Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hybrydy

Featured Replies

Napisano

w sumie widze ze dyskusja bez sensu.

Z @ o hybrydach? Nie, nie ma. Ten typ jest genertycznie nieprzystosowany do przeskoczenia swojego uprzedzenia...

Napisano

Z @ o hybrydach? Nie, nie ma. Ten typ jest genertycznie nieprzystosowany do przeskoczenia swojego uprzedzenia...

ja też mam uprzedzenia. przeróżne: do VAG, do manuali, do diesla... często bez sensu... ale nie do matematyki! ;)

Napisano

a jesli auta beda jezdzic w głównie miescie - to zwrot bedzie jeszcze szybszy.

+ hybryda wolniej traci na wartości.

+ moj wlasnie mial przegląd przy 60 tys - nadal mam pierwsze klocki :)

ale szczerze: kit z tym. są inne walory (np. kultura tego (=Toyota) napędu). e-CVT to małe inzynieryjne dzieło sztuki.

Cvt jest dobra do emeryckiej jazdy. Nx300 czy też rc 300h -auto sportowe, na autostradzie wyprzedzi polo 1.2 tsi ;]

Napisano

Cvt jest dobra do emeryckiej jazdy. Nx300 czy też rc 300h -auto sportowe, na autostradzie wyprzedzi polo 1.2 tsi ;]

to ze ma slaby czas od 0-100 to fakt. ale ten parametr tak naprawdę na codzień jest bezuzyteczny.

na autostradzie? piszesz o sytuacji ze lex ma natempomacie 140. a polo ma 160? nie ukrywam - wyprzedzi wtedy :)

Napisano

a co to ma do rzeczy? próbuję jedynie pokazać ze 2.5l benzyna w bezsensowym wg Ciebie zestawieniu napędu (bez plug-in) o mocy 223KM, pali mniej niz 150konna nowoczesna turbobenzyna. oba auta ok 1.5 kg. a przeciez ta koncepcja napędu nie ma prawa działać, bo "skąd ten prąd".

Ale ja nie przeczę że hybrydy mniej palą. Natomiast zauważam że per saldo bez ładowania z gniazdka i jeżdżenia na krótkim dystansie to się nijak nie opłaci z uwagi na wyższe koszty początkowe i zbyt małą różnicę kosztów później.

A ta Twoja nowoczesna turbobenzyna to mistrzem oszczędności nie jest. Zapomniałeś że 508 był też dostępny diesel, który by Ci popsuł tę jakże piękną argumentację.

:hehe:

bo dane w katalogu są z d....? dotyczy to KAŻDEGO auta.

Wskaż lepsze wiarygodne źródło bo inaczej skończy się tylko na negowaniu. A negować nie sztuka.

Napisano

to ze ma slaby czas od 0-100 to fakt. ale ten parametr tak naprawdę na codzień jest bezuzyteczny.

na autostradzie? piszesz o sytuacji ze lex ma natempomacie 140. a polo ma 160? nie ukrywam - wyprzedzi wtedy :)

Nie, nie chodzi o przyspieszenie do setki, bo odejście z małych prędkości jest bardzo dobre. Problemem jest przyspieszanie na trasie,na stromych pojazdach, itd. Mnie to bardzo drażniło.

Piłem do prędkości maksymalnej. Nx 300h ma 180 km/h, a rc 300h 190 km/h - samochód sportowy za kupę kasy...niby rzadko u nas się jeździ z taki prędkościami, ale słabo to wygląda.

Cvt przy spokojnej, emeryckiej jeździe siè sprawdza, tak samo jak i hybryda.

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Auris Diesel i Auris Hybrid chyba kosztują tyle samo?

Fakt że najniejsze są plugin Hybrid - nawet te 50 kilometów zasięgu to dla wielu osób wystarczy na cały dzien ;)

Napisano

Ale ja nie przeczę że hybrydy mniej palą. Natomiast zauważam że per saldo bez ładowania z gniazdka i jeżdżenia na krótkim dystansie to się nijak nie opłaci z uwagi na wyższe koszty początkowe i zbyt małą różnicę kosztów później.

