Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Box na dach

Featured Replies

Napisano

W zeszłym roku już o to pytałem, ale w końcu się nie zdecydowałem. Głównie powstrzymuje mnie problem z przechowywaniem boxu i z wysoką ceną (rozpatrywałem tylko Thule). Jednak na wyjazdy na narty box jest bardzo wygodny (w lecie nie będę miał potrzeby, zawsze się mieszczę do auta) i ponownie rozważam zakup boxu. Pzejrzałem oferty i widzę, że są również tańsze pozycje. Z uwagi na sporadyczne użytkowanie chętnie bym wziął coś tańszego. Oto pozycje, które analizowałem, może macie jakieś opinie:

Thule Motion Sport 600 - 1.800 zł

4.jpg?screen

Taurus Xtreme 400 - 834 zł

taurus_xtreme_400_black_01.jpg

Norauto Bermude 4500 - 999 zł

779556.jpg

Napisano

Mam poprzednią wersję Norauto Bermude - b. fajny box, aktualny ma lepsze mocowanie - szczypce z góry, a nie U mocowane od dołu.

Napisano

w lecie nie będę miał potrzeby, zawsze się mieszczę do auta

Też nie miałem dopóki nie kupiłem boxa :hehe:

Edytowane przez shapyr

Napisano
  • Autor

Mam poprzednią wersję Norauto Bermude - b. fajny box, aktualny ma lepsze mocowanie - szczypce z góry, a nie U mocowane od dołu.

mocno gwiżdże ? Masz porównanie do Thule ?

Napisano

Kupiłem najtańszy box jaki znalazłem - właśnie dlatego że tylko na narty. Dałem 400 zł. Nie gwiżdże wcale, trochę szumi ale do 130 km/h jest znośnie a szybciej nie jeżdżę.

Jestem zachwycony stosunkiem ceny do tego co dostałem. Gdybym używał go też latem to może kupiłbym coś lepszego ale w mojej sytuacji nie mialo to żadnego sensu.

Napisano

W zeszłym roku już o to pytałem, ale w końcu się nie zdecydowałem. Głównie powstrzymuje mnie problem z przechowywaniem boxu i z wysoką ceną (rozpatrywałem tylko Thule). Jednak na wyjazdy na narty box jest bardzo wygodny (w lecie nie będę miał potrzeby, zawsze się mieszczę do auta) i ponownie rozważam zakup boxu. Pzejrzałem oferty i widzę, że są również tańsze pozycje. Z uwagi na sporadyczne użytkowanie chętnie bym wziął coś tańszego. Oto pozycje, które analizowałem, może macie jakieś opinie:

4.jpg?screen

taurus_xtreme_400_black_01.jpg

779556.jpg

Środkowego oddradzam. Za niski lepsze sa wyzsze boxy.

Napisano
  • Autor

Kupiłem najtańszy box jaki znalazłem - właśnie dlatego że tylko na narty. Dałem 400 zł. Nie gwiżdże wcale, trochę szumi ale do 130 km/h jest znośnie a szybciej nie jeżdżę.

Jestem zachwycony stosunkiem ceny do tego co dostałem. Gdybym używał go też latem to może kupiłbym coś lepszego ale w mojej sytuacji nie mialo to żadnego sensu.

Dasz jakiegos linka ?

Napisano
  • Autor

Środkowego oddradzam. Za niski lepsze sa wyzsze boxy.

Ja bede tylko narty pakowal.

Napisano

Ja bede tylko narty pakowal.

Nie lepiej wynajmowac do takiego okazjonalnego uzytku?

Napisano
  • Autor

Nie lepiej wynajmowac do takiego okazjonalnego uzytku?

Lepiej, ale w Toruniu jest tylko jedna wypozyczalnia, maja starocie i chca 200 zl

Napisano

Dasz jakiegos linka ?

http://allegro.pl/hit-relax-300-grafit-box-dachowy-idealny-na-wczasy-i5757763164.html

Tylko najpierw podjedź i pooglądaj. Ich jest dużo na Allegro więc pewnie jakiś sprzedawca obok Ciebie też ma.

IMO to jest mniej tandetne niż można się spodziewać. Już trzeci sezon teraz będzie i nie ma żadnych śladów użytkowania. Ale używam go tylko do wożenia nart.

Napisano

Mam takiego thule i kiałem przez długi czas tego xtreme, oba po ok 500l. Zamieniłem na thule bo xtreme był jednostronny, przy dużym vanie to spora wada, a wtedy nie było dużych xtreme dwustronnych. Oczywiście thule wszystko ma lepsze i jest cichszy ale chyba nie ma sensu dopłacać na dwa razy w roku. Super szybki montaż toteż bajer bo wcześniej montuje belki co zajmuje z 15 min. Generalnie szkoda kasy na thule.

