Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota RAV4 diesel czy benzyna

Featured Replies

Napisano

Witam

Oglądam sobie Toyotki RAV4 z rocznika 2015 i są albo silniki diesla 2.0 124 KM , albo benzyna 2.0 152 KM.

Hybryda mnie nie interesuje.

Który silnik polecacie do tego auta? Jak z kosztami obsługi i zużyciem paliwa?

Napisano

Witam

Oglądam sobie Toyotki RAV4 z rocznika 2015 i są albo silniki diesla 2.0 124 KM , albo benzyna 2.0 152 KM.

Żaden z nich nie jedzie, do tego tę benzynę łączą z CVT. Był chyba też diesel 150KM i tego bym szukał.

Napisano

Witam

skoro odrzucasz hybrydę - żaden.

Napisano

Żaden z nich nie jedzie, do tego tę benzynę łączą z CVT. Był chyba też diesel 150KM i tego bym szukał.

Łączą ale z 4x4, ośka może być z M6.

Generalnie moja mama ma już 3 lata ravkę 2.0 4x4 CVT i jest z niej bardzo zadowolona :oki:

Napisano
  • Autor

Łączą ale z 4x4, ośka może być z M6.

Generalnie moja mama ma już 3 lata ravkę 2.0 4x4 CVT i jest z niej bardzo zadowolona :oki:

Masz silnik benzynowy?

Jakie spalanie przy jeździe miejskiej?

Jak z dynamiką tej skrzyni? Reaguje szybko na wciśnięcie pedału gazu, czy zastanawia się tak jak nowym Outlanderze z CVT?

Napisano

Masz silnik benzynowy?

Jakie spalanie przy jeździe miejskiej?

Jak z dynamiką tej skrzyni? Reaguje szybko na wciśnięcie pedału gazu, czy zastanawia się tak jak nowym Outlanderze z CVT?

Mamuśka ma ;), jej wychodzi 9,5l po Lublinie - mniej niż poprzednia ravka która była M6 i ośka. Imo reaguje dość szybko, ale jak chcesz ostro przyśpieszyć to niestety silnik wyje jak oszalały, ale taki urok CVT.
Napisano

Nudzisz ciągle to samo. 

Witam

Spalanie w Wawie na krótkich odcinkach 10,5 - 11l, na dojazdach typu 17km 9 - 9,5l (z CVT). Kosztów poza przeglądami przez 45kkm nie było.

Napisano

Nudzisz ciągle to samo. 

Bo one ciągle nie jadą, dokładnie tak samo jak za każdym poprzednim razem. 

Napisano

Bo one ciągle nie jadą, dokładnie tak samo jak za każdym poprzednim razem. 

Jak ktos chce to auto uzytkowac glownie w miescie to nie ma zadnego znaczenia...

Na autostradzie tez sie rozpedzi to 140km/h I bedzie jechac bez problem.

Do dynamicznej jazdy po drogach krajowych to I tak zaden SUV sie nie nadaje.

Napisano

Jak ktos chce to auto uzytkowac glownie w miescie to nie ma zadnego znaczenia...

Ja nie napisałem że to że nie jedzie go dyskwalifikuje. Jeśli ktoś lubi żeby nie jechało to jego sprawa. Ja tylko zauważyłem fakt że nie jedzie.

Napisano

Macan Turbo ;)

Napisano

pudło, właśnie SUVy nadają się najlepiej, tylko mocy musi być, dobra widoczność + przelatywanie dziur dają duże możliwości 

Napisano

pudło, właśnie SUVy nadają się najlepiej, tylko mocy musi być, dobra widoczność + przel/atywanie dziur dają duże możliwości 

I twierdzisz, ze BMW 540 bedzie gorsze od X5 do szybkiej jazdy po  drogach?

Napisano

I twierdzisz, ze BMW 540 bedzie gorsze od X5 do szybkiej jazdy po  drogach?

dla zwykłego kierowcy na bank, na zakrętach i tak nie będzie deptał na maksa, za to przy wyprzedzaniu i oceny sytuacji widonoczność z X5 jest nie do przecenienia, progi zwalniające też x5 weźmie szybciej

Napisano

pudło, właśnie SUVy nadają się najlepiej, tylko mocy musi być, dobra widoczność + przelatywanie dziur dają duże możliwości

zlituj się.

1. aerodynamika mebloscianki przeklada sie na spalanie i przede wszystkim - hałas we wnętrzu

2. wzrost powoduje ze musi byc sztywniejszy zawias - czyli o ile nie masz premium z aktywnym zawiasem - to taka RAV będzie mniej komfortowa niz avensis pod tym kątem

3. mocy musi być, bo są ciężkie... i patrz pkt 1 - aerodynamika

4. dziur ok. jak latasz po ukrainie - to ma sens, ale wtedy potrzebujesz opony balonikii też, i poszedł sobie precyzyjny ukl kierowniczy papa :) ale w PL? dziury? na drogach krajowych?

5. progi zwalniające? w trasie? serio?

dużo lepszy jest zwykly i wygodny sedan/czy tam kombi na trasę.

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Ok, widze ze trafilem na fachowca ;]:ok:

Napisano

zlituj się.