A ta Twoja nowoczesna turbobenzyna to mistrzem oszczędności nie jest. Zapomniałeś że 508 był też dostępny diesel, który by Ci popsuł tę jakże piękną argumentację.

koncepcja hybrydy jak pokazują powtarzalne wyniki spalania (bez plugin) - ma sens. bardzo duży sens. co negowałeś kilka postów wczesniej, a chwilę potem idealizując turbobenzynę. CBDO.

a diesla wrzucasz do dyskusji o koncepcji napędu dlaczego? bo brakuje Ci argumentacji? ;)

Wskaż lepsze wiarygodne źródło bo inaczej skończy się tylko na negowaniu. A negować nie sztuka.

spirit monitor. próba statystyczna.
Napisano

Moje "uprzedzenie" bierze się z obserwacji, które jakoś rozmówcom ciężko zanegować:

Auris - wyje jak diabli

CT200 - nie jedzie i też cichy nie jest

IS300 - jest cicho i jedzie całkiem przyzwoicie jak na 150KM. Sęk w tym że podobno ma ich 200+.

Żadne z nich nie ładuje się z gniazdka.

Outlander plug-in - kosztuje absurdalne pieniądze

Wszystkie one są objeżdżane przez pierwszego lepszego diesla, który kosztuje mniej i podobnie pali. Gdzieś tu widzisz błędy?

Edytowane przez Ryb

Napisano

Nie, nie chodzi o przyspieszenie do setki, bo odejście z małych prędkości jest bardzo dobre. Problemem jest przyspieszanie na trasie,na stromych pojazdach, itd. Mnie to bardzo drażniło.

Piłem do prędkości maksymalnej. Nx 300h ma 180 km/h, a rc 300h 190 km/h - samochód sportowy za kupę kasy...niby rzadko u nas się jeździ z taki prędkościami, ale słabo to wygląda.

Cvt przy spokojnej, emeryckiej jeździe siè sprawdza, tak samo jak i hybryda.

przyspieszenie jest ofiarą elektronicznej przepustnicy. sterowanie pedałem gazu jest nieliniowe (oczywistość) i Lex tutaj w duchu hybryd obrzydza przyspieszanie (w trybie normal i eko). W trybie sport zestopniowanie jest dużo przyjemniejsze.

IS ma ograniczenie oficjalnie do 200km/h. Licznikowo 210. nie brakuje mi jakoś wyższych prędkości :) a co jest wielkim plusem - osiąga i utrzymuje tą prędkość bez zawahania. nadal paląc mało (jak na tempo).

Napisano

Nowy golf elektryczny ma mieć zasięg 400 km na jednym lądowaniu

Nie tylko Golf - Ampera-e ma mieć 500, Renault Zoe 400, nowy Leaf też podobno 400.

Także będzie już dużo ciekawej. Jeszcze ceny muszą spaść.

Napisano

Wszystkie one są objeżdżane przez pierwszego lepszego diesla, który kosztuje mniej i podobnie pali. Gdzieś tu widzisz błędy?

Gdzie tu widzisz błąd?

bez kozery powiem: nie istnieje 180 konny (dam Ci rabat z 220 KM IS300h) diesel, który w miescie spali mniej niż IS:) mi Focus 1.8 TDCI i mazda 1.6 TDCI palą więcej w moich warunkach niż IS. a o różnicy w osiągach nie muszę pisać raczej.

no fakt - lex w gratisie nie otrzepie się sam ze sniegu.

Edytowane przez jimbo22

Napisano

koncepcja hybrydy jak pokazują powtarzalne wyniki spalania (bez plugin) - ma sens. bardzo duży sens. co negowałeś kilka postów wczesniej, a chwilę potem idealizując turbobenzynę. CBDO.

Porównaj hybrydę plug-in i no plug-in. Jak tam będzie ze spalaniem? Toyota nie robi tych drugich bo przespała technologię (tak jak z dieslami czy turbobenzynami). Jak w końcu to nadrobi i wprowadzi plug-iny to będziesz piał z zachwytu.

Spalanie z trasy 50km w wartości ileśtam l/100km versus 0 l/100km to dla Ciebie bez różnicy?

a diesla wrzucasz do dyskusji o koncepcji napędu dlaczego? bo brakuje Ci argumentacji?

