Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Denso (NWB) się zepsuło?

Featured Replies

Napisano
Do tej pory byłem bardzo zadowolony z wycieraczek NWB (Nippon Wiper Blades - firma która wymyśliła wycieraczki samochodowe w obecnej postaci...), znanych u nas pod marką Denso. Uzywałem ich od lat w 3 samochodach - zwykłe szkieletowe.

Teraz kupiłem do Fluence płaskie, a do Corolli hybrydowe. 

We Fluence płaskie to tragedia - obie zostawiają takie cienkie smugi, jakby pióro miało mikrorowki i zostawiało 1mm ślady wody co 1-1,5cm. Głównie na górze. Lewa 60 cm bardziej, prawa 40 cm mniej. 

W Corolli hybrydowe - lewa 60cm super, prawa 40cm to samo co we Fluence...

Używał ktoś z Was Denso płaskich w Megane/Fluence? No załamany jestem, taki spokój miałem tyle czasu z wycieraczkami, kupowałem Denso i spokój na co najmniej rok, idealnie wycierały. Może tylko szkieletowe mają takie dobre, a płaskie to porażka... 

...a może Denso już nie jest takie jak kiedyś. 

Napisano

Denso przy tych płaskich ,ale na mocowaniach typu U rzeczywiście się nie popisało.Miałem to zakładać do siebie,ale po założeniu na ramię wycieraczki był wyczuwalny luz na mocowaniu więc trafnie stwierdziłem,że będzie to skakać i smużyć na szybie niemiłosiernie.Do innego auta założyłem hybrydowe i jest super,cicha praca i bardzo ładnie zbierają.Obecnie mam Boscha Aerotwina i na dniach zmieniam na Denso hybrydowe więc napiszę jak się spisują na mocowaniach typu haczyk.

Napisano
  • Autor

Problem w tym, że Fluence/Megane III ma swój typ mocowania. Tak to już dawno bym zwykłe szkieletowe Denso założył. Ale w Toyocie chciałem wypróbować hybrydowe zamiast szkieletowych i prawa też zostawia paski wody....

Napisano

Hybrydowe Denso po roku wyleciały u mnie kilka dni temu. Teraz wziąłem Boscha Aero Twin.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Jednak na testy zakładam wycieraczki naszej rodzimej firmy zwanej Oximo.Mają w ofercie zwykłe szkieletowe,bezprzegubowe oraz hybrydowe.Przy cenie 30zł/komplet za bezprzegubowe przetestuję. ;)

Napisano

Jednak na testy zakładam wycieraczki naszej rodzimej firmy zwanej Oximo.Mają w ofercie zwykłe szkieletowe,bezprzegubowe oraz hybrydowe.Przy cenie 30zł/komplet za bezprzegubowe przetestuję. ;)

mogę polecić, w sumie 4 komplet mam :oki:  Zaleta jest multum roznych adapterów do mocowania :ok:

Napisano
  • Autor

Hybrydowe Denso po roku wyleciały u mnie kilka dni temu.

No ale rok to całkiem OK  :hmm:

Jednak na testy zakładam wycieraczki naszej rodzimej firmy zwanej Oximo

Miałem w Toyocie, kupiłem na stacji bo MotGum się rozpadł  :facepalm: (nigdy więcej...), bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły, przetrwały chyba z 8 miesięcy  :ok:

Ale co się dzieje z Denso? Chyba pojadę do sklepu dać im jeszcze szansę, ale z zastrzeżeniem że jak będą zostawiać linie wody to od razu zwracam. 

Edytowane przez teg

Napisano

No ale rok to całkiem OK:hmm:

Niecały rok w sumie, bo w listopadzie tamtego roku zakładałem a od dobrego miesiąca zaczęły mazać. Sprawdzę Boscha, bo dawno nie kupowałem, może coś się zmieniło w jakości.   :hmm:

Napisano

ale to mazanie może być wynikiem np. brudnej szyby...ale nawet pomijając to, to zostawianie smug może być wynikiem tego, że do gumy wycieraczki przyklejają się różne syfy...i nie do końca to może być wina samej wycieraczki...ja co jakiś czas staram się przetrzeć piórko porządnie...

denso zwykłe mam od 1,5 roku...zrobiły ok 30kkm...na drugim samochodzie mam unipoint płaskie...zrobiły ok. 15kkm w 1 roku...

oba zestawy czasami przeczyszczę i nie mam problemu...denso zrobiły się już wyraźnie twardsze ale zbierają dobrze...

Napisano

Ja polecam Bosch Eco - od lat dobre. :ok:

Napisano
  • Autor

Szyba czysta, nie porysowana, roczne auto. Przecieranie piór nic nie pomaga. 

Edytowane przez teg

Napisano

Ja polecam Bosch Eco - od lat dobre. :ok:

A ja odradzam.Kupiłem w promocji i skrzypią od samego poczatku podczas pracy a po 3 miesiącach od założenia ta od strony kierowcy zaczyna mazać (czyszczenie gumy i szyby pomaga na chwile).Poprzednie Championy spokojnie rok czasu wytrzymywały i nie bylo z nimi zadnych problemow

Napisano

Założyłem Oximo i niestety musiałem zdemontować bo smużyły tak kierowcy jak i pasażera. :( Używane Bosche lepiej zbierają niż nowe Oximo. :facepalm:

Chyba nie zostaje nic innego jak zakupić Bosche Aerotwiny. :ok:

Napisano

Panie, panowie,

czy ktoś z Was sprawdza datę produkcji wycieraczek ?

