Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem po ozonowaniu

Featured Replies

Napisano

Koleżanki i Koledzy pojawił się problem po ozonowaniu samochodu. Klimę odgrzybiło ale po zabiegu kleją się wszystkie plastiki i śmierdzi rzygami ;]

Ozonator kupiony z Chin, wg specyfikacji produkuje 10g/h ozonu. Co ciekawe odgrzybiane były 2 samochody, Citroen C4 ('05r) oraz VW Polo ('06r) i tylko w VW pojawił się problem. 

Co to z tym robić? Próbować przemyć plastiki jakimś APC i zawiesić wunderbauma? W imieniu kolegi będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam,

posiadacz C4 ;]

Napisano

Jak się kleją to chyba już pozamiatane, chyba, że wymiana na inne ;]

Jak długo auto było ozonowane?

Napisano
  • Autor

Jak się kleją to chyba już pozamiatane, chyba, że wymiana na inne ;]

Jak długo auto było ozonowane?

Poważnie?  8] ozonowane było 30min.

Napisano
  • Autor

Plastiki w VW nie są przypadkiem gumowane?

http://ozongenerator.pl/content/35-tworzywa-kompatybilne-z-ozonem

Część plastików na pewno jest pokryta gumą, ale kumpel mówi, że nawet kierownica się klei a ona raczej nie jest podgumowana.

Dzięki za ciekawy link :ok:

Napisano

Część plastików na pewno jest pokryta gumą, ale kumpel mówi, że nawet kierownica się klei a ona raczej nie jest podgumowana.

Dzięki za ciekawy link :ok:

talk   i  bedzie  dobrze  ;] 

tyle  ze  juz  nie  bedzie  tak  slicznie   ;l 

Napisano

@@Cherokee18

niech spróbuje umyć porzadnie APC, potem na mokro czystą wodą przetrzeć z resztek brudu i płynu, a na koniec czymś do konserwacji plastików winyli nałożyć

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/430076-piel%C4%99gnacja-deski-rozdzielczej-i-reszty-plastik%C3%B3w/

Problem klejących plastików miałem w clio jak chłopak u mechanika brudne paluchy z deski jakimś rozpuszczalnikiem przetarł :no:  Ten środek na "m" z linka ładnie z problemem sobie poradził :ok:

Napisano

Koleżanki i Koledzy pojawił się problem po ozonowaniu samochodu. Klimę odgrzybiło ale po zabiegu kleją się wszystkie plastiki i śmierdzi rzygami ;]

Ozonator kupiony z Chin, wg specyfikacji produkuje 10g/h ozonu. Co ciekawe odgrzybiane były 2 samochody, Citroen C4 ('05r) oraz VW Polo ('06r) i tylko w VW pojawił się problem. 

Co to z tym robić? Próbować przemyć plastiki jakimś APC i zawiesić wunderbauma? W imieniu kolegi będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam,

posiadacz C4 ;]

Lol. 10g to się nadaje na rzeźnię lub magazyn mięsa. 

Tendencja w necie  jest taka - im więcej tym lepiej..

Nie w tym przypadku :) ( zresztą takie wątki przełaziły przez AK i ktoś kto nie ozonował co najmniej przemysłowym sprzętem był "frajerem" ). 

Napisano
  • Autor

@@Cherokee18

niech spróbuje umyć porzadnie APC, potem na mokro czystą wodą przetrzeć z resztek brudu i płynu, a na koniec czymś do konserwacji plastików winyli nałożyć

https://forum.autokacik.pl/index.php/topic/430076-piel%C4%99gnacja-deski-rozdzielczej-i-reszty-plastik%C3%B3w/

Problem klejących plastików miałem w clio jak chłopak u mechanika brudne paluchy z deski jakimś rozpuszczalnikiem przetarł :no:  Ten środek na "m" z linka ładnie z problemem sobie poradził :ok:

@@r1sender

Dzięki za instrukcję :piwko:

Sprawdziłem na żywo jak wygląda i "pachnie" fura kumpla, no i tak.. wg mnie tragedii nie ma ;] faktycznie śmierdzi rzygami, ale chyba to  urok VW (ciotka ma ten sam model Polówki i śmierdzi identycznie). Plastiki coś tam się kleją ale to raczej brud a nie utleniony materiał.

Znalazłem resztki APC i zobaczymy co to da.

Dramatu nie ma jak to opisywał kumpel, po prostu auto trzeba wysprzątać ;)

Napisano
  • Autor

Nie w tym przypadku :) ( zresztą takie wątki przełaziły przez AK i ktoś kto nie ozonował co najmniej przemysłowym sprzętem był "frajerem" ). 

Z tego co pamiętam to zajmujesz się klimatyzacją samochodową? :hmm: Z ciekawości próbowaliście kiedyś zniszczyć wnętrze auta ozonem?

Napisano

To ile ozonu do auta?

Napisano

Z tego co pamiętam to zajmujesz się klimatyzacją samochodową? :hmm: Z ciekawości próbowaliście kiedyś zniszczyć wnętrze auta ozonem?

Klima to jedna z gałęzi którą się zajmuję.

My nigdy nie niszczyliśmy specjalnie aut, jednak wiele takich aut widziałem.

Szczególnie dużo tego widać po komisach i perełkach od dziadka z Niemiec.

Tendencja jest taka :

- gdy auto kosztuje swoje - tapicerka jest prana normalnie - ale koszt musi się zwrócić w cenie auta.

- jeśli są tanie auta komisiarz wstawia ozonator np. 2-3 g na godzinę - ozon zabije zapachy w aucie jednocześnie niszcząc materiały.

Napisano

To ile ozonu do auta?

Markowi producenci zalecają od 0.5 do max 1 grama dla aut osobowych i dostawczych.

Nie chodzi to o duże stężenie, chodzi o niskie stężenie w wymaganym czasie.

Duże ozonatory to są do przemysłu, dezynfekcja hal itp.

• 6 miesięcy później...
Napisano

No to poskładałem dzisiaj swój śkośnooki ozonator 10g/h, puściłem na 5 minut - wychodzi mi 0.8g.

Zostawilem tak na godzinę, idę właśnie wietrzyć... Zobaczymy, co z tego wyjdzie :) 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.