Do koncepcji kosztów, nie napędu. Wrzuciłeś tego 508 Ty. I było fajnie jak długo trzeba było porównywać koszt jazdy IS300h z 1.6THP. Jak zauważyłem że 508 ma też diesle to nagle okazało się że to głupi przykład i że wcale nie porównujemy kosztów tylko napędy?

Oh really? Porównujemy napędy 1.6THP i IS300h? A co tu jest porównywalne?

;l

spirit monitor. próba statystyczna.

Wklej no wynik Aurisa 1.2 i zobaczymy.  ;]

Napisano

przyspieszenie jest ofiarą elektronicznej przepustnicy. sterowanie pedałem gazu jest nieliniowe (oczywistość) i Lex tutaj w duchu hybryd obrzydza przyspieszanie (w trybie normal i eko). W trybie sport zestopniowanie jest dużo przyjemniejsze.

Jest, ale dalej szału nie robi. Jak na 150KM to całkiem nieźle.   ;]

Napisano

Nowy golf elektryczny ma mieć zasięg 400 km na jednym lądowaniu

I to ma sens. Ale koledzy tutaj myślą że hybrydy kończą się na Toyocie i będą bronić tej głupiej koncepcji jak Częstochowy.

BTW, mam dla nich dobry argument: Jakaś gazeta robiła test porównawczy RAV4 Hybrid z Outlanderem. Toyota dostała punkty za brak plug-in, bo... nie trzeba latać z kablem.

:hehe:    :hehe:    :hehe:

Napisano

Porównaj hybrydę plug-in i no plug-in. Jak tam będzie ze spalaniem? Toyota nie robi tych drugich bo przespała technologię (tak jak z dieslami czy turbobenzynami). Jak w końcu to nadrobi i wprowadzi plug-iny to będziesz piał z zachwytu.

Spalanie z trasy 50km w wartości ileśtam l/100km versus 0 l/100km to dla Ciebie bez różnicy?

mozliwe... chętnie przy najblizszej okazji (za 2-3 lata) kupię plugin, ale to na 200% nie będzie decydujące kryterium

Do koncepcji kosztów, nie napędu. Wrzuciłeś tego 508 Ty. I było fajnie jak długo trzeba było porównywać koszt jazdy IS300h z 1.6THP. Jak zauważyłem że 508 ma też diesle to nagle okazało się że to głupi przykład i że wcale nie porównujemy kosztów tylko napędy?

Oh really? Porównujemy napędy 1.6THP i IS300h? A co tu jest porównywalne?

;l

fakt, ze slabsza benzyna pali więcej niż hybryda bez plugin, która wg Ciebie nie powinna działać. TYLKO to. THP to tylko przyklad z sufitu... 1 z dostępnych turbobenzyn. wstaw sobie dowolny... jednoznacznie to napisałem - nie pisałem o "koncepcji" kosztów a o sensie konstrukcji napędu...

a to ze teraz się motasz i jednak chodziło o koncepcję kosztów , jest zupełnie zrozumiałe...

Wklej no wynik Aurisa 1.2 i zobaczymy.  ;]

przeglądarka ci padła? czy moze nie ma jeszcze wyników do porównania?
Napisano

Jest, ale dalej szału nie robi. Jak na 150KM to całkiem nieźle.   ;]

a mówimy o autach które chcą robić szał? to czemu wrzucasz do dyskusji Aurisa benzynowego? albo jakeis diesle? zdecyduj się... szał? ekonomia? koncepcja napędu? bilans kosztów?

Napisano

bez kozery powiem: nie istnieje 180 konny (dam Ci rabat z 220 KM IS300h) diesel, który w miescie spali mniej niż IS:) mi Focus 1.8 TDCI i mazda 1.6 TDCI palą więcej w moich warunkach niż IS. a o różnicy w osiągach nie muszę pisać raczej.

no fakt - lex w gratisie nie otrzepie się sam ze sniegu.

A w moich warunkach najlepiej sprawdza się hulajnoga. Myślałem że zachowujemy jakiś obiektywizm porównania?

I jeszcze porównanie ISa z kompaktami, dobre.  ;l

Kiedy pierwsza lepsza BMW 3 z dieslem zmiażdży tego ISa wrażeniami z jazdy.