Napisano
  • Autor

http://allegro.pl/hit-relax-300-grafit-box-dachowy-idealny-na-wczasy-i5757763164.html

Tylko najpierw podjedź i pooglądaj. Ich jest dużo na Allegro więc pewnie jakiś sprzedawca obok Ciebie też ma.

IMO to jest mniej tandetne niż można się spodziewać. Już trzeci sezon teraz będzie i nie ma żadnych śladów użytkowania. Ale używam go tylko do wożenia nart.

Juz sobie przypomnialem co mnie odstraszalo w tych tańszych boxach - to sposob montazu na obejmy. Te drozsze rozwiazania maja szybkie mocowanie na takie lapki. Mocno te lapki sa upierdliwe ? Masz porownanie do montazu Thule?

Napisano

Juz sobie przypomnialem co mnie odstraszalo w tych tańszych boxach - to sposob montazu na obejmy. Te drozsze rozwiazania maja szybkie mocowanie na takie lapki. Mocno te lapki sa upierdliwe ? Masz porownanie do montazu Thule?

Tak. Różnica jest dramatyczna, z tymi obejmami trzeba się trochę pobawić.

Jednak uznałem że różnica w cenie jest też dramatyczna.

Gdybym miał kupować box tańszy od Thule o 30-50% to bym się zastanawiał czy dopłacić. Ale jak różnica jest czterokrotna...

Napisano
  • Autor

Mam takiego thule i kiałem przez długi czas tego xtreme, oba po ok 500l. Zamieniłem na thule bo xtreme był jednostronny, przy dużym vanie to spora wada, a wtedy nie było dużych xtreme dwustronnych. Oczywiście thule wszystko ma lepsze i jest cichszy ale chyba nie ma sensu dopłacać na dwa razy w roku. Super szybki montaż toteż bajer bo wcześniej montuje belki co zajmuje z 15 min. Generalnie szkoda kasy na thule.

Taurus jest tez dwustronny, za doplata 200 zl. A jak z glosnoscia i solidnoscia wykonania jednego i drugiego ?

Napisano
  • Autor

Tak. Różnica jest dramatyczna, z tymi obejmami trzeba się trochę pobawić.

Jednak uznałem że różnica w cenie jest też dramatyczna.

Gdybym miał kupować box tańszy od Thule o 30-50% to bym się zastanawiał czy dopłacić. Ale jak różnica jest czterokrotna...

Dzieki, musze pomyslec. Niestety na allegro nie ma nic w moich okolicach, podjade dzisiaj do Norauto obejrzec.

Napisano

Taurus jest tez dwustronny, za doplata 200 zl. A jak z glosnoscia i solidnoscia wykonania jednego i drugiego ?

Jak kupowałem wiele lat temu to jeszcze nie było dwustronnych. No oczywiście thule lepszy ale z tym drugim dramatu nie ma. Mam dobre belki wingbar thula i box thula to jest ciszej ale tak do 120-130 przy 150 to i tak jest spory hałas w moim samochodzie.

Napisano

Mam taurusa tylko model zdaje się 650, działa. Nawet fajnie wygląda bo kolor czarny carbon. Czy hałasuje? Nie jakoś tragicznie ale mogę mieć złe spojrzenie bo moje auto ogólnie jest słabo wyciszone.

Edytowane przez oskarek

Napisano

Ja zaś mam SportAc 580 FL dual open, duży, łyka 4 duże torby. Dałem za niego 500 zł, kupiłem używany z wypożyczalni, jedynymi śladami używania było parę rysek. Służy mi już z 5 lat, do 120 jest cichy, szybciej z trumną na dachu nie jeżdżę. :)

Napisano

powstrzymuje mnie problem z przechowywaniem boxu

Jeśli masz możliwość wjazdu do garażu z boksem na dachu auta, to podwieś boks nad autem.

I wtedy wystarczy go podciągnąć do góry...

Napisano
  • Autor

Jeśli masz możliwość wjazdu do garażu z boksem na dachu auta, to podwieś boks nad autem.

I wtedy wystarczy go podciągnąć do góry...

Już widziałem tą koncepcję, podoba mi się. Niestety mam miejsce w garażu wspólnym pod blokiem, więc raczej taka koncepcja odpada.

Zrobiłem też przegląd piwnicy, będzie krucho z miejscem. W przyszły weekend spróbuję się tam przemeblować, ale chyba polegnę.