Pytam z czystej ciekawości.

Napisano

Założyłem Oximo i niestety musiałem zdemontować bo smużyły tak kierowcy jak i pasażera. :( Używane Bosche lepiej zbierają niż nowe Oximo. :facepalm:

Chyba nie zostaje nic innego jak zakupić Bosche Aerotwiny. :ok:

Do e46 najlepiej założyć komplet Bosch Twin Spojler 3397001394. To jest oryginał, czyli takie, jak w fabryce kładli. Pióra są wykonane tylko pod szybę e46, Niestety prawie stówkę trzeba wyłożyć. Aero Twin są uniwersalne pod wiele aut.

Napisano

czy ktoś z Was sprawdza datę produkcji wycieraczek ?

Przecież to to samo, co opony: 3 lata od daty produkcji to nówki sztuki nie śmigane...   :phi:

Napisano

@@kaczorek79 Wiem o tym,że dedykowane do e46 to klasyczne wycieraczki,gdzie wycieraczka kierowcy jest ze spoilerem dociskowym i są one wyprofilowane pod kształt szyby i mają właśnie taki numer katalogowy jak napisałeś.Ja obecnie przerabiam kolejny komplet takich aerotwinów 3397118904 gdzie są nieco krótsze nie te w oryginale bo odpowiednio 550/480mm.Wybrałem aerotwiny bo nowocześniej wyglądają,ale na zimę chyba rzeczywiście zastosuję tradycyjne dedykowane. :oki:

Napisano
  • Autor

Założyłem Oximo i niestety musiałem zdemontować bo smużyły tak kierowcy jak i pasażera.

Eeechhh :/ Dzięki za sprawdzenie     :ok:

Wytłumaczenie jest jedno: do każdego samochodu sprawdzi się co innego. Dlatego jeden tu da się pokroić za Motguma, drugi za Denso, trzeci za Bosha. Denso w Corolli są super, w Renault może sprawdzę Bosha.... C\Na forum Corolli wszyscy z Denso bardzo zadowoleni - i to potwierdza tą teorię: producent robi po prostu różne długości, nie produkuje innych dla każdej marki auta. 

Edytowane przez teg

Napisano

@@kaczorek79 Wiem o tym,że dedykowane do e46 to klasyczne wycieraczki,gdzie wycieraczka kierowcy jest ze spoilerem dociskowym i są one wyprofilowane pod kształt szyby i mają właśnie taki numer katalogowy jak napisałeś.Ja obecnie przerabiam kolejny komplet takich aerotwinów 3397118904 gdzie są nieco krótsze nie te w oryginale bo odpowiednio 550/480mm.Wybrałem aerotwiny bo nowocześniej wyglądają,ale na zimę chyba rzeczywiście zastosuję tradycyjne dedykowane. :oki:

W sumie 25 zł różnicy na korzyść płaskich Aero Twin. Jak one się sprawują? Mnie jakoś nie leżą płaskie wycieraczki, bo powyżej 140 km/h odrywają się od szyby. Pamiętaj o zamontowaniu uchwytu prowadzącego do oryginałów.

Napisano

W sumie 25 zł różnicy na korzyść płaskich Aero Twin. Jak one się sprawują? Mnie jakoś nie leżą płaskie wycieraczki, bo powyżej 140 km/h odrywają się od szyby. Pamiętaj o zamontowaniu uchwytu prowadzącego do oryginałów.

W sumie to rok prześmigują spokojnie więc nie ma tragedii,krótsza od pasażera delikatnie odstaje w pozycji spoczynkowej,ale naprawdę minimalnie. :ok:

O którym uchwycie prowadzącym piszesz? :hmm:

Napisano

W sumie to rok prześmigują spokojnie więc nie ma tragedii,krótsza od pasażera delikatnie odstaje w pozycji spoczynkowej,ale naprawdę minimalnie. :ok:

O którym uchwycie prowadzącym piszesz? :hmm:

Ramię od strony kierowcy ma wciśnięte w połowie długości widełki prowadzące oryginalne pióro. Ten element trzeba wyjąć przy stosowaniu płaskich wycieraczek. Natomiast bez prowadzenia oryginał trochę trzepocze, bo długi. Znajdziesz na zdjęciach w bmwstore, nr oe 8 263685

Napisano

Ramię od strony kierowcy ma wciśnięte w połowie długości widełki prowadzące oryginalne pióro. Ten element trzeba wyjąć przy stosowaniu płaskich wycieraczek. Natomiast bez prowadzenia oryginał trochę trzepocze, bo długi. Znajdziesz na zdjęciach w bmwstore, nr oe 8 263685

Rzeczywiście i to powinno być zastosowane w ilości x2 więc przy ramieniu pasażera również. :ok: Człowiek się uczy całe życie,dzięki za info. :oki:

Napisano

Rzeczywiście i to powinno być zastosowane w ilości x2 więc przy ramieniu pasażera również. :ok: Człowiek się uczy całe życie,dzięki za info. :oki:

Przy ramieniu pasażera u mnie nie ma i wycieraczka chodzi ładnie. Tam jest chyba błąd w katalogu z tym x2.