Napisano

mozliwe... chętnie przy najblizszej okazji (za 2-3 lata) kupię plugin, ale to na 200% nie będzie decydujące kryterium

A co będzie? Z czystej ciekawości pytam i obiecuję że się nie przyczepię.

fakt, ze slabsza benzyna pali więcej niż hybryda bez plugin, która wg Ciebie nie powinna działać. TYLKO to. THP to tylko przyklad z sufitu... 1 z dostępnych turbobenzyn. wstaw sobie dowolny... jednoznacznie to napisałem - nie pisałem o "koncepcji" kosztów a o sensie konstrukcji napędu...
a to ze teraz się motasz i jednak chodziło o koncepcję kosztów , jest zupełnie zrozumiałe...

Ale popatrz od czego wyszliśmy. Ja napisałem że hybrydy wcale nie są aż tak oszczędne jak się wydaje (bo że w ogóle oszczędne są to nie ulega wątpliwości), a hybrydy bez plug-in to jeszcze gorsze. I z tym polemizujesz.

A teraz próbujesz mi wmawiać że ja się motam. Nie - ja tylko się trzymam meritum.

przeglądarka ci padła? czy moze nie ma jeszcze wyników do porównania?

Jak ja wkleję to zanegujesz.

Napisano

I to ma sens. Ale koledzy tutaj myślą że hybrydy kończą się na Toyocie i będą bronić tej głupiej koncepcji jak Częstochowy.

BTW, mam dla nich dobry argument: Jakaś gazeta robiła test porównawczy RAV4 Hybrid z Outlanderem. Toyota dostała punkty za brak plug-in, bo... nie trzeba latać z kablem.

:hehe::hehe::hehe:

Dla mnie nie latanie z kablem to zaleta

Od hybrydy oczekuje tylko odzysku energii straconej podczas hamowania

Dlatego uklad hondy (szeregowy) jest imo najrozsadniejszy. Zabrsklo dopracowania i popularyzacji co wplyneloby na niski koszt produkcji.

Napisano

A w moich warunkach najlepiej sprawdza się hulajnoga. Myślałem że zachowujemy jakiś obiektywizm porównania?

obiektywizm w wypowiedziach ludzi? na forum? myślałeś?

3x nie.

I jeszcze porównanie ISa z kompaktami, dobre.  ;l

znowu nie zrozumiałeś. ale cierpliwy jestem - wytłumaczę...

porównanie 110 konnych diesli, które w moim użytkowaniu nie potrafią zejść w miescie ponizej 8l. budę wybierz sobie sam.

Kiedy pierwsza lepsza BMW 3 z dieslem zmiażdży tego ISa wrażeniami z jazdy.

tak tak. zwłąszcza "gangiem" silnika 4 cyl + efektami audio.

i piszesz o wrazeniach z jazdy? jakich? zakładam ze odczucie przyspieszenia i dynamikę... są to jakeis tam subiektywne wrażenia, na których niektórym zalezy... może i "miażdzące"... ale czy to przypadkiem nie są subiektywne kryteria? no no... przecież miało byc obiektywnie!

Napisano

To ja jeszcze coś dopiszę, bo chyba nie wszyscy rozumieją o co w hybrydach w ogóle chodzi. Kluczem w zrozumieniu zasadności funkcjonowania tych aut jest nie mityczna 'jazda za darmo na prąd' (to bzdura, zupełnie błędne założenie), a zaprzestanie przekształcania energii kinetycznej w ciepło. Jeśli nie poruszamy się samochodem w trybie binarnym (gaz na przemian z hamulcem 'do dechy') zdecydowana większość energii poruszających się 1.5 ton nie zostaje zmarnowana w ciepło podczas hamowania. To w połączeniu z niezauważalnym start-stopem (hybryda w zasadzie zawsze rusza z silnika elektrycznego) sprawia że w korkach samochód zużywa nieporównywalnie mniej paliwa niż konwencjonalne jednostki. Mając pod dupą baterię świetnie można też wykorzystać ukształtowanie terenu, podjechać pod górkę zużywając energię elektryczną by za chwilę z niej zjechać tą energię odzyskując. Taki scenariusz w konwencjonalnych jednostkach kończy się zużyciem większej ilości paliwa na podjazd, a następnie zużycie posiadanej energii potencjalnej w ciepło lub w bezsensowne sprężanie powietrza hamując silnikiem.