Edytowane przez bergerac

Napisano

Trzymam box 1,95 m w piwnicy 3,5m². Stoi w pionie bo tylko tak się mieści i czasami muszę go wyciągać jak coś chcę głębiej schowanego wydobyć ale za to jest pod ręką.

Napisano

Mam Bermude 4500 i jestem bardzo zadowolony - dla nich te boksy robi Hapro, są bardzo dobre jakościowo, otwieranie na dwie strony, mocowanie bardzo wygodne, ja dodatkowo dokupiłem wsuwki do belek alu.

Napisano

Niestety mam miejsce w garażu wspólnym pod blokiem

Ja w bloku, w garażu podziemnym (wspólnym) stosuję taki wieszak do boxa. Sprawdza się.

3.jpg

mar00ha

Napisano

Ja zaś mam SportAc 580 FL dual open, duży, łyka 4 duże torby. Dałem za niego 500 zł, kupiłem używany z wypożyczalni, jedynymi śladami używania było parę rysek. Służy mi już z 5 lat, do 120 jest cichy, szybciej z trumną na dachu nie jeżdżę. :)

Mam dokładnie ten sam box. Też używamy tylko na narty. Pożycza go ode mnie ze trójka znajomych już któryś rok z rzędu także latem. Do 150 licnzikowych da się jechac-choć juz od 110-120 słychać, żecoś masz. Zauważyłem, że w głośności spore znaczenie ma to czy boks jest lekko zgarbiony na belkach i tym samym leży nizej=bliżej dachu.... Lecz jak przegniesz z "płaskością" boksa to robi się niiewygodne zapakowanie ... testowałem kilka swego czasu 

Łapki-mniej wygodne niż "ckliki" z Thula rzeczywiście mniej wygodne, ale bez przesady to że zajmie mi to 5-10 minut dwa razy do roku a nie 2 minuty to juz mi takiej róznicy nie robi

Jeden klucz(za to kilka rygli) i dwustronne otwieranie to absolutne must have

Edit. są boksy które mają taką konstrukcję zawiasu ze na składowanie można je rozpiąc i w,łożyć jakby miska w miskę dnow w dno ( nie miska na miskę obie półówki dnami do góry-tak jak normalnie widac boksy na dachach) to pozwala jak postawisz go na półce w garażu/piwnicy w trochę ograniczony sposób ale normalniej przez okres nieużytkowania wykorzystywac przestrzeń

Edytowane przez Fili_P

Napisano
  • Autor

Ja w bloku, w garażu podziemnym (wspólnym) stosuję taki wieszak do boxa. Sprawdza się.

3.jpg

mar00ha

Nie wiem czy u mnie by ktoś tego nie zamykał.

Napisano

Już widziałem tą koncepcję, podoba mi się. Niestety mam miejsce w garażu wspólnym pod blokiem, więc raczej taka koncepcja odpada.

Zrobiłem też przegląd piwnicy, będzie krucho z miejscem. W przyszły weekend spróbuję się tam przemeblować, ale chyba polegnę.

Główny problem to, że potem nie wjedziesz z boxem do żadnego garażu w hotelu       ;]       Ostatnio w Monachium płaciłem chyba 80E za parking odkryty kilometr od hotelu, zamiast 20E pod hotelem           :hehe:

• 6 miesięcy później...
Napisano

Odświeżę temat, bo zastanawiam się czy kupić na wyjazd (spakowanie się w P308 hb w 4 osoby na 2 tygodnie to jest jednak wyzwanie)

Ktoś z Was ma/używał boxa firmy Helios? (jakaś włoszczyzna, ale niby 5 lat gwarancji dają...)

Ewentualnie coś innego długości min 160cm i do max 700zł (taki, żebym nie zbierał jego zawartości z autostrady po przekroczeniu 130km/h)?

Tak wiem, że najlepsze Thule, ale 2x droższe przynajmniej, więc nie kupię :hehe:

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał:

Ktoś z Was ma/używał boxa firmy Helios? (jakaś włoszczyzna, ale niby 5 lat gwarancji dają...)

Helios to nie producent a model.

http://www.g3spa.it/en/categoria-prodotto/helios-en/

Na 99% producentem jest firma G3 robiąca także budżetowe boxy dla Feuvert/Norauto.

http://www.g3spa.it/en/

Kupiłem 5 lat temu podstawowy model Hydra w Feuvert za jakieś śmieszne pieniądze.

Używam sporadycznie, do tej pory może z 6 razy był na aucie przez ca. 2-3tyg za każdym razem.

Nic się nie połamało (choć dno jest wiotkie), nic nie odbarwiło, plastik nie "skruszał" na słońcu.

Edytowane przez el_guapo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.