1. aerodynamika mebloscianki przeklada sie na spalanie i przede wszystkim - hałas we wnętrzu

2. wzrost powoduje ze musi byc sztywniejszy zawias - czyli o ile nie masz premium z aktywnym zawiasem - to taka RAV będzie mniej komfortowa niz avensis pod tym kątem

3. mocy musi być, bo są ciężkie... i patrz pkt 1 - aerodynamika

4. dziur ok. jak latasz po ukrainie - to ma sens, ale wtedy potrzebujesz opony balonikii też, i poszedł sobie precyzyjny ukl kierowniczy papa :) ale w PL? dziury? na drogach krajowych?

5. progi zwalniające? w trasie? serio?

dużo lepszy jest zwykly i wygodny sedan/czy tam kombi na trasę.

Nie zgodzę się. Po lokalnych drogach nie autostradach, gdzie jest po 1 pasie ruchu taki SUV jest dużo lepszy. I nie mówię tu o rav4 bo to pazdierz ale o x5 , cayenne itp. Tam 200 nie pojedziesz ale dobra widoczność i moc dadzą lepszy efekt niż niskie kombi co z za traktora nic nie widzi
Napisano

dla zwykłego kierowcy na bank, na zakrętach i tak nie będzie deptał na maksa, za to przy wyprzedzaniu i oceny sytuacji widonoczność z X5 jest nie do przecenienia, progi zwalniające też x5 weźmie szybciej

Wiekszych bzdur nie slyszalem. Aerodynamika szafy, prowadzenie jak woz drabiniasty vs szybki sedan. Bedziesz przez progi latal jak wariat to zostawisz pare k w serwisie.

Napisano

Nie zgodzę się. Po lokalnych drogach nie autostradach, gdzie jest po 1 pasie ruchu taki SUV jest dużo lepszy. I nie mówię tu o rav4 bo to pazdierz ale o x5 , cayenne itp. Tam 200 nie pojedziesz ale dobra widoczność i moc dadzą lepszy efekt niż niskie kombi co z za traktora nic nie widzi

IMHO przeceniasz widoczność SUV (ale ok - kwestia osobistych priorytetów - pytanie tylko ile w tym teorii a ile praktyki, ja za to przeceniam niską wartość DB we wnętrzu).

a moc to nie jest atrybut SUV. i ja w takim wypadku biorę 7er, Panamerę :) na codzień jezdze ultraniskim sedanem i absolutnie nie czuję dyskomfortu wyprzedzając traktor, dlatego ze niżej siedzę...

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Wiekszych bzdur nie slyszalem. Aerodynamika szafy, prowadzenie jak woz drabiniasty vs szybki sedan. Bedziesz przez progi latal jak wariat to zostawisz pare k w serwisie.

Chyba piszesz o jakimś starym uaz . Fury o których pisałem nie jeżdżą tak jak pisałeś. Widoczność i lepsza kontrola sytuacji na drodze to klucz. Jak masz w jednym i drugim 500KM to nie ma znaczenia osiągi itp. Bo każdy z nich jedzie szybko.
Napisano

Chyba piszesz o jakimś starym uaz . Fury o których pisałem nie jeżdżą tak jak pisałeś. Widoczność i lepsza kontrola sytuacji na drodze to klucz. Jak masz w jednym i drugim 500KM to nie ma znaczenia osiągi itp. Bo każdy z nich jedzie szybko.

tak tylko ten wyższy w trasie spali 20% więcej paliwa? powiedz ze Cię to nie interesuje jako użytkownika?

oczywiscie jak ktos uzywa w argumentacji fur o mocy 500KM, to pewnie machnie na dodatkowe 10-20 PLN/100km ręką... ale czy to na pewno o tym wątek?

Napisano

Witam

Alurat w tym modelu tylko hybryda ma sens.

Benzyna to muł, diesel dużo pali jak na diesla.

Napisano

tak tylko ten wyższy w trasie spali 20% więcej paliwa? powiedz ze Cię to nie interesuje jako użytkownika?

oczywiscie jak ktos uzywa w argumentacji fur o mocy 500KM, to pewnie machnie na dodatkowe 10-20 PLN/100km ręką... ale czy to na pewno o tym wątek?

Ja tylko odpowiadałem na stwierdzenie "Do dynamicznej jazdy po drogach krajowych to I tak zaden SUV sie nie nadaje."

Napisano

Wszystko byle bez cvt! Jeżdżę właśnie lexusem nx 300h i o ile przy spokonej jeździe jest naprawdę spoko o tyle przy probie bardziej dynamicznej jazdy człowieka cis trafia

Napisano

Wszystko byle bez cvt! Jeżdżę właśnie lexusem nx 300h i o ile przy spokonej jeździe jest naprawdę spoko o tyle przy probie bardziej dynamicznej jazdy człowieka cis trafia

To nie depcz do podłogi... Chcesz przyśpieszać na maks, to komputer Ci to daje...

Napisano

To nie depcz do podłogi... Chcesz przyśpieszać na maks, to komputer Ci to daje...

Tryb sport + triche ratuje sytuację, ale mowie zdecydowane NIE cvt.

Napisano

ale w PL? dziury? na drogach krajowych?

Hehe, w końcu dożyliśmy tych czasów: na AK chwalą jakość dróg krajowych   :ok:   

Napisano

Tym Subaru się przejedź a potem gadaj.

Napisano

a ja klasycznym skrzyniom, po 20 tys km moim 300h :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.