Napisano

a mówimy o autach które chcą robić szał? to czemu wrzucasz do dyskusji Aurisa benzynowego? albo jakeis diesle? zdecyduj się... szał? ekonomia? koncepcja napędu? bilans kosztów?

Bilans kosztów: wcale nie tak tanio. Można równie tanio i do tego przyjemniej i szybciej. Ba, nawet przyjemniej, ciszej i szybciej. Bo te hybrydy mają jeszcze mnóstwo wad.

Fakt, akurat IS ma ich najmniej z wymienionych (właściwie tylko osiągów się można przyczepić).

Ale płacimy za to mnóstwo kasy. W autach budżetowych wada goni wadę.

Napisano

A co będzie? Z czystej ciekawości pytam i obiecuję że się nie przyczepię.

nie wiem. ale na bank nie temat "ekonomii". znając siebie - komfort (baaaardzo szerokopojęty).

Ale popatrz od czego wyszliśmy. Ja napisałem że hybrydy wcale nie są aż tak oszczędne jak się wydaje (bo że w ogóle oszczędne są to nie ulega wątpliwości), a hybrydy bez plug-in to jeszcze gorsze. I z tym polemizujesz.

A teraz próbujesz mi wmawiać że ja się motam. Nie - ja tylko się trzymam meritum.

ale popatrz - ze ja (poza 1 wyjątkiem) - praktycznie wcale się do matematyki nie włączyłem - odniosłem się TYLKO do bardzo specyficznego aspektu.

Jak ja wkleję to zanegujesz.

co zaneguję? liczby? narazie to Ty tu jestes awangardą w tej kwestii.
Napisano

Dlatego uklad hondy (szeregowy) jest imo najrozsadniejszy. Zabrsklo dopracowania i popularyzacji co wplyneloby na niski koszt produkcji.

Brawo. Myślisz że w hybrydach plug-in latanie z kablem jest obowiązkowe?

;l

Napisano

To ja jeszcze coś dopiszę, bo chyba nie wszyscy rozumieją o co w hybrydach w ogóle chodzi. Kluczem w zrozumieniu zasadności funkcjonowania tych aut jest nie mityczna 'jazda za darmo na prąd' (to bzdura, zupełnie błędne założenie), a zaprzestanie przekształcania energii kinetycznej w ciepło. Jeśli nie poruszamy się samochodem w trybie binarnym (gaz na przemian z hamulcem 'do dechy') zdecydowana większość energii poruszających się 1.5 ton nie zostaje zmarnowana w ciepło podczas hamowania. To w połączeniu z niezauważalnym start-stopem (hybryda w zasadzie zawsze rusza z silnika elektrycznego) sprawia że w korkach samochód zużywa nieporównywalnie mniej paliwa niż konwencjonalne jednostki. Mając pod dupą baterię świetnie można też wykorzystać ukształtowanie terenu, podjechać pod górkę zużywając energię elektryczną by za chwilę z niej zjechać tą energię odzyskując, taki scenariusz w konwencjonalnych jednostkach kończy się zużyciem większej ilości paliwa na podjazd, a następnie zużycie posiadanej energii potencjalnej w ciepło lub w bezsensowne sprężanie powietrza hamując silnikiem.

Pięknie, tylko że to opis soft-hybrydy.

A Toyota uważa że jej auta są pełnymi hybrydami. Od pełnych hybryd wymagamy więcej niż tylko odzyskiwanie energii przy hamowaniu i korzystanie z ukształtowania terenu.

Napisano

Nie, ale podnosi nie potrzebnie koszt produkcji i wage auta.

Aku ma byc male i lekkie a sam uklad mega prosty potrafiący oddac najefektywniej energie zgromadz podczas hamowania

Napisano

Bilans kosztów: wcale nie tak tanio. Można równie tanio i do tego przyjemniej i szybciej. Ba, nawet przyjemniej, ciszej i szybciej. Bo te hybrydy mają jeszcze mnóstwo wad.

Fakt, akurat IS ma ich najmniej z wymienionych (właściwie tylko osiągów się można przyczepić).

Ale płacimy za to mnóstwo kasy. W autach budżetowych wada goni wadę.

wcale nie tak mnóstwo. IS kosztuje X. za BMW/Merc z dieslem i automatem zapłacisz ile? <10% mniej. (audi pomija bo to FWD) kwestia pomijalna, biorąc pod uwagę, że współczesne BMW Ci sie 7 razy zepsuje ;)

pomijam już kwestie audio, bo to ja jestem spaczony.

