? Mi się wydaje, że to jakiś programator musi być.

Napisano

A możliwe... Zatem jak widzisz - nie mam wiedzy = musiałem płacić ;)

Napisano

Programuje sie pamięc w sterowniku auta. Clip może sie przydać jedynie do sprawdzania statusu imobilizera tzn po procedurze wgrania nowego wsadu, przekrecają kluczyk i patrzą w clipie czy sterownik dalej żąda kodu immo. Ale bez clipa oczywiscie tez można. Cena 500zł jest chora, nawet jeśli trzeba dać emulator bo jego cena to kilkadziesiat złotych. W clio jest o tyle niefajnie że sterownik jest zaklejony w takiej gumie tzn elektronika i trzeba ja wykrajać żeby sie dostać do pamięci. Ale ktoś jak juz to robi seryjnie to wie gdzie wyciąc więc to chwila. Dla mnie taka usługa jest warta jakieś 200zł i to głównie za wiedze bo robobty jest na 30minut  wliczając testy.

Edytowane przez Tomcar

Napisano

Na alledrogo od 50zł

Podlinkuj bo nie widziałem

Napisano

Podlinkuj bo nie widziałem

Wpisz w allegro: emulator immo renault

Napisano

Udało się rozwiązać problem?

Napisz coś dla potomnych :oki:

Edytowane przez ryter

Napisano

Do dzialania emulatora immo jest potrzebna modyfikacja wsadu ecu, jakby co to moge to zrobic

Za 500pln :phi:

Za mniej mi sie nie chce grzebac w galarecie i ciac wiazki. Jak ktos uwaza ze za drogo niech sobie zrobi sam taniej, najlepiej niech kupi sprzetu, testerow, programatorow itp za kilkadziesiat tysiecy, pozniej przy ich uzyciu niech robi immo po 20pln, odrobi sprzet za 200 lat :hehe:

Napisano

clipem nie zrobisz bo usuwanie immo nie jest czynnoscia serwisowa

Napisano

@@wald0

a po co dorabiać?

Jedziesz do zakładu elekronikii samochodowej i panowie w ciągu godziny jakieś cuda z lutownicą robią i 100 od klucza kasują :skromny: Problem w takich zakładach jest znany i bez problemu go ogarniają.

Napisano

@@wald0

a po co dorabiać?

Jedziesz do zakładu elekronikii samochodowej i panowie w ciągu godziny jakieś cuda z lutownicą robią i 100 od klucza kasują :skromny: Problem w takich zakładach jest znany i bez problemu go ogarniają.

No dokładnie, może źle się wyraziłem.

Ja akurat dorabiałem bo chciałem mieć dwa. Ale przy okazji, wymienił mi elektronikę (płytkę) w pierwszym kluczyku (ledwo zipała) - mógł lutować, ale miał (pewnie używaną) to podmienił raz dwa. A moją starą elektronikę zapewne polutuje i użyje innym razem u kogoś innego.

Napisano
  • Autor

Bardzo mało wiesz w temacie. Też mniej wiecej tyle wiedizałem jeszcze miesiac temu. Te emulatory nie załatwiają problemu. Trzeba jeszcze programowac sterownik, miec sprzęt itd

Problem do dziś nierozwiązany a już pare stówek poszło. Dwóch zawodowców wymiękło. Ponoć problem jest nietypowy a wywalenie immo w tym sterowniku bardzo kosztowne.

Edytowane przez dwaoczka

Napisano
  • Autor

@@wald0

a po co dorabiać?

Ja takiego zakładu nie znalazłem. Kluczyk mi mogą wprawdzie zrobic za 200zl ale żadnej pewności że cokolwiek pomoże. A według innych speców którzy juz sprawdzali problem nie leży w kluczyku tylko gdzieś na lini sterownik - czytnik przy stacyjce.

Napisano

Bardzo mało wiesz w temacie.

Problem do dziś nierozwiązany a już pare stówek poszło. Dwóch zawodowców wymiękło.

W którym miejscu wyczytałeś że wiem bardzo dużo w tym temacie? :hmm:  Po prostu pokazałem gdzie można znalezć jakieś informacje. Dobrych masz znawców tematu którzy kasują pieniążki i nie rozwiązują problemu

Napisano

...

Problem do dziś nierozwiązany a już pare stówek poszło. Dwóch zawodowców wymiękło. Ponoć problem jest nietypowy a wywalenie immo w tym sterowniku bardzo kosztowne.

Napiszę konkretnie.

Moje Clio sporadycznie nie odpalało - rozrusznik nawet nie zakręcił. Akumulator dobry, klemy czyste, kontrolka od immobilizera nie gasła po przekręceniu kluczyka. Można było jeździć cały tydzień bez problemu i nagle zonk. Drugi kluczyk nie pomagał. Powód: słaba masa. Poprawiłem i od tej pory nie ma tematu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.