Napisano

A Toyota uważa że jej auta są pełnymi hybrydami. Od pełnych hybryd wymagamy więcej niż tylko odzyskiwanie energii przy hamowaniu i korzystanie z ukształtowania terenu.

Wiesz Lucyfer, guzik mnie obchodzi czego ty wymagasz od Toyoty. Co więcej, idę o zakład że samej Toyoty to również zupełnie nie interesuje.

Napisano

Wiesz Lucyfer

Nie wiem czy chciałeś mnie obrazić czy skomplementować więc nie odniosę się.

guzik mnie obchodzi czego ty wymagasz od Toyoty. Co więcej, idę o zakład że samej Toyoty to również zupełnie nie interesuje.

Toyoty nie interesuje ani moje zdanie ani Twoje. A może jednak interesuje? Bo chyba to właśnie m.in. nam chce swoje auta sprzedać?

Kiedyś ktoś mi w podobnej rozmowie napisał/powiedział że Toyoty nie interesuje moje zdanie na temat turbobenzyn. A tu patrz - jednak Toyota zmieniła zdanie.

Napisano

Pięknie, tylko że to opis soft-hybrydy.

Weź się trochę dokształć z nomenklatury, bo zaczynasz się ośmieszać...

Nie ma soft-hybrid.

Są:

* full-hybrids (gdzie można jechąc na samym napędzie elektrycznym, np. Prius, Ioniq czy wszystkie pluginy),

* mild-hybrids (w których silnik elektryczny pełni tylko funkcję pomocniczą. Mało ich jeszcze, ale Hondy Civic czy Insight można w sumię podciągnąć. Tych pojawi się niedługo całe mnóstwo)

* oraz micro-hybrids (auta z S&S z odsyskaniem energii podczas hamowania).

Ty najwyraźniej oczekujesz plug-ina. Ale Plugin to dodatkowy koszt baterii...

Edytowane przez grogi

Napisano

Po Tobie bym się tego jednak nie spodziewał. Oczywiście zawsze najtaniej będzie kupić Pandę za 3000zł z gazem. Ale nie o tym jest ten wątek.

:)

bo generalnie mialem chęć wziąc hybryde... nawet przez moment wydawalo mi sie ze bede mial taka mozliwosc, przejechalem sie, policzylem i czar prysl. Rozumiem ze moglbym jezdzic wolniej, itp, i pewnie spalanie zbilbym do wartosci ponizej 5l/100km, ale jezdzac testowo podobnym aurisem z malym silniczkiem i automatem pale okolice 7litrow/100km. Przy moich dystansach (rocznie to 10-12kkm), roznicy w koszcie paliwa, ubezpieczenia, potencjalnych przegladach itp oraz roznicy w zakupie to nijak sie mi to nie zwroci w czasie kiedy planuje uzytkowac to auto... Dlatego dalem sobie calkiem spokoj i szukam malej benzyny w automacie do miasta - bo ani duze benzyny, ani duze diesle sie nie nadaja ;) a na hybryde mnie po prostu nie stac zeby ja miec i lansowac sie na osiedlu :)

No a jak sie okazuje kosztowo mozna znacznie (i to naprawde znacznie) taniej jezdzic autem nieco starszym wiekowo i wiele generacji prostszym to juz wogole sie okazuje ze hybryda obecnie jest bez sensu ;)

Napisano

wcale nie tak mnóstwo.

Mnóstwo, bo musisz zapłacić 200+kpln żeby mieć wreszcie cicho i przyjemnie.

IS kosztuje X. za BMW/Merc z dieslem i automatem zapłacisz ile? <10% mniej. (audi pomija bo to FWD) kwestia pomijalna

No i nie ma przewagi finansowej. Za to w tej klasie nie o to chodzi, co sam piszesz dalej i z tamtą argumentacją się zgadzam.

IMO Lexusy (może poza CT) mają sens jako hybrydy, bo kupują je ludzie nie z powodu oszczędności. Za to Auris niespecjalnie IMO ma sens, chyba że jako ciekawostka.

Napisano

Przy moich dystansach (rocznie to 10-12kkm), roznicy w koszcie paliwa, ubezpieczenia, potencjalnych przegladach itp oraz roznicy w zakupie to nijak sie mi to nie zwroci w czasie kiedy planuje uzytkowac to auto...

Oczywiście to nie jest rozwiązanie dla wszystkich, małe przebiegi, duży udział w nich tras potrafią opłacalność takiej 'inwestycji' zredukować do zera i z tym nikt (chyba) nie dyskutuje. 

Napisano

Weź się trochę dokształć z nomenklatury, bo zaczynasz się ośmieszać...

Nie ma soft-hybrid.

Są:

* full-hybrids (gdzie można jechąc na samym napędzie elektrycznym, np. Prius, Ioniq czy wszystkie pluginy),

* mild-hybrids (w których silnik elektryczny pełni tylko funkcję pomocniczą. Mało ich jeszcze, ale Hondy Civic czy Insight można w sumię podciągnąć. Tych pojawi się niedługo całe mnóstwo)

* oraz micro-hybrids (auta z S&S z odsyskaniem energii podczas hamowania).

Ty najwyraźniej oczekujesz plug-ina. Ale Plugin to dodatkowy koszt baterii...

I kto się ośmiesza?

Full Hybrid or Hard Hybrid

Full hybrids use the electric motor as the sole source of propulsion for low-speed, low-acceleration driving, such as in stop-and-go traffic or for backing up. This electric-only driving mode can further increase fuel efficiency under some driving conditions. A full hybrid also has a gasoline or diesel engine as the primary source of power for higher speeds. The electric motor provides additional power when needed, to allow the vehicle to get by with a smaller gasoline or diesel motor. A full hybrid will achieve fuel savings of 20-30% over the same vehicle with a fossil-fuel only engine.

Mild Hybrid or Soft Hybrid

Mild hybrids are essentially conventional fossil-fuel vehicles with oversized starter motors, allowing the engine to be turned off whenever the car is coasting, braking, or stopped, yet restart quickly. They generally include regenerative braking, but mild hybrids do not have an exclusive electric-only mode. A mild hybrid will achieve fuel savings of 10% over the same vehicle with a fossil-fuel only engine.

Edytowane przez Ryb

Napisano

Takie rzeczy masz w zwykłym golfie i pewnie wieku innych samochodach, które nie są hybrydami ;]

Napisano

I kto się ośmiesza?

Ja odrobinę, Ty dramatycznie.

Napisano

Lex z cvt ujdzie, bo jest lepiej wyciszony i do spokojnej jazdy jest spoko, ale Toyota z cvt to jest istny dramat. Chyba, źr ktoś jest głuchy. ..

Napisano

Ja odrobinę, Ty dramatycznie.

Myślę że walka o nazewnictwo może świadczyć o braku pomysłów na merytoryczną argumentację. Jak dla mnie mogą się one nazywać jak chcą - tu przecież o koncepcję chodzi.

Napisano

Takie rzeczy masz w zwykłym golfie i pewnie wieku innych samochodach, które nie są hybrydami ;]

I to hamowania jest na tyle efektywne jak w ww. Hondzie?
Napisano

Lex z cvt ujdzie, bo jest lepiej wyciszony i do spokojnej jazdy jest spoko, ale Toyota z cvt to jest istny dramat. Chyba, źr ktoś jest głuchy. ..

IMO w CT200 też jest kiepsko, mimo że oczywiście w stosunku do Aurisa jest dramatycznie lepiej. Dopiero od ISa jest cicho. Tyle że jeśli chodzi o osiągi to tutaj para poszła w gwizdek.

Dalej podtrzymuję że jedyne auta z CVT które dobrze jadą to Subaru z dieslem oraz XT.

Napisano

Myślę że walka o nazewnictwo może świadczyć o braku pomysłów na merytoryczną argumentację. Jak dla mnie mogą się one nazywać jak chcą - tu przecież o koncepcję chodzi.

Twoje błądzenie po nazewnictwie ukazuje tylko, jak mało na temat napędu hybrydowego wiesz, a samej wiedzy nie chcesz uzupełnić.

Masz jakieś swoje przekonania - spoko, każdy z nas ma - ale od czasu do czasu warto je zweryfikować.

Merytorycznie już z Tobą dyskutowałem kilka razy. Więcej na ten temat nie będę - nie jestem szalony.

Edytowane przez grogi

Napisano

Mnóstwo, bo musisz zapłacić 200+kpln żeby mieć wreszcie cicho i przyjemnie.

200k?

IS 300h - podstawowy, to 157 tys PLN (poprzedni, nowy teraz poliftowy jest w przedsprzedazy, to ciezko do ceny się odnieść)

BMW 318d + automat (również podstawowe wersje) to 153 tys PLN.

IS300h ma mnóstwo wad? czy tylko "trochę" wad? :)

No i nie ma przewagi finansowej. Za to w tej klasie nie o to chodzi, co sam piszesz dalej i z tamtą argumentacją się zgadzam.

IMO Lexusy (może poza CT) mają sens jako hybrydy, bo kupują je ludzie nie z powodu oszczędności. Za to Auris niespecjalnie IMO ma sens, chyba że jako ciekawostka.

a tutaj pełna zgoda. Nie rozumiem jak ktoś może kupić Aurisa hybrydowego.

OK 2 przypadki:

1. korporacja taxi z mega rabatem.

2. ktoś kto nie zrobi jazdy próbnej

Edytowane przez jimbo22

Napisano

oyota nie robi tych drugich bo przespała technologię (tak jak z dieslami czy turbobenzynami).

Kiedyś ktoś mi w podobnej rozmowie napisał/powiedział że Toyoty nie interesuje moje zdanie na temat turbobenzyn. A tu patrz - jednak Toyota zmieniła zdanie.

pisanie, że Toyota przespała turbobenzyny to chyba lekkie nadużycie...to, że ich nie oferowała to inna kwestia...

to też nie jest tak, że zmieniła zdanie a raczej, że durna UE zmusiła Toyote do wprowadzenia również takiego rozwiązania...

Napisano

Twoje błądzenie po nazewnictwie ukazuje tylko, jak mało na temat napędu hybrydowego wiesz, a samej wiedzy nie chcesz uzupełnić.

Masz jakieś swoje przekonania - spoko, każdy z nas ma - ale od czasu do czasu warto je zweryfikować.

Merytorycznie już z Tobą dyskutowałem kilka razy. Więcej na ten temat nie będę - nie jestem szalony.

Bardzo się cieszę. Tylko że dyskusja o nazwach nic nie wnosi. Zwłaszcza dlatego, że niestety soft-hybrydy to prawidłowa nazwa.

Napisano

yyyyyy inaczej? nie stwierdzono...

kolega sam już opisał powyżej jak jeździ i dlaczego mu dużo pali.

Napisano

@@jimbo22, będę brać na jazdy is bądź rc ale w wersji 200t. Chcę zobaczyć jaka jest różnica pomiędzy 300h, a 200t.

roznica 2 sek do setki ;)

Napisano

200k?

IS 300h - podstawowy, to 157 tys PLN (poprzedni, nowy teraz poliftowy jest w przedsprzedazy, to ciezko do ceny się odnieść)
BMW 318d + automat (również podstawowe wersje) to 153 tys PLN.

IS300h ma mnóstwo wad? czy tylko "trochę" wad?

Mnóstwo kasy, nie mnóstwo wad. Akurat IS300h ma tylko jedną wadę, i to drobną - złe oprogramowanie pedału gazu (w sensie że zniechęca do szybszej jazdy).   ;)

A co do ceny to założyłem 200k bo mi tak z cennika wychodziło za wersję, która by mi pasowała. Pamiętam że swego czasu w podstawowych wersjach nie było tempomatu. Nie wiem czy to poprawili.

a tutaj pełna zgoda. Nie rozumiem jak ktoś może kupić Aurisa hybrydowego.

OK 2 przypadki:
1. korporacja taxi z mega rabatem.

Jakby był plug-in to by można postawić ładowarkę na postoju i wiele kursów dałoby się zrobić niemal w całości na baterii. Widzę duży zysk dla miast w walce ze smogiem.

2. ktoś kto nie zrobi jazdy próbnej

To zależy jak kto jeździ. Ja jestem skłonny uwierzyć że emerytom lub ludziom dla których auto to pralka lub lodówka może to nie przeszkadzać. Choć to jednak wątła wiara